När känslorna styr

Profile picture for user Majaela

Dag 50 ! 🎈🎈🎈🎈
Igår också tagit ett beslut på att jag hellre är helt ensam än ensam i ett förhållande . Vill han inte ha mig kan han dra .
Så nu har jag en plan.
Håll tummarna för att det går i lås 🙏

Profile picture for user Andrahalvlek

@Majaela Grattis till 50 dagar nykter!

Skönt för dig att du har kommit fram till ett beslut. Oftast är vägen till beslut svårast - sen är det bara att köra! Det finns inga genvägar, man måste ta sig igenom allt det jobbiga. Jag är personligen tusen gånger hellre självsam, än ensam i tvåsamhet.

Kram 🐘

Profile picture for user Majaela

Planen gick i lås fast på annat sätt än vad jag väntat mig! Jag gick in med vetskapen om att det måste ske en förändring och om det inte fanns intresse för det så var jag tvungen att dra s-kortet. Fantastiskt nog fick jag förståelse respons och vilja till förändring till svar.
Har beslutat oss tillsammans för stora förändringar och det känns så bra!! 🙏
Trots mycket att ”fira” har jag hållt mig till a-fritt bubbel, och det har kännts helt ok, och verkligen super-ok dagen efter 😅
Fått mycket större självförtroende i arbetet och vågar prata mera i storgrupper. Nykterheten har gjort det gott för mitt självförtroende. 😇

Profile picture for user Sisyfos

Hej Majaela, såg i Soffis tråd att du var uppe i full medicinering för att orka det sista. Såg också att du skrev att julansvaret låg på dig och den såg jag att du tackade Soffi för att hon vågade dela. Jag förstår att man drar sig för att skriva när det inte går så som man vill. Själv har jag alltid väntat tills jag fått lite distans till mina snedsteg. Samtidigt så har jag behövt göra reflektionerna. När man skriver kommer tankarna kring det upp. Det blir lite tydligare vilka val man gör och man får andras input. Det är också viktigt. Jag tycker att forumet är och ska vara en plats för reflektion i medgång och motgång. Jag vet att jag har uttryckt mig kritiskt om vissas sätt att uttrycka sig, men jag tror ju egentligen att du skulle få många kloka synpunkter om du delade. Precis som Soffi fick.
En sak som du skriver är att du har ansvaret för att det ska bli en trevlig jul. Oj, vad jag känner igen mig i detta. Jag har ett stort ansvar hemma för att allt ska komma i ordning, men utöver det har jag också känt ett stort ansvar för att julidyllen ska finnas hos oss. Och det är ju helt galet. Då tar man på sig ansvaret för andras känslor kring julen på nåt sätt. Vet inte om du kan känna igen dig i det.
Jag blev ju så trött när jag höll på med det här. Jag har ju väldigt sällan druckit för mycket i officiella sammanhang, det har varit smygdrickandet som har varit mitt problem. Så julen brukar vara i stort sett vit, men nåt år när jag hållit på att sluta och börja och egentligen inte drack, så drack jag så mycket för att jag inte kunde sova så att jag var rejält berusad på annandagens morgon. Ett av mina värsta lågvattenmärken.
För mig har det varit nödvändigt att i princip helt sluta med alkohol. Eller jag har väl sakta men säkert reflekterat mig igenom alla möjliga stadier i det här, men just insikten om att det är mina föreställningar som spökar, mina idéer om vad som krävs för att andra mår bra, mina idéer hur saker ska vara. Jag har äntligen fattat att jag inte kan påverka andras mående, jag är inte ansvarig för det. När man får oförtjänt skit från någon annan så är det deras mående som påverkar. Deras box. Försöker ta till mig Soffis mantra, jag är bra som jag är, jag gör så gott jag kan och det duger bra.
Jag har helt klart klara medberoendetendenser. Det var mitt ansvar när jag växte upp att alla skulle vara glada. Vilket de inte var för de grälade hela tiden. På tal om det var jag och julhandlade i går kväll med äldsta dottern. Utan att ha ätit, i tjock vinterjacka… Vi skrattade lite åt situationen i bilen på vägen hem. Dottern sa att jag blev hetsig av hungern och värmen. Och frågade och krävde beslut. Hon däremot zoomade ut, blev seg… en riktigt dålig kombo helt enkelt. Nu är det dags att julstäda. Det får bli good enough här. Min föreställning om allt som borde ha hunnits med sitter bara i mitt huvud. Nu ska jag ha mysigt julstök med barnen.
Blev ett väldigt långt inlägg i din tråd om mig. Jag låter det publiceras i alla fall.
Ha en fin jul Majaela!

Profile picture for user Majaela

Tack, kloka Sisofys, och även för din tanke Vinäger. Ni bästa kloka ❤️
Så rart att skriva hos mig. Jag blir nästan lite så jag får en klump i halsen, då jag trodde min tråd var ”långt bort från stan” vid den här tiden. Så många nya tillkommer ju.
Jag får erkänna att jag är tillbaka i smygandet igen. ….
Som sagt , ingen vet. Jag är extremt bra på att smyga - blir ju en sport ( ja hur kul den sporten är, kan man ju undra ) och det gäller att vinna .
Den enda i den här situationen som inte mår så bra är jag . Men ofta mår jag väldigt bra också får jag säga.
Jag är aldrig sjukskriven, jag har en ledarposition, jag gillar mitt jobb, jag gillar mina vänner, jag har en underbar familj, jag har roliga projekt framför mig, men jag vet inte varför jag behöver använda alkohol för att, ta beslut, orka när jag är trött, kombinera med stilnoct för att jag är så speedad så då insomningstablett inte räcker längre .
Än så länge är allt under kontroll. Jag hoppas ju bara på att allt skall lugna ner sig hela tiden.
Tänker att jag skall försöka igen, sluta smyga, sluta helt, så jag får sova gott igen kanske .

Profile picture for user Annabell

Hej Majaela! Tack för hälsning i min tråd 🤗! Bra gjort av dig att återvända hit 💪🏼✨. Du hade ju 50+ dagar i våras och kan ju det här 😊. Hejar stenhårt på dig 💖

Profile picture for user Sisyfos

Hej Majaela!
Har läst dina inlägg här på forumet och tänkt svara dig. Det finns mycket jag känner igen mig i från förr. Ledsenheten, tröttheten, ansvaret för att alla andra ska vara glada och ha det bra. Just det senaste har jag jobbat jättemycket med. Jag gick hos en kurator en period också, tror inte att jag riktigt hade fattat de där mönstrena då dock, men nu har jag sett dem tydligare. Det går inte att ta ansvar för andras mående. Det är inte ditt ansvar heller. Jag började med att boxa in mig med mina problem och försökte sätta gränser för andras problem och mående. Det är svårt men väldigt viktigt. Jag tänker att du behöver göra just det. Sätta gränser. Du orkar inte allt, du är slutkörd. Ni kanske kan ta catering vid era tillställningar? Som det är nu känns det som om ansvaret ligger på dig och du orkar inte. Det var sånt som gjorde att jag började dricka. Hade järnbrist, blev mycket trött och fick aldrig återhämtning. Fyllde andras behov (även såna de inte visste att de hade). Den upplevelse av alkoholen som du haft nu fick jag vid fler och fler tillfällen. Kontrollösheten! Usch, det var verkligen inte jag. Så var på din vakt Majaela! Jag tänker att du faktiskt borde prata med någon. Såg förresten på Fråga Doktorn om klimakteriebesvär och att en del i måendet kan ha med det att göra. Nu vet jag inte din ålder men med två stora barn så kanske. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg hur man var när man mådde bra. Jag tänker på mina järnvärden och hur jag faktiskt upplevde att hjärnan ”kickade in” när de blev normala. Min syster som haft sköldkörtel problem hade en liknande upplevelse när hon började medicinera. Så jag tror att balansen är viktig. Och det är viktigt att se på sig själv med förstående ögon. Förövrigt funderar jag mer och mer på hur alkoholen egentligen påverkar psyket. Jag sällandricker nu och kan verkligen känna av negativa effekter av små mängder. Hoppas du får ordning på allt Majaela!

