@Himmelellerhelvette tack för hälsning. Jag mår bra. Hur mår du själv? Har du haft några bataljer med mr A ?
Jag själv håller mig till min plan och dricker inte längre . (Mer än väääldigt sällan och myyycket lite). Har inga planer på att någonsin känna ett rus igen. ( och det är en sorg och saknad jag fortfarande har och som jag hoppas så småningom går över )
Alkoholfriheten fungerar bra förutom att jag äter för mkt godis .
Läser nu lite mer sällan här . Men berätta gärna hur det går för dig !
Önskar dig en härlig fortsatt vecka 🥰💕
Kram

Jag mår bra @Majaela. Inga konstigheter att vara nykter, jag fortsätter samla på nollor och lär känna mig själv och njuter av att vara klar i skallen😁

Jag hoppas du kommer över sorg och saknad och slipper sockersuget framöver❤️
Jag känner varken sorg eller saknad just nu utan bara lättnad över att slippa, vill jag prova att dricka igen gör jag det men jag vill inte och vågar inte, förhandlaren sover, matar jag honom kommer han få mig att tro att jag känner sorg och saknad, jag svälter ut honom😉

Önskar dig fortsatt fin vecka med😘

Att känna sig ful och underskattad är en följd av spritens sätt att slå på oss för att vi inte ska sluta dricka.

Jag fick rådet redan under min behandling att varje morgon stå helnaken framför spegeln och säga till mig själv att jag duger precis som jag är och är värd att älskas för just den person jag är !
Skitlöjligt (f'låt!) tyckte jag att det rådet var men efter att ha tjatat om det under en tid så växte min självkänsla och jag började må bättre !
En dag i taget.....

Jag har läst en bok, där huvudpersonen gjorde nåt liknande, kanske inte helnaken hon men hälsade uppskattande på sig själv varje morgon. Jag tror att det har betydelse, vad vi ”säger” åt oss själva i spegeln. Det är viktigt att tala om för sig själv vad man gör bra. Tur att du lyssnade Adde.

Ah, intressant @Adde o @Sisyfos.
Jag skall försöka jobba på detta 😅
Ibland känner jag att jag plötsligt vuxit upp. Jag har så himla svårt att se den där smygande fixande o trixande med fylla på flaskor o handla o gömma osv . Jag fattar inte att det var jag . Smygandet gjorde nog att jag drack mera för jag var ju tvungen att hälla i mig fort så ingen skulle se. Alkoholen var min medicin som jag trodde jag var tvungen att ha för att orka med .
Minns lågvattenmärkena som att dricka i bilen sista 50 m hem till huset, i tvättstugan, i sovrummet under sängen , när mannen gick på toaletten under filmen. Alltså jag förstår inte vad jag höll på med . Så svårt att tro att jag skulle hamna där igen men samtidigt en rädsla att det skulle kunna hända för längtan efter vinet finns fortfarande. Jag vet bara att jag inte kan för det kommer skada mig i längden.
Fattar @himmelellerhelvete oro . Är dock trött nu och tror att då kommer oron kommer. Var i alla fall haft en megastressig helg men klarar mig med alkoholfri öl och micropauser .
Jag funkar utan medicinen! 😋💪🏼

@Majaela Känner igen mig. Att jag liksom vaknat upp när jag fått lite distans till alkoholdimman som jag varit inlindad i och som totalt skymt sikten av vad som pågår i livet. Jag satt fast i alkoholträsket omgärdad av en dimmig bubbla. Ha, ha måste skratta av igenkänning😂 när du berättar om dina lågvattenmärken, den under sängen i sovrummet har jag inte gjort. Oj, oj som jag har gömt flaskor överallt i huset, i garaget och i badrummet som jag kunde låsa och dricka ifred. Druckit sista metrarna hem i bilen, dolt en minitetra i en vante, för att dölja den, och dricka på tåget hem. Återställare på morgonen och t.o.m. druckit på toaletten innan hemgång på jobbet😱. Eller när jag tog en filt över huvudet i soffan för att dölja att jag blundade med egna ögat för jag såg dubbelt när jag tittade på tv, som om det inte syntes! Det är verkligen galet och tragikomiskt men idag anklagar och dömer jag mig inte så hårt, för jag vet idag att det var beroendets beteende och att jag satt djupt fast i dess klor. Så idag kan jag skratta åt galenskaperna för det var inte mitt riktiga jag som utförde mina handlingar. Min hjärna var förgiftad och skapade förvridna tankar, känslor och beteenden.

