User35185

Hej!
Jag är en person som haft långa perioder av nykterhet blandat med perioder av normalt drickande som spårar ur då och då med bakfylla, minnesluckor, oro. Nu har jag små barn och varken orkar eller vill dricka alkohol.
Tyvärr drack jag både öl och vin på julafton vilket jag ångrar bittert trots att jag nog inte gjorde bort mig (den här gången, tror jag).
Trots att min konsumtion kanske inte är hög så är det väldigt olika och jag tappar kontrollen när jag dricker och slutar inte förrän allt är slut. Har t.o.m. druckit whisky och liknande som smakar hemskt i smyg för att jag bara vill bli mer berusad när det väl satt igång.
Att dricka ett glas vin till maten gör mig lite trött och smakar sådär, bubbelvatten är godare.
Nu vill jag verkligen sluta för gott och bli en person som på ett självklart sätt inte dricker alkohol. För min egen skull men också för mina barn som inte skall behöva se mig berusad.

Jag är tacksam för alla råd och all uppmuntran.

@Agnes123 Välkommen hit! Låter verkligen som en bra idé att sluta dricka när det ser ut som det gör när du dricker. Även om du inte har så hög konsumtion nu så kan den öka med tiden. Så var det för mig. Till slut drack jag varje dag. Och liksom du ville jag åt fyllan. Jag drack för att få känna av ruset och kunde inte stoppa när jag väl börjat, ett beroendebeteende.

Jag har provat att dricka måttligt men det funkar inte för mig. Det blir ett evigt planerande på hur mycket jag får dricka och när, men det höll aldrig då jag till slut inte kunde stoppa när jag väl börjat. Denna gång lyckades jag sluta helt och det är en sådan befrielse. Det är lättare att inte dricka alls än att dricka måttligt. Varje morgon jag vaknar nykter gör mig tacksam. Jag har inte längre ångest och skam som alkoholen framkallar. Jag mår bättre på alla sätt och vis som nykter och det råder lugn och balans. Mitt sätt för att lyckas är att ha positiva tankar om att vara nykter och fokusera tankarna på det. Tex hur skönt det är att vakna nykter, hur jag vill att mitt liv ska se ut som nykter och vad jag kan göra som nykter. Det skapar positiva känslor och motivation till att vara nykter. Jag fokusera inte på negativa saker som, vad synd det är om mig som inte får dricka eller att det blir tråkigt som nykter. Det ger inte motivation. Jag har nu varit nykter i 1 år och 2 månader och det är verkligen inte trist. Tvärtom livet är mycket roligare och jag mår så bra! Alkohol tillför inget positivt i mitt liv endast elände. Inget jag saknar alls.

Tänk på vilket skönt liv du får som nykter och hur mycket bättre du kommer att orka med dig själv men även dina barn. Välj livet utan alkoholångest, det är guld värt😁

@Agnes123 Välkommen! Att sluta för gott låter som en bra idé. Jag borde gjort så för längesedan. Jag kämpar på och har pausat många gånger under mitt drygt 50-åriga liv men alltid fallit tillbaka till en allt för hög konsumtion.

Lite blir snabbt ofta och med ofta blir det gärna mer. Här inne hittar du stöd och uppmuntran - ingen som dömer dig!

Kan tipsa om Programmet som jag delvis funnit hjälpsamt om du inte redan har hittat det. (Finns under Stöd) Ser fram emot att följa din resa!

