Ja det är galet sjukt @Andrahalvlek! Undrar om det kan komma att ändras i framtiden? Borde ju göra det!

Jag har svårt att tro att jag kommer bli sugen på att dricka någonting inom tiden för 6månader. Är så fokuserad på mina träningsresultat och mitt psykiska mående🥰

Irritationen du kände på festen kanske också är en del i nykterheten. Många härinne har varit rätt arga/irriterade under en period. Känslorna återvänder, färgerna blir klarare, medvetenheten starkare.
Herregud, ni spelade alltså spel… då kan man ju bli irriterad oavsett på att andra gör fel 😂
Tycker att det är sunt att inte bestämma sig för hur resten av livet ska se ut på en gång. Det finns mycket reflektioner att göra kring alkohol och alkoholens självklara roll i samhället. För mig har mina långa helt nyktra perioder varit oumbärliga. Jag behövde verkligen veta hur jag fungerar helt utan alkohol och ha de där reflektionerna om varför jag ville dricka.
Du skriver att du har svårt att tänka dig att du blir sugen nu och jag tror och tycker att du när du/om du blir det och börjar laborera med tanken bör tänka ett varv till. Det är lätt att återvända till gamla ovanor. Det är verkligen ingen brådska med nykterhet. Det är rätt spännande!

Jag har precis läst några inlägg om att vara irriterad och arg @Sisyfos. Hade ingen aning om att det var en del av processen. Skönt att veta för jag har varit vansinnigt irriterad ganska mycket under en tid.

Haha ja spel är jobbigt ibland, speciellt eftersom jag är en vinnarskalle😁

Ja jag tror helt och fullt på en lång nykterhet för att lära sig hur man fungerar och aldrig mer dricka för att medicinera.
Jag är oerhört rädd för att falla i gamla vanor därför tänker jag vara nykter väldigt länge innan jag ev tänker att det blir så som du sköter det, du gör det så himla bra❣️

Ja det är verkligen spännande att vara nykter, som jag skrivit innan, jag älskar att lära känna mig själv som nykter❤️

Absolut @Man! Därför vågar jag inte dricka minsta droppe! Snart har det gått två månader ifrån alkoholen för mig och mer och mer för varje dag är jag inne på att köra 9 månader nykter och sedan ta nästa beslut.

Jag vill uppleva allt som kan erbjudas nykter och lära mig hur det känns med mina riktiga känslor, inte med mina alkoholpåverkade känslor!
Fester, middagar, jul, nyår, bröllop, begravning, skidresa, solsemester, m.m.
(begravning dricker man inte på men skrev med det för det finns inom snar framtid och jag vill lära mig hantera sorg nykter innan jag tar nästa beslut)

@Himmelellerhelvette Du tänker så klokt. I alla år har vi hällt alkohol på alla våra känslor - positiva såväl som negativa. Förlamat dem nästan. Och sen slutar vi dricka - och de första känslorna som kommer tillbaka med full kraft brukar vara ilska och irritation. Men också glädje! Jag har inte skrattat så gott åt humorprogram sen jag var ett litet barn. (Kolla in AFV tex.)

Vi vet helt enkelt inte hur vi ska hantera starka känslor utan den ständiga medicinen alkohol. Men här är tiden vår bästa vän. Allt man övar på blir man bättre på. Att nyfiket närma sig varje situation: ”Nu ska vi se hur det är att göra xx utan alkohol”.

Det funkar lite som ett sorgeår - man behöver passera alla årstider och alla typer av högtider, innan sorgen/tankarna på alkoholen bleknar lite. Man glömmer inte, minnena består, men de är inte lika påtagliga i vardagen hela tiden längre. Man lär sig att livet går vidare, och för varje nykter dag lever man sitt liv lite mer genuint.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Du är grymt duktig! Snart två månader! Wow! Dubbelt upp som för mig. Här är det snart en liten månad. Jag önskar att jag kunde och hade makten över mig själv så att jag kunde ta lite vin då och då, men för just mig har det om och om och om och om och om igen visat sig vara helt omöjligt. Håller jag upp, dricker jag ikapp. Jag har försökt många många gånger och orkar inte med det livet längre. Det förstör mig på djupet på alla sätt och jag märker att det blir gradvis allt sämre ju längre tiden går. Det är det som gör att jag behöver tänka totalt stopp. Även fast jag önskade mig annat. Det är också jävligt svårt att tänka totalt avslut för resten av livet när man har ett sjukt alkoholsug som heter duga och där man måste beta av minut för minut varenda dag för att kunna hålla sig från”nä, bara ett litet glas kan inte skada. Det är ju ändå… (fredag, lördag, söndag, jag har ju varit så duktig, jag behöver fira, aw:n, bortbjuden på middag, lagat egen god middag, kockvin behöver man ibland, behöver lugna mig, måste ha nåt till osten i kexen, det bjuds och blir konstigt om jag säger nej, osv osv)”.

