Hej där och grattis till tid och timmar.
En friendly reminder: klistrar in ditt första inlägg här. Känns långt från finvin- men helt ”naturligt” vad som händer när vi som inte kan dricka- tror att vi kan dricka. Skippa de tankarna och kör på, en dag, en timme i taget. Du fixar detta.
Kram 🥰

”Nu har det barkat i mitt liv. Jag har druckit varje dag i säkert 10 år. Haft bag in boxar och inte haft så bra koll på mängderna men en box har bara räckt i ca 3-5 dagar. Köpt flaskor för att ”ha bra koll”. Blir 1-1,5 flaska med start sen em till kväll - varenda dag! 😰 Jag har ständig ångest, sover numera bara 2-4/h natt pga kroppen mår dåligt och ångesten. Minns aldrig dagen efter vad jag gjort och om jag minns så får jag oftast skämmas. Barnen blir lidande. De ser och har pratat med mig om att ”dra ned”. Jag slocknar på soffan, blir arg, sluddrar och kan lägga ut märkliga saker på tex FB. Jag tappar kollen och kontrollen. Orken är noll. Jag skäms så oerhört över mig och vad jag gör. Jag kan inte dra ned, jag måste sluta helt och det har jag sagt till mig själv varje natt i alla år men klarar det inte. Igår tex, har ingen aning om när barnen (yngre tonåren) lagt sig, eller när jag gjorde det, eller om jag åt middagen, eller om jag lagade klart den eller om min man gjorde det. Minns inget! Jag måste sluta HELT! För evigt!! Men jag är rädd för att det är kört för mig. Kan det på riktigt vara det? Har ju inte kunnat sluta trots vilja under alla år. Och med mina mängder alkohol (1-1,5 flaska per em/kväll varje dag numera) så kommer jag att dö till slut. Vad ska jag göra? 😭”

@DRacker
Du är en förebild för mig! Att du kämpar på och slåss inom dig mot att dras ner av det förflutna. Jag behöver göra upp med ett par saker och samtidigt leva här och nu! Jag föll ditt efter dryga 100 dagar nykter men tänker att för min del var det en del av processen så många vittnar om. Jag är uppe på hästen igen. Fast besluten att vara nykter 90 dagar nu. Stor kram!

🦛

@Himmelellerhelvette @Andrahalvlek @vår2022 @prinsessa @Se klart @ansvens @annacanada

Fina forumvänner 🥰 Även fast jag inte kunnat vara här så mycket (vilket jag vill men inte haft tid eller kapacitet till just nu) så är jag överväldigad över allt pepp som finns här inne! Blir varm längst in i varenda fiber i kroppen. Vad skulle jag gjort utan alla er? Retorisk fråga förstås för då hade jag inte lyckats ta mig dit jag är nu.

Om någon dag firar jag 150 dagar och hela 5 månader som helt nykter! 🥳🤩

Era pepp räckte, med tanke på mitt förra inlägg om suget som infunnit sig. Era kloka ord gav mitt mindset pushen tillbaka till rätt köl igen. Tack 🥰❤️ Det kändes som en ren omöjlighet innan. Det känns som att jag lyckades greppa den sista lilla suddiga fångstarmen innan det lika gärna skulle kunnat gått åt fanders. Stupet var nära. Jag vill ALDRIG tillbaka dit. Är så tacksam över att inte behöva jaga mitt nästa glas hela tiden. Den ständiga jakten. Fy. Min största skräck är att dricka igen. Ändå lovar jag konstigt nog inte nykterhet resten av livet. Då blir det ett förbud, vilket är dömt att misslyckas för mig. Jag måste vara nykter utifrån ett val som jag själv bestämmer över. Ett förbud blir mer en yttre gräns, men mitt beslut behöver komma från min egna fria vilja. Jag tycker dock fortfarande att det är besvärligt med middagar med andra. Allt. ALLT! går ut på alkohol. Jag känner att jag behöver fara med egentligen bara töntiga ”vita lögner”.

Hur hanterar och vad säger ni i situationer där det förväntas att man ska dricka alkohol, tex bortbjudna på fester, middagar, aw:s, etc? 🌷

@DRacker Så glad för din skull. Du är nykter för att du vill vara nykter. Du behöver inga förbud, du vill verkligen inte dricka. Nästa fas är att du upplever att du slipper dricka. Du behöver inte alkohol för att ha kul på fester etc. Sakta men säkert börjar du identifiera dig som en person som inte dricker alkohol - och då blir drickande på fest också otänkbart.