Hej @Agnes123 jag var i exakt samma sits som dig, kunde vara nykter månadsvis ibland, men när jag drack, då var det tabberas typ, minns inte vad jag sagt eller gjort, sista gången jag drack, så hade jag varit så otrevlig och elak mot min fru, så hon stack hem från vårt sommarhus. Dagen efter det beslutade jag att nu var det färdigdrucket, hade sådana äckelkänslor till alkohol, så jag åkte hem och vaskade all öl som fanns( sprit hade jag redan slutat med för att det är så äckligt). Jag blev så förbannad på mig själv, att alkoholen skall vara så viktig, och att man beter sig som ett svin, mot den man absolut inte borde göra det mot, så efter det har jag inte druckit en droppe. Detta är nu 16 månader sedan, har inte haft ett endaste sug, nu mer längtar jag inte ens efter en alkoholfri öl, jag tycker kolsyrat vatten är så gott att dricka. Jag dricker en alkoholfri öl ibland när vi är ut och äter, men på 16 månader har jag inte druckit mer än 10st. Det gäller bara att bestämma sig, alkoholär verkligen inget vi behöver för att överleva, och är dina barn småa, så låt de få växa upp med en nykter mor, och njut av småbarnstiden(om de nu är småa ännu) Jag önskar dig lycka till på din resa, det här klarar du lätt, bara du bestämmer dig!

User35185

Tack alla som svarat, vilken fin uppmuntran. Det är skönt att få höra att det är en bra idé att sluta. Min sambo tycker att det är överdrivet att jag skall sluta helt men det är annorlunda för honom då han har lätt för att dricka måttligt. Jag dricker alltid mer än vad jag hade tänkt mig, även om mer kanske innebär två glas istället för ett om jag inte druckit på länge. Dock trappar jag snabbt upp och står plötligt ensam i köket och halsar en öl så snabbt jag kan för att gästerna inte skall märka hur mycket jag dricker.

User35185

Kolsyrat vatten är min favorit också. Och ja, barnen är små och jag kommer själv ihåg att det inte var så roligt när man var liten och vuxna var berusade@Ingesmart

@Agnes123 Min man tyckte också att det bara var att dricka mindre, men han visste heller inte att jag smygdrack innan gäster kom och i köket mellan serveringar. Han visste inte om mitt stora begär efter mer och jag ville inte berätta. Han visste inte om hur mycket ångest och skam det gav mig. Denna gång berättade jag allt, han blev lite paff och förstod inte att det var så illa. Vi köper inte hem vin eller stark öl mer. Han dricker 3,5 öl om han vill ha och nöjer sig med det. Vi mår båda mycket bättre av att inte dricka vin mer😁

User35185

@vår2022

Min sambo vet att jag lätt dricker för mycket när jag väl dricker men eftersom jag varit nykter i så långa perioder så förstår han nog inte. Jag mår så dåligt av att dricka alkohol och får ångest dagen efter, även om jag inte druckit så mycket. Men ofta spårar det ur och jag kan må riktigt dåligt dagen efter och den dagen blir förstörd. Jag har aldrig ångrat att jag inte druckit.

Nu vill jag verkligen bara slippa alkohol och bli en icke-drickare. Är så rädd att jag om några veckor- månader kommer att ha glömt hur jobbigt det är och så börjar det igen. Vad har du för tips för att hålla känslan levande av att inte vilja dricka?

@Agnes123 Jag tänker att det första är att verkligen inse att du har ett problematiskt drickande, att du erkänner det för dig själv och tar det till dig. Att du inte kan hantera alkohol. Att du tappar kontrollen, smygdricker, får minnesluckor och som skapar ångest och oro. Att detta beteende riskerar att leda så snett i framtiden. Ditt drickande kan eskalera smygande så du inte märker det och det kan hända olyckliga saker. Det är ett väldigt riskfyllt alkoholbeteende och du har ansvar för dina små barn. Det är inte värt att dricka alkohol med dessa stora risker. Jag är så oerhört tacksam för att inget riktigt allvarligt hände mig eller min familj när mitt drickande eskalerade, det var bara en tidsfråga om när det skulle inträffa, men jag slutade dricka innan det hände.

