Hej! Behöver hjälp med en fundering jag har. Tidigare i mitt liv var jag nikotinberoende, jag slutade tvärt och det gick superbra. Jag är också beroende av mat, antingen äter jag som jag ska (nyttigt och lagom ofta) eller så äter jag nästan inte alls.
Nu till alkoholen... Jag dricker strax över en flaska vin varje kväll (underdriver säkerligen) och har gjort det i över 3 år. Jag har börjat skaka i mina händer på dagarna. Jag glömmer ord. Jag går under av ångest. Det känns som jag är den värsta av de värsta. Jag vill sluta. Nu. Tvärt! Är det en dålig idé? Ska jag trappa ner?

@Småbarnsmorsa Hej och välkommen hit! Vad bra att du vill ta tag i ditt drickande och sluta. Jag drack också över en flaska varje kväll och hade gjort det i massor av år när jag slutade. Jag hade samma symptom som du med skakningar, glömma ord och massor av ångest under dagarna, typisk abstinens. Jag började ta återställare för att bli ”vanlig”. Jag slutade tvärt. Det gick bra. Abstinensen var jobbigast de första 4-5 dagar men sedan vände det. Så skönt när ångesten och skakningarna som alkoholen orsakade släppte. Det tog sin tid innan jag sov bra och jag hade lite huvudvärk av och till ett tag. Men det var överkomligt för jag visste att det skulle bli bättre framöver och det var underbart att vakna nykter varje morgon, att inte vara bakis och full av ångest och skam.

Att sluta dricka är bland det bästa jag gjort. Idag har jag varit nykter i över 14 månader och jag mår så himla bra, bättre än jag föreställde mig. Det tar ca 3-6 månader för hjärnan att återhämta sig och få balans igen efter överkonsumtion av alkohol.

Så för mig gick det bra att sluta tvärt. Tidigare försök till avslut har jag trappat ned, men som alkoholberoende har jag bara underhållit mitt beroende och jag har aldrig lyckats sluta med nedtrappning. Det enda som funkat var att sluta tvärt.

Lycka till! Bra att du skriver här, det hjälpte mig till att fortsätta min nykterhetsprocess💪❤️

@vår2022 Tack för att du tog dig tid till att skriva ett riktigt bra inlägg till mig! Jag är på jobbet och kan bara tänka på suget efter vin. Jag har enbart varit nykter nu i en dag... Det var supersvårt att somna i går men fick ändå några timmars sömn, vilket var bättre än jag vågat hoppas på! Jag vill dock verkligen stanna på vägen hem och köpa vin!! Det underlättar att du skriver hur bra du mår nu efter att ha varit nykter så länge. Tack, det ger mig hopp! 😆

@Småbarnsmorsa Det gäller att ersätta gamla vanor med nya. Jag brukade tex göra goda alkoholfria drycker som bubbelvatten från sodastream och någon god fun light med massor av is, när sug kom. Göra något fysiskt aktivt som promenad eller annan träning. Åt också mycket godis i början som substitut. Åka en annan väg hem som inte går förbi bolaget.

När suget kommer kan du bara registrera att det kommer och sedan låta tanken passera. Sug går över efter en stund. Tänk på positiva saker, hur du vill att ditt liv ska se ut, vad det ska innehålla, hur skönt det är att vakna nykter. Suget är värst den första 4-5 dagarna.

Kämpa på nu! Det blir bättre! Och tänk vad skönt att inte vara bakis med ångest och skam❤️

@Småbarnsmorsa Det är också bra att läsa på fakta om alkoholberoende. En bok som många här tycker är bra, även jag och som jag kan rekommendera är Annie Grace bok, tänka klart. Även boken jag som var så rolig att dricka vin med och skål ta mig fan. Kan laddas ned som ljudbok också. Mycket igenkänning och ny kunskap får man😁

@vår2022 åh, tack för boktips - ska införskaffas! 🤗 Det där med att skaffa nya vanor - jag har aldrig tvättat så mycket som jag gjorde igår kväll/natt, 8 maskiner med tillhörande tumlare, hängning, vikning etc... 😱🤣
Är så oerhört hungrig hela tiden och äter som en häst! Har aldrig haft sockersug men däremot sug på mat (kött, grönsaker etc). Bättre det än alkohol iofs men kommer detta gå över? 😱🤔

@Småbarnsmorsa Ha, ha! Fasiken vad bra att du fick all den tvätt gjord😂. Man får massor av gjort när man ersätter sin alkoholstunder med annat. Jag renoverade ett helt rum, skrapade väggar, spacklade och målade tak och väggar. Rev ut alla garderober, slängde massor och hängde ut det jag ville ha kvar på vädring😂. Jobbat som fan i trädgården med jordförbättring och satt plattor. Jag åt också mycket, även socker. Bra att du inte har sockersug, det är ju jättebra. Jag tillät mig att äta av allt i början. Tänkte en sak i taget. Sedan drog jag in på sockret och åt nyttigare mat. Då började jag även att träna regelbundet. Så mitt råd är, ta en sak i taget. Huvudsaken är att du inte dricker alkohol och kommer över den ”pucken”. Hjärnan återhämtar sig hela tiden och det blir lättare och lättare att stå emot vin om du är motiverad och vill göra en förändring. Livet blir så mycket bättre som nykter och du kommer att få känna av belöningarna av det.

Ha en fin dag!❤️