Profile picture for user Sisyfos

Välkommen tillbaka! Håll i det här nu Majaela. Att orka hålla tempot med hjälp av a är fullkomligt ohållbart och det känns som om du dricker ofta av den anledningen. Alkohol är den sämsta medicinen man kan ta. Det är så svårt att sluta när alkoholen är bränslet. Så jag önskar dig lycka till nu av hela mitt hjärta. Det är så mycket som blir bättre när man slutar dricka.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Majaela Välkommen tillbaka! 30 vita dagar låter kanonbra. Men om jag får råda dig så skulle 3-6 vita månader verkligen få dig att upptäcka fördelarna med nykterheten. Man kan inte läsa sig till det, man måste uppleva det själv.

Kram 🐘

Profile picture for user Majaela

Dag 3 !
Tack för tillrop!! Sis & 🐘!
🌸💕🤗
Jo det är sant @sisyfos . Jag började känna att det blev för mkt mer ofta o framför allt en vana att ta ett par glas vin varje dag. Samt som du så klokt skrev i somras att jag ofta gör det för att orka ta hand om andra och andras behov.
Jag mår ju sällan dåligt av det eller får ångest och det fungerar utmärkt som bränsle när kraften och orken tar slut samt för att slappna av (motsägelsefullt ) men jag började höja toleransen och det är ju inte bra. 🧐
Jag fattar ju att det inte håller i längden och att tillslut kommer min kropp att ta stryk.
Men det är som när jag bantade i tonåren. På måndag skall jag börja , eller nej det blir nästa måndag osv. Livet rullar på och det funkar. Tills en dag man märker att man kan dricka en flaska vin utan att bli särskilt mycket påverkad eller känna av det dagen efter . Varningsklocka🔔!!
Så nu tänkte jag ”roa”mig med att ta en månad vitt… utan att berätta det för någon . Smyga på andra hållet - så att säga . Låter Kanske lite fånigt men alla medel som helgar målet är väl ok?
Har ju hållt mig uppdaterad hos er här och ni två är ju fantastiska, även om diskussionerna blir heta ibland . Men det blir ju så med nära vänner ibland med skulle ju varit konstigt annars . Vi är ju människor och i en relation där man kommunicerar dagligen händer det ju att vi tycker olika och man kan ju inte alltid bara stryka varandra medhårs?!
Kul i alla fall att ni är ett gäng som jag känner till som är aktiva, som fortfarande klarar nykterhet eller måttlighet och mår bra! ☺️❤️
Jag tänker en del på de som slutat skriva och man undrar såklart hur det går för dem..
🌸

Profile picture for user Pellerin

@Majaela Heja, för varje dag går det lättare. Jag känner helt igen mig i din beskrivning- att det bara slinker ner en flaska vin, utan att jag känner mig så påverkad eller bakfull. Får jag i mig 2 en helgkväll då känner jag av det. Däremot märker jag ju att jag nu är mycket mer klar i huvudet på morgonen när jag vaknar. En dag i taget så går det vägen!

Profile picture for user If

Hej @Majaela !
Tack för hälsning i min tråd.
Var också i det läget att en flaska vin inte gav vare sig nämnvärd berusning eller känning dagen efter. Vet inte hur många år jag hållit på så men med tiden blev ju dagarna med vin fler än dem utan. Några försök med att bara dricka på helgen i perioder men det funkade inte.
Nu en dryg månad nykter mår jag så mycket bättre och det är nog faktiskt bara min man som vet om att jag har en vit period. Har undvikit att delta i situationer där alkohol ingår som en självklarhet. I helgen middag med vänner och familj så då tänker jag att jag säger som det är.
Lycka till och Trevlig helg 🏵

Profile picture for user Majaela

Dag 5
Tack för respons @Pellerin & @If
Det har gått förvånansvärt lätt hittills, jag sover dock dåligt och jag får ta 2 insomningstabletter ist för 1 i kombination med vin. En viss ”sorg” och saknad när jag tänker framåt, på framtida resor, vissa tillfällen som är så förknippat med alkohol att aldrig mer få uppleva d på grund av att jag inte kan hantera A . Eller skulle jag kunna det ” som jag hör från ” tjatterfjanten, på min en axel (vem var det som myntade honom? 😅)
Ha en trevlig helg⛳️🥰⭐️🌞

Profile picture for user Majaela

Dag 6 & 7 med ett par tillfällen där längtan kommit och gått. Känslor kommer fram och jag vågar framföra dem, hela vägen. För jag är säker på att det är äkta känslor och inte känslor skapade av A .
Nöjd

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat, Majaela! På nåt sätt har jag ju fått för mig att vi har druckit av lite samma anledningar - att orka med och att få lugn, du avgör ju själv om det ligger någon sanning i det. För att jag tänker att det är så viktigt att bekämpa orsaken till beroendet från lite olika håll och med olika strategier. Nu skriver du att du ska vara ”nykter i smyg”. Jag provade det och eftersom jag inte helt hade bestämt mig för aldrig mer var det lätt att ”halka dit” och särskilt när jag längtade efter vilan i alkoholen. Nu tror jag ändå att alla mina avslut hade stor betydelse för fortsatt nykterhet. Men för mig har det varit väldigt viktigt med långa sammanhängande perioder av ingen alkohol alls för att verkligen få fatt i måendet utan alkohol. För det är en enorm skillnad och man blir ju bara mer övertygad om det när man läser alla historier hörinne. Men jag tror också då att man behöver ta hand om sig själv bättre om man har druckit för att orka ta hand om andra. Så lycka till nu med allt och jag tänker att en sak till i det är viktig - om man har sett andras behov väldigt tydligt och satt sina egna långt ner på listan har man lite gränssättning och ramar att jobba med som jag tror är väldigt viktiga. ”Gotta take Care of number one” - känns ju väldigt främmande, men det kan vara helt nödvändigt att bli mer noga med att sätta sig själv högre upp. Där tror jag att flera härinne skiljer sig åt från bilden av den egoistiske alkoholisten som tillfredsställer sina behov i första hand. Och det är en skillnad som är rätt viktig att förstå för att hitta rätt strategier i nykterhetsarbetet.
Kämpa vidare nu!

Profile picture for user Majaela

@Sisyfos, tack för pepp och kloka ord. Ja, jag ser också likheter i våra historier, av självmedicinering. Jag tänker att det stämmer att man måste nog ha en lite längre paus för att tänka klart och ”få fatt på måendet” ☺️
Jag startar med en månad och hoppas att längtan efter ett stort glas vin till en god bok, snart skall försvinna eller minska iaf ,
Dag 8 o 9 ✅

Profile picture for user Sisyfos

Vet du att jag tänker att längtan försvinner, för det finns ju egentligen inget samband mellan boken och vinet. Jag tänker på det där med vinet till matlagningen som så många skriver positivt om. Jag fattade aldrig grejen med det, mer än att det ger en känsla av lyx, ett fint liv etc… men jag kunde uppenbarligen inte laga mat och dricka njutningsfullt samtidigt ändå, så det slutade ofta med att glaset var odrucket och ”ve och fasa” de andra hade druckit ur sina så jag riskerade att få mindre vin.
Samma sak med champagne i badet, öl i bastun, vin efter skidor… jag ifrågasätter verkligen kopplingen. Jag älskar att bada. Att dricka bubbel blir en distraktion från njutningen i badet - särskilt när man har kommit till ett stadie där det är viktigt att dricka ur för rusets skull.
Jag vet att vi kan ha olika upplevelser av det här och det tog rätt mycket tid för mig att inse att jag egentligen längtade efter något annat än vin: Avkopplingen och njutningen i sig.

Profile picture for user Majaela

Dag 10. ✅
Enligt Annie Grace är jag fysiskt rehabiliterad nu. Nu är det är bara my mind som jag måste kämpa med.
Har ju fortfarande huvudvärk, lite problem med magen, svårt att somna . Men är nu mer övertygad om att 30 dagar kommer att gå fort.
En dag i taget har jag haft svårt att anamma, jag måste ha ett mål för att få det att fungera.
Jag är lite skrämd och börjar sakta få insikt i att jag faktiskt har ett riktigt problem med mitt förhållande till alkohol. Tidigare har jag skyllt på omständigheterna. Men det känns som att jag använder alkohol alla känslor. Inte bara att orka, utan också för att mysa, bli roligare, piggare, tröttare, skärptare, lugnare, snällare, säkrare och gladare.
9 av 10 gånger fungerar det. Efter ett tag funkar det 4 av 5 gånger . Till slut krävs för mycket för att det skall ge effekt.