Jag mår bättre än någonsin som nykter. Jag tänker om mig själv som en person som inte dricker alkohol, det är inget jag förknippar med mig själv längre. Jag tänker om mig själv som en person som inte kan hantera alkohol och därför väljer jag att inte dricka. Jag och alkohol går inte ihop och därför undviker jag det, för det är inte värt det som blir konsekvenserna av det och risken för att något allvarligt ska hända. Jag vill må bra och det gör jag som nykter. Jag har kontroll på vad jag gör och säger och slipper att vara bakis. Genom att det känns helt självklart för mig att alltid vara nykter hemma, på fester eller andra tillställningar med alkohol, behöver jag inte fundera på om jag ska dricka eller inte. Valet blir då enkelt och varför jag gör det valet är för att jag inte kan hantera alkohol, vi är en urusel match!

Det är häftigt och en kick i sig att vara en icke-drickare, du kommer inte att ångra dig!❤️

User35185

@vår2022

Tack för att du skriver.
Jag känner själv att jag har problem med alkohol - jag dricker enbart för berusning, aldrig för smaken. Kan tycka att det är gott med en alkoholfri öl men det är allt.
Egentligen vill jag att min omvärld skall betrakta mig som en nykter alkoholist men jag känner att jag inte är värdig detta, att det vore tramsigt. Eftersom jag klarat att vara nykter i perioder så det borde inte vara en så stor grej. Samma sak med min sambo.
Jag känner att jag nått min botten många gånger om IOM bråk, bakfylla, minnesluckor men att det skett utspritt över flera år och däremellan har jag varit normal.
Jag har inget fysiskt beroende eftersom jag druckit så sällan det senaste året men psykologiskt har jag svårt att lita på att jag skall kunna låta det vara.

User35185

@vår2022

Tack för att du skriver.
Jag känner själv att jag har problem med alkohol - jag dricker enbart för berusning, aldrig för smaken. Kan tycka att det är gott med en alkoholfri öl men det är allt.
Egentligen vill jag att min omvärld skall betrakta mig som en nykter alkoholist men jag känner att jag inte är värdig detta, att det vore tramsigt. Eftersom jag klarat att vara nykter i perioder så det borde inte vara en så stor grej. Samma sak med min sambo.
Jag känner att jag nått min botten många gånger om IOM bråk, bakfylla, minnesluckor men att det skett utspritt över flera år och däremellan har jag varit normal.
Jag har inget fysiskt beroende eftersom jag druckit så sällan det senaste året men psykologiskt har jag svårt att lita på att jag skall kunna låta det vara.

@Agnes123 Det är tacksamt att du inte är fysiskt beroende, än, vill jag tillägga, för det kan i värsta fall eskalera långsamt. Nu har du ändå uppmärksammat detta i tid och vill inte dricka på det sätt du gör om än sällan. Du säger att du kan tycka att alkoholfri öl kan vara gott. Tänker att om du vid varje tillfälle där det kommer att finnas alkohol så kan du ta med dig alkoholfri öl och hålla dig till det. Att du på något sätt gör det självklart att du alltid bara dricker alkoholfri öl. Att du gör det klart för dig själv att du i alla lägen när du dricker bara vill åt fyllan, och att det kommer att leda till negativa konsekvenser för dig. Typ att alkohol = ångest, oro och minnesluckor. Hjärntvätta dig själv med att du är ”allergisk” mot alkohol, du tål det inte. Som att om du var nötallergiker så skulle du aldrig äta nötter för det skulle ge dig svåra konsekvenser som andnöd och livsfara. Du skulle inte äventyra med att ändå äta en nöt, bara för att du vill åt smaken.

Efter så långt tid som jag varit nykter, kan tanken slå mig ”undra om jag kan hantera vin nu?”. Men jag vet rent intellektuellt att min hjärna skulle kicka igång direkt och skrika efter alkohol, min hjärna är alkoholskadad och kommer alltid att vara det. Den är felprogrammerad och vill bara åt fyllan och kicken det ger. Det enda som håller hjärnan i schack och tyst, är att jag inte matar med alkohol. Hur många som helst åker ner i diket igen för de tror att de kan hantera alkohol efter en tids nykterhet. Jag kan känna doften, smaken av vin och hur de första klunkarna får mig lugn, i mitt huvud, men jag vet att det inte stannar där. Jag kommer att vilja ha allt för att komma åt fyllan. Sen är det kört och den onda cirkeln startar.

Därför tänker jag att jag är en ”nötallergiker” och att jag aldrig mer kan dricka vin, då det är innebär en livsfara för mig. Jag slår bort tanken snabbt och tar en alkoholfri öl istället. Jag väljer livet❤️. Alkohol dödar mitt liv.

Ha en fin dag! Kasta inte bort ditt liv på alkohol, det är en giftig drog som bara skadar. Inget gott kommer ur det❤️

@Agnes123 Och vad det gäller din omvärld, så är du värdig att känna precis det som du själv känner. Du skriver berättelsen om ditt liv och den äger du. Vad andra tänker om dig är inte intressant egentligen. Omvärlden kan inte alltid förstå och det är då ingen idé att berätta. Huvudsaken är att du vet. Jag säger inte så mycket till omvärlden, mest att jag mår bättre utan alkohol och dricker hellre alkoholfritt. Det blir inte så mycket snack om det. Omvärlden bryr sig mest om sig själva och ser inte så mycket hur andra gör, eller bryr sig inte. Skulle någon truga, visar det mest på att denne själv har alkoholproblem.

Så rak rygg och stolthet över att du själv väljer vad du vill dricka och hur du vill må efteråt, ingen annan bryr sig om det❤️

User35185

Hej!
Idag funderade jag lite över hur mitt drickande sett ut och jag minns att jag redan som tonåring började försöka med olika knep för att kunna kontrollera mitt intag. Tex varannan vatten, inte dricka sprit, inte dricka efter midnatt, att min pojkvän skulle få mig att sluta dricka när jag blivit tillräckligt full osv. Att försöka dricka med måtta har varit jättesvårt och ganska ofta har jag misslyckats och druckit mig väldigt berusad vilket lett till pinsamma och ibland farliga situationer samt minnesluckor. Speciellt vid festliga tillfällen har jag tappat kontrollen tex examen, bröllop, födelsedag, släktkalas, jul, nyår med mera.
Någon gång i 25-årsåldern (tror jag) började jag ha nyktra perioder som var försök att sluta med alkoholen helt. Men jag har alltid trillat dit efter ett tag igen. Och då återgår jag väldigt snabbt till tidigare konsumtion.

Jag ville egentligen bara få dessa tankar på pränt,
Hoppas ni har en trevlig kväll

@Agnes123
Hej! Det är bra att du skriver ned tankar på hur det var och får dem på pränt. Det blir så mycket tydligare då och man kan se mönster i sitt beteende. Det liknar mitt beteende, att försöka hålla kontroll på drickandet, men det misslyckades oftast. De gånger jag drack, så jag inte blev så påverkad, tyckte jag att jag var så duktig och tänkte att jag kan ju dricka måttligt ändå. Det höll inte speciellt länge. Minns också att jag blev skitsur om det var min tur att köra bil på fest, som att hela festen var förstörd för att jag inte fick dricka. Minns också att det var jobbigt att vara nykter då, kunde inte slappna av och släppa hämningarna. Hade ett stort sug efter att dricka. Sen all ångest efter att ha varit full som vanligt på alla tillställningar. Allt visar verkligen på att jag inte kan hantera alkohol och hade stora problem.

Det är så härligt med en nykter livsstil och inga problem med att varken köra till en fest eller att vara nykter på en fest. Så tacksamt att slippa ångest och skam, det tillhör det förgångna och ett annat liv.

