Hej!

Jag är 57 år gammal, kvinna, och beroendet tar mitt liv. Det måste bli ett slut på detta. Skammen och ångesten varje gång det spårar ur - hemsk, ändå trillar jag dit igen. Utan att älta detaljer, det har jag gjort tillräckligt för mej själv, så känner jag nu att botten är nådd. Jag lever ett bra liv med snäll make och bra jobb. Det är skönt att hitta detta forum och få känna att man ändå inte är ett alldeles hopplöst monster. Den här gången ska jag klara det, finns ingen annan väg. Min man säger inte så mycket, han dricker själv för mycket ibland och vågar väl därför inte slå näven i bordet. Man nu känne jag att hans tålamod börjar tryta. Hur kul är det att ens fru slocknar framför TVn på kvällen?
Jag bor på en liten ort där det är svårt för att inte säga omöjligt att vara anonym så jag känner inte att jag kan söka professionell hjälp. Jag tror också att man kan klara det själv. AA är hur som helst inget för mej, det känner jag.
Jag vet att jag kan och nu har jag bestämt mej. Ska följa med forumet och er andra.

Kram!

Maria42

Vad glad jag blir, detta forum är en ovärderlig hjälp, jag pratar mycket med min man om detta, men han förstår inte riktigt, han är en mindre än normaldrickare. Men sen har jag ingen jag kan prata med om detta.
Kalla sänder styrketankar till dig så att du klarar fredagen, du kommer känna sug men tänk på vad stolt du kommer att vara över dig själv på lördag morgon när du vaknar pigg och nykter istället för bakfull och superångest. Kram!

bibliotekarien

Tror också vi måste visa oss själva lite hänsyn och kärlek och omtanke: vi tål inte alkohol och då behöver vi tas om hand på andra sätt. Det att vi som skriver här är fungerande tänkande människor, gärna med kontroll i övrigt på tillvaron, visar att det inte är vår svaga "personlighet" eller dåliga "karaktär" som gör att vi ändå ballar ur när vi dricker utan något helt annat, jag tror genetiskt. Om det berott på vår person hade vi ju inte mått dåligt helt enkelt.

ni alla ger oss på vägen. Visst är vi duktiga och det du skriver bibliotekarien att våra problem inte beror dålig karaktär eller svag personlighet, ja så är det ju. Det är just för att vi fattar och bryr oss som vi mår dåligt. Det som jag har så svårt att förstå är hur man kan förstöra för sej gång på gång FAST man fattar. Det är nåt genetiskt, jag har olika missbruk i släkten. Nu gäller det bara att fokusera på det positiva, att vi slutat och se framåt. Sen med några veckors nykterhet bakom mej tror jag att jag kan börja förlåta mej själv för all förlorad tid till alkoholen. Det är sånt som börjar kännas nu när man ser klart på tillvaron och inte kan fortsätta att döva känslorna. Jag får bara vara glad att jag inte gjort nåt oreparerbart. Jag menar mitt äktenskap har hållit, mina barn har inte genomskådat mej, tror jag i alla fall, och jag KUNDE ha åkt fast för rattfylla i värsta fall. Inte för att jag kört bil i fyllan men om man dricker mycker flera dar i rad så kanske man har promille kvar i blodet. Hade det hänt så vet jag inte hur jag klarat skammen. Nå nu är den faran över.
Ett tag funderade jag på att köpa en alkomätare för säkerhets skull men dåinsåg jag verkligen att jag har problem och att inte DET var lösningen.
Jag är så tacksam idag när jag vaknat och mår bra och börjar min 5:te dag av det nyktra nya året. Jag är inte alls orolig utan är beredd att ta problem och sug som det kommer. En dag i taget. Vilken frihet att slippa handla vin till helgen, fundera på om det ska räcka, att kunna åka och hälsa på mina föräldrar utan att fundera på om jag kör för tidigt.
Ha en bra dag alla!