@Sisofys, gällande vin till matlagning skiljer vi oss åt. Där hinns/ hanns det med både ett två stora glas redan före matgästerna kom .
Du måste verkligen gå in för matlagningen när du glömmer att dricka.
För 15 år sedan så kunde jag med dricka före något jag var lite nervös för som att gå till en fest ( har haft lite social fobi i tidigare år som jag kan känna av fortfarande i vissa sammanhang ) men på den tiden slutade jag sedan och drack minimalt när jag bara hade lugnat nerverna, och sedan räckte det.
Jag funderar nu mycket på vad som fick mig att förändra mitt dryckes beteende. Varför jag lät det komma in i min vardag,
för det känns liksom inte som ”mig” . Så plötsligt är jag här, så pinsamt och skämmigt. Är det för att jag har det latent i mig, eller för att jag pressat mig för hårt i många år? Klimakteriet?
Vet ej. Knäppt är det i alla fall och läskigt,
🥹

Profile picture for user Andrahalvlek

@Majaela Någon har beskrivit drickandet som ”jakten på det perfekta ruset”. Varje gång tror man att det ska ske, men det sker ytterst sällan, så man fortsätter att jaga och jaga det.

Kram 🐘

Profile picture for user Majaela

13 & 14 ✅
Mycket är bättre, men längtan är tyvärr kvar.
Självförtroendet, mående, självkänsla samt kontroll är bättre . Det blir mer gjort även sent på kvällen om man inte går in i dimman.
Dock är det så att ju senare timmen blir ju mer ökar längtan i och med tröttheten.
Så jag stänger nog av jobbdatorn nu och lägger mig och försöker varva ned .
Imorgon börjar min tredje vecka. 💪🏼 😁

Profile picture for user Majaela

5,16.17
Två senaste dagarna har varit mycket sug . Huvudvärk som maler och det känns väldigt tomt. Just nu känns det som om det enda som skulle kunna hjälpa mot huvudvärken och tomheten är ett STORT glas vin.
Får verkligen kämpa mer än de tidigare dagarna. Hade jag haft psykiska motgångar just nu hade jag nog inte pallat . Får nog läsa lite skrämsel information och påminna mig om alla de dåliga minnena efter för mycket alkohol.
Hoppas det snart blir lättare.

Profile picture for user Kristoffer

Hej Majaela!

Ser att du är i en tuff fas där du utmanas i ditt beslut. Klokt att du påminner dig om alkoholens avigsidor. Kanske är det också värt att påminna dig om de fördelar du får av att inte dricka? Läste tillbaka i din tråd lite, och fastnade för inlägget du skrev efter fyra veckor utan alkohol i april förra året. Du kanske själv har kikat på det nyligen men jag tänkte länka det som en påminnelse om hur det kändes när du hade nått dit då!

"4 veckor idag. 💫🌟⭐️
Det har skett mycket förändringar märker jag . Jag har ett bättre och roligare förhållande till mina barn, med mycket glada skratt och bra samtal.
Idag gick barnen och jag en golfrunda och det gick också bättre än på länge.
Igår så var min man lite småjobbigt och jag fräste åt honom på skarpen att han fick tagga ned, vilket han gjorde, för denna gången kunde han inte negligera det jag sa och bortförklara det med ”du har ju druckit” . Det gav en så härlig känsla att kunna stå på sig och inte tänka att ”kanske är det jag som överreagerar”
Jag har också bra kontroll o planering över allt som skall göras i påsk och så fort jag känner minsta sug så tar jag en paus i solen med en kaffe o läser lite här eller tar en powernap. Tidigare när jag blev trött tog jag ett glas vin i solen o sen blev det två, sen blev det lite till maten osv, det gav inte energi utan stal min energi.
Kämpa på där ute o Glad Påsk 🐣"

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Majaela

Ja, det var bra dagar, tack för respons och återblick, Kristoffer.
Jag tror att jag kanske är deprimerad just nu. Huvudvärken kanske kommer för att jag kör på som om jag fortfarande har ”bensin” att ta till, vilket jag inte har.
Att vila finns inte mycket tid till i min värld just nu och många surdegar måste tas tag i utöver fullspäckade veckor . Jag får nog tvinga mig till lite längre pauser tills den efterlängtade energin kommer tillbaka. Just nu känns allt som ett ”måste” .
Jag hör att jag låter väldigt självcentrerad och tråkig men det får väl vara så ett tag. Just nu är jag ingen rolig människa kan jag säga .
Har köpt blutsaft för jag känner ett sug efter det, järnbrist kanske @sisofys?
Allt måste väl balanseras i kroppen antar jag,
Jag bytte ofta ut kvällsmat mot några glas vin och det har säkert påverkat mina depåer.
Längtar efter att känna mig glad igen.
Läser om några som startat samtidigt som jag denna gång . De är så glada , stolta för var dag och har sån tillförsikt.
Jag är bara deppig,
Hmm.
Får väl se om jag behöver antidepp, eller om det går över av sig själv.,,
Dag 19 idag

Profile picture for user Majaela

Jag har egentligen inga svårigheter att låta bli att dricka ( eller dricka måttligt) på tillställningar där jag inte behöver hålla i trådarna, typ AW, pubkvällar, när jag är bortbjuden.
Mitt stora problem är ensamdrickandet. Eller något jag skall anordna större tillställningar ( och då faller jag dit dagen efter när alla åkt hem) Det är när jag är ensam, eller i konflikter i vardagen, som jag har störst sug efter alkohol och jag får kämpa mot tankarna mest där .

Profile picture for user vår2022

@Majaela Hej! Du skriver att du känner dig deppig och längtar efter att bli glad igen. Att det som startat samtidigt som du är så glada, stolta och med tillförsikt. Du skriver också att allt är ett ”måste” och att det stora problemet är ensamdrickandet. Som jag förstår ska du ta en vit månad. Det jag funderar på av det du skriver är när du tänker hålla upp en månad så känns det kanske som ett ”måste”. Att det kan vara svårt med motivationen då det är ett ”måste” istället för ett ”jag vill”. Det blir mer ett tvång till något, än en vilja till något. De som är glada och stolta har kanske mer ett ”jag vill”. Jag utgår från mig själv när jag säger detta. När jag tidigare gjort ett tags uppehåll var det ett måste och tvång. Jag räknande ned dagarna tills jag skulle få ta ett stort glas (en flaska) igen. Jag var inte så glad, mer irriterad, rastlös, deppiga tankar och med sug. Jag längtade efter att få vara själv under en filt och dricka mitt vin, så mycket jag ville och bedöva mina tankar. Få lugn och ro och slappna av. Jag blev allt gladare ju mer det närmade sig slutet på den vita perioden. Denna gång när jag slutade, ville jag verkligen det och var supermotiverad. Jag var så less på mitt drickande som eskalerat till att dricka vin varje dag och helst ensam. Jag blev allt deppigare med ångest, skuld och skam. Gick in i min alkoholbubbla och var tvungen att dricka för att orka med vardagen, jobbet, livet. Jag lyckades upprätthålla en fin fasad och min hemlighet att jag hade blivit en alkoholist. Jag hade valet att sluta dricka eller gå under.

En av orsakerna till att jag lyckades sluta var mina föreställningar om hur mitt liv kunde se ut om jag var nykter. Pigg, fräsch med klara ögon och bättre hy och inte fyllepluffsig. Bra kondition med bättre styrka och ork. Bort med vinkilona och bättre åtsittande kläder. Bättre självförtroende och självkänsla. Mer glädje och framtidstro. Bättre kontakt med mig själv och mer tillgänglig för andra. Bättre relationer med familj och barn. Ta för mig mer och inte gömma mig. Mer ork och glädje att ta hand om hus och trädgård. Slippa ångest, skuld och skam. Ja, listan kan göras lång. Detta gav mig en kick och motivation till att sluta och jag har imorgon varit nykter i 11 månader.

Jag trodde inte att jag kunde må så bra och få ett så bra liv som jag fått. Mina föreställningar ovan har infriats och det motiverar mig till att aldrig mer dricka alkohol. Mina positiva tankar ger positiva känslor, mina värderingar och min riktning om hur jag vill ha mitt liv dominerar och kör över alla tankar om att dricka. Alkoholens destruktiva kraft och förödelse vill jag aldrig mer ha eller känna av.

