Jag trivs bra med mitt liv och min sambo klagar inte över hur jag dricker (hon dricker också ibland men inte lika mycket). Jag klarar av jobb, ekonomi och studier och idrottar ett par gånger i veckan. Ingen övervikt. Men. Jag dricker runt 6-7 öl varje kväll (0,4 eller 0,5 liters). 6 öl är vad jag kallar att ta det lugnt en kväll. Håller mig borta från vin och sprit för det mesta. Dagar utan alkohol är i princip bara när jag är sjuk och det är inte ofta. Kan ta en öl på eftermiddagen ibland, men den mesta konsumtionen är på krogen mellan åtta på kvällen och midnatt. Någon som känner igen detta beteende? Det har pågått i 3-4 år och i lite andra former innan dess.

Jag träffar dagligen personer som dricker betydligt mer, men de brukar ha vita dagar/veckor/månader ibland.

Bör jag kolla upp levervärden eller annat trots att jag inte känner av några negativa symtom?

Hej,
Ja, det är ju mycket alkohol du får i dig per vecka. Vill man ha ett riktvärde för vad kroppen tål utan att dra på sig skador på lång sikt så är folkhälsomyndighetens rekommendation max 9 enheter per vecka och max 3 per tillfälle. Är det öl du dricker så är en enhet en liten 33 cl öl. Levern är ju ett tåligt organ och funkar utan tecken på svaghet tills man når en gräns då den helt lägger av.. Så det finns ju goda skäl att sluta dricka. Och som bonus får man ett annat liv. När man är nykter får man plötsligt tillbaks en massa energi och vill göra annat än att bara sitta i soffan och bli full. Vad har du för intressen? Läs runt här och hitta inspiration.

@Kennie Tackar. Jag sitter sällan i soffan och där är jag oftast nykter. Dricker gör jag framför allt på krogen, så det är en social del av livet som jag uppskattar och jag känner att andra uppskattar min närvaro där. Mina intressen inkluderar det jag studerar och idrott. Och det fungerar som sagt bra.

Så jag har svårt att se någon anledning att trappa ned. Skulle nog behöva något svart på vitt från någon läkare att "nu blir det dessa specifika problem inom ett par månader om du inte drar ned på drickandet".

Det finns väl egentligen åtskilliga anledningar att trappa ner, bara det att du har börjat fundera och skriver här är kanske ett tecken.
6 starköl 50 cl motsvarar en kvarting sprit. Tar ca 17 timmar att förbränna.
Ökad cancerrisk och skador på hjärnan är några av biverkningarna du bör fundera över. Jag tror kanske inte att du kommer att märka de negativa effekterna inom ett par månader, men långsiktigt är det katastrofalt och alkoholens påverkan på måendet är inte heller positiv i längden. Nu dricker du på krogen. Kanske kan du ta alkoholfri öl istället när du går ut en period så kanske du märker att du mår bättre utan. Sömnen påverkas bland annat av alkohol. Öl innehåller också en hel del kalorier. Även om du inte är överviktig nu så innehåller 6 öl drygt 1200 kcal. Nästan hälften av vad du troligtvis behöver. Öl innehåller visserligen en del ämnen som är nyttiga, men i de mängder du dricker så tror jag inte att det är särskilt nyttigt. Det innehåller mycket maltos, en sockerart som påverkar blodsockret. Det är att leka lite med elden att dricka så mycket socker dagligen. Nu är jag inte läkare och vi påverkas olika, men jag skulle verkligen rekommendera dig att trappa ner innan du får oönskade konsekvenser. Läs runt lite härinne så kanske du ändå kan hitta någon anledning att sluta dricka dagligen.

@Sisyfos Tackar. Jag hade en period av ännu värre drickande för 5-6 år sedan i Thailand och då gjorde jag en health checkup som visade att jag inte var i riskzonen alls. Finns det några liknande tester i Sverige som du (eller någon annan) kan rekommendera just för personer som dricker mycket?