Av er , jag håller med och jag har vaknat till min tredje dag och mår bra. Nu idag är jag stark, och jag hoppas att det ska hålla i sig. Det är ju bara jag själv som kan välja vilket liv jag vill ha.
Tänker på alla "fällor" det är lätt att hamna i. Men jag har tagit till mig tipsen här på forumet. Och jag behöver just nu bara komma ihåg känslan när man vaknar när man druckit kvällen innan, behöver inte vara så att det är mycket, men skillnaden är jättestor om man inte druckit. Jag är allergisk emot alkohol. Som någon skrev här på forumet så är det ju bara första ölen som är god, och det kan jag vara utan. Vinsten att låta bli känns som ett fullgott alternativ att välja bort A i livet.

Maria42

Idag är jag trött, har sovit hela natten men drömt massor, kan inte minnas när jag drömde sist!. Har ändå varit en bra dag, inget direkt sug. Var och handlade på eftermiddagen och såg alla som måste hinna till bolaget och stod och kollade hur det har öppet i helgen och jag kände mig bara glad att jag inte behövde bry mig om det. Idag är jag nykter och det är jag glad för, ska lägga mig tidigt och vakna utvilad imorgon. Normalt hade denna helg blivit rätt hårt drickat torsd- förmodligen söndag och jag skulle kommit som ett vrak till jobbet på måndag. Ser fram emot att komma utvilad till jobbet på måndag. Kram på er, vad bra vi är!!

Jag känner precis som du Maria, vad härligt att inte behöva se till att man har tillräckligt med vin hemma. Och ja, det skulle säkert blivit att dricka från ikväll och till söndag, om det inte tagit slut före det förstås. Jag drömmer också massor, tror det är nån sorts utrensning i hjärnan. Vi kommer nog att drömma att vi dricker och vakna alldeles förskräckta eller glada att det bara var en dröm. Jag känner friheten av att jag kan köra bil imorron, kanske hälsa på släktingar. Tidigare har jag faktiskt varit fånge i mitt hem på helgen eftersom jag varit bakfull eller i alla fall inte vågat köra bil. Vad duktiga vi är!

kalla

Dagen kändes kanon, vi var och handlade och det kändes skönt att slippa bolaget. Sen åt vi en god middag och allt var toppen, då helt plötsligt slår det till. Alla jävlar dumheter jag gjort, sagt
och till och med det jag tänkt börjar mal huvudet. Händelser spelas upp som en film i huvudet, ivanliga häller jag i mig 2 snabba glas vin och filmen stannar. Nu skall jag lära mig att leva med detta och förlåta mig själv. Känns som om det här kommer bli en lång natt, men denna gången skall jag reda ut det. Och om det inte ger sig på några timmar får jag väl titta på små kronorna spela final vi två tiden.

Ny dag med nya möjligheter. Jag har sovit sämre inatt men det beror mest på att jag har ett hostigt barnbarn här. Jag var upp i natt, kokade te och läste lite här. Blev att tänka på vad du skriver kalla, om att alla dumheter börja mala runt och tråkiga händelser spelas upp som en film. Vet du då tänkte jag på att vi bestämmer faktiskt över våra tankar. Vi kan stoppa filmen och aktivt bestämma oss för att tänka på nåt annat, nåt roligare. Det gör jag ganska ofta när jag ligger och ska sova och kommer på mej med att tråkigheter maler runt. Då tänker jag stopp, det här vll jag inte tänka på mer och börjar fantisera om sommar, sol, vad som helst som känns bra. Låter som präktigt flum men det fungerar oftast. Vi måste nu träna på att se framåt och vara stolta över våra framsteg istället för att skämmas för det som varit. Det tjänar ingenting till. Detta skriver jag som en påminnelse till mej själv.
Igår kände jag faktiskt för första gången på länge ett stråk av lycka som drog igenom. Ännu lite flum men riktigt lycklig har jag inte varit på länge tyvärr. Inte när jag avskytt den person jag blivit. Det finns så många kloka kommentarer om just det i nån av trådarna, om att hitta den man är innerst inne, hitta tillbaka till sej själv. Det är det som börjar hända när det konstgjorda lagret skalas bort.
Hur som helst, jag mår riktigt bra idag, ska köra bil lite senare utan rädslan att ha för mycket promille kvar och eventuellt hamna i blåskontroll. Hu!

kalla

Så kloka ord santorini! Tanken är min och jag styr, i natt dök det upp ett gammalt råd, när man känner sig orolig skall man återvända till en plats eller tillfälle där man kännt trygghet och lycka. Kom ihåg från den kursen att man kunde känna sig nästan inbakad i bomull, vid avslapningsövningarna. Så nu skall jag pröva lite övningar och kanske komma in avslappningstekniken igen.