Massor av styrka och kram på dig❤️

Profile picture for user Majaela

@vår2022 ! Wow 11 månader! Så imponerande!
Det ligger något i det du säger. Igår lättade huvudvärken och i och med det även suget. Såå skönt!! , gäller även idag. Så det kanske var en virus. Hjärnan trodde då den behövde min ”medicin” och jag blir ofta nere när jag egentligen är sjuk för jag har inte lärt mig att tyda mina signaler att jag behöver vila, och känner mig usel när jag inte orkar . Det gör mig låg.
Känns mycket mer hoppfullt nu.
Tänkt mycket på att avslappning kommer om man tar sig tid att vila utan alkohol och det blir en bättre naturlig avslappning . Tar man alkohol går det mycket snabbare, och det har tillslut blivit så att jag tror att det inte ”går” att slappna av utan alkohol men jag skall försöka lära om och reflektera
Nöjd idag, dag 21, och inne på min fjärde vecka 🌸

Profile picture for user vår2022

@Majaela Åh, vad skönt att huvudvärken givit med sig! Det påverkar måendet mycket att ha ont i huvudet, man orkar liksom inte med allt. Jag hade huvudvärk en lång tid i början när jag slutade och det var verkligen en lättnad när det släppte. För min del var det abstinensbesvär som gav med sig. Ja, håller med om att när man vilar utan alkohol i kroppen så blir man mycket mer avslappnad. Lyssnade mycket på mindfulness för att lära mig slappna av, något som jag inte hade tid med förut tyckte jag…och tog till vin som du för att slappna av, vilket var lurendrejeri. Mindfulness var verkligen skönt och många gånger somnade jag mitt i. Det är en konst att kunna slappna av och släppa alla tankar och som man får träna sig till. Nu är det mer löpning och fysisk träningsom är min återhämtning och det får mig avslappnad. Men med ett mindfulness pass då och då blir det som bäst😁.

Ha det gott!💕

Profile picture for user Majaela

Tack @vår2022 . Jag har läst din tråd och vilken resa du har gjort! Det verkar som om du inte haft något bakslag, Helt fantastiskt!
Nu börjar snart dag 24 och jag har ( nästan ) inte tänkt på alkohol alls de två sista dagarna ( dock godis)
Jag tänker att jag skall jobba på att alkohol skall bli en ickefråga efter att jag är klar med min Gösta månad . Den skall inte in i vardagen mera då jag nu fått erfarenheten att det inte fungerar . Jag filar på en plan på att jag skall kunna ta 1-2 glas vin på fest men aldrig vardag ( om jag vill ) men jag kanske inte vill . Det kanande blir som chips . Man är inte sugen men när man startat är det svårt att sluta. Jag är med i en damklubb son äter mkt god mat med tillhörande dryck en ggr varannan månad typ. Det är mycket måttligt drickande där . Jag vill gärna pröva om jag klarar en sån kväll utan att ”falla dit” jag har ju massa alkohol hemma som aldrig kommer på frågan när jag har mina vita månader . Jag måste ju kunna ta nåt måttligt gott i sällskap utan att för den skull börja öppna flaskorna här hemma . När jag var inne i min dimma hade jag gömma med dunkvin. Det går ju inte förekomma här hemma längre .
Eller rasar jag igen , jag får grunna på om det är värt att riskera . Mår ju mkt bra just nu förutom sömnen. Som ni ser så är jag vaken nu kl04.00 o är hur pigg som helst . Synd att piggheten inte håller en fullspäckad dag som slutar kl 20.30 imorgon . Jag får pilla i mig en till overksam insomningstablett 😐
Lite mysigt med höstrusk iallafall- regnet öser ner ute, och bara jag är vaken sen kl 02,15 😴

Profile picture for user Sisyfos

Jag är också vaken denna arla morgonstund. Irriterande! Bra jobbat med med snart en vit månad. Jag hoppas faktiskt att du fortsätter ett par månader till för att känna efter ännu mer hur det känns i kropp och huvud när du avstått lite längre. Jag tror att det är viktigt med den där reflektionen om att du var låg, trött och då ville ha vin. När man använt alkohol som bränsle för att orka behöver man verkligen vara på sin vakt, särskilt om man tänkt sig att fortsätta att kunna ta ett glas ibland. Jag har ju främst använt alkohol som medicin och har satt ett krav på att jag måste ”må bra” om jag ska dricka. Och då vill jag ”välja”, inte slentriandricka för att det är lätt att välja alkohol. Det blir många gånger jag får välja bort för att längtan efter att dricka finns där - längtan efter att snabbt komma ner i varv. Många gånger väljer jag också bort för att det verkligen inte tillför nåt med vin och för att man blir seg. Jag behövde verkligen börja se de där mönstren hos mig själv annars återupptog jag medicineringen gång på gång.
Jag tänker att just det tillfälle du beskriver med mat och vin i kombination är ett sånt tillfälle då jag skulle vilja dricka. Man kan ju som många sunda människor gör be om halva glas så att den totala mängden inte blir för stor. För när man är en sällandrickare känner man av rätt små mängder alkohol.
Lycka till nu med sömn och att begränsa både jobb och alkohol.

Profile picture for user vår2022

@Majaela Tack! Jag har klarat mig från bakslag och förmodligen är det pga av min motivation till en helomvändning i mitt liv utan alkohol och att effekterna av det så otroligt positiva på alla sätt. Det är jobbigt när sömnen inte vill komma och man ligger vaken i vargtimmen. Min sömn blev mycket bättre efter några månader som nykter och nu går jag inte ens upp på nätterna på toaletten längre, som jag alltid har gjort innan. Som påverkad sov jag som klubbad men det skedde ingen återhämtning av hjärnan med djupsömn.

Ska du inte prova på att vara nykter i minst tre månader så att du får känna av effekterna av det? Det hände mycket tyckte jag under denna tid och framförallt mellan månad 3-6. Det tar denna tid för hjärnan att återhämta sig och komma i balans igen. För mig var det precis som du säger med chips, man är inte sugen men börjar man kan man inte sluta. Skönt att du mår bra förutom sömnen och att du vill få till en bra plan gällande alkohol. Det är så värt!

Bra jobbat med 24 dagar!💪 Hoppas du får sova bättre snart!❤️

Profile picture for user Majaela

Jag förstår att jag behöver mer dagar för att kropp o knopp skall stabilisera sig. Jag kämpar på. Tack för att ni peppar, stöttar o kommer med tips @Vår2022 & @Sisofys ! 🌸💕

Profile picture for user Majaela

Imorgon har jag fyra veckor bakom mig!
Jag kommer fortsätta på det här spåret. Det går bra att byta ut suget mot ett glas alkoholfritt vin eller cider. Jag mår bättre och tycker att alkohol har fått alldeles för stor plats i mitt liv. Jag måste ju börja lära mig att leva som jag gjorde före jag använde alkohol varje dag mot allt.
Känner tillförsikt ! ☺️🌸🙏

Profile picture for user Andrahalvlek

@Majaela Grattis till 4 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Nu har du det tuffaste bakom dig. Nu gäller det dock att se upp med att alkoholdjävulen börjar viska ”det var nog inte så farligt, du är nog inte alkis, ett glas kan du nog ta…” Då gäller det att ryta ”NEJ, minns du…” Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

Profile picture for user Majaela

Jag tror mycket på det här som @Sisofys skrev ovan ” Det blir många gånger jag får välja bort för att längtan efter att dricka finns där - längtan efter att snabbt komma ner i varv. Många gånger väljer jag också bort för att det verkligen inte tillför nåt med vin och för att man blir seg. Jag behövde verkligen börja se de där mönstren hos mig själv annars återupptog jag medicineringen gång på gång.”
Det där är en text som jag verkligen kan relatera till. Som tål att analyserar noggrant. För varje känsla som kommer som gör att man vill dricka. Där är nog hemligheten tror jag,

Profile picture for user Majaela

Nu har jag passerat 30 dagar 🎉 👍🏼
Och är inne på min 5.e vecka . Ytterligare en helg passerat vit . Har fungerat bra ( med undantag de dagar med sprängande huvudvärk, och ett par dagar så jag egentligen var sjuk men inte såg det utan ville bara dricka bort symtomen)
Min plan är nu att bara dricka vid något tillfälle men mer sällan än vad jag gjort tidigare . Inga planerade veckodoser.
Mår nu bra men min kropp känns stel och tung och lite av min gamla hypokondri har börjat göra sig påmind.
Jag antar att en massa obekväma känslor kommer dyka upp nu när jag inte längre kan bedöva de känslorna.
Jag är i alla fall stolt och glad att jag klarade det så lätt och det känns gött att fortsätta helvitt med små gråa inslag . En dag i taget.
Idag är en bra dag.
🦋🌞

Profile picture for user Jan.3.