Om du vill ha fysiska argument för att dricka mindre så kan det vara bra att tänka på att många problem inte visar sig förrän det är för sent att göra något åt dem. Så tänk att du vill vara snäll mot ditt 10 år äldre jag och inte paja möjligheterna för dig att leva ett skönt liv då. Grejen är ju att man kan träna om sin hjärna till att tycka annat än alkohol är kul och ger livsglädje. Och på köpet får man en livsstil som håller i längden. Det behövs nykter tid och lite jävla anamma för att ställa om, men det är värt det.

Hej @somnad

Du efterfrågar något som tyder på att det här drickandet inte ok och det kan låta hårt men ibland behöver man att någon ser det man själv inte riktigt ser.

Jag hoppar in i förhoppning att ge dig en annan vy då jag uppfattar att du inte själv finner anledning att förändra ditt drickande just nu eftersom livet fungerar bara fint. Och livet gör ju ofta det, fungerar bara fint.
Du berättar att du arbetar, studerar, tränar, sköter om din vardag, har ett rikt socialt liv på krogen och trevliga intressen. Underbart att höra men beroenden är ju nödvändigtvis inte förenat med att inte kunna sköta om sitt liv. Vi är nog många på det här forumet som har hanterat livet riktigt väl ihop med våra olika varianter av beroenden. Att man är klok, fungerande och högutbildad med ett bra arbete är inte en indikation på att man inte har ett alkoholbesvär. Jag tror inte att det heller är vad du menar. Men vill lyfta en varning för att låta alla de här högfungerande tankarna legitimera att fortsätta en så hög alkoholkonsumtion som du har. Det kan som sagt vara svårt att motivera en förändring när man tycker sig må bra av sitt beroende och nackdelarna verkar så abstrakta.

Jag har ett besvär med beroenden sedan många år och att jag suttit 5,5 år på universitetet gör ju ingen skillnad. Att jag bollat arbete, studier, träning, relationer, flerfaldiga intressen, ett rikt socialt och fantastiskt liv tillsammans med mitt beroende gör ingen som helst skillnad.

Jag vill med en gång kliva in och tala om för dig att Ja, du dricker aldeles för mycket. Det må vara normalt i den sociala sfär du omger dig att dricka varje kväll. Men nej. Det här är inte en normalkonsumtion alls. Du borde ta den på allvar.

Möjligen är det så att du jämför din alkoholkonsumtion med en nidbild av av en den andel missbrukare som pga sitt missbruk inte hanterar samhällskrav, hushåll eller hygien länge. Och absolut ser ditt liv mycket bättre ut än så men du kan under inga omständigheter dricka varje kväll en så lång tid utan att det skapar en beroendesjukdom. Så enkelt är det med det.

Det så må kunna vara att dina levervärden är fina, blodtryck ligger där det ska och du inte ännu utvecklat några sjukdomar som över tid kan stiga utifrån riskerna med en hög alkoholkonsumtion. Men glöm inte bort att beroendesjukdom också är en sjukdom. Om du söker argument för varför du bör förändra ditt drickande borde beroendesjukdomen som sådan vara ett argument i sig. Om du vill kan du låta en läkare bedömma kartläggningen att ditt drickande om det är så att en uttalad diagnos och ett läkarutlåtande som uppmanar till att minska ditt drickande skulle vara till hjälp för att få dig vilja göra en förändring. Du är på sidan av forumet som heter Dricker jag för mycket. Och ja kära @somnad, det gör du, du dricker alldeles för mycket.

Om jag skulle måla upp en annan bild för dig kanske skulle det möjligen kunna få dig att titta på det annorlunda?

Om jag skulle beskriva att min vardag sett ungefär ut som din men att jag tränat långt fler dagar per vecka på en högre nivå och inte ägnat kvällarna på krogen. För det skulle jag inte haft tid med under den period jag själv arbetade, pluggade och allt det andra. Men att jag delar av den tiden använde ungefär 6 stycken narkotikaklassade värktabletter varje dag i veckan i flera år, samt en narkotikaklassad sömntablett inför natten, vad skulle du tänka då? Behövde jag dem? Javisst, jag hade en allvarlig smärtproblematik och påtagliga sömnbesvär. Men skulle du inte tycka att det fanns all anledning för mig att sluta med det på sikt?
Jag såg nämligen ingen anledning alls.
Det hjälpte mig ju och alla delar i livet fungerade bara fint. Men skulle du rekommendera att jag fortsatte så? Att jag skulle fortsätta en daglig och hög konsumtion av ett beroendepreparat utan planer på förändring frammåt?