Maria42

Vaknade pigg och utvilad, vad härligt det känns, idag ska jag tom försöka träna lite, denna alkohol har tyvärr gjort att jag lagt på mig övervikt. Nu ska den bort, fick faktiskt höra igår på jobbet att det såg ut som jag gått ner i vikt, skrattade lite för mig själv, det var väl plufsigheten i ansiktet som börjat försvinna, ser inte riktigt lika sliten ut längre utan börjar se pigg ut igen. Det är så härligt. Ikväll ska jag vara nykter och det känns bara härligt. Hoppas ni andra har en bra dag också. Kram till er!

Jag såg på Sverker rakt på i SVTPlay igår. Missade i TV. Det kändes så bra att se och höra My Skarsgård berätta lugnt och odramatiskt om sitt missbruk. Jag missade henne i Skavlan tyvärr. Det var ett riktigt bra program att se nu när jag är redo. Frågor ställdes till folk om dom hade nån i sin omgivning som hade alkoholproblem och om dom sagt nåt till den/de. Då blev jag riktigt illa till mods själv vid tanken på att nån skulle försökt tala med mej. Det hade inte hjälpt. Jag vet att jag själv måste vara redo och ta beslutet. Inte kan man ju heller tjata sej till att nån ska sluta röka eller gå ner i vikt? Lag menar, alla rökare är medvetna om att det är skadligt och inte gillar nån att dra på 20 kg övervikt heller. Det är samma sak, missbruk som inte går att styra med förnuftet. Jag skulle bara försökt undvika den personen och fått smyga och isolera mej ännu mer med mitt drickande. Och skammen skulle ökat miss missbruk.
Men nu är det över. Jag har drömt så mycket underligt och osammanhängande i natt, jag är säker på att hjärnan håller på och sopar rent i alla vrår. Min blåtira har bleknat så jag kan sminka över den tillfredsställande, på måndag kan jag nog gå på zumba och börja komma i form. Liksom du maria har jag förstås dragit på mej övervikt av all vinkonsumtion. Men jag ska passa mej och inte ta i för hårt. Jag är snäll mot mej själv nu och tar det lugnt och har inte dragit igång nån diet. Bara det här med nykterheten i sej är ett stort steg i rätt riktning och det är bäst att inte ta i för mycket på en gång. Med lite tur är det vackert väder idag, regnar inte i varje fall, och då ska jag ta en långpromenad.
Läget är helt ok just nu. Inte ett sug på hela veckan, halleluja:-)

PiL

Tycker mig se en attitydförändring bland 80-talisterna som i större utsträckning och inte sällan utan omsvep kan erkänna alkoholproblem, eller är jag helt fel ute?

I övrigt, keep up the good work!

Maria42

Håller med Pil, det är en attitydförändring, upplever också att 80-talisterna inte känner samma skam vid ett alkoholmissbruk som vi äldre gör, det är ju fantastiskt om det är så. Har missat My Skarsgård Santorini, men håller med dig, hade någon pratat med mig om mitt missbruk så hade jag mått pyton och undvikit den personen. Det går inte att förändra denna sjukdom förrens man själv vill det. Idag är jag nykter dag 7, så härligt, sover jättebra nu och känner mig glad och lugn. Hoppas ni alla får en bra dag!!

att det går bra för dej med! Så trrevligt med sällskap här och vi mår ungefär likadant ser jag. Idag känner jag mej väldigt lugn, det är så skönt att ha klarat av en helgkväll. Maken drack nån alkoholdryck igår, inte vin dock. Men han får gärna köpa hem vin idag om han vill. Bara det känns så underbart, att jag inte bryr mej. Mitt beslut är bergfast.