Gott Nytt 2023 och skapa dig det liv du vill leva för att må bra🥳❤️

User35185

Det känns extra bra att vara nykter idag på årets första dag. Har haft en tuff vecka på olika sätt, framför allt intensiv på grund av småbarn och sömnbrist.
Att läsa i forumet får mig intresserad av att säkra upp min nykterhet bättre den här gången. Jag har ju varit nykter i perioder tidigare men inte lyckats hålla det. Det jag funderar på är antingen att söka mig till vården för en samtalskontakt/återfallsprevention eller liknande eller att delta i AA möten. I mitt fall kommer det senare tyvärr behöva ske via zoom då eftermiddagar och kvällar är fulla.
Har någon av er erfarenhet av AA via zoom? Andra tips?

Det värsta för mig är att min sambo och andra runt mig inte förstår att jag inte klarar att ta 1 glas utan att det blir för mkt

@Agnes123 känner igen mig i det du skriver. Det enda raka för mig är att inte ta ett endaste glas! Min sambo tar inte heller detta på allvar känns det som fast det spårar ofta., däremot har andra flaggat för att det inte är okej., jag bor på ett litet ställe och hade varit intresserad av AA via zoom oxå kämpa på med barn och sömnbrist!

@Agnes123 @ansvens
Ni berättar om att er sambo inte tar ert alkoholproblem på allvar. Så var det för mig också. Min man tyckte att jag bara skulle dricka lite mindre så skulle det bli bra. Jag sade inte riktigt som det var, hur jag kände inombords och all ångest som drickandet medförde, att jag inte kunde bara dricka mindre för började jag ville jag bara ha mer och mer tills jag blev full. Så här höll vi på i massor av år, jag drack mig för full dåd och då, men ville inte säga exakt hur det var för mig och vilka konsekvenser det innebar för mig. Att jag inte kunde stoppa mig när jag drack. Jag gjorde det inte för jag ville kunna ha en öppning kvar till att kunna dricka, jag var inte beredd på att sluta totalt.

Till slut när mitt drickande eskalerat och jag mådde så fruktansvärt av det, insåg att jag var beroende och inte kunde hantera alkohol. Det var allt eller inget. Då sade jag precis, exakt som det var. Att jag inte kan dricka bara lite. Det kommer aldrig fungera för mig. Att jag får sådan ångest av att dricka och det enda för att rädda mig är att inte dricka alls. Först då förstod han och tog mig på allvar. Han blev ganska förvånad och tyst till en början. Han hade inte förstått hur dåligt jag mådde psykiskt av alkohol.

Så mitt råd är att verkligen berätta hela sanningen och hur det påverkar er att dricka alkohol, att ni inte kan hantera det utan att det spårar ut. Om ni verkligen är övertygade om att ni inte vill dricka alkohol mer. Det blir en omställning för partnern att man inte längre dricker alkohol, men om de verkligen bryr sig om hur man mår, så kommer de att acceptera detta. Som att acceptera att en nötallergiker inte kan äta nötter för då far man illa. Min man blev övertygad om min vilja var att inte dricka mer, jag var så tydlig om det och han ville att jag skulle få må bra. Han gick t.o.m. med på att inte köpa hem vin eller alkohol, han köper 3,5 öl om han vill dricka något.

Vårt liv är så mycket bättre och lugnare nu. Vi har kommit närmare varandra. Inga fyllebråk eller tråkiga scener mer❤️

User35185

@vår2022 @ansvens

Tusen tack för att ni tar er tid att skriva!
Jag och min sambo har pratat om det vid några tillfällen, framför allt när jag blivit för full. Tex en gång var det meningen att vi skulle turas om att ta hand om vårt barn under natten men han fick göra allt då jag var helt borta och talade osammanhängande (har han berättat för mig, jag mindes det inte). Detta efter en vanlig sommarmiddag/fest med familj och vänner. Då var han riktigt arg och det har han varit några andra gånger också.
Att tappa kontrollen på det sättet inför mitt barn när hen inte längre är en bebis är någonting jag verkligen inte vill.

Känner mycket igen mig i liknelsen med nötallergi. Skrattretande att tänk om man ändå skall ta sig en liten nöt?