Jag hoppas att kryssningen blir trevlig och lugn - både på vind- och alkoholfronten.
Ska fundera på detta med mailkontakt. Jag känner mig trygg med anonymiteten på forumet. Handlar inte om att jag inte litar på dig, mer jag som är nojig över att vi kanske har gemensamma bekanta, bor i samma stad etc. Vad det nu skulle spela för roll egentligen.
Kram

@Abraxa Hemma idag först..missade planet hem..pga av tja mest otydlig info ifrån båtens sida..Så vi tog två nätter i Venedig och en natt i Sth Nu är jag rejält trött..orkar inte packa upp allt idag. Tyvärr åkte jag på värsta förkylningen dag 3 på resan. På vindfronten var det kav lugnt..mera vind i seglen på vin fronten tyvärr..Men men vi hade det bra på många sätt...så nu lägger jag den resan bakom mig och ser fram emot resten av mitt liv. Ang mailadressen så var det bara en tanke ..nej det spelar ju ingen roll haha..Vi kanske bor grannar med varandra:)

@Abraxa. hej hur går det för dig? Här går det bra..Det blir adventsfix här idag samt långpromenad med kompisens hund..vår har ju grav artros i knälederna och klarar inte 6 km..I kväll blir det musikquizz med mat i en lokal förening här. Önskar dig en fridfull advent!

@annbe20 Hej, så trevligt att se dina inlägg när jag tittade in här. För mig är läget status quo, fyra vita dagar varje vecka men har tyvärr ingen riktig motivation just nu att ta nästa steg (fem vita). Trots att jag vet att det skulle vara bättre för min hälsa. I övrigt ser jag - om jag ska vara helt ärlig - inga avgörande fördelar med fler helvita dagar. Jag dricker ju aldrig ”in i kaklet” och undviker att bli bakis, även om kroppen kan kännas lite seg nästa dag. Det är ju ett gift!
Hur har du det nu? Adventsmys behöver vi, bara synd att det är lite för varmt.

@Abraxa tack för svaret! 4 vita dagar är bättre än 3(om man ska vara positiv) Javisst är det ett gift. Jag märker tydligt att kroppen blir negativt påverkad e alkoholintag dagen efter..(segare att gå i uppförsbackar..orkar inte cykla i samma tempo mm)
Jag har väldigt svårt att stanna vid ngr glas vin..för mig funkar det bättre att inte ta ngt glas alls, I går var vi på musikquizz och det fanns tyvärr vin att köpa..det hade jag inte trott..så vips drack jag massa vin..men visst vi hade en kul kväll och vårt bord vann
Idag blir det Lussekattsbak med en tös jag är inofficiell stödperson åt sedan ska vi gå ljusvandring samt äta pizza( ja jag får ta sallad..har gått ner de kg jag åt på mig på kryssningen samt lite till Jobbar hårt med det! Hur har du det i helgen?

@annbe20 Hej! Inget har hänt, jag har bara varit dålig på att gå in på forumet - och ditt inlägg från den 26:e har jag missat. Slarvigt av mig.
Kalendern fyller jag noga i.
Jag är bortrest nu (i Sverige) och många vintillfällen. Min mage krånglar lite, vet så väl att A är dåligt för magen. Så mitt nästa mål med max 2 dgr per vecka ska dra igång efter nyår, är planen.
Skriver mer sen, blir avbruten nu!
Kram

Nu är jag hemma igen. Nöjd med resan och mysigt att komma hem och ha riktig vinter även här! Men har dåligt samvete för vinintaget - även om jag får göra undantag under semestrar. Det känns såklart inte bra när det blir många dagar i rad. Har därför tagit ett - för mig - stort steg, som jag inte alls är säker på att klara av. Fr o m 1 januari är det max 2 dagar i veckan som gäller, och då 4 glas per tillfälle. Helst färre, men huvudsaken är att det blir färre dagar, jag tror att det är det viktigaste för mig just nu. Att vita dagar ska bli det normala. Har tänkt mycket på att det finns många tillfällen då jag inte alls tänker på A, och aldrig skulle tacka ja till ett glas då. T ex på förmiddagar, på jobbet, i stallet mm. Av det jag läst här på forumet förstår jag att det beror på att min hjärna aldrig "programmerats" till att koppla ihop dessa tillfällen med alkoholintag. Och att jag behöver avprogrammeras från fler tillfällen, t ex att koppla av med några glas vin när partnern är bortrest. (Inte för att han har några synpunkter på mitt drickande.) Då är det mysigt att bulla upp med snacks, godis och gott rött vin till en bra brittisk tv-serie. Men vinet borde kunna bytas ut mot annat, just nu kanske julmust men hittat många andra bra tips här på forumet.
Däremot ser jag det fortfarande som omöjligt/väldigt svårt att inte ta en öl/glas vin i sociala sammanhang. Därför får jag helt enkelt se till att det inte blir mer än två sådana i veckan. Mot vissa kompisar kan jag vara ärlig och säga som det är, att jag behöver skärpa till mig när det gäller A. "Träffas gärna, men inte denna vecka, vill inte dricka fler kvällar."
Inser att det ÄR sjukt att detta ska kännas som ett stort steg, men så är det. Just nu ser jag riktigt fram mot att ta itu med mitt nya mål. Och denna vecka inleder jag med flera vita dagar efter semesterns utsvävningar.

Du kanske såg att jag tog bort ditt meddelande där du delar med dig av din epostadress @Abraxa. Vi är mån om anonymiteten är på Alkoholhjälpen, men om ni vill byta kontaktuppgifter med varandra, skriv gärna till oss i "Stöd -> Fråga oss" så hjälper vi till med det!

@Abraxa Vad bra att du ska försöka minska din konsumtion till två dagar! Jag funderade lite på det du skrev ”Av det jag läst här på forumet förstår jag att det beror på att min hjärna aldrig "programmerats" till att koppla ihop dessa tillfällen med alkoholintag. Och att jag behöver avprogrammeras från fler tillfällen, t ex att koppla av med några glas vin när partnern är bortrest”. Du berättar också att du druckit mer nu under din semester.

Det jag tänkte på är att det hjärnan programmeras till är att vilja dricka mer och mer alkohol. De är där själva programmeringen sitter, inte så mycket i vilka situationer. Toleransen ökar och man måste dricka mer för att få känna ”kicken” eller ruset som vinet ger. Hjärnan kan inte skilja på olika situationer utan det är suget efter alkohol den är utefter att tillfredsställa. Det är det vi programmerat in. Tänker att i mitt fall drack jag inte vid vissa tillfällen till en början, men jag tänjde allt mer på gränserna, suget ökade efter alkohol och till slut drack jag sedan även på dessa tillfällen. Det var min inprogrammering av min hjärna som gjort mig beroende.

Tänker att vi har olika vanor för när det är ok att dricka, men det är lätt att dessa vanor ruckas när suget ökar. Så att införa stenhårda vanor för när man får dricka och inte, kanske kan fungera för vissa, men själva programmeringen och inlärningen av att man vill tillföra alkohol för att förhöja känslor och få dopaminkickar, sker i hjärnan pga ökat sug efter alkohol.

Det var lite av mina tankar om programmering och den kunskap jag har. Hoppas att du inte tar illa upp. Jag dricker ju inte alls, men jag har respekt för att man själv väljer hur man vill göra💕. Ha det gott och lycka till med ditt nya mål🌟

@vår2022 Hej Vår! Jag tar inte alls illa upp, tvärtom. Allt som kan ge mig kunskap här tar jag tacksamt emot. Jag tänker att vi kanske har rätt båda två, absolut att hjärnan programmerats till att vilja ha alkohol. Och jag betraktar definitivt mig själv som alkoholberoende. Men jag tror inte att jag har något fysiskt beroende utan ett "mentalt". Det var därför jag tolkade det jag läste någonstans som att jag genom åren har programmerat mig/hjärnan till att känna starkt sug vid vissa tillfällen - men inte alls vid andra.
När jag började skriva här för drygt ett år sen kände jag mig ofta sugen på vin när jag kom hem från en kurs på onsdagkvällar, det blev ofta två glas trots att klockan var närmare nio. Det bestämde jag mig för att sluta med direkt, och nu tänker jag inte ens på det där vinet när jag kommer hem från samma kurs. Jag tar en ostmacka istället, det är det jag vill ha. Däremot blir jag vinsugen på fredag em.
Sen förstår jag att jag måste vara väldigt vaksam på att jag inte börjar "slarva".
Förstår du hur jag menar? Om jag missuppfattat får du gärna kommentera.
Jag har läst din tråd och ser ofta dina kommentarer här i forumet, uppskattar mycket.

@vår2022 Känner att jag borde tillägga att jag är 60+, jag skulle vara mer orolig för min alkoholkonsumtion om jag var 40. Men vill ändå minska drickandet, i min ålder tar man inte hälsan för självklar.

@Abraxa Hej och vad bra att du inte tog illa upp och roligt att du uppskattar mina inlägg😁. Jag tror också att hjärnan lär sig genom signaler som sänds, tankar som skapar känslor, att dricka vid vissa situationer. En vana som du hade att dricka efter en kurs, du sände tankar och känslor om det och suget kom. Nu gör du det inte. Du har skapat en ny vana att ta en ostmacka istället. Tänker också att vinsuget på fredagar är för att dina tankar är inställda på att du ska dricka och det ger sug och en vana. Ja, precis det är lätt att börja slarva och jag tänker att sug lätt skapar mer sug och att man underhåller beroendet, och att det kan bli svårt att motstå i andra situationer. Det är ju jättebra att du kunde skapa en ny vana som med ostmackan och inte längre tänker på att ta vin. Jag är dåligt insatt i psykiskt och fysiskt beroende, men jag tänker att det ena lätt också kan ge det andra. Ha det gott💕

@Abraxa hej har inte varit inne här på ngr dagar..men nu så..jag har skrivit till fråga oss nu så får vi se om de ger ut din mailadress. Ha en fin fredag! Obs minus 12 där jag bor BRR!

Efter 16 månader här på A-hjälpen ska jag nu försöka ta nästa steg: minst 5 vita dagar per vecka. Har velat det länge men nu känner jag mig redo.
Mitt gamla mål på 4 vita dagar per vecka har gått bra. Kände sällan sug då, det var liksom inte förhandlingsbart. Ändå lite missnöjd med vinmängden förra året eftersom jag dricker det jag vill på semestrar/resor - och det av olika anledningar blev väldigt många ledigheter. Men så ser det inte ut 2023, som tur är.
En del av målet är också max 4 enheter när jag dricker, men de vita dagarna är viktigast för mig.
Läser och lär som vanligt mycket här i forumet. God fortsättning alla som kämpar.

@Abraxa
Vi kämpar på och jag tror nog att många av oss lyckas med nykterheten eller måttligheten. Jag köper numera ofta både alkoholfri skumpa, vin eller öl, Det smakar lika gott och för mig funkar det bra. trevlig trettondag!