@Himmelellerhelvette Så ledsamt 😢 Jag förstår att du tänker och känner så. Som nykter uppskattar man inte fyllegaggighet ett endaste dugg. Försök att föreslå aktiviteter, så ni inte blir sittande hela tiden.

Vad du än gör - ta inte första glaset! Din nykterhet är värd mer än att skratta och flamsa med dina väninnor.

Kram 🐘

majken_r

@Himmelellerhelvette jag tänker att det är för att de har tänkt i de banorna som de inte riktigt klarar att du är nykter.. I vilket fall så låter det lite trist för dig. Ta hand om dig var stolt. Du är modig och klok. Kram❤️

@Andrahalvlek Jag vet ju det, att min nykterhet är mer värd än att få flamsa en vecka. Ditt stöd betyder mycket, känner mig så ensam.
Imorgon blir det säkert en bättre dag, jag måste tänka så! Kram❤️

@majken_r Ja dagen har inte varit bra alls. Jag ska satsa på att vara mer stolt imorgon och gaska upp mig och tänka att jag är modig och klok❤️ Tack, ditt stöd betyder mycket❤️

Nu ska jag alla fall lägga mig och hoppas på en god natts sömn❤️

Du jobbar på bra @Himmelellerhelvette. Egentligen är det du upplever nu oerhört intressant tycker jag. Du skriver om dina vänninor så här ” Jag försöker denna första dagen att njuta av semestern, solen är underbar! Varför tar jag över deras ångest?” och jag tror att det är en viktig pusselbit. Jag har jobbat mycket med att sätta gränser mellan mina och andras känslor för jag har gjort precis som du beskriver - försökt ta över och lösa. Jag började tänka på det som boxar, mina problem, min box - deras problem, deras boxar. För mig var det viktigt att hålla isär och få syn på. Det är också en försvarsmekanism tror jag att låta bli att gå in i sig själv. Lyssna på Närvaropodden -avsnitten ”The Work, Vanor och Metatönkande” minns jag som mycket bra. Det handlar mycket om att ta sig tillbaka till ”Här och nu”. Så ut i solen och njut, njut av maten ni äter tillsammans, av drycken och titta dig omkring. Det låter som om hela din grupp dricker för mycket, särskilt om ni (de) börjar tidigt på dagen. Det är inget som är särskilt normalt egentligen, utom bland de som dricker för mycket.
Jag tror på sätt och vis att det som gör att du skulle vilja dricka nu (gemenskapen, bubblan, stänga av tankarna) är det som hämmar dig och håller dig tillbaka. När man har upplevt skillnaden är valet lätt. Alkoholen tar bort de verkliga känsloupplevelserna (i alla fall för mig) och att uppleva på riktigt är nåt av det bästa som finns. Men det kräver ett ”här och nu” och det har jag fått jobba hårt med. Inte planera, inte analysera. Bara suga in och vara i nuet. Lycka till nu! Du kommer att vara fräsch om en vecka. Var stolt över dig själv och min erfarenhet är att den där låga känslan går fort över. Den kan du analysera för övrigt. Du känner dig utanför, vad beror det på? Radiopaykologen har en del avsnitt om sånt också. Lycka till!

@Sisyfos Tack så mycket för dina kloka ord❤️
Packa det i boxar! Det måste jag tänka på! Alla jag känner dricker sitt första glas A till lunch på semestern (somliga redan innan lunch) Det gillade jag eftersom det passade mig som beroende perfekt för att dölja att för mig var det en återställare, inte det mysiga som andra förmedlar.
Jag ska lyssna på närvaropodden och den andra, tack för tips❤️

Jag mår bättre idag❤️Sovit gott❤️

Kram

@Himmelellerhelvette Skönt att du sovit bra och mår bättre. Det är inte lönt att berätta för nån som int begrip, som man säger på norrländska😁. Kör på ditt fräscha och hälsosamma spår och ta för dig av din semester.

Ha det gott i solen🌞❤️

@Himmelellerhelvette känner igen motsvarande för min viktnedgång. Nån i bokklubben sa vad du har gått ner i vikt, sen var alla rörande eniga om att det är gott med godis och man måste faktiskt få trivas också. Ja, i all välmening men ändå. Till sist suckade nån, ja, vi som inte har lyckats så bra med våra dieter. .. ändå sa jag hela tiden att man får förstås göra som man vill. Kanske svårt att inte låta lite lite självrättfärdig. Men när det gäller alkohol, då kan man faktiskt säga ifrån lite på skarpen. Vi talar om kallt stål vetja. Försök hitta nåt riktigt gott alternativ. Låter skönt ju, med resa! 🐳❤️😇

En underbar dag❤️Massa aktiviteter och jag har inte sörjt A alls!