Jag trivs verkligen inte med min situation, som jag blivit och den livssits jag befinner mig i som grundar sig i mitt förhållande till alkoholen. Jag inser att jag självmedicinerar med alkohol för att slappna av skönt, men åt helvete vilka fruktansvärda effekter som följer med detta.

Det kan vara lättare att inte fatta några livsavgörande beslut om livstidsstopp eller måttlighet i början. Man kan låta tiden ha sin gång. Kan funka på en del, men tyvärr inte på mig. Det är en insikt jag fortfarande behöver betarbeta. Jag siktar mot alkoholstopp men tar en dag i taget. Än så länge är mitt stopp ett projekt, för sån är jag. Jag driver det mesta i projekt, även mig själv. Svårigheten är att tänka vardag och lifetime. Men som sagt: ta varje dag för vad den är och se varje dag som en sjuk seger. En ny högsta vinst varje dag som du ger din kropp och hjärna frihet från alkoholgiftet.

Jag tänker mycket på dig och hur sjukt duktig du är.

Alltså jäklars. Du kastades in i detta oförberett men alltså så fantastiskt starkt fixat av dig! Heja dig! 🎉🥳🙏

@DRacker Jag tog en månad i taget i början. ”Det känns bra, jag kör en månad till.” Efter ett halvår ungefär blev målet ”jag är nykter inom överskådlig framtid”. Jag har inte lovat mig själv att aldrig dricka igen. Jag har sakta men säkert, med tidens hjälp, flyttat från ”jag får/bör inte dricka” till ”jag vill inte dricka” och slutligen till ”jag slipper dricka”. Det är en process, och den tar sin tid. Samtidigt tränar vi på vårt tålamod, en alkis sämsta gren 😉

Kram 🐘

Tusen tack @DRacker❣️
Ja valet var inte mitt från början, var förbannad på att läkaren pajade sista delen av min semester till en början men sedan så oerhört tacksam och glad! Älskar min läkare nu! Hade han inte varit så hård hade jag haft en vit månad som så många gånger förr som jag sedan hade druckit ikapp för jag vart så duktig🤮

Tack vare honom förstår jag att man måste nog ha tre månader först för att hinna förstå! Och man borde bli presenterad för ett forum som detta för det är här man får all hjälp, alla fall jag.

Jag funkar med mål, du med projekt. Typ samma sak?😊
Jag säger inte aldrig mer alkohol till mig själv utan jag får se. Jag har aldrig varit utan alkohol såhär länge och aldrig lärt känna mig själv ordentligt, jag har heller aldrig läst allt om hur farligt det är med alkohol och vad den gör.
Men jag skulle aldrig i dagsläget utsätta mig för att prova alkohol igen och jag kanske känner likadant till sommaren men tiden får ha sin gång.

Jag är så glad för din skull som redan insätt att du aldrig mer kan dricka, beundransvärt!❤️

Känner mig lite ledsen nu på morgonen. Tror jag saknar min syster men är arg på henne.
Drömde att jag var helt vansinnig på henne och slog henne helt vilt!
Hon har svikit mig så många gånger de senaste 14 åren. Anklagat mig för saker som inte varit sant, hemska saker och trots bevis jag lagt fram har det inte varit tillräckligt, kämpat för att få bli skuldfri i frågor som jag ingen skulle har i. När jag många år senare fortfarande bevisat att anklagelsen var falsk har hon ändå aldrig bett om ursäkt för det. Hon har lagt sig i mina och min pappas fighter och ställt sig på hans sida otaliga gånger utan att ens fråga om min version. Klagar på hur jag har det i mitt hem, skojar om min musik och film smak och får mig nedvärderad så jag känner mig dålig och mindre begåvad. Skojar om mitt utseende.

Kan inte förstå varför jag känner mig ledsen och saknar henne för hon gör mig bara illa.