Men som du säger, plötsligt har man vuxit upp. När man slutar dricka kan man tydligt se hur man betedde sig i ett annat ljus. Man beter sig inte på samma sätt längre för alkoholdjävulen styr inte dina handlingar som nykter. Man slipper gömma, smussla och hela tiden tänka på när och hur man ska dricka. Man blir av med ett helt galet tänk och beteende.

Du jobbar på så himla bra! Ju längre tid man är nykter desto större avstånd och distans får man till alkohol och man mår bara bättre och bättre. Idag njuter jag av livet, min omgivning får tillgång till mig och når mig. Och det absolut bästa är att jag når mig själv och mina äkta, sanna och riktiga känslor. Vi kommer överens och funkar bra ihop. Jag har försonats och förlåtit mig själv. Jag tar med mig mina erfarenheter från när jag drack och idag är jag starkare än någonsin. Fortsätt som du gör💪. Kram❤️

Tror det är viktigt att komma ihåg allt smusslande för att förstå att man är missbrukare av alkohol.

Jag kunde gå in på toan och halsa en öl för att se ut som att jag drack lika lite som den jag var i sällskap med.
Halsa på morgonen utan att någon såg när jag var i sällskap på semester för att bota bakfylla och ångest.
Gömma i skåp, väskan m.m och halsa.
Gömma i vattenflaska kvällen innan för jag viste att jag kommer behöva det när jag vaknar imorgon.

Så mycket energi som gått åt till att planera missbruket!

Så mycket igenkänning om smusslandet som ni också pysslat med i ert tidigare liv.
@Vår2022, haha jag ”låg” inte under sängen och drack utan där var en gömma bara😅😂
Igår var det i alla fall tre månader sedan jag tog mitt beslut på mycket sällan och mycket lite och det har fungerat toppen.!! Det är i princip samma sak som att sluta helt då jag inte längre eftersträvar ruset ( eller egentligen skulle jag ju vilja dricka mera om det hade funkat, men nu gör det inte det)
Så jag har vid planerade tillfällen smuttat på ett glas vin på en kväll utan att få några svårighet att fortsätta som vanligt dagen efter . Tre tillfällen på tre månader och jag känner att jag kan fortsätta så här. Det mår jag bra av och framförallt mina relationer och omgivning.
Tyvärr har jag mina vakna timmar fortfarande, då jag nattsuddar lite, o skriver här till exempel, men det blir jag nog aldrig av med, särkilt inte nu före jul då det är så mycket stök .

Jag hade inte klarat det den första tiden utan forumet . Tack för alla kloka inlägg och för att ni finns ! ❤️

@Majaela Grattis till 3 nyktra månader! 🥳🥳🥳 De där tre enstaka glasen skulle du kanske kunna vara utan också? Det är dumt att dricka för att det förväntas av en. Så länge du behåller alkohol i din närhet i någon form finns risken att gränserna töjs. Men du får vara vaksam helt enkelt.

Kram 🐘

@Majaela Grattis till 3 månader🥳. Ha, ha! Trodde du låg under sängen, men fattar! Har också gömt muggar med vin i under sängen, som jag även sparkat till så det runnit ut över golvet. Så skönt att den tiden är förbi. Risken finns ju alltid att det blir sug på mer vin, då det finns tankar och planer på att ta ett glas emellanåt. Bra att du kan fortsätta som vanligt dagen efter ändå. Ha det gott!❤️

Tack AH, ja det stämmer, jag får vara på min vakt. @Vår2022, spilla o sparka ut och fumla tiden har reducerats en del . Fler hela glas efter en glasdisk 😅
Jag har övergått till alkoholfritt vin och känner lite craving ( kan man skriva så? ) efter det. Tyvärr ( ?)
Jag tycker det är supergott och tar det i ett fint vinglas. I princip varje kväll. Det blir en två glas = halv flaska och jag njuter av det verkligen . Torrt Vitt alkoholfritt bubbel o vin smakar verkligen gott! Jag skrev här tidigare om jag borde sluta med det då det höll i de gamla dåliga vanorna . Men nu har jag förlikat mig med denna vana för det ersätter allt sug på annat farligare nu. Enda nackdelen som jag ser det är att jag får i mig många kalorier och att de är ganska dyra, dock hälften av vad riktigt vin kostar. Men jag väljer att vara bekymmerslös inför mitt vindrickande då det inte kan skada mig mer än en bakelse kan göra. 🍇
Någon gång när jag börjar tröttna har jag tänkt övergå till goda lös teer istället och då kan man också unna sig en scones eftersom te inte har så mycket calorier som vin.
Så är min plan. Allt bra idag och gör jag för stora avsteg så får jag ta ett nytt omtag med förhoppningsvis er hjälp här. Jag tänker att jag fortsätter skriva lite då och då här för att kunna följa min resa och se vart denn leder. Som en dagbok som bara ni får läsa i ☺️😍