För det första. Du har ingen redovisningsplikt. I praktiken räcker det att säga ”nej tack, vad har du för alkoholfria alternativ?” Och på fest när någon bjuder räcker det bra att säga bara ”nej tack”. Man har inte samma behov av att hinka i sig dryck när man inte dricker alkohol. Lite dryck till maten räcker utmärkt.

Om någon frågar kan du svara tex: ”Jag började med en vit månad och upptäckte hur mycket bättre jag mådde, så jag fortsatte med att välja alkoholfritt.” Mer behöver du inte säga. DU bestämmer hur mycket du vill delge andra och vid vilka tillfällen. Förbered dig innan festen, genrepa lite i skallen. ”Jag kommer dit, frågar om välkomstdrinken är alkoholfri, annars avstår jag…” osv.

För varje nykter fest kommer du att bli säkrare och säkrare. Jag lovar.

Kram 🐘

majken_r

@DRacker Hej, eller godmorgon. Har följt dig lite på avstånd, får inte till skrivandet så mycket som jag önskar 😇 Jag gör mycket som @Andrahalvlek Berättar om att jag märkt att jag tex sover så mycket bättre utan, att jag blir piggare utan. Detta är ju också sant. Min andra sanning, att jag skulle trigga beroendet, det låter jag bli att säga. Har märkt att en del andra blir lite nyfikna och inspirerade. 🌱

Vid det här laget vet väl alla att jag inte dricker ö h t, men är det ett nytt sammanhang så säger jag bara; ”jag tar något alkoholfritt” - inte svårare än så 💪🏻
Första året; då var det mer; jag testar 3/6/ett vitt år. Har så himla mycket på jobbet och behöver min goda sömn!
Ingen bryr sig så mycket som man kan tro från ”insidan”. Heja!

@DRacker Jag har precis skrivit om detta du skriver om att inte säga aldrig. Jag tycker också det är som att sätta ett förbud och förbud triggar mig, du gav mig ord på det jag inte kunde sätta fingret på. Jag är livrädd för att dricka och det tror jag hjälper tillräckligt, kanske behöver vi inte säga aldrig för vi är tillräckligt rädda för att det ändå kommer att bli aldrig.

Jag säger olika saker när jag inte dricker till folk men oftast är det helt enkelt jag vill inte, jag mår inte bra av det eller nått.

Så härligt att du har 5månader! En månad bakom mig bara. Känner du att du är helt återställd! Jag tror min kropp och hjärna fortfarande har en bra bit kvar i läkningsprocessen tyvärr.

Kram❤️

@Himmelellerhelvette @Se klart @Andrahalvlek @vår2022 @prinsessa @Sisyfos @Kebne1 @ansvens @annacanada @Allegra

Hej fina! ❤️ Helgerna avlöser just nu varandra. Har varit ”så illa tvungen” att åka iväg på middagar hos vänner och bekanta. Är på många sätt det enda sättet att umgås på, parvis i vuxen ålder. Hur det funkar är mkt olika. Var tex på en middag ikväll. Värdparet, som vi var bortbjudna till på fin förstagångsmiddag till, blev fullkomligt och totalt ställda vid välkomstchampagnen när jag sa Tack, men nej tack. Gärna något alkoholfritt, om ni har? De kom helt av sig, blev mycket stressade och flackade fram och tillbaka med blicken mot varandra i en knäpp evighet. De hade inget. Ja alltså vatten då. Fint, det går bra, sa jag. De letade på och hittade lite alkoholfritt efter mkt möda.

Vinflaskorna flödade. På de tre kvarvarande vuxna som drack alkohol öppnades 5 flaskor vin plus 2 drinkar och 1 starkspritsavec var. På tre pers. Glasen fylldes på av värdparet hela tiden. En klunk => påfyllning.

