Hej.

Lurkat runt här en del de senaste åren. Alltid varit orolig för att jag dricker för mycket då min egen mor gjorde det. Att bli som en henne, värsta mardrömmen.

När jag då köpte en vitvinsbox i måndags insåg jag att jag nog är på god väg att bli eller redan blivit henne. Jag gillar inte ens vin. Behövde bara nått som fick mig att tillfälligt må bra och vin kändes smidigt och skulle ju räcka ett tag. Drack väl 3 glas i måndags och 4 igår. Min äldsta dotter sa ”du är verkligen alkis på riktigt. Nu får du fan bara nykter i två veckor så jag ser att du kan”. Och ja… vad ska man göra då? Hällde ut bag in boxen i morse. Hade inte kunnat vänta till kvällen, då hade jag aldrig klarat det.

Och nu vill jag göra slut med det där giftet för alltid typ. Jag har haft ganska många uppehåll under hösten för att jag tröttnat på mitt beteende men varje återfall har lett till att jag konsumerar mer än innan. ”Dricker ikapp”?

Jag är generellt trött och känner mig utmattad och har svårt att finna glädje i livet just nu. Alkoholen ger en tillfällig känsla av välbehag och som att all oro släpper. Men samtidigt skadar den min kropp, mitt psyke, mina relationer. För tre år sen var jag ordentligt vältränad och stark, glad och pigg. Och nu är jag ett nedstämt mumintroll. Och jag tänker hela tiden att jag ska ta tag i situationen, ”men imorgon kanske”?

Imorgon kommer aldrig. Eller så är imorgon här nu. Nykter är jag i alla fall :) varit på gymmet. Skrattat med en vän i flera timmar.

Inga mer återfall. Hur undviker man dem?

Hej, så bra att du börjat skriva! Och att du tar tag i drickandet. Något som hjälpte mig var att tänka att det är nu jag måste sluta, det kommer aldrig ett bättre tillfälle, finns ingen anledning att vänta. Och att jag inte ville göra något jag skäms för. Att jag vill kunna vara närvarande för mina barn. Det finns mycket hjälp att få, dels här på forumet, men även av vården. Var inte rädd att ta stöd, det kan vara avgörande. Träning hjälper mot sug. Och tålamod och att påminna sig om att man valt nykterheten av en anledning, och om man tar återfall kan man hinna förstöra så mycket innan man orkar försöka igen. Styrka till dig!

Hej @freja88! Så bra att du skriver här. Det verkar som om du bestämt dig och vill tillbaka till träningen och ett friskt och hälsosamt liv.
Jag började med att skriva ner alla tillfällen jag kunde komma på som alkoholen gjorde sura för mig. Sedan skrev jag ner alla nackdelar i mående, hälsa och utseende som alkoholen ställde till med. Jag hade tre månader som första mål. Jag läste och skrev massor här på forumet och googlade mängder om hur alkohol påverkar en.

Kram och välkommen till vägen mot ett alkoholfritt liv❣️Du kommer aldrig ångra detta beslutet🥰

Tack för hejjarrop!
Då har vi haft ett dygn helt utan alkohol. Det ger mig fjärilar i magen av glädje. Inte för att jag inte haft det förr men för att det är en dag av många kommande. För att jag psykologiskt redan känner mig snyggare och smartare (såklart inbillning). För att jag körde bil vid niotiden igår. För att jag har underbar träningsvärk. För att det är fredag.

Sitter på en buss hem från utgång med jobbet. Middag hos en kollega. Mycket alkohol flödade men i och med att vi har mycket folk från olika kulturer även ovanligt många nyktra vilket är skönt. Tyckte inte att det var skitjobbigt att avstå. Det jobbiga hade blivit om jag tagit ett glas för då hade jag inte kunnat få nog, det hade väckt begäret och jag hade snabbt varit bra med onykter än de andra. Kände mig väl stundvis lite trist, men kom igång och kunde vara social och flamsig även utan alkohol. De andra fortsatte ut, jag åkte och mötte upp min ganska onyktra pojkvän. Satt på ett sent öppet kaffé och lyssnade på hans dravel ett tag. Trött som ett as, men 100% nykter. Träningsvärken är föresten inte skön längre. Körde dessutom ett rätt tufft pass idag med så om jag kan gå imorgon är jag ganska imponerad. Känner i hela kroppen att jag fått nog. Att jag vill fortsätta med detta. Är fullt medveten om att det är lätt att släppa garden sen när det gått ett tag men ska påminna mig själv om att det inte finns sunt och måttfullt drickande i min värld.

Verkligen bra gjort! Jag upptäckte samma som du, att man faktiskt har kul och kan skratta och flamsa även nykter. Vilket inte är konstigt egentligen, tänk hur glada och fnissiga barn kan vara. Vi har liksom lurat oss själva att vi behöver alkoholen för det.
Det finns så mycket som är bra med att vara nykter. Värdigheten man känner till exempel, att man beter sig på ett sätt man kan stå för.

@Kennie ja det känns bra att ha kontroll på det man gör.

Men idag är jag trött och ölsugen. Sitter folk runt mig med varsin bärs, men ska dra snart. Finns dock öl i kylen hemma som exet köpt men hemma kan jag i alla fall lägga mig i soffan med lite cola light och titta på någon film. Har ett yogapass bokat imorgon men extrem träningsvärk så får se hur det blir med den saken. Hoppas kunna gå, precis det jag behöver.

@freja88 Tjoho, välkommen hit. Och bra beslut med nykterheten. När ens barn säger till är det nog läge att lyssna.
Två saker som hjälpte mig mycket när jag lyckades sluta för ett par år sen (men nu är jag tillbaka och börjar om igen…) var att dels plugga på som en galning. Läsa böcker (rekommenderar verkligen The unexpected joy of being sober och This naked mind), följa konton på insta, lyssna på poddar… Allt som har med nykterhet att göra. Och dels att skriva en lista över alla negativa saker som har hänt mig medan jag har varit berusad. Allt ifrån minnesluckor och bråk till att ha ramlat och slagit mig eller tagit onödiga risker. Det var sjukt att få allt (som jag kom ihåg) svart på vitt. Dit vill jag inte tillbaka.
Hejar på dig! 😸

@Knaskatten
Hejja dig. Ja visst det har varit dags länge att klippa med alkoholen men har inte varit motiverad. Men att dottern sa till mig, att jag fått dåliga värden på ett blodprov med mera gjorde att det verkligen kändes som droppen.

Söndag idag. Alkoholfri helg snart avklarad. Kroppen mår såpass okej att det blir yoga strax.

5 hela dygn avklarade. Har varit i många situationer där jag vanligen dricker och klarat mig bra. Igår kom jag hem sent och gick ut med hunden, njöt av stjärnorna nykter. Vaknade trött pga för få timmar men inte bakis :)

Det jobbigaste är väl att hela tiden få säga ”nej tack, jag är säker, för att jag inte vill, ledsen om du tycker jag är tråkig” osv.

Hej, jag är också ny på att skriva här (vad jag kan minnas), men har läst i perioder. Har haft många alkoholfria perioder i mitt liv - den längsta varade i 9 månader och jag mådde så otroligt bra då. Efter det har jag haft uppehåll 1 - 3 månader sporadiskt, men alltid återfallit. Vissa kvällar har det gått toppenbra med inte allt för mycket vin (som jag föredrar) och därmed ångestfri dagen efter, men väldigt många gånger har jag haft bakfyllor som håller i sig 3-4 dagar med kraftig ångest och faktiskt en hel del dödsångest också. Nu är jag inne på min tredje nyktra dag och börjar må bättre. Ångesten har börjat släppa, men jag är sååå trött och sover gärna 10-12 timmar i sträck plus små lurar under dagen, när det funkar (jobbar mestadels hemifrån). Jag hakar gärna på dig @freja88 och kör nyktert!

@farewell Hejja dig, hur går det nu? Ja så skönt att slippa bakisångesten och hälsoångesten till följd av det man utsätter sin kropp för. Och framtidsångesten, typ ”kommer jag sitta hemma med mitt vin, min katt och slänga bort hela livet och dö ung”.

Jag har 6 dygn nu, så en vecka imorgon. Vågen visar redan 1,8 kg ner men sånt kan ju svänga lite i kvinnokroppen men känns ändå bra.

Har liksom börjat äta igen. Min pojkvän tittade storögt på mig när jag brända i mig två mackor till frukost här om dagen. Brukar inte få i mig en hel alls till följd av illamående och/eller mätt på alkoholens kalorier.

@freja88 Hej! Superbra jobbat av dig med snart en vecka - grymt bra jobbat! Vet av erfarenhet att den första nyktra helgen brukar vara skittrist och att mitt humör brukar vara på lägstan nivå men så snart en helg gått så brukar det lätta. Hoppas du har samma känsla inför helgen som kommer. Tänk att "påhittade" dagar ska avgöra hur man mår...

För mig går det bra än så länge, tack! Igår hoppade jag t.o.m upp på spinningcykeln och körde ett kortare pass följt av styrketräning (vi har ett litet gym hemma) - mår så bra av träning, men har som oftast så jäkla svårt att få till det, trots att vi har allt jag behöver här hemma. Vill få in en bra rutin på träningen igen, det mår jag så bra av.

Känner igen det där du skriver om att äta mer! Jag brukar inte äta särskilt mycket under "alkoperioderna" - det jag får i mig är oftast riktig skräpmat och en massa godis & snacks. Nu har jag varit sugen på "riktig" mat och gärna massor av grönsaker så igår åt vi varsin jättesallad och det var såååå gott.

Hur är det med din pojkvän; dricker han alkohol?

Ta hand om dig så länge!

@farewell

Jo men han dricker, men har valt att avstå åtminstone en månad nu. Han blev lite förvånad igår när jag sa att jag tänkt mig att detta beslut är för evigt och inte för en månad typ. Men var med på noterna.

Idag är det +7 dygn. 1,5 kg ner på vågen, ska n aldrig sinande hunger och så mycket mer energi.

Skönt att alltid vara körbar. Att inte stressa hem till drickat. All tid och alla pengar man sparar. Minskad hälsoångest. Känner mig stolt typ.

Hur går det för dig?

@freja88

Skönt att höra att han stöttar dig ♥️ Och snyggt jobbat med både antal dagar och vikten! Klart du ska känna dig stolt 😊
Det går bra här, tack! Fyra dagar nu och känner inget sug än så länge. Får väl se hur det känns imorgon med fredag och allt. Maken drack nån öl eller två ikväll, men jag är inte så jätteförtjust i just öl så det gör inget för min del.

Jag slutade snusa för snart tre veckor sedan så jag kämpar lite dubbelt just nu, men nikotinet har jag ingen större längtan efter längre.

Kämpa väl!

@farewell
Hur gick helgen?

Jag drack två glas vin i fredags, i sällskap av min pojkvän och bästa kompis på ett event vi var på. Avstod till att börja med men när de beställde flaska två så bestämde jag mig för att ta ett glas som blev två. Inget mer sen dess i alla fall och tänker fortsätta avstå framåt.

Jag bestämde mig för att sluta snusa idag jag med, önskar typ att jag inte hade tagit det beslutet men nu är det försent. Spottade ut en prilla vid 11:00 sen har jag inte petat in någon mer. Snart 8 timmar sen. Varav de första 6 var helt okej men nu håller jag på att dö. Hjärnan funkar inte och jag har så mycket jobb att göra. Vill bara skrika och gråta.

@freja88
Hej!
Vad duktig du är som fixade att stanna vid två glas vin! Dock, har man erfarenhet av att det kan gå i spinn av en enda klunk så är det nog bäst att försöka avstå eller åtminstone ha den inställningen.

Åh, jag vet precis hur du känner nu när det gäller snuset. Håll ut! Det blir ganska snabbt bättre. Jag köpte en påse polkagrisar och tog en så snart suget satte in. Jag känner ibland ett sug, trots att det nu gått snart fyra veckor, men jag hade glömt hur pass snabbt man ändå blir av med beroendet. Det gäller att ha skalle nu så håll ut!

Helgen gick jättebra, tack. Inga problem att avstå, vilket känns skönt! Jag har hunnit rensa och städa kylen, baka både kanelbullar och lussebullar 😅

Det som var jobbigt med helgen var att jag irriterade mig så, så mycket på min man som drack några öl under helgen. När man själv är helt nykter tycker jag att det kan vara svårt att se hur nära och kära förändras av alkohol. Min man dricker inte mycket och blir sällan full, men det räcker ju med ett par glas så märker man förändringen, speciellt när man själv är spiknykter. Han blir aldrig arg eller våldsam eller så utan mer "töntig" och överdriver sitt jag, från att vara ganska tillbakadragen och tyst till att bli lite pajasaktig och liksom töntigt tuff, det blir så påklistrat, jag tror de flesta fattar. Jag berättade i alla fall för honom att jag tyckte det var jobbigt att se förändringen i hans beteende i det läge jag är i just nu och då sa han att han var trött på att sitta hemma och "mysdricka" så nu är han med på mitt tåg och kör nyktert fram till vi ska på ut på något festligt. Skönt!

Hur tänker du kring helgen som kommer?

Kämpa @freja88 - vi fixar detta! ♥️

Länge sen jag var inne >.<

Jag är gravid i v31, så det var länge sen jag drack mågen alkohol kan man lugnt säga. När barnet är fött är min ambition att absolut inte börja igen.