Jag kan tillägga att det här tablettberoendet blev till ett missbruk av ännu fler varianter av tabletter längre fram och över tid. Jag önskar själv att jag hade sett och förstått allvaret i beroenden långt tidigare än jag gjorde.

Om jag också berättar att min ena granne som också bollar livet ungefär på samma sätt som du men även har två barn hemma röker hasch precis varje kväll året om. Hur skulle du se på det?
Skulle det vara annorlunda? Varfördå?
Hen parerar livet extra galant med sin joint. Hasch hjälper hen att fokusera, skappna av, sova och prestera bättre. Hen fungerar långt sämre utan sin joint kan jag medge även om jag givetvis skulle önska att grannen fann lite bättre vägar för sig själv.
Tror du grannen finner en enda anledning till att ändra på det här? Nej, inte alls. Tvärtom. Om det är ett löfte grannen finner sig 100% trygg i att avlägga är det att aldrig sluta röka hasch. Men det är inte vad du och jag tycker, eller hur? Du hör ju hur sjukt det låter. Och det är precis vad det är, beroenden är sjukt, vi är sjuka iom våra beroenden och vi tänker inte rationellt.

Jag tycker du ska göra oss sällskap på sidan förändra mitt drickande här på forumet. Många av oss där har inte nödvändigtvis för mål att bli helt alkoholfria, eller så är vi inte redo att helt avstå. Vi har lite olika mål. Men om det är något jag vill att du tar på allvar är det att beroenden inte är någon att leka med.
Det är inte att leka med alls.

Följ med oss som också jobbar på det här med att förändra vårt drickande!
Just min logg är inte föredömlig alls då jag ständigt misslyckas nå mina egna mål men jag jobbar på. Försöker att minska mina två dryckestillfällen per vecka då det är oönskat för mig och jag besväras av att suget avgör dryckestillfällena och inte min rationalitet. Men det finns många duktiga medlemmar som lyckas lite bättre.

Stor kram ❤🙂

@somnad skrev:"Finns det några liknande tester i Sverige som du (eller någon annan) kan rekommendera just för personer som dricker mycket?"

Det stora problemet med just leverprover är att man kan ha helt normala levervärden, trots att man är döende i leversvikt och man kan ha förhöjda nivåer utan att det är något allvarligt. Det är ett stort problem att man drar ner på drickandet och åker in och tar ett test och när det ser grönt ut tror man att det är ett kvitto på att där inte föreligger några leverskador. Men blodprover kan inte visa att det inte är några leverskador, trots att en majoritet, inklusive jag själv förr, trodde att det var så.

Problemet är då om man ändå ligger nära gränsen och så ser man de där fina värdena på pappret och har man alkoholproblem så tänker man nog något liknande som att "Men det här var ju inte så farligt. Då kan jag dricka ett tag till" och så dricker man till man är förbi den där gränsen när det är oåterkalleligt.

Angående hälsoproblemen så är det svårt att säga exakt vad som kommer hända vid vilket datum om du fortsätter dricka. Just levern verkar det finnas några som har något genetiskt skydd så att de kan dricka nästan hur länge som helst och inte utveckla några problem medan för andra kan det gå betydligt fortare och med mindre mängder än vad man skulle kunna tro behövs. Det är väl tyvärr något man inte vet hur man själv har det ställt, men det är nog ogärna något man vill ta reda på. Alltså hur mycket man kan dricka innan levern pajar.

Polyneuropati å andra sidan är något som alla verkar drabbas av förr eller senare, om man inte stryker med på grund av levern först då. Här finns det ju också en del variation där ens gener och kosthållning i övrigt kan påverka.

De lömskaste är väl att de flesta inte får några varningstecken utan att det kommer en dag då det plötsligt är försent att göra något åt drickandet.

Så mitt bästa tips är att göra något åt det nu.

Hej @TappadIgen!