Varenda flaska som öppnades kompletterades med menande fraser till mig om att Nog kanske du ändå… eller Den här just är så synd att missa… eller Just den här är något särskilt extra.. etc. Sista flaskan böjde sig värden mot mig, riktigt nära, tittade mig intensivt i ögonen och sa: Alltså denna! Denna helt enkelt måste du ta. Det är faktiskt verkligen synd och skam annars för den här, den är VERKLIGEN speciell. Särskilt till det här! Jag hällde upp en tsk i glaset och låtsades smutta men av princip till mig själv så höll jag munnen stängd. Så tröttsamt att behöva försvara så mkt. Det är inte lätt att vara nykter i en värld där normen är alkohol. Men så stolt jag är att jag fixar det! Och så sjukt härligt det är att både lägga sig och vakna helt nykter! Det är riktigt Glam det! Och hur extremt läckert och storslaget det också är att kunna köra bil hem! Efter 5 månader spiknykter är det fortfarande helt magiskt det här! 🤩👏

Jag blir bara starkare och starkare i min vilja att aldrig mer dricka alkohol. Så stolt jag är att jag inte dricker eller drack. Känner mig som den enda vuxna.

Sedan jag slutade dricka har läggdags varit ren eufori för mig. Att lägga sig nykter och fridfull har varit allra bäst! Euforin har klingat av, men istället finns nu en djup djup tacksamhet, som nästan känns religiös! Tacksamhet över att ha klarat det så här länge, tacksamhet över att få återuppleva hur det varit för länge sedan innan alkoholen tog över mitt liv, tacksamhet över att få ge detta till både mig själv och min familj, att ha valt hälsan och livet! 5 månader! Jag förbjuder mig inte, tvärt om. Jag väljer att fokusera på det goda med att låta bli och då fungerar det för mig. Så häftigt att nå 6 månader. Tror att jag kan nå dit också! För varje dag som går ökar jag möjligheterna 🤗

Magi och stolthet! 👏⭐️

Kram ❤️

@DRacker Så jävla grym är du! Bästa förebilden 🤩 Men så tröttsamt att stå ut med allt det tjatet!? Och vilka trista samtal det måste ha blivit efter all den alkoholen!?

Gillar din beskrivning av djup, djup tacksamhet, nästan religiöst. Jag delar den världsbilden. Vi är bannemej bäst! Vi som går före. Vi som har genomskådat BLUFFEN. En liten exklusiv skara, The Sober Club.

Kram 🐘

PS. Nästa gång ni går dit hoppas jag att värdparet gått bananas på non alcohol-hyllan också!

@DRacker ”Euforin har klingat av, men istället finns nu en djup djup tacksamhet, som nästan känns religiös!” Bra beskrivet, så känns det för mig också. Du ska verkligen vara stolt över dig själv och din styrka att stå emot, i det trugande som du utsattes för. Verkligen vuxet! Och härligt med att viljan till att aldrig mer dricka alkohol växer. När man har kommit ut på ”andra sidan” och få känna av all de effekter som nykterheten ger med sig, vill man inte vända tillbaka till helvetet😂. Det är mycket härligare att kunna känna njutning och tillfredställelse av normala dopaminnivåer än de konstgjorda dopaminskjutsarna vi tillför med alkohol, som till slut istället sänker oss och skapar psykiskt och fysiskt lidande. Man lever med en hjärna som den är skapt till att fungera, inte med konstgjord andning.

Ha en riktigt fin söndag!❤️

@DRacker Jag blir så glad av att läsa om din glädje i att leva livet alkoholfritt❤️

Det är så irriterande med folk som inte ger sig och bara fortsätter tjata om att man ”bara måste” smaka! Jag fick så obehagliga känslor sist det hände mig!

Stor kram❤️

@DRacker ja,varför är det svenska samhället så fokuserat kring alkohol?? Senast idag hörde jag kollegor prata om en person på jobbet som man misstänkte är alkoholist. Jag kunde bara tänka " ni har inte en aning " .Jag är utåt högpresterande, noggrann, lugn men har skinn på näsan. Men i mitt inre finns ett stort ångestmonster som kommer bli min undergång

Som många andra sagt före mig: ”Skulle alkohol ha uppkommit idag så skulle det ha varit förbjudet!” Absolut så med tanke på allt elände det för med sig. Nivån på samtalet på den middag som flödade av vin blev i det närmaste chockartat låg, och lägre och lägre allt eftersom kvällen gick. Det var försök till viktiga och djupa konversationer som istället rörde sig på en otrolig pytteliten mikronivå, utan start, mening eller mål 😖🫣 Så oerhört skönt och fint det kändes att kunna titta mina barn i ögonen med helt nykter blick och stadig, vuxen och trygg röst när jag kom hem. Sedan gå och sätta på en varsin kopp gott the till mig och barnen och goa kramar i soffan innan sängdags. Glädjen i deras ansikten när de såg att mamma var absolut hundra procent nykter. Jag samlade på mig en skinande inre medalj då, och den bär jag fortfarande.