@Majaela Grattis till 30 dagar.
Mitt tips är att vänta några månader med att bli sk. sällandrickare.
Om en månad eller två så kommer du inte att ångra att du var nykter ett tag till.
Den dagen man inte ser fram emot alkoholen då kanske det är läge om man nu vill testa den vägen.
En månad är för kort tid.
Inget illa menat.

Profile picture for user Sisyfos

Instämmer med Jan.3.,avvakta lite. Det är oerhört lätt att halka tillbaka och du missar kanske de verkliga fördelarna om du dricker för tidigt. Jag tänker att det är en varningssignal när du är sjuk och vill dricka bort den känslan.
Starkt jobbat med 30 dagar! Det är bra om nykterheten blir en vana.

Profile picture for user Majaela

Idag 37 dagar och jag har haft ett mycket dåligt humör . Minns att jag hade några sådana ”arg -dagar” sist jag hade a-stop med, eller är det bara livet . Jag har dock inte druckit vin på känslan.
Men jag har druckit alkoholfritt vin.
Jag börjar känna sug efter alkoholfritt vitt vin.
Vet inte om det är så bra. Det bryter ju inte beteendet, men det ersätter utmärkt vinet med alkohol i tycker jag. Konstigt nog. Skulle aldrig bytt ut mot a-fritt när jag var igång och hade slutat tänka ( ni vet)
Häller upp på hög fot, slappnar av på samma sätt som jag brukade med vin, med den skillnaden att jag inte går in i nån dimma.
Vet inte om detta är fel och att jag borde kanske försöka övergå till te istället ?
Det känns långt bort att börja smådricka på vardagen.
🦋

Profile picture for user Majaela

@Sisyfos, @Jan.3. Tack för pep.
Jag vet att jag inte borde men jag tänker att mitt mål var en månad och nu går jag mot en livstidsförändring i mitt huvud. Vitt 95 % och grått 5% .
Skulle jag ramla tillbaka till vardagsdrickande så fattar jag att jag måste satsa på 100% vitt. Men hur skall jag veta om jag inte provar??
🥹

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Majaela Jag är på min dag 67. Jag hade också argdagar, dom gick över😁

Jag dricker a-fritt, jag blir sugen på a-fritt men öl då. Jag var också rädd i början att det var fel men nu när det gått snart 10veckor känner jag inte alls att det är farligt för jag får den avkopplande känslan som jag vill ha helt utan att bli dimmig och jag kan när som sätta mig i bilen och köra. Jag kunde nog också dricka dom lite snabbare för några veckor sedan men nu öppnar jag en öl, dricker några klunkar sedan glömmer jag av den och sedan dricker jag lite igen för att återigen glömma av den och sen avslutar jag den! Behöver sällan en till även om jag tror från början att jag kommer nog vilja ha 4st idag!
Jag är inte det minsta sugen på berusning utan bara den härliga känslan av att lyxa till det. Därför gör jag det inte varje dag men det kan bli 3-4 gånger i veckan.

Är det någon annan som tror att detta beteende är dåligt/farligt så säg gärna🥰

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Majaela Du undrar hur du ska veta om du inte provar.
Jag skulle aldrig våga prova än men du kanske inte hade gått så långt som jag, jag tänker att om jag ska våga prova någon gång igen så ska jag till 100% veta att det inte är i syfte att bli berusad, misstänker jag att jag vill ha glaset för att få bli berusad då kommer jag inte att ta det!

Profile picture for user annacananda

@Majaela
Jag är bakom dig med tre veckor nykter imorgon. Efter många (många) försök att vara måttlig så har jag kommit till en punkt där jag inser att jag aldrig kan dricka igen. Jag kan inte förhandla om något som kanske ska ske någon gång i framtiden. Att stanna upp och vara i nuet kan vara en, av många lösningar, att välja att inte vara bakfull är ett sätt att tänka på saken.

När vi väljer att satsa på att dricka måttligt så håller vi bakdörren öppen att smita ut igenom. Många som lyckas med tiden skriver att det är mellan 3-6 månader som nykter det verkligen börjar hända saker plus att när första året passerat så inträder en annan fin fas. Jag vet med säkerhet att 1 månad ”vit” är för lite för att börja känna vad det är vi undviker.

Hoppas du förstår att jag utmanar dig i all välmening. Valet är såklart ditt!

Stor kram

Profile picture for user Kennie

Hej! Angående alkoholfritt vin så tycker jag det låter utmärkt att du tycker det är gott och kopplar av. Tror det är viktigt att unna sig pauser även som nykter. Angående måttligheten så tror jag man har bäst förutsättningar att lyckas när det inte känns så viktigt att få dricka längre. Håller med många om att det händer saker i hjärnan när det gått längre tid, men man måste ju vilja testa längre nykterhet själv. Har du nån inre känsla av vad du borde göra? Man brukar ofta veta vad man behöver.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Majaela Jag rekommenderar e-boken ”Can I Moderate?” Av Annie Grace. En tunn sak. Den är gratis och finns att ladda hem på http://canimoderate.com/. Den är på engelska, men väldigt lätt att förstå.

Jag har läst en sak som fastnat hos mig. En person som kan dricka måttligt har ställt in sig på att ikväll ska jag unna mig ett glas vin. Eller ikväll är det fest och då ska jag dricka lite champagne. Sen blir det ändrade planer och plötsligt blir det inte tillfälle att dricka. Då rycker den personen på axlarna och tänker ”skit samma, det blir fler tillfällen”. Verkligen rycker på axlarna och tycker att det kvittar.

Jag vet inte hur du tänker om dig själv, men sådan var verkligen inte jag. Hade jag ställt in mig på att dricka fick ingenting komma i vägen. Ändrade planer? Glöm det!

Kram 🐘

Profile picture for user Majaela

@annacananda Jag uppskattar din välmening och det stämmer med säkerhet det du skriver. Jag har läst din tråd och hejar på dig ! Starkt jobbat !
Jag är lite envis . Jag har under den dryga månad som jag nu varit alkoholfri har jag hela tiden planerat att jag måste göra en helomvändning i mitt liv. Alkoholen får inte ta plats längre .
Jag kommer att göra detta sista försök att se om sällandrickande fungerar för gör jag inte det så får jag aldrig veta .

Profile picture for user Majaela

@Andrahalvlek, jag skall läsa och begrunda. Det där Craig säger med att ”man blir så besviken om man inte får dricka när man har bestämt ” har jag med i planeringen. Trots detta kanske det inte fungerar,, kanske ställer hjärnan till det och lockar för att jag skall in i min alkoholbubbla igen.
Mycket tål att tänkas på. Jag läser o läser här och läser mycket på anhörigsidorna med. Det ger mig mycket .

Profile picture for user annacananda

@Majaela
Jag hejar på dig och finns här oavsett vad du väljer och vad du gör! Jag tänker att alla ska göra det som känns rätt. Om du fixar att dricka måttligt/sällan så är det kanon. Jag är inte ett dugg triggad av att andra som kan hantera alkohol dricker.

Hoppas få följa din resa!!

Stor kram

Profile picture for user Majaela

@annacanada 💕
Tack 💕
Jag skall följa dig med. 💕
Idag var första riktiga testen. Var på middag med vin, ( ingen vet ju att jag inte dricker längre och jag vill inte göra någon affär om det )
Detta var en spontan kväll som några par träffades, inte den planerade träffen om några veckor (som jag planerar att smaka på vin första gången )
Jag fick en drink rakt i handen när jag kom. Denna tog jag emot men hällde ut i smyg. Likadant med vitvinet till maten. Låtsades dricka men hällde sedan ur det i smyg med.
Eftersom jag är en smygare o har smygätit och smygdruckit i så många år så kan jag ju nu få en adrenalinkick av att lyckas hälla ut, utan att någon ser.
Låter kanske lite barnsligt men jag roas av det.
Kanske vill jag inte berätta för jag inte litar på mig själv, eller tycker jag helt enkelt att ingen har med det att göra.
Det är min grej. Och så har jag er här på forumet. Så jag känner mig inte ensam💕

Profile picture for user Majaela

@Kennie, du var den första som svarade i min tråd! Du har gett mig så mycket klokskap av dina inlägg i min och andras trådar!💕
Ja, jag har en känsla för vad jag vill, och det är mer än vad jag borde. Alltså skall jag ta bort all alkohol från mitt liv och låta något enstaka tillfälle bli undantag och då låta det undantaget bli så lite så det likaväl kan kvitta.
För så är det ju. Det är ju ruset jag vill åt när jag är i alkoholbubblan. Eller bomullen som lägger sig som vadd på all känslor. Känslan av att ta bort känslorna helt, dricka snabbt, komma ner i varv, stänga av. Kan triggas bara av att jag skriver det.