Maria, gå in på SVTPlay och se programmet, mycket intressant! Så skönt om det sker en attitydförändring till alkoholproblem. Jag får känna mej för hur jag ska göra framöver. Just nu har jag ingen lust att gå ut med det. men det känns bra att en såsn som My är så rak, hon är visst dessutom läkare. Det visar ju att vi inte är dumma, att vem som helst kan trilla i det.

En idé jag har är att lägga pengarna jag skulle ha använt till vin denna vecka i en sparbössa. Efter ett halvår eller år eller så är det ganska mycket pengar minsann som man kan använda till nåt trevligt. Är inte det en bra idé?

Maria42

Riktigt bra ide, jag har också snuddat vid tanken, tänk de boxar vi har köpt varje vecka, att lägga undan det och tex unna sig en resa för dem pengarna. Jag älskar att resa, min dröm nu är att åka till alperna på sommaren och uppleva naturen. Jag ska se henne på SVTPlay, bra tips Santorini!. Läste en annan tråd där du skrivit om hur lika vi är och det är så klockrent, även jag tycker att ett glas vin är inga problem att avstå, vet jag att det bara blir det så är det inget att ha. Dela på en flaska vin är inget man blir full på så det är också helt ointressant, vi vill bli fulla, allt annat är ointressant. Så skönt att slippa tänka så längre.
Nej dumma är vi inte, har läst så många trådar och vi är så många kloka, bra människor som råkat ut för denna sjukdom, den kan verkligen drabba vem som helst.

jag har googlat på min nya idol My Skarsgård och hittade ett klipp "efter tio" tror jag med Malou. Jättebra. Det känns så underbart att kunna börja fullt förstå hur an hamnat här. Sen hittade jag ett fantastiskt citat av henne att ta till sej: "Jag inser att jag kan ha skadat mina barn och det enda sättet för mig att kunna gottgöra dem på något sätt är att jag är nykter och fortsätter att vara det, säger My till Damernas Värld." Just det. På så sätt kan vi sakta försonas med det som varit.

och andra "nykomlingar" - vad starka och positiva ni är och så fint ni stöttar varandra! Härligt att följa er mot det nyktra livet! / mt (som hör hemma på anhörigsidan)

Det slog mej att det här är första lördagskvällen på jag vet inte hur länge som jag inte dricker vin! Som jag är helt nykter. Det har varit otänkbart tidigare och i fall jag inte haft tillräckligt med vin hemma så har det varit oerhört frustrerande. Nu märker jag hur många andra saker jag kan göra. Läsa i min roman t.ex och inte behöva läsa om det imorron för att jag glömt vad jag läst. Jag kan se en film om jag vill och vara vaken ända till slutet och komma ihåg den. Komma ihåg vilket program jag såg innan jag slocknade i soffan med Tvn på. Jag har massor av möjligheter. Plus att jag kan somna gott och sova utan att vakna av ångest och moralare på morrontimmarna. Jag kan ta bilen imorronbitti om jag har lust att åka nånstans. Det finns så många fördelar, jag är tacksam för att jag äntligen tagit detta beslut på allvar. Jag önskar er alla samma känsla.

Jag vet att det här är "smekmånaden" och att det säkert kommer tuffare tider men jag vägrar oroa mej för det och jag tänker inte återgå till gamla vanor. Aldrig mer. Jag rekommenderar er att gå in på SVTPlay och se "Sverker rakt på" och Efter 10" med Malou om alkoholmissbruk. Googla på My Skarsgård så hittar ni det. Mycket tänkvärda program. Ha en trevlig kväll alla!

kalla

Klart att vi skall leva på våran "smekmånad" och njuta av det. Håller med dig om programmen, som säger mycket.
Hoppas att ni alla får en bra kväll.

kalla

Klart att vi skall leva på våran "smekmånad" och njuta av det. Håller med dig om programmen, som säger mycket.
Hoppas att ni alla får en bra kväll.