Nästa middag var inget trugande eftersom jag var den som körde, och då är det mer accepterat turligen nog. Men här blev ljudvolymen extremt hög istället. Vad är det med alkohol och hörsel egentligen??! Hade huvudvärk av det hela kvällen och var tung i skallen när jag kom hem.

Du har så rätt i det @Andrahalvlek att nivån på samtalet var låg. Patetisk om jag får maxa med kraftuttryck. Jag dömer inte för jag har tills nyligen varit där själv på många sätt, plan och tillfällen. Men det ÄR patetiskt det alkoholen gör med oss. Tänk vad alla barn måste stå ut med 🫣 Jag gillar verkligen det du säger om Bluffen! Så sant det är sagt. En riktig bluff! 🌷

@vår2022 ja jag känner också att jag kanske kommer att kunna ta mig ut på andra sidan helt i frihet och harmoni utan alkoholen! Ut igenom flaskhalsen bara först 😊 Då jag fokar på det positiva, stenhårt, så går det lättare för mig att ta mig framåt i min nykterhet. Den glädje jag känner nu är härligare eftersom den är ärlig och äkta. Du har gått stegen före. Så härligt det känns att du (och flera andra fina här, tex och inte minst även @Andrahalvlek) också har fått uppleva alla goa effekter och säkert fortsätter med nya goa upptäckter 🥰🎉

@Himmelellerhelvete, tänk att du gläds med mig, jag som ser upp till dig så mycket. Herregud, din resa började med buller och brak, lite med ”kniven mot strupen” (vilket vi väl bildligen mer eller mindre alla här har gjort iofs) men tänker på just din start. Wow! Och jo det var nedslående hur mycket det påverkade värdparet att jag inte drack. Är nog som det är att hålla sig, om man ändå säger så. Därför jag håller mig undan sånt som middagar osv i hyfsat hög grad. Jag tror dock det ofta handlar om det egna dåliga samvetet hos de som trugar.

@ISE Tack för att du tittar in och skrivit i min tråd 💛 Jag vet inte riktigt hur långt du kommit på din resa, har inte hunnit titta i din tråd (om du har en?). Minns och vet iaf att ångesten bara är alkoholens följeslagare. När vi lämnar alkoholen bakom oss lämnar vi också ångesten. Finns så många föreställningar om hur en problemdrickare och alkoholist är och ser ut. Det är nog mycket av problemet i stort. Och få själva identifierar sig som en alkoholist då många associerar det med typ parkbänkar. Alkoholisterna och problemdrickarna finns bland oss, med oss och är ofta vi själva. Jag trampade på bromsen för kung och fosterland, en gång för alla. Det kostade fan i min själ på, men jag lyckades, iaf i drygt fem månader till hit. Jag önskar längre än så. För livet faktiskt. Fördelarna med nykterhet är LÅNGT större än vad alkoholen någonsin kan ge.

Kramar till er alla 🥰❤️

@DRacker Vilken underbar trygghet för dina barn det du beskriver när du kommer hem helt nykter! Det är fruktansvärt hur insyltat samhället är (jag själv var) i att ”alla” dricker! ”Det är bättre att visa barnen, hur verkligheten ser ut” något i den stilen har jag varit i mitt tänk och om det någon gång dök upp en människa som sa att hen inte dricker framför barnen, då tyckte jag och många med mig att det är väl bättre att visa barnen hur det går till. Vi har aldrig haft bråk eller gråt och sånt utan trevligt med bara prat, umgänge, mat, spel, lekar. Men ändå, barnen har fått se förändringarna som alkoholen gjort med oss alla och frågan om hur det påverkat dom, gjort att de fått obehagskänslor, det vet vi inte. Vi har visat dom hur man ska dricka alkohol till alla aktiviteter, väglett dom in i att när de blir vuxna tro att det är helt i sin ordning att dricka alkohol till allt, dricka ett beroendeframkallande gift, kanske blir de beroende, kanske inte, men vi har visat det ”normala” som vi själva varit lurade till att tro! Som vi själva blev beroende av och blev tvungna att sluta med! Kanske vi ändå klarar att visa våra barn den rätta vägen framåt nu! Vi har visat att vi druckit och nu visar vi att man slutar dricka om man känner att det inte är bra! Vi visar nu våra barn att det är helt okej att välja att inte dricka, att man inte måste dricka för att ha roligt. Vi kan i alla sammanhang vara med på allt men vi är nyktra och det går till och mer bättre än för de som dricker❤️ Kanske blir det naturligt för våra barn att välja att inte dricka på vissa festligheter bara för att de inte känner för det🙏

