I två och ett halvt år har jag hängt hängt här med jämna och ojämna mellanrum. Undrar om det påverkat mitt drickande i positiv eller negativ riktning. Jag hat lärt mig massa teori runt alkoholbegär men ibland känns det som att det triggar mig och att jag fokuserar för mycket på mitt sug. Jag har lärt mig att mina triggers är stress och sömnbrist men jag gör inget åt det. Visst är stressen svår att påverka pga mycket arbete men nog hade jag haft mer energi om jag gått och lagt mig efter kvällsjobb istället för att sitta uppe till midnatt och ”unna” mig en flaska vin. Mina största problem kring drickandet är hälsoångesr, dålig självtillit , trötthet och huvudvärk. Ska försöka vara mer här inne för nu var det månader sedan.

@Självbedrägeri Att få mer kunskap är aldrig fel, men det som blir jobbigt är att då gå emot kunskapen man fått. För mig blev det att jag borde inte dricka pga olika negativa saker, men beroendet ville inte lyssna på det. Det gav hälsoångest för mig. Tänker också att om man fokuserar på sitt sug, så triggar det sug. Mitt trick var att fokusera på positiva saker med nykterheten, som hur jag vill att mitt liv ska se ut som nykter och vad det ska innehålla. Jag fokuserade inte på saker som att det är synd om mig som inte kan/får dricka eller att jag är värd att dricka efter en stressig dag. Med fokus på tankar om hur fräsch och pigg jag ska bli, börja träna, att min hjärna får återhämta sig och komma i balans, att slippa ångest och skam som alkoholen orsakade och hur skönt det är att vakna nykter varje morgon, fick de negativa tankarna inte plats och därmed inte heller suget. Tankens kraft är stor. Negativa tankar skapar negativa känslor och sug. Positiva tankar ger positiva känslor och höjer blicken ett snäpp. Att bli nykter innebar för mig att stressen reducerades massor, att sömnen blivit bättre, man blir med chill😎.

Ha det gott!💕

Åh så glad jag blir för dina ord 🙏🏻 de stämmer in på pricken för mig. Försöker tänka på positiva saker men det är så himla lätt att tänka fel. Mitt fokus kortsiktigt är att samla nätter med minst några timmar djupsömn till min träningsklocka och känna efter vad det gör för min stressnivå. Därefter hoppas jag få fler luckor för träning för jag saknar det så himla mycket.

Vaknade i söndags efter en stökig men rolig lördagskväll på stan och kände att det få räcka nu. Mitt problem är definitivt inte uteliv för det händer inte ofta och jag dricker sällan för mycket, det är hemmavinet som är problemet. Men jag har lyckats vara osugen hela veckan tills idag. När jag kom hem efter en sen dag på jobbet så började hjärnan genast tala om för mig att jag är töntig, klart man kan ta ett glas vin, jag har ju knappast några problem. Pimplade vatten istället 💦

@Självbedrägeri Bra gjort att pimpla vatten istället😁💪. Det är tufft när man kommer hem sent efter en stressig dag. Vi har lärt vår hjärna hur den ska bete sig efter en sådan dag, dricka vin för att koppla av. Den inlärningen är något hjärnan alltid kommer att minnas, för den är beroende och vill ha kicken som alkoholen ger, dopaminet som skjuts rakt upp i höjden. Därför måste man ersätta dessa vanor och tex dricka vatten som du gjorde och inte mata beroendehjärnan med alkohol. Jisses vad många gamla vanor jag fick ersätta med nya, drack vin i alla möjliga lägen för att ”mysa till det”. Som när jag städade, kom hem från jobbet (hann inte ta av mig ytterkläderna eller skorna, hällde upp ett glas och drack innan de kom av) hade varit hos frisören, trädgårdsarbete ja, i typ alla lägen. Gjorde därför planer om vad jag skulle göra istället för att dricka vin. Drack tex bubbelvatten från sodastream blandat med fun light och is. Stack iväg på promenad. Alkoholdjävulen i hjärnan spökade och tyckte som din hjärna att jag var töntig för jag hade ju inte sååå stora problem, beroendet gjorde allt för att få kicken och alkohol, den satt ju på torken!

Jag skaffade mig också en träningsklocka och började träna. Styrketräning hemma på matta från nätet, typ 30 min, 5 dagar i veckan. Sedan började jag springa så smått och idag löper jag ca tre gånger i veckan och styrketräning där emellan. Följer min sömn i klockan och även min träningsutveckling. Det tog flera månader innan jag sov bra, men till slut så sover jag för det mesta bra nu. Min nya vana är träning som ersatt vinpimplandet. Har gått ned 10 kg i vikt.

Alkoholdjävulen i hjärnan ligger i en dvala och gör sig knappt påmind längre. Jag vet att den vaknar till liv på ett kick om den får minsta lilla alkohol. Men det kommer den aldrig att få av mig mer för jag vill aldrig hamna i min misär som var mer. Jag får kickar av träning och vardagliga saker idag. Är rätt högpresterande på jobbet, men har lyckats få in tänk om good enough och stressar mindre. Gör bättre hållbar planering. Är mer tillgänglig för mig själv, min familj och omgivning, jag finns där för mig själv och andra. Jag har verkligen fått mitt liv tillbaka och det är också så mycket bättre än förväntat.

Med minst en nykter tremånadersperiod så har hjärnan återhämtat sig och fått bra balans. Då är tankarna också mer balanserade och klara. Alkoholdjävulen är still och lugnare vilket gör att man styr sitt liv utan dess inblandning. Man börjar ta makten i sitt liv. Så ge dig själv en ordentligt chans till att må bra. Det gör du om du skippar alkoholen. Med minst tre månader nykter får man ett perspektiv och man kan höra sina egna tankar tydligare, inte alkoholdjävulen som tycker att man är töntig och överdriver sina alkoholproblem.

Kämpa på nu, vi hjälps åt! Ha en fin fredag och tänk vad underbart att vakna nykter imorgon och dricka ett så gott kaffe❤️

Usch vad jag har fått kriga igår och idag, allra värst idag. Är på risigt humör och tycker verkligen att jag borde dricka. Som tur är finns inget vin hemma för då hade jag trillat dit. Det finns både bubbel, sprit och öl men det kan jag faktiskt avstå ifrån. Har jobbat till 8-19 bägge dagarna så det är troligen orsaken. Samt en enorm längtan efter att få vara ledig och göra något roligt. Igår löste jag det genom att prata med en kompis en timme, idag genom att äta glass och ta ett bad 🛁. Sovdags innan 22 kommer att göra susen för humöret.

@vår2022 wow vad inspirerande du är, gissar att det är roligt att vara en tränande människa och att ha lite mindre att bära omkring måste ju vara jätteskönt! Det låter härligt att ha klarare tankar, kanske kommer jag dit en dag. Skulle vara så coolt att vara en som inte dricker men jag har inte riktigt formulