@vår2022 Tack så mycket ❤️ Och grattis till dig med att ha varit nykter i snart ett år, wow!! Brukar du fira dina framsteg på något sätt? Själv bokade jag in en massage när jag hade varit nykter i 3 månader. Egentligen var min plan att testa vara alkoholfri i 3 månader för att sedan utvärdera om jag kanske skulle börja igen lite försiktigt. Jag har dock insett att jag inte kommer dricka mer. Jag mår helt enkelt för bra och vill absolut inte tappa det! Jag förblir alkoholfri. Ha det fint du med!

@Vilja123 Tack snälla, det värmer 🌟 Härligt att du också tagit beslutet, grattis till det!! Det är så spännande att se alla positiva effekter alkoholstopp har på kroppen och psyket.. Hoppas boken inspirerar dig också, du får gärna återkopplat när du läst den. Vill gärna höra vad du tyckte om den. Ha det fint 🌸

@peppen Håller med, jag vill inte heller tappa det. Att släppa sitt goda mående för att ta ett glas och hamna på ruta 1 igen. För mig har det blivit en livsstilsförändring där alkohol inte längre finns med. Saknar det inte alls då jag får så många kickar av att vara nykter. Livet blir så mycket mer nyanserat och jag slipper bakfylla och förstörda dagar samt psykisk ohälsa. Jag brukar unna mig lite allt möjligt för att fira. Jag har börjat med löpning och mår så himla bra av det. Så jag har köpt bra löparskor, en aktivitetsklocka och AirPods så jag kan lyssna på musik när jag springer. Har gått ner mycket i vikt och har köpt fina jobbkläder. Går till frissan och har köpt lite annat jag unnat mig. Så vi är väl värda att unna oss något och fira våra framgångar😁

Ha en fin måndag!❤️

@vår2022 Åh vilket peppigt inlägg! Blir väldigt inspirerad av att läsa om hur du "firar" dig själv med att vara nykter. Tänka sig, att byta ut flaskan mot löparskor.. vilken vinst för kropp och själ, wow! Underbart ju! Jag har tidigare förknippat allt firande med alkohol tyvärr, tråkigt nog. Kanske är det fler som känner igen sig i det. Men jag har nu börjat upptäcka fler sätt att fira saker på eller unna mig själv som inte inkluderar drickande. Det är så härligt! Ha en fin fortsatt fin vecka ❤️

Dag 107

Det är inte många personer som har vetat om mina problem med mitt riskfyllda drickande av alkohol, framförallt inte ytliga vänner. En del nära vänner har vetat om mina problem (har lyckats dölja väl) och för några har jag berättat om att jag nu har slutat dricka helt och hållet. Det har känts bra att kunna få förståelse och pepp från de jag litar på. Ingen har dömt ut mig, snarare har jag mötts av stor förståelse och empati vilket jag är tacksam över. Jag har inte vågat berätta för lite mer ytliga bekanta, med rädsla för att bli dömd antar jag. Nu när jag kommit lite längre in i min nykterhet känner jag mig mer bekväm med att prata om det men jag upplever fortfarande ett stort motstånd. Tyvärr. Jag önskar att det kändes lättare. Jag antar att jag har haft svårt att acceptera under många år att jag inte kan hantera alkohol som "alla andra". Det har varit en sorg för mig, jag önskar jag kunde dricka mer normalt - men efter så många försök har jag insett att det går inte.

Jag upplever det vanligt att ytliga vänner/bekanta frågar "när ska vi ses och ta ett glas vin då?!", för det har vi gjort tillsammans många gånger förut. Jag vill såklart berätta att jag slutat dricka men jag hittar ingen "bra" ingång för att ta upp det, att säga i förbifarten "nej men vet du vad, jag har problem med alkoholen och har nu valt att sluta" känns inte naturligt för mig. Inte just nu. Jag är så rädd för att bli dömd och är inte redo för det ännu. Jag önskar att det inte var så. Hittills har jag sagt "ja självklart kan vi ses snart, vi hörs närmare kring det!", vilket har lett till att jag inte har träffat några i min bekantskapskrets på ett bra tag nu..

@peppen Du får ta initiativet istället. Föreslå att ni träffas och tar en promenad. Eller brunch eller långlunch? Riktigt trevligt sätt att träffas.

Jag har upptäckt att jag har precis lika roligt utan alkohol, men jag orkar inte vara ute lika länge på kvällarna. Senast kl 23 vill jag sova, vardag som helg.

Mina närmaste vet att jag har slutat dricka för att jag var beroende. Till alla andra säger jag ”Nej tack, jag dricker inte alkohol”. Inget mer. De behöver inte veta mer.

Om någon frågar varför brukar jag svara att jag har upptäckt att jag mår så mycket bättre psykiskt när jag inte dricker alkohol. Och det är ju sant. Ibland fortsätter frågorna, men jag svarar endast om jag känner mig bekväm att prata om det.

För varje nykter månad blir jag mer och mer bekväm med att prata om det. Jag är stolt och nykter ❤️

Kram 🐘

@peppen Grattis till 107 dagar!🥳. Jag har funderat lite på vad jag ska säga på min nya arbetsplats när det kommer AW och andra dricksammankomster. Jag börjar med att beställa en alkoholfri öl, det har jag gjort tidigare och ingen har brytt sig. Frågar någon varför, ska jag nog säga typ att jag har haft ett uppehåll med alkohol och att jag märker att jag mår så mycket bättre när jag inte dricker, så jag vill fortsätta så. Om det trugas eller fortsätter med frågor, kanske säga att jag får ont i huvudet av alkohol numera, så jag tycker inte att det är värt det. Att jag hellre tar alkoholfritt.