Kram❤️

@DRacker Hej! Jag är verkligen glad för din skull.🤗 Det där med barnen är så härligt! För egen del så har det blivit bättre än vad jag någonsin hade kunnat tänka mig på den punkten. Tidigare tydde dom sig av naturliga skäl mest till sin mamma. Sedan jag blev nykter och alltid kan ställa upp i vått och torrt, så är jag numera den som dom ringer till först.😃 Just för att dom vet att det alltid går att lita på mig, och att jag aldrig har druckit. I skolan går det jättebra för dem, med bra betyg och inget ”bus”. Ingen av mina barn har testat alkohol (15 och 18 år) och dom tycks inte ens vara sugna på att testa det, eller andra droger. Dom har helt enkelt sett hur bra jag mår helt utan alkohol, och fattat att alkohol är ett gift som man ska hålla sig ifrån. 😄

Kram

@Himmelellerhelvette Tack för dina ord. De hjälper mig i att förlåta mig själv faktiskt när det handlar om vad jag gjort för mina barn under åren med alkohol. Jag vill gärna se det så som du skriver så himla bra, att vi förr visade barnen vikten av att alltid dricka alkohol till allt och inget 😞 men nu istället kan visa dem att man INTE behöver det. Alls! Bra att stötta upp varandra och sig själva när ångesten över allt dåligt som hänt innan med alkoholen gör att man tror man har förstört barnen. En lärdom för mig har varit att prata ärligt med dem. Jag har sagt att vi har beroendesjukdomar i familjen och mer att ”jag inte vill hamna där” och valt att sluta och att jag mår otroligt mycket bättre av det nu och vet att även de uppskattar det mycket ❤️

Viktigt att förlåta oss, prata med barnen om det fungerar, och se framåt med lärdomar och nya insikter om allt gott som kommer iom nykterheten och se att vi nu är förebilder för dem 🙏🌻

@Torn Jo, det känns verkligen HELT fantastiskt att kunna möta barnen nykter och klar dygnets alla timmar. Stadig och trygg röst och en pigg och klar blick. Alltid körbar, alltid redo att finnas där för dem. Det finns så många trasiga familjer där det går utför även för barnen. Dit hann jag inte innan jag slutade, turligen nog. Men inte var jag en bra förälder inte. Verkligen inte med sömnstörningar, minnesluckor osv osv. Men nu däremot så känner jag mig till allra största delen som en rätt så okej förälder, kanske rent utav bra! Ja lite bortsett från ditten och datten förstås. Men hälsomässigt, så ja. Äntligen! Så fint att läsa att du har fått ett bra förtroende hos barnen och det är värmande att läsa hur mycket du också värdesätter det 💛 Så fin pappa de måste känna att de har nu. En att lita på i vått och torrt 🙏👏🌷

Om bara ngn vecka firat jag 6 månader nykter! Ett helt halvt år! Kan knappt tro att det är sant. Jag är och nosar på forumavdelningen Det vidare livet som många av er andra har er nuvarande ”bas” i. Siktet är inställt på nykterhet för alltid, men jag törs ju inte sätta mina händer och fötter på det. Känns som att ge en garanti när man kliver in dit. Min resa pågår fortfarande och känner mig inte alls klar på något sätt, varken med upptäckter eller av att ha betat av situationer som måste hanteras nykter, även om allt flutit och flyter på förvånande bra! Middagar hos vänner eller hos oss, resor, högtider, stora födelsedagar, osv osv. Upptäcker nytt ännu och nytt att gå igenom. Samtidigt går jag in i ett halvår som nykter.

När kände ni att det var ”dags” att kliva in i tänket och hade både tilltro och ja typ självsäkerhet om det vidare livet som helnykter? 😊🌷

Ha en underbart fin dag och njut av en härlig, pigg och fräsch lördagsmorgon ❤️🙏