Men så vill jag inte ha det längre . För det är farligt.
Mao så kommer jag dricka på ett annat sätt nu. Så att det i princip kan kvitta . Alltså kan jag heller inte bli stressad om alkoholen uteblir för planen är inte att dricka som jag egentligen vill.
På det sättet tänkte jag försöka avprogrammera mitt osunda sätt att använda alkohol.
Jag har gått med i programmet men jag vet inte om jag får köra mitt eget race där. Har inte gjort mer än att anmäla mig.
Jag mår bra idag

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Majaela Tror du skrivit det till mig och jag till dig men vi verkar vara så lika i vårt problemdrickande.
Jag vill också kunna dricka som du beskriver men du kommer antagligen påbörja den praktiken långt före mig.
Jag hoppas och önskar verkligen att du kommer klara det❤️
Vill du köra utvärdering med mig framöver?

Jag tycker inte heller andra har med det att göra varför jag inte dricker men eftersom jag inte kommer dricka på väldigt länge kommer jag behöva stå till svars för det och jag håller på att bearbeta mig själv så att jag stolt kan säga att jag tycker jag drack förmycket så nu vill jag inte dricka på ett tag. Än känns det som om jag kommer flacka med blicken när jag säger det så jag kommer inte säga den meningen förrän jag kan säga den från hjärtat utan skam bakom. Så nu antingen kör jag eller ska upp tidigt eller äter penicillin eller nått sånt som ursäkt 😆

Profile picture for user Kennie

Tack för orden Majalea, de värmer! Bra tanke, att dricka så lite att det i princip kan kvitta. Och att du är ärlig mot dig själv och synar dina avsikter. Jag dricker, som du säkert vet, ett enda glas vin någon gång med ojämna och långa mellanrum. Senaste glaset var två månader sedan. Det tog tid att komma dit där jag inte vill ha mer, men nu känns det som att jag landat där. För mig är nyckeln mycket alkoholfri tid, och att jag har en stark vilja att aldrig mer bli full eller bakis. Det var efter första året som det började kännas verkligt lätt att avstå, och sen har det blivit lättare och lättare. Sen tror jag att jag har en fördel av att inte ha en beroendepersonlighet, har alltid gjort annat i livet med måtta, som mat, träning, studier. Tänker att det underlättar, att jag har en vana av lagombeteende att applicera.

Profile picture for user annacananda

@Majaela
Lite fnissig blir jag när jag fantiserar om hur du får drinken och smyger med att hälla ut den. Att det sedan inte alls är roligt (egentligen) är en annan sak. Humor hjälper många gånger med till att prata om det svåra. Du får skriva till mig om du blir sårad.

Eftersom du ringar in ditt beteende så fint så har du ett material att jobba med! Går du i samtal?

Här har du något att dissekera för att komma åt behovet, som inte är tillfredsställt, för att så småningom kunna tillfredsställa det med genuina handlingar.

Du kommer att nå både insikt och framgång!

Stor kram

Profile picture for user Majaela

@annacananda , jag är inte den lättkränkta typen, så det är helt lugnt . ☺️
Jag går inte i samtal men har gått i terapi under flera år när jag var yngre.
Nu har jag varit alkoholfri i drygt 1 1/2 månad. Igår hände något i huvudet på mig . Jag var på resturang med en väninna . Jag beställde alkoholfritt vin, men de hade inte det på menyn!!! Lite irritation där. Det var en meny och min väninna sa att ”ett glas kan du väl ta trots att du skall jobba imorgon”
Jag beställde ett glas vitt och vatten.
Servitrisen var nog lite borta för hon glömde en del bland annat mitt vatten, och när hon skulle hälla upp mitt vin så hade hon bara en halv deciliter kvar i flaskan och sa -hoppsan , jag hämtar en ny. Det glömde hon dock och jag kände irritationen stiga. Jag kunde inte lyssna på vad min väninna talade om utan bara retade mig på servitrisen som inte gav mig valuta för vad jag beställt .
Sen slog det mig att jag ville ju egentligen inte ha det ändå. Det var a-djävulen som var irriterad inte jag. Då spred sig ett lugn. Jag smuttade mkt l lite på vinet och var nöjd. Lämnade allt kvar av det lilla jag fick och nöjde mig med vatten.
Pust -nära ögat .
😝

Profile picture for user Majaela

@Himmelellerhelvette , tror att jag nästa gången får ta använda någon ursäkt eller bara säga som det är att jag har en vit månad. En lång sådan, för det kommer nog inte funka i längden att smyg -hälla ut glasen, jag blev bara lite perplex när jag fick glaset i handen direkt. Sen fortsatte det på det spåret .
Tack för dina tankar !

Profile picture for user Majaela

Dag 46 ✅
Har en extrem trötthet. Tagit powernaps mitt på dagen 3 dagar i rad. Känns behagligt är inte så ”på tårna” längre. Läser o läser här i trådarna.
Det här med att tappa namn på kändisar och lite mer okända vänner är något jag känner igen hos mig, det kan ju varit ett symtom på utbrändhet även hos mig, även om jag inte erkänt det för mig själv.
Mår annars bra och har energi och känner tillförsikt ☺️

Profile picture for user vår2022

@Majaela Grattis till 46 dagar!🥳. Skönt att inte vara på tårna längre, ha energi och må bra. Den extrema tröttheten kommer också att gå över ju längre tid du är nykter. Återhämtning och balansering pågår.

Ha det gott❤️

Profile picture for user Majaela

Haft ett par svåra dagar när allt känns tomt och meningslöst.
Har svårt just nu att ta det lugnt nu då det är för mycket saker både privat och på jobbet som måste roddas med.
Har fått en känsla av stor ensamhet. Har så mycket tankar av saknad efter något. 60 dagar har gått istället för 1 månad som var målet på min resa sv sällandrickande. Detta är inget måttlighets drickande med flera enheter per vecka utan jag har druckit vid två tillfällen på 60 dagar och då har det varit planerat och rört sig om en enhet utdragen på en hel kväll. Inte i närheten av att ge minsta susning i huvudet. Helt enligt mitt mål.
Jag undrar vad denna tomhet är . Är det den tomheten som jag dränkt i så många år . Känner mig inte särskilt duktig mest gammal, ful, att ingen tycker om mig och tror att jag gått upp i vikt .
Jag vet att jag låter patetisk och det är jag .
Jag skulle gärna druckit vin på de här eländiga känslorna men har ju bestämt att aldrig dricka på känslor mera. Ej heller dricka i sådan mängd att det påverkar mig, eller gör mig lullig. Med andra ord inte på det sätt som jag behövde och ville använda alkohol till tidigare . Så jag får knapra i mig lite mera godis, fast jag inte borde .
Tänker mycket , läser här mycket . Funderar bl a på om jag stannat i mognad genom att fly så många känslor så länge. Det är naket och tufft att inte få hjälp av sin ”kompis ” längre .
Kompisen som sänker mitt självförtroende på sikt och förstör min hjärna och kropp.
Jag hoppas detta deprimerade tillstånd där jag drar mig undan alla släpper snart .
Jag dricker inte på den här känslan i alla fall , alltid något .
🌸

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Börjar med en stor kram @Majaela❤️

Jag tror att det är ett mående du behöver gå igenom. Alla känslor ska vi ta oss igenom nyktra så det blir som att lära sig det pånytt. Men jag tror verkligen att det är något som stärker oss, varje ny nykter erfarenhet gör oss med tiden starkare och vi lär oss nya sätt att tackla allt.

När jag känner att det är riktigt jävla pissigt äter jag massor eller går och lägger mig. Det får funka för nu, sedan får det bli nästa steg att lära mig andra strategier senare, en sak i taget.