Jag tror ju att vinsippande i soffan för några av oss står för så mycket mer än bara vinet (alkoholen) i sig och att man då behöver jobba med de andra sakerna också.
Första gången jag slutade bytte jag ut vinet mot a-fritt. Det var ett jättebra sätt att sluta för mig, men nackdelen var att det var lätt att återgå till gamla vanor igen. Nu behlver det ju inte bli så för dig, men fundera lite på vad vinet som dryck står för.
Du har tidigare skrivit har jag för mig att du knappt åt? Om det fortfarande är så att du är dålig på att äta skulle jag tippa på att det är sockret i vinet som är det viktiga. Då kanske du ska se till att äta rätt antal bra kcal på en dag istället. Eller dricka nån smothie med mer näringsämnen och mindre socker?
För mig tror jag att vinet i soffan -oavsett om det var a-fritt eller med a, var signalen om att nu var jobbet slut för dagen, nu fick jag vila.
Jag tycker att du ska vara bekymmerslös över ditt vinpimplande av alkoholfritt men passa på att analysera lite hur livet ser ut. Jag var extremt dålig på att se mina egna behov, så jag körde alltid på överväxel. Vinet var ventilen, signalen om vila och att jag slapp vara sambandscentral. Nu tar jag inte lika stort ansvar för andra (och det funkar faktiskt bra ändå).
För mig räckte det inte att sluta med alkohol. Vissa härinne skriver om kärleken till ruset, men det var aldrig min grej. Jag har varit tvungen att jobba rätt mycket med livet i övrigt. Och när man varit nykter ett tag finns utrymme att göra just det. Se mönster, se behov, acceptera sig själv. Ja, även att acceptera att man ägnat sig åt att ha vingömmor lite här och där. Oj vilken panik jag hade ibland när jag visste att jag gömt en tomflaska på nåt smart ställe, men glömt var. Att försöka gå igenom sina suddiga minnen under kvällen var ju rätt lönlöst. Och när vi ändå är igång med bekännelserna: haft vin i mugg på teamsmöte med jobbet, drack oftast på natten och kunde då somna innan det var slut, vaknat av att jag tippat ut en öl i soffan som inte tål vatten, åkt hem till mamma och pappa och snott vin eftersom mitt var slut och det var helg, överkastet har fortfarande vinfläckar efter att jag gömt flaskor i det och inte skruvar åt korken ordentligt, lagt en flaska ute i gräset på landet så att jag kunde dricka lite extra i smyg.
Det är nog bra att minnas alla de här situationerna som skapade så mycket ångest och självförakt.
Det gäller att inse att vi ändå är rätt bra i mycket. Jag plockade fram lite såna här minnen då och då och ”smakade på dem”. Inget jag vill minnas och erkänna, men det är nödvändigt att ta ansvar för det.
Önskar dig lycka till med din fortsatta nykterhet.

@Sisyfos , det är nästan läskigt att läsa det du skriver då det är på pricken vad allt handlar om.
Jag får fundera en hel del på det du skriver. Just nu hinner jag bara inte ta tag i det då jag har julen framför mig men därefter får jag nog ta och syna mitt nya sätt att koppla av lite närmre.
Fnissar lite när jag läser “ Oj vilken panik jag hade ibland när jag visste att jag gömt en tomflaska på nåt smart ställe, men glömt var.”
Ibland är man för smart för sitt eget bästa 😂
TACK för ditt engagemang i mig!
Hur går det för dig? 🤗

Hejar och tror på dig, Majaela. 💗 Bra att analysera olika saker, behövs ofta för att komma vidare. Tack för dina kommentarer i min tråd, de betyder mycket, nu när jag inte är så aktiv.