Tycker att jag känner mig mindre och mindre orolig för detta ju längre tid jag varit nykter. En känsla som blivit allt starkare är att jag känner mig stolt över att jag inte dricker och att det faktiskt är rätt coolt att inte dricka😎. Kanske säger jag bara helt enkelt att jag tar hellre alkoholfritt och att jag känner mig så mycket fräschare som nykter.😁

@Andrahalvlek Jag förstår att det är jag som behöver ta initiativet till att ses, upplever dock ett visst motstånd till att kanske ta initiativet att göra något som exempelvis en promenad eller brunch, eftersom det är saker jag inte har gjort förut med vissa vänner, för vi har alltid druckit alkohol tillsammans när vi setts. Samtidigt känner jag också då, är det ens riktiga vänner? När vi alltid druckit tillsammans och inte kan umgås utan att dölja sig bakom en mask som alkoholen faktiskt är? Men jag har bestämt mig nu för att ta kontakt och göra mitt bästa för att tänka bort det här motståndet och bredda mina nyktra vyer, jag vill ju såklart behålla min bekantskapskrets. Det blir ytterligare en ny dimension för mig att utforska, vilka av mina mer ytliga vänner fungerar det lika bra med nykter som när vi varit berusade? Tack för din reflektion och att du delar med dig dina sätt att uttrycka dig till andra gällande din nykterhet. Det stärker mig att läsa och gör mig inspirerad att våga. Tack! ❤️ Kram!

@vår2022 Tack snälla du! Jag förstår att det måste kännas lite knepigt kanske hur du ska lägga fram det till dina nya kollegor, på till exempel en AW. Dina idéer du spånar kring låter väldigt bra. Det är ju oftast inte så många som ifrågasätter vad man har i sitt glas tur nog och det är skönt när folk inte frågar FÖR mycket eller lägger någon större värdering i det. Kanske är det mest personer som själva har problem med sitt drickande, har jag ibland tänkt över nu dessa nyktra månader. Jag önskar dig all lycka till framöver med ditt nya jobb och det kommer nog gå galant på dina framtida AW:s/sammankomster! 🥳

Det är väldigt inspirerande att både du och @Andrahalvlek upplever att det blir lättare och lättare med tiden, ju längre nyktra ni har varit. Det får mig att bli mer hoppfull och se ljust på kommande sociala sammanhang när jag kommer avstå alkohol. Redan nu upplever jag det själv delvis, att jag vågar öppna upp mig mer här i forumet och berätta mer om mina problem och reflektioner. Jag är tacksam över att det går framåt. Sakta men säkert.

Dag 281

Nio månader har passerat sedan jag drack alkohol sist. Det har verkligen varit en resa hittills med upp- och nedgångar. Ibland under få tillfällen, kommer suget efter att dricka igen och vara full. Jag ska vara ärlig med att min hjärna har försökt lura mig flera gånger till att ta ett glas. Men så påminner jag mig själv om mina allra värsta och hemska fyllor jag utsatt mig för. Då blir jag äcklad, skamsen och rädd. Det sista jag vill göra då är att dricka, när jag tänker på allt jag utsatt mig själv, min kropp och mina medmänniskor för. Jag har kommit fram till det varje gång att det är inte värt att riskera. Jag vill aldrig hamna där igen. Jag vill inte vara en sån person och jag vill inte dricka alkohol. Det är inget som någon annan valt åt mig utan det är mitt egna val. Ett val som jag är glad och stolt över. Det är värt att få sug ibland för då tvingas jag se i backspegeln till varför jag var tvungen att ta beslutet. Det är inte en trevlig tillbakablick, men ack så nödvändig. Den får mig motiverad till att välja andra vägar i livet. Jag har verkligen hittat min motivation och min drivkraft framåt till att fortsätta leva ett nyktert liv, jag vill aldrig hamna där igen där jag varit.

@peppen Grattis till 9 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Tillfällena då vin-flasharna kommer blir färre med tiden. De kommer när situationen eller känslan man upplever påminner om alkohol. (Härligt väder på uteservering, helt slut efter jobbveckan etc.)

Ju längre tid man är nykter, desto fler gånger upplever och hanterar man både livets motgångar och guldkanter nykter, och då lär man liksom om. På ett hållbart sätt. Men det är ett bra tänk att det är värt att suget kommer ibland, för då får man tillfälle att tänka tillbaka på hur illa det faktiskt var. Det är nyttigt att påminna sig ibland.

Kram 🐘

@peppen Undras om det inte bara är ett uttryck? "Kan vi inte ses innan och ta ett glas vin?"
Numera säger jag ja, utan förklaringar och sen tar jag en läsk eller cola eller afri öl. Hittills har ingen sagt nåt...

@peppen Grattis till 9 månader!🥳 Visst är det härligt att leva ett nyktert liv och slippa alla de destruktiva effekterna och känslorna som man får av alkohol. Kan påminnas om situationer eller omständigheter då jag tidigare drack och det kommer någons slags känsla i kroppen. Brukar då stanna upp och registrera känslan och undersöka vad den består av. Förstår att det triggat hjärnan som påminns om en dopaminkick från alkohol. Jag inser det, jag skakar på huvudet och säger högt ”var fick du luft ifrån!” och låter tanken och känslan passera. Bra att påminna sig om worst case om sug kommer och tänka på hur härligt det är att vara nykter och må bra.

Fint att du har motivationen och drivkraften till att fortsätta leva ett nyktert liv, det har jag också😁🐣💕