Jag har en stark tro på att vi kommer må så mycket bättre, sen, just nu har jag kämpat med att ha noll energi i fyra veckor (nästan hela tiden) men jag har hela tiden tänkt att, sen, sen kommer jag må så mycket bättre, det kommer vara värt det. Ibland får jag riktiga dippar och kan tänka att detta kommer aldrig gå över men jag tar mig igenom känslan och litar på hoppet. Jag ska bli stark och frisk! Är det något jag fått träna på är det tålamod, jävlar vad jag tränat på det!

Kram igen❤️

Profile picture for user Majaela

@Himmelellerhelvette tack för dina kramar och pepp! ❤️
Det är ju inte så att jag önskar någon annan dåligt mående, men det hjälper ändå lite att se att andra också ibland kämpar i svackor och att jag inte är ensam.
Jag skall försöka se framåt och kämpa på. Trots att jag helst vill dra ett täcke över mig och aldrig mer förflytta mig ur sängen. Idag skall jag tvinga mig att ta mig utomhus och kanske t o m köra lite styrketräning. Jag har en konstig känsla av svaghet fysiskt när jag är så här down.
Kram tillbaka ❤️

Profile picture for user Majaela

Hade en så konstig dröm inatt. Jag blev ratad av mitt ex ( konstigt nog ) för en av mina nuvarande vackra yngre kolleger .
Jag brukar inte bi ratad ( i alla fall i mina drömmar 😂) Anledningen till att jag faktiskt i verkligheten inte heller blivit ratad är nog för att jag har hunnit lämnat före den andre Jag har bara vågat släppa in andra om ett stort intresse funnits, så stort att jag känt mig säker på att jag inte skall bli sårad.
Kanske är det så att jag aldrig vågat släppa taget och älska någon själv på riktigt ? Att jag bara älskar att bli älskad?
Kanske kommer jag trots allt bli lämnad nu när jag inte är rolig längre. När jag bara är deprimerad och ledsen , tråkig har inte känner någon ork eller glädje för något .
Herregud vad mina tankar snurrar i huvudet . Skulle aldrig berätta detta för någon i verkliga livet.
Jag vaknade i alla fall med en ledsenhet i kroppen. Jag funderar om det kan vara så att jag genom alkohol förträngt att jag faktiskt blivit äldre . Jag är över 50 år nu och jag kommer aldrig att bli yngre.
Jag har aldrig haft åldersnoja tidigare, har känt mig yngre än mina siffror, men nu känns det som jag är 90+ och att livet är på väg att ta slut .
Det är kanske så som AH ( andra halvlek ) skrev någonstans, att det är mycket obearbetat som kommer upp efter hand .
🌸

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Som jag känner igen mig @Majaela, jag hade flera drömmar om att bli lämnad under en period. Tror det är allt undertryckt som ska bearbetas både i vaket och sovande tillstånd. Även det gick över, tappa inte hoppet.

Försök få lite lyckohormoner genom promenad som ger puls, jogga, styrketräna, cykla, simma, vad som helst.
Åldersnojan har du kanske också tryckt under, den kommer nog för de flesta förr eller senare. Har du pengar så gå till frisören, dra lite slingor och klipp dig, det kan kännas uppfräschande. En ansiktsbehandling och färga ögonbryn och fransar. Har du druckit som jag så har du en del pengar som du redan sparat ihop på att inte köpa A. Lägg dom på dig själv för att må bättre❤️

Profile picture for user vår2022

@Majaela
Vad bra att du kan sätt ord på dina känslor här, det är oftast därför vi dricker för att dämpa känslor och fly från dem. Som nykter och utan den ”falska kompisen” flyr man inte längre. Det är bra, för vi behöver ta itu med dem för att må bra. Genom att sätta ord på sina känslor och beskriva dem kan man se på dem ”utifrån”. Man kan få se dem i ett annat ljus och i ett annat perspektiv. Som påverkad blir känslorna ofta förvrängda och inte helt sanna. Att känna sig nere, är ett sätt för kroppen att signalera att något inte står rätt till, man får påslag av ångest och oro. Det är obehagligt men inte farligt. Man möter sig själv och sina känslor, de är äkta och inte alkoholdränkta. Att utforska, våga möta sig själv, sina tankar och känslor är rätt spännande med frågor som, vem är jag? vad känner jag och varför?. Om man inte är van kan det kännas lite läskigt och ångestfyllt. Att träffa en psykolog och bolla kan vara ett bra stöd för att lära känna sig själv bättre.

Det du beskriver kan jag känna igen mig i. Att lämna någon för att riskera att inte bli lämnad. Att tvivla på om man duger och är värd att älskas. För min del handlar det mycket om det jag varit med om som barn och som följt med i vuxenlivet. Nykterheten och psykologsamtal har hjälpt mig att nå mina riktiga, äkta känslor och jag har lärt känna mig själv på nytt igen. Idag är jag inte orolig för att bli lämnad och jag tvivlar inte på att jag är värd att älskas för den jag är. Min självkänsla är högre och jag känner mig stabil psykiskt, jag mår riktigt bra. Det beror till största delen på att jag inte längre dricker och är nykter och på att jag vågar möta mig själv. Jag tycker det är riktigt spännande!

Ha en fin lördag och fortsätt sätta ord på dina känslor. Det för dig framåt❤️

Profile picture for user Sisyfos

En av de bästa sakerna med nykterheten för mig har varit att lära känna mig själv och få syn på saker både positiva och negativa. Varför man gör som man gör, varför man tänker som man tänker. Första gången jag slutade befann jag mig i ett sammanhang där jag inte kom till min rätt jobbmässigt. Det i kombination med alkohol var verkligen ingen höjdare. Jag ältade, kände mig misslyckad, kände mig mindre värd och många av de här negativa känslorna förstärktes av alkoholen. Jag tror att jag hade haft mer driv, mer ork, större självsäkerhet om jag inte druckit. Samtidigt är det rätt förödande att befinna sig i miljöer där man inte trivs. Det är här mina älskade boxar kommer in i bilden. Att skilja på mig och andra. Det finns människor som försöker sätta sig på andra. Det går att se igenom det, men det är extremt svårt när man känner sig ledsen och nedstämd. Alla borde umgås enbart med personer som stärker dem. I familjer är det här extra svårt. Man kommer nära varandra och då kan man släppa ut sin frustration, projicera saker på andra. Man behöver därför jobba lite med självkänslan. När du skriver att du känner dig gammal, ful och tråkig, så är det en känsla du har. Sanningen ligger nån helt annanstans men ibland behöver man hjälp att se den. Eller hjälp att se sig själv med blidare ögon. Man ”blir till” i sitt sammanhang. Särskilt när man dricker är det svårt att se på sig själv med blida ögon. Men jag tror att det är nödvändigt. Jag tror att man måste tala om för sig själv att man är bra. Inte perfekt med ”good enough ” . Se sina tillgångar. Andra kommer ibland att tala om för dig att du inte är perfekt och det är ju sant. Men tillgångarna du har räcker rätt bra. Man blir inte gammal ful och tråkig för att man tror att andra tycker att man är det. Jag tror att man har ett ansvar att gilla sig själv. Ibland är det så svårt, så svårt, men man kan också börja hos sig själv och se andras fina egenskaper. Inte deras brister. Man kommer rätt långt så. Om andra har behov av att trycka ner dig måste man inte ta emot det i sin box. Där kan du släppa in stärkande tankar och känslor. Mr A är inte välkommen heller. Sen är det väl så att om man inte blir kvitt de nedstämda tankarna så kan man behöva hjälp med det. Men man behöver inte ge näring åt tankar som att man är dålig, mindre värd etc. Det stämmer aldrig. Vi gör alla så gott vi kan.