Syskonrelationen kan verkligen vara knepiga. Jag och min syster har nog bråkat klart de riktigt stora oförättsbråken från barndomen. Det gjorde vi rätt tidigt. Men det dyker ju upp lite saker då och då och för mig gäller det att vara lite på min vakt. Jag vill gärna projicera mena känslor på henne för att sen kunna vara arg på henne. Låter kanske helt snurrigt, men lite så är det.
Jag tycker att din syster låter lite hänsynslös. Kanske ska du helt enkelt vara ärlig mot henne och säga att du blir ledsen när hon skojar om dig eller klankar ner på hur du har det hemma.. För ilska är kanske det man svarar med, men det som finns inuti är nog mest en ledsenhet. Jag har blivit mycket mer ärlig i relationen med min syster. Det har i och med det också blivit lättare att se hennes goda sidor och att ha bemöta henne på ett annat sätt. Lågaffektivt bemötande, istället för tidigare explosion och ilska. Av det du beskriver om din pappa också så verkar ni ju, liksom min familj, vara ganska arga eller ha lätt att visa ilska. När jag ser på det ”utifrån” vilket jag har gjort nu under flera år, så ser jag ju saker som har varit fel, för det blir många fel i stormiga familjer. När man är i en arg familj är det lätt att bara fokusera på eller i alla fall kommunicera på bristerna. Du har makt över en sak och det är hur du bemöter/känner/kommunicerar. Du kan bestämma dig för att det där gamla är utagerat, du behöver inte längre visa din oskuld och du kan vara tydlig med när du blir ledsen. Jag slår återigen ett slag för att ”boxa in” människor i varsin box. Och försöka reda ut vilka känslor och vilka behov som ligger i min box, så att jag inte tar över nån annans.
Nu ska jag inte påstå att relationen med min syster är friktionsfri, jag tycker fortfarande att hon är dum ibland och det är lätt att halka tillbaka i ”tonårsfasoner” särskilt när mamma också deltar. Men jag har verkligen tjänat på att förändra mina reaktioner och se hennes positiva egenskaper. Din syster verkar älta en del, eller så gör ni det tillsammans, men man kan sätta stopp för det.
Men det är spännande nu att du drömmer de där ilskedrömmarna och landar i att du är ledsen.

@Sisyfos Det är en arg familj jag kommer ifrån. Det är att jag är arg på utsidan men ledsen på insidan. Pappa och syster har alltid varit som en person och alltid har min syster ställt sig bakom pappa så dom blir två mot en. Har känt sånt hat och ilska och är arg och det gör ont och nu är jag bara ledsen och gråter.

Är detta en del av min nykterhetsresa? Att jag trängt undan att jag egentligen är ledsen genom att istället hata och vara vansinnigt arg?

@Himmelellerhelvette Det är absolut en viktig del av din nyktra resa. Vi dricker på alla känslor. För att dämpa eller förhöja. Alkoholen är bara ett symtom, det är orsakerna vi måste komma åt.

Att du är på riktigt ledsen är läkande. Att gråta och vara ledsen lättar på trycket. Att stänga inne känslorna skadar oss bara. Så gråt du på bara! Skriv ett brev till din syster. Du behöver aldrig lämna brevet till henne, men du behöver få ut dina tankar och känslor.

Genom att skriva tvingas vi sätta ord på vad vi tänker och känner. I slutändan kanske du lämnar brevet till henne, som en start på något nytt mellan er.

Kram 🐘

Tack @Andrahalvlek❤️ Sicken jävla käftsmällsmorgon!

Jag bara gråter och gråter och det tar inte slut!

Jag som skulle ha en trevlig helg trodde jag igår, har massa projekt hemma som jag hade lust att ta tag i men nu bara ligger jag här och försöker förstå…

majken_r

@Himmelellerhelvette åh, känner med dig❤️ Du har redan fått så kloka varma ord så jag instämmer. Vill bara skicka med att det är inte farligt, det kommer bli bra. Du är inte ensam. Sorg, ledsamhet och smärta behöver komma ut. Du klarar dig. Varm kram❤️

Drar en lättnadens suck!
Gick till skåpet vi har alkohol i, inte för att jag vill ha men för att jag är rädd eftersom jag är så ledsen och till min stora lättnad tar jag mig för bröstet och tackar (kanske inte gud men en större makt) för att där var tomt 🙏

Nu behöver jag alla fall inte vara orolig för att någon jävla alkoholdjävul skulle kunna få mig att dricka på denna känslan!

@Himmelellerhelvette När din syster gör så mot dig är det egentligen hon som mår dåligt. Och det är hennes problem. Människor som inte kan bete sig snällt mår egentligen väldigt dåligt. Av någon anledning. Låt dig inte smittas av det, tänk bara att felet ligger hos henne. Hon kan inte bete sig snällt.

Och spela absolut inte på hennes planhalva. Visa henne att du kan bete dig snällt mot henne istället. Man kan inte förändra andra människor - man kan bara föregå med gott exempel. Och skriv brevet, jag tror att du behöver få orden och känslorna ur systemet. Sen behöver hon aldrig få läsa det.

Kram 🐘