Goa varma kramar till er alla! Har inte varit inne på ett tag. Haft sjukt mkt att göra nu. Skulle aldrig fixat det innan jag slutade dricka! Har varken skrivit här i min tråd eller i er andras men har tänkt på er varje dag!

Blir sorgsen när jag ser nya som kommit in och mår som jag gjorde, och säkert ni andra också, innan vi kom vidare och ut ur alkoholdimmorna 😔 MEN: jag vet ju att det går! Denna vecka firar jag 7 hela långa veckor som helnykter! 🥳🤩🤗

Semestern närmar sig. Wish me luck. Aldrig hänt innan att jag varit nykter ens över lunch på en semester. Men nu händer det! Med hjälp av er. Ni fick mig att byta mindset från kamp till nyfikenhet och möjlighet.

Hoppas ni mår bra och att ni får en underbar allhelgonahelg!

Miljoner styrkekramar! 🌷

Så häftigt att du går in i 7e veckan @DRacker ✨✨✨ Är så glad för din skull, det känns som att du blivit utsläppt ur ett fängelse. Det _är_ fascinerande att ett anonymt forum kan erbjuda sånt stöd och tröst och pepp. Minns första gången jag skrev här, var så tacksam över att människor delade med sig av sina resor, att förstå att man inte är ensam är stort! Kram🍂🐬

@DRacker Grattis till 7 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Jag är säker på att du kommer att njuta av den här semestern mer än du har njutit av någon tidigare semester. Försök tänka nu, nu, nu njut 🥰 Och var noga med vad du får i glaset, så du inte hamnar i sitsen ”äsch, ett glas kan nog kvitta”. Varningsflagga utfärdad för just den tanken! De har goda alkoholfria öl och det står tydligt 0,0 på etiketten.

Kram 🐘

PS. Tänk att du är den coola som beställer alkoholfritt 😎 Vi tillhör de upplysta. De som fortfarande dricker är grundlurade av den cyniska alkoholindustrin, som tjänar pengar på att förgifta våra kroppar och hjärnor. Och restaurangbranschen vill också att vi dricker, för det är alkoholen de tjänar pengar på.

@DRacker ALLTSÅ SÅÅÅÅ DUKTIG DU ÄR🥰👍. Visst är känslan underbar. Var fri i nästan 4 år och trillade dit i sensomras och nu i helgen. 6 dagen utan idag och så glad att kroppen svarar så snabbt till det positiva. Kämpa på och heja dig!🌷🌼

Tack alla fina för grattis och pepp! 🌷🥰 Det flyter på bra här under semestern, har alkoholfritt i glasen. Min goda hälft klarar detta mkt bra ser jag. Han tar en eller två öl till maten. That’s it! Hur F-N går det till att klara sig på detta undrar jag själv. Vet att jag skulle gå bananas ifall jag tog ett glas så jag håller mig helt till 0%!

Men gudarna ska veta att jag är sugen! Vi möttes med en kall flaska oöppnad Champagne när vi kom fram. Kan lova, svära och garantera att det krävdes all mental styrka för att låta bli den. All styrka! Blev rädd för tanken på hur oerhört lätt det är att faktiskt falla och hur svårt det är att lyckas att värna om sin nya nykterhet. Men jag klarade det. Och jag fick äkta hälften att lova att inte öppna flaskan öht! Så den ligger i kylen tillsammans med mina alkoholfria öl.

Känns lite fusk att dricka alkoholfri öl när jag försöker bli helnykter men jag varvar dem med läsk iaf 😅 Kan ju inte säga att det ger mig någon skön känsla i kroppen av det alkoholfria men å andra sidan är jag körbar precis hela tiden och gör så som jag skrivit innan: jag kör bil när som helst på dagarna och kvällarna. Jätteroliga utflykter, hyfsat långväga restaurangbesök, andra stränder, osv. Helt fantastiskt! Och jag gör allt med nyfikenhet - och stolthet, inte minst när jag ber om alkoholfri öl. Så grymt fräsch jag känner mig när jag gör det! Har också noterat att ingen kollar konstigt på mig när jag beställer in alkofri öl eller läsk. Tvärt om: som ingenting. Låter knäppt men det är förstås hos mig själv det känns konstigt.