Hälsoaspekterna är något jag är medveten om och som jag räds. Ofta förtränger jag dem medvetet för att det kan skapa viss ångest hos mig. Nu då jag själv åter står inför att ta min förändring till nästa steg för en mer bestämd allvarlig minskningen av mitt drickande från hur det sett ut senaste halvåret vore det inte en dum om du hälsade på i min röriga tråd ger mig lite hård kärlek utifrån blandannat hälsoaspekterna.
Jag kan behöva det just nu 🙏

När jag står inför tankarna och besluten om en hårdare förändring brukar det kunna slå fel för mig och trigga till att jag inför förändringen dricker ännu fler kvällar än jag ens har sug till. Du är hjärtligt välkommen med dina tankar hos mig!

Kram

Tack för alla tips. Jag är inte inne på forumet så ofta men har nu läst ikapp.

Det verkar som jag har varit inne på fel spår med att testa levervärden med mera. Jag inser nu att jag måste göra något åt mitt drickande på allvar innan det är för sent. Helst en drastisk minskning, men jag tror jag får ta det ett steg i taget och börjar med att dra ned på drickandet åtminstone några kvällar i veckan så kroppen får en chans att återhämta sig bättre. Sen fortsätter jag att minska tills jag förhoppningsvis når en nivå där jag inte riskerar några hälsoproblem.

@Påvägmothälsa Jag hamnade här av en slump då jag sökte på Google eller så var det någon reklam på bussen. Minns inte riktigt. Men det beror också på att jag har ett par vänner som har påpekat att jag dricker för mycket. Jag ska nu skriva till en av dem och tacka honom också.

Blev bara 3-4 öl igår och 5 idag (att jämföra med 6-7 öl om dagen), så det är på väg åt rätt håll. Träffade några vänner och förklarade att jag ville trappa ned. De argumenterade emot, men jag stod på mig. Känns som ett bra steg på vägen.

Får se om jag lyckas ta det lite lugnare än vanligt i helgen.

@somnad Det kanske är så att man är extra mottaglig för budskap, som kanske från Google, när man är redo för en förändring. Oavsett orsak är jag glad att du är här. Min signal var när jag fick en stroke och strokeläkare nämnde, bland alla annan information, att riskökning för stroke i samband med ett stort alkoholintag/missbruk är enorm. Det var den slutliga skjuts jag behövde. Önskar dig en fin fredag!

@Anoto Tack. Det går ganska bra. Har inte lyckats med någon vit dag ännu, men lyckas för det mesta hålla mig mellan 3 och 5 öl förutom på fredagar och lördagar och jag varvar ölen med vatten. Jag för protokoll över hur mycket jag dricker varje kväll och fortsätter informera vänner att jag vill dra ned på drickandet.

All förändring till det bättre är bra.
Och du tar din förändring i den takt du känner dig bekväm i. Läste att du dragit ner alkoholenheterna per dryckestillfälle men att det fortsatt sker varje kväll. Det är bra att du börjat med att dricka mindre per tillfälle.

Skulle nästa steg kunna vara att låta bli att dricka på en daglig basis så du hinner få några helt nyktra och piggare dagar mellan dryckestillfällena?

Fundera över vad hur du vill göra din förändring och vad du skulle känna dig trygg i att prova. Om du idagsläget haft för vana att dricka 7 kvällar i veckan. Skulle det kunna vara en idé att börja med att sänka dryckestillfällena till säg 3 kvällar? Eller att ha för mål att inte dricka på vardagar men att det kan få vara ok på helgen?
Bara några idéer från min sida men hur skulle det se ut om du fick önska?

Stor Kram

Tack @Natalia. Det har fortsatt sakta nedåt och jag lyckades till och med få till en vit dag i februari.

Bra frågor du kommer med. Det fick mig att tänka till. Jag vill helst inte binda mig till några exakta siffror gällande antal vita dagar i veckan (ännu). Däremot vill jag dra ned mängden ytterligare per kväll och ha fler vita dagar i månaden. Jag tror ett bra nästa steg kan vara att dricka mer alkoholfri öl eller lättöl istället för mellanöl och starköl.