Hela kvällen har jag iakttagit de andras drickande! De är knappt berusade! Hade jag druckit hade jag alltså varit den enda som varit mer än berusad! Jag hade vaknat med sån ångest i natt och imorgon! Nu kan jag lägga mig nöjd och glad över dagen och att jag inte känt mig utanför alls! Hade jag däremot druckit hade jag varit utanför på ett sätt eftersom jag är den enda som inte kan hantera det!
Jag är så glad över att jag är en som inte dricker! Jag har fått lyckorus under dagen som om jag hade druckit men det är bara mina egna må bra hormoner som gjort detta! Tänk att man kan ha det så bra! Jag skapar nya banor i hjärnan, lär mig att man kan åka på semester utan att tillföra A!
❤️

Jag brukar tjata ibland om just hjärnans sätt att långsamt öva upp förmågan att göra sina egna må-bra-hormoner, det är fantastiskt! Så fint att höra att du har det bra ❤️

@vår2022 ❤️@Se klart ❤️
Det är verkligen underbar att våga erfara, våga utsätta sig och sedan håva in glädjen av att uppleva hur bra det går att göra det nykter!

Idag har jag erövrar ytterligare nyktra kunskaper om mig själv och jag har njutit! Jag har överkommit en rädsla jag tidigare haft svårt att bemästra och den vinsten var fantastisk!

Solen är underbar! Värmen, baden, alla aktiviteter men så vansinnigt trött jag är till kvällen sen, men jag njuter av av säga godnatt till sällskapet och krypa ner i sängen! Jag njuter av att vara nykter, somna nykter och vakna pigg och fräsch inför morgondagens aktiviteter❤️

@Himmelellerhelvette Låter som en riktigt bra semester med skön återhämtning. Det är fantastiskt att du överkommit en rädsla som du lyckades bemästra. Det är så otroligt mycket som sitter i huvudet, bara tankar som spelar oss spratt. Det är tankar som ger oss vissa känslor och ofta triggers från förr. Jag är i en situation då jag får jobba hårt med att förstå att de tankar och känslor som kommer är från förr, från hur jag betett mig förr. Det jag får jobba hårt med är att jag har rätt till att uttrycka mina känslor, rätt till att känna det jag känner och stå på mig i detta. Inte gå undan, inte vika mig och bli tyst med inkapslade känslor av ilska. Jag får lite ångest då och då för att jag står på mig, men försöker påminna mig om att det bara är tankar och känslor från förr som skapar min ångest. Jag håller på med att lära mig ett nytt beteende, inte gå in i ett ”medberoende” där jag tar på mig skulden och backar. Det är 2.0 nu, med rätten att känna det jag känner utan att trycka ned mig själv😁.

Fortsätt att njuta och utvecklas, det är en spännande process❤️

@Himmelellerhelvette ”Allt man övar på blir man bättre på.” Det är ett av mina livsmotton. Ett annat är: ”Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.” Krångligare än så behöver det inte vara. Jo, förstås detta mottot också: ”Dansa 💃🏼 pausa ⏸️ ” Det är nog bannemej essensen av vad jag har lärt mig på min nyktra resa 😍

Kram 🐘

@vår2022 Du jobbar så bra med det❣️Jag blir rätt irriterad på min ångest när den kommer! Tycker den ska ge fan i mig😁Min ångest kommer oftast när jag blir orolig för någon annan eller när jag tror mig känna någon annans ångest, jag har inga direkta verktyg för att inte ta på mig någon annans ångest.
Kram❤️

@Himmelellerhelvette Tack! Ja, det är svårt när man har ett invant känslomässigt beteende inrotat sedan barnsben. Jag tycker till och med synd om den som utsätter mig just nu, för att jag tagit upp detta med chefen. Knäppt! Men jag försöker att stanna upp och backa, försöka få fatt i varifrån känslan kommer, landa och få nya tankar om vad som pågår nu och stå på mig. Det tar massor av energi men jag får jobba, jobba, jobba på en förändring. Lite som att jobba på i nykterhetsprocessen och det går inte att vända om. Bara att kunna synliggöra och sätta ord på det som sker hjälper. Sen är det skönt att prata om det med de som ser vad som pågår samt maken och få bekräftelse på att jag gör rätt. Så vi får kämpa på med detta en bit i taget❤️

@vår2022 Ja det tar verkligen en massa energi! Igår tog det så mycket att jag kände mig utanför i drickandet igen! Jag tror det för mig handlar om att när min energi sipprar ut där den inte ska blir jag för trött för att tänka klart, som igår, då tyckte jag synd om mig själv för att jag inte kan hantera alkohol och tänkte att jag för alltid kommer känna mig utanför när jag gör saker som tex semestrar! Jag kan inte välja att åka bara på sånna där folk inte dricker eftersom samhället ser ut på det viset att alla dricker. Igår kunde jag inte alls intala mig att jag är en som inte dricker eller att jag inte vill dricka. Igår ville jag kunna dricka som alla andra. Men jag kan inte, jag kan inte hantera det! Så igår blev det väldigt tydligt att det inte bara handlar om att jag inte vill för jag kan inte! Jag är rätt säker på att jag har lättare att tänka att jag inte vill när jag är pigg och energisk medan när jag är trött bara tycker det är sorgligt, kände nästan att det inte var värt att leva detta trista liv, kände nästan att jag kommer gå in i djup depression och hade svårt att intala mig att det kommer kännas bättre efter jag sovit ut!