När jag lägger mig på kvällarna är jag fortfarande såå nöjd, glad och fruktansvärt lycklig över att kunna lägga mig nykter och vakna nykter - utsövd och helt fri från minnesblackouter, dåligt samvete, skam och en bottenlös ångest från yttre rymden. Det som håller mig från ”bara ett enda litet glas kan nog gå fint” är just vetskapen om ATT det skulle gå åt pipan. Att jag INTE skulle fixa det. Kanske en gång men inte dagen efter, vilket skulle komma, och då skulle all min nyfunna glädje och stolthet smulas sönder. Hårt, jag vet, men jag måste låta mig tänka så nu.

Tänker på dig fina @Hoppomframtiden som åkte dit efter fyra år. Du har gjort det sjukt bra och efter så lång tid har du hunnit vinna och bevisa tusentals gånger för dig själv att du kan och att det är du som bestämmer! Sträck på dig. Du är på fullaste allvar värld allt beröm i världen! Och du är back on track igen! Heja dig! Men det att du föll tillbaka en sväng visar också att man ALDRIG kan slappna av. Att a-jävulen finns med hela tiden. Jag kan däremot inte göra något ”snedsteg än”. Ni vet, mitt mål är life time men jag lovar inget för mig själv och tar varje dag som en ny dag. Faller jag så måste jag upp igen. Men här och nu så fixar jag det här! Tufft men så sjukt stolt jag är, för jag kan lova att frestelserna är MÅNGA! Men nu är en till dag till ände och jag kan nu återigen krypa ned mellan lakanen, lycklig, och veta att jag i övermorgon varit nykter i 8 hela långa veckor!

Kramar på er alla härliga fina människor. Hur skulle det gått utan er! 🥰❤️

@DRacker Fy fasiken vad bra du är! Du gör det så himla bra där borta. Ditt konsekvenstänk fungerar utomordentligt😁. Nu kan du njuta av din ledighet utan en bedövad hjärna och utan de effekter som följer med att vara bakis, ha ågren och ångest när du vaknar. Nu får du möjlighet att nyfiket utforska hur bra/bättre man kan må utan alkohol, en mer äkta glädje som är mer stadig och stabil, än upp och ner som alkohol orsakar sinnet. Minns min första semester utan alkohol och hur jag kunde se mer nyanser så väl utåt som inåt. Och glädjen varje morgon av att vakna nykter. En energi varje morgon med tankar om vad denna dag har med sig och kommer att ge.

Ha det så skönt och njut av en alkoholfri semester. Livet på en pinne🥰🌞

@vår2022 Ja exakt så är och känns det! Lockelserna är många och minnet om vad man ”ska” göra under en semester lyser starkt. Allt har alltid kretsat kring alkoholen under en semester. Massor av restaurangbesök varenda dag, strosande, mys, avslappning. Ja bara hela semestern i sig själv tom. Då ska man liksom ha lov att få passa på att unna sig allt som förgyller livet. Alkohol är nära, lättillgängligt och rätt förväntat. Absolut att jag saknar vinet till maten, drinken i baren, ölen till lunchen, bubblet på balkongen. Men jag vet hur fruktansvärt crap jag mått av allt bälgande - för det är alltid där det slutar! Nykter hjärna som säger ett glas gäller inte mer efter ett glas, då är det påverkad hjärna som pratar och den vill ha mer. Mycket mer.

Alkoholen har alltid varit diamanten på tronen under alla semestrar. Den har gått före allt och allt har anpassats runt den. Vilken ort, vilket hotell, vilken strand och var på stranden som skulle valts. Alltså med bra utbud av krogar på orten (på gångavstånd såklart), stränder med direkt närhet till krogar (naturstränder tex skulle förstås gå fetbort), restauranger utan rättigheter skulle förstås aldrig kommit på fråga (ens om det funnits), vin- och spritflaskor med tillbehör skulle burits hem till hotellrumskylen, det skulle hängts i barer eller med drinkar på balkongen på kvällen osv osv.

Lullighet och trötthet skulle fyllt varje dag, och huvudvärk och trötthet skulle ha fyllt varje natt och morgon tills runt 11-11.30-snåret då jag skulle varit på allt igen. Hyrbil skulle fått planeras noga för enskilt äventyr ngnstans över dagen, med stor längtan efter att dricka vin och öl till maten. Fan vad sunkigt. Miljövänligt eller ej, men nu har jag hyrbil varje dag och jag kör! Till olika stränder på förmiddagarna, på utflykter på dagarna, restauranger på närliggande orter på kvällarna. Oj, vi har ingen chips kvar! Ingen fara kids, häng med mamma så åker vi till affären och fixar! 💪😁

Min man tycker inte det är trist att jag är nykter och själv tar han ett glas öl till lunch och middag och sen är allt bra. Så inget vin eller ngn vinflaska till maten, inga drinkar på ngn bar, inga fulgroggar på kvällsbalkongen. Bara en öl till maten till lunch och en till middag. Absolut helt ok för mig! Vi har en fridfull semester, pigg och glad 😊

Det är fasiken magiskt att jag ändå hållit mig så här länge som 8 veckor för jag har ju druckit varenda eviga dag i över 10-12 år. Jag kommer att gå mkt stärkt ur det här, väl hemma!

Kramar i miljoner till er alla! Nu ska jag dricka kaffe i gryningen på balkongen och sedan ut på en joggingtur 🤗💪🏃‍♀️

@DRacker Det är magiskt! Du har varit nykter i över 8 veckor och det är stort!🥳. Jag har precis som du druckit varenda dag i över 10-12 år och levt i en ständig alkoholdimma. Speciellt på semestern. Fy fan vad skönt det är att vara nykter och få livet åter och det blir bara bättre och bättre ju längre tid man är nykter. Jag trodde inte riktigt att det var sant, men det är det. Så fortsätt som du gör och ta vara på livet på riktigt.

Ha en fin joggingtur, ska också ta en med min hund senare idag🏃‍♀️❤️

@DRacker Grattis till 8 nyktra veckor! 🥳🥳🥳

Du har verkligen förstått vikten av att aldrig ta det första glaset. Lite väcker mersug. Det kan gå bra en tid, men förr eller senare går det åt bahia. Och mersuget ett enda glas kan väcka är överjävligt. Det är som ett extra sinne kopplas på, i jakt på nästa glas. Det väcker en oerhörd inre stress och rastlöshet, hela livet blir en enda lång transportsträcka till nästa glas.

Nej tack, vi slipper det. Så länge vi håller oss till rådet: Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

@DRacker Stort grattis till 8 veckor! Med tanke på din din härliga positiva inställning så kommer kommer det här gå helt galant! 🤗 Inte konstigt att det känns ovant att vara nykter på en sådan här resa. Det fanns ju inte på kartan att vara nykter vid sådana tillfällen förr.😅 Jag var på min första sådan där resa nu i somras, men då hade jag redan varit nykter i 2,5 år, så allt var hur lugnt som helst sedan länge. Tanken om att alkohol skulle tillföra något positivt hade slutat att existera totalt, och det var den bästa utlandsresan jag har varit med om. 😀 Återigen, grattis till ett liv i frihet!

@Dracker Hej. Ett jättegrattis till dina 8 veckor. Så himla starkt av dig att åka på semesterresa och inte falla dit. Du är stark.
Ha de bäst❤️

Kramar till er alla fina där ute 🌷 Så glad jag blir längst in i hjärtat av att se att jag är ihågkommen trots ett par veckors frånvaro från forumet! 🥰 Jag har tänkt på er också ska ni veta!

Jag har haft så oerhört fullt upp och inte hunnit med, varken att komma in här eller riktigt med mig själv ens en gång.

Jag njuter fortfarande av nykterheten. Det har nu gått 10 hela veckor av spiknykterhet. 70 dagars medvetet val att välja bort ohälsan och välja livet, med god sömn, bättre och klarare minne, ingen ångest, bättre relationer och en mycket friskare kropp. Så glad och stolt jag känner mig.

Jag har nu också börjat se tydliga förändringar på mig. Har tex mycket mycket klarare blick. Ögonen ser inte sömniga eller svullna ut längre. Ansiktet har nu fått en fin neutral färg och plufsigheten är helt borta. Och de stora porerna jag haft på och vid sidan av näsan har nu försvunnit helt. Kan bara tänka mig hur bra kroppen ska må inombords.

Finns så mkt jag är stolt glad och tacksam över. Jag klarade av en hel utlandsresa utan en enda zip alkohol! Körde bil där morgon som kväll till familjens stora glädje och behållning. Min bättre hälft drack knappt något heller så det fick ju dubbelt genomslag att jag var nykter 😀 Det smittade verkligen riktigt fint för nu dricker maken i stort sett ingenting han heller!

Den väldeliga euforin jag känt har dock lagt sig även om jag fortfarande lägger mig med ett leende på läpparna över jag faktiskt kryper ned under täcket helt nykter. Nu känner jag dock mer lugn och ro där varje dag inte är lika mycket kamp mot vinet. Dagarna har liksom börjat lunka på lite mer än innan. Men jag är definitivt varken ”botad” eller trygg i min nykterhet. Känner fortfarande lusta efter mina delvis romantiska förskönande bilder av boozet men jag minns också hur dåligt jag mått och att min allra högsta önskan innan var att lyckas bli kvitt alkoholen så jag försöker hålla det top of mind.

Allt är således och hittills bra, sett ut ett drick-perspektiv, och skulle varit ännu bättre än så om det inte vore för att jag känner av en rätt stor nedstämdhet. Har för ngt år sedan insett att jag är höstnedstämd. Det har slagit mycket hårdare på mig denna höst. Min amatöranalys är att det kan bero på att jag nu behöver möta de jobbiga höstkänslorna utan något stöd av alkohol. Har inte gjort det på fruktansvärt många år! Har varit så pass nere att jag sjukskrivit mig ett antal dagar för att hantera en nedstämdhet av sådan dignitet att den förvånat mig enormt. Har liksom inga andra verktyg mot nedstämdhet än alkohol och det har jag hållit mig ifrån så det har varit rätt tufft med många tankar, grubbel och lite sömn.

Nog med tråkigheter!

Jag har inte läst ikapp i era trådar men jag hoppas verkligen på djupet av hjärtat att ni mår bra och att det går framåt precis som ni önskar er att det ska göra, framför allt med alkoholen.

Många fina gonattkramar till er alla! Kikar in här inom kort igen 🌷🥰

@DRacker Grattis till 10 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Efter den första euforin, smekmånaden, går allt sin stilla lunk. Men ”golvet” är liksom höjt. Man är mer grundglad, grundnöjd. Men om du lider av höstnedstämdhet så känns kanske inte golvet höjt av den anledningen. Har du övervägt att söka hjälp? Du behöver kanske antidepp? Läs @Ny dags tråd. Hon gjorde nyligen just den resan.

När vi dricker skjuter våra må-bra-hormoner i höjden. Vi mår toppen. Dagen efter störtdyker de, och vi tvingas ibland ta en återställare. Efter några veckor-månader stabiliserar sig må-bra-hormonerna på en mer stabil nivå. Och man kan känna genuin lycka över små saker i vardagen - och även pulshöjande träning ger må-bra-toppar.

Men det kan också vara så att drickandet är en slags självmedicinering, att man faktiskt behöver antidepp-medicin. Jag blev själv svårt deprimerad i våras och fick börja med antidepp igen, en annan sort som heter Duloxetine. Den hjälpte mig att se livet ljusare. Skillnad som natt och dag faktiskt.

Jag mår också dåligt av novembermörkret, och jag måste medvetet planera in roliga saker att göra just denna tid på året. Ikväll ska jag gå på en författarkväll och umgås med andra boktokar. På söndag ska jag åka på spa med en kompis. Nästa helg ska jag på julmarknad och uppträda med min kör. Några små toppar av glädjeämnen som lotsar mig igenom novembermörkret.

Men när man mår för dåligt kan man inte förmå sig att aktivera sig. Det känns helt omöjligt, och man har inte ens behållning av roligheter. Allt är liksom filtrerat genom ett svart filter. Då kan man behöva antidepp. Vill bara väcka tanken hos dig. Och tar du redan antidepp kanske dosen behöver höjas eller så behöver du byta medicin. Efter ett tag funkar den inte alltid optimalt.

Kram 🐘

@DRacker tack för peppen i min tråd! Har bara hunnit läsa ditt första inlägg en jag känner igen mig såå mycket! De där att inte ha koll på barnen... att inte komma ihåg vad som hänt kvällen innan.. det är hemskt!
Så stort av dig att ha kommit till dag 70 nu!
Får du bra stöd från din man? Har barnen sagt nåt om din nykterhet?

Kram 🌸