Kram kram

Har någon sett den nya serien nattryttarna. Jag känner sånt medlidande för huvudpersonen Lotta och hur hon dras ned av alkoholen, stor igenkänning. Bra skådespeleri också. 👍🏼

Har haft en svacka där jag medicinerat, tre dagar före jul. Det blev för stressigt. Dessutom en otrevlig elak man på det så tog jag till alkohol för att klara av situationen.
Mycket begränsade mängder men helt i syfte att få ned pulsen och inte bara sätta mig ned och bryta ihop. Har mycket ansvar och många deadlines på flera plan både yrkesmässigt som privata. Fanns ingen plats eller tid för att avbryta något eller finns plats för fortfarande.
Någon sympati eller hjälpa hade jag inte heller fått om jag hade brutit ihop, bara förakt.
Därför kämpade jag på . Allt blev perfekt, inget förakt utan stolthet och beröm från min man och alla omkring mig. Men idag när tomheten efter allt julfirande är över kryper det i kroppen på mig. Varför tog jag våld på mig själv IGEN för att orka. Fasen att jag aldrig lär mig .
Det här är inte så bra .
En månads daglig stress med långa ”to do list” sen när jag skall koppla av känns det bara tomt och ångestfyllt .
Trist med tanke på att jag levt så bra under hela hösten.

Nä, Majaela! Det är INTE dig det är fel på i det här läget. Jag tycker att det låter som om du ställer höga krav på dig själv och på hur det ska vara och se ut. Där tycker jag att du är i gott sällskap. Många härinne har vittnat om samma beteende. Någon slags idealbild vi siktar mot och sen kör vi in i kaklet, orkar inte med och dricker därför.
Du verkar dessutom leva med någon som också ställer krav på perfektion. Det låter ganska jobbigt. Du måste se vad du lyckas med! Du har nästan slutat helt med alkohol. I en miljö där det dricks! Det är väldigt starkt!
Jag har liksom du haft den där tomhetskänslan. För mig har det nog ofta handlat om att jag inte varit ”med” själv. Inte på grund av fylla, men på grund av att jag haft koll på allt och alla och inte kunnat vara där och njuta i situationen. Ständigt på nästa steg. Det låter som om du är utmattad och med all rätt. Jag blir lite förbannad på din man när jag läser det du skriver. Tar han något ansvar? Han kanske också blir stressad och då också elak? Eller är han en elak person? Och om han är det och du fortsätter att leva med honom så behöver du se ditt eget värde. Det kan han inte röra. Bestäm dig för vad som är rätt, vad som stämmer. Allt annat skit han häver ur sig ligger hos honom. Du behöver inte ta emot apan, låt den vandra tillbaka till hans knä. Har du arrangerat ett perfekt julfirande, jobbat heltid och slagit knut på dig själv då har du. Du är en jäkla drottning! Ta inte emot en smutsig apa. Ta bara emot beröm, mjuka katter etc.

@Majaela Låter verkligen som att du varit under superstress både på jobbet och inför att fixa jul. Du tog till vin för att döva, dämpa och orka stå ut efter att ha levt så bra under hösten. Du berättar att du inte skulle få någon sympati eller hjälp, bara förakt om du skulle brutit ihop av din otrevliga elaka man. Sedan applåderar han och övriga över din perfekta insats. Du känner dig tom och det kryper i kroppen när allt är över.

Det blir tydligt vilken roll alkoholen har i ditt liv. Den dövar, dämpar, blockar dina känslor och tankar för att du ska klara av livet och stå ut. Utan alkohol skulle du bryta ihop, inte orka. Din man och de övriga applåderar dig för att du orkar och du måste dricka för att orka, annars går det inte. Som jag ser det finns det en hel del du måste ta itu med för att inte behöva ta till alkohol. Din man som inte hjälper till och som föraktar dig om du inte fixar allt. Det låter inte som en hjälpsam eller kärleksfull man och även om du dricker så kommer inte han att ändra på sig. Inte konstigt att du känner dig tom. Alkohol dränerar, utarmar och stänger av känslor, kvar finns ångest och rastlösheten som ett töcken. Man får inte tag på sina känslor och vet varken ut eller in.

Tänker att du behöver reda ut i hur du vill att ditt liv ska se ut på alla dina livsområden. Hur vill du att dina relationer ska se ut, hur det ska se ut på jobbet. Hur du vill leva ditt liv. Vad som måste bort, vad som måste ändras och vad som måste in. Alkohol löser det inte, det tar bort smärta och symptom för stunden, men såret är öppet och varet finns kvar och behöver en ordentlig rengöring och vård för att det ska läka ut bra.

Hoppas du får ett fint nyår och inte behöver dricka för fixa och för att stå ut❤️