Profile picture for user Majaela

@vår2022
Du låter verkligen så hoppingivande i alla dina inlägg, Nästan för bra för att vara sann. Ibland har jag misstänkt att du är en av administratörerna som gått in för att peppa alla som dippar😅
Ta det som en komplimang snälla. 💕
Det är ju för att jag tycker du är så klok och vettig och att du aldrig verkar svikta i din tro.
Klart att du är sann!
Att mycket kan ha sitt ursprung från barndomen tror jag på.
Så skönt att du är så trygg i din självkänsla nu. Jag tror på att nykterheten i samband med psykologhjälp kan göra underverk (om psykologen man går till är bra. )
Jag borde lära mig ”tänka om” lite, fastnar lätt i alla ”måsten”och jag blir då ingen rolig person . Not likeable.
Jag skulle behöva lära mig tänka om, som @sisyfos skrev till mig i en tidigare kommentar att hon tidigare såg allt som ett maratonlopp, sån är jag nu.
Jag vill försöka ändra på det och istället för att bara jaga nya mål och prestera hela tiden komma ihåg att leva och njuta, Inte lätt !
Du skriver
” Att utforska, våga möta sig själv, sina tankar och känslor är rätt spännande med frågor som, vem är jag? vad känner jag och varför?.”
Jag håller med dig, det är spännande fast även smärtsamt ibland .
Jag har gått i terapi i några rundor och har haft mycket hjälp av det, men än så länge är det hanterbart.
Kram

Profile picture for user Majaela

@Sisyfos
Tack❤️
Du är snäll och stöttande!
Jag får försöka lära mig att tycka om mig själv. Jag läste lite av Kay Pollacks citat
”Jag är ensam har ansvar hur jag väljer att tolka det jag ser ”
” min uppfattning om verkligheten är inte alltid verkligheten”
Lite samma som dina kloka ord !
Kram

Profile picture for user vår2022

@Majaela Men tack snälla du! Det tar jag verkligen som en komplimang❤️. Ha, ha skrattar för mig själv när du skriver att jag kanske är en undercover administratör😂. Det är tack vare att jag slutade dricka som jag är så positiv och livsglädje. Alkoholen ”tar livet” av en på alla sätt och vis. Jag skrev i min tråd att jag insett att alkoholen gjorde mig psykiskt sjuk. Det blev så tydligt när jag blev nykter för alla dessa symptom försvann. Kvar finns det som skaver i livet, men som nykter kan man hantera det på ett helt annat sätt, mer klarsynt och förnuftigt.

Tänker att det är en bra idé att jobba med att dra ned på alla ”måsten”. Det kunde stressa ihjäl mig när jag drev på mig själv med alla måsten och att prestera, och det var ingen som direkt tackade för det heller. Det var bara jag som förlorade på det. En sak jag också upplever är att man blir så mycket lugnare och mer balanserad som nykter, man blir mer chill. Jag presterar även idag, men det sker på ett helt annat sätt. Jag får inte hjärtklappningar eller ångest, jag gör det mer lustdrivet och i lagom takt. Typ good enough, och jag kan nöja mig med det😁

Ha en fin måndagskväll❤️

Profile picture for user Majaela

@Himmelellerhelvette tack för hälsning. Jag mår bra. Hur mår du själv? Har du haft några bataljer med mr A ?
Jag själv håller mig till min plan och dricker inte längre . (Mer än väääldigt sällan och myyycket lite). Har inga planer på att någonsin känna ett rus igen. ( och det är en sorg och saknad jag fortfarande har och som jag hoppas så småningom går över )
Alkoholfriheten fungerar bra förutom att jag äter för mkt godis .
Läser nu lite mer sällan här . Men berätta gärna hur det går för dig !
Önskar dig en härlig fortsatt vecka 🥰💕
Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag mår bra @Majaela. Inga konstigheter att vara nykter, jag fortsätter samla på nollor och lär känna mig själv och njuter av att vara klar i skallen😁

Jag hoppas du kommer över sorg och saknad och slipper sockersuget framöver❤️
Jag känner varken sorg eller saknad just nu utan bara lättnad över att slippa, vill jag prova att dricka igen gör jag det men jag vill inte och vågar inte, förhandlaren sover, matar jag honom kommer han få mig att tro att jag känner sorg och saknad, jag svälter ut honom😉

Önskar dig fortsatt fin vecka med😘

Profile picture for user Adde

Att känna sig ful och underskattad är en följd av spritens sätt att slå på oss för att vi inte ska sluta dricka.

Jag fick rådet redan under min behandling att varje morgon stå helnaken framför spegeln och säga till mig själv att jag duger precis som jag är och är värd att älskas för just den person jag är !
Skitlöjligt (f'låt!) tyckte jag att det rådet var men efter att ha tjatat om det under en tid så växte min självkänsla och jag började må bättre !
En dag i taget.....

Profile picture for user Sisyfos

Jag har läst en bok, där huvudpersonen gjorde nåt liknande, kanske inte helnaken hon men hälsade uppskattande på sig själv varje morgon. Jag tror att det har betydelse, vad vi ”säger” åt oss själva i spegeln. Det är viktigt att tala om för sig själv vad man gör bra. Tur att du lyssnade Adde.

Profile picture for user Majaela

Ah, intressant @Adde o @Sisyfos.
Jag skall försöka jobba på detta 😅
Ibland känner jag att jag plötsligt vuxit upp. Jag har så himla svårt att se den där smygande fixande o trixande med fylla på flaskor o handla o gömma osv . Jag fattar inte att det var jag . Smygandet gjorde nog att jag drack mera för jag var ju tvungen att hälla i mig fort så ingen skulle se. Alkoholen var min medicin som jag trodde jag var tvungen att ha för att orka med .
Minns lågvattenmärkena som att dricka i bilen sista 50 m hem till huset, i tvättstugan, i sovrummet under sängen , när mannen gick på toaletten under filmen. Alltså jag förstår inte vad jag höll på med . Så svårt att tro att jag skulle hamna där igen men samtidigt en rädsla att det skulle kunna hända för längtan efter vinet finns fortfarande. Jag vet bara att jag inte kan för det kommer skada mig i längden.
Fattar @himmelellerhelvete oro . Är dock trött nu och tror att då kommer oron kommer. Var i alla fall haft en megastressig helg men klarar mig med alkoholfri öl och micropauser .
Jag funkar utan medicinen! 😋💪🏼

Profile picture for user vår2022

@Majaela Känner igen mig. Att jag liksom vaknat upp när jag fått lite distans till alkoholdimman som jag varit inlindad i och som totalt skymt sikten av vad som pågår i livet. Jag satt fast i alkoholträsket omgärdad av en dimmig bubbla. Ha, ha måste skratta av igenkänning😂 när du berättar om dina lågvattenmärken, den under sängen i sovrummet har jag inte gjort. Oj, oj som jag har gömt flaskor överallt i huset, i garaget och i badrummet som jag kunde låsa och dricka ifred. Druckit sista metrarna hem i bilen, dolt en minitetra i en vante, för att dölja den, och dricka på tåget hem. Återställare på morgonen och t.o.m. druckit på toaletten innan hemgång på jobbet😱. Eller när jag tog en filt över huvudet i soffan för att dölja att jag blundade med egna ögat för jag såg dubbelt när jag tittade på tv, som om det inte syntes! Det är verkligen galet och tragikomiskt men idag anklagar och dömer jag mig inte så hårt, för jag vet idag att det var beroendets beteende och att jag satt djupt fast i dess klor. Så idag kan jag skratta åt galenskaperna för det var inte mitt riktiga jag som utförde mina handlingar. Min hjärna var förgiftad och skapade förvridna tankar, känslor och beteenden.

Men som du säger, plötsligt har man vuxit upp. När man slutar dricka kan man tydligt se hur man betedde sig i ett annat ljus. Man beter sig inte på samma sätt längre för alkoholdjävulen styr inte dina handlingar som nykter. Man slipper gömma, smussla och hela tiden tänka på när och hur man ska dricka. Man blir av med ett helt galet tänk och beteende.

Du jobbar på så himla bra! Ju längre tid man är nykter desto större avstånd och distans får man till alkohol och man mår bara bättre och bättre. Idag njuter jag av livet, min omgivning får tillgång till mig och når mig. Och det absolut bästa är att jag når mig själv och mina äkta, sanna och riktiga känslor. Vi kommer överens och funkar bra ihop. Jag har försonats och förlåtit mig själv. Jag tar med mig mina erfarenheter från när jag drack och idag är jag starkare än någonsin. Fortsätt som du gör💪. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tror det är viktigt att komma ihåg allt smusslande för att förstå att man är missbrukare av alkohol.

Jag kunde gå in på toan och halsa en öl för att se ut som att jag drack lika lite som den jag var i sällskap med.
Halsa på morgonen utan att någon såg när jag var i sällskap på semester för att bota bakfylla och ångest.
Gömma i skåp, väskan m.m och halsa.
Gömma i vattenflaska kvällen innan för jag viste att jag kommer behöva det när jag vaknar imorgon.

Så mycket energi som gått åt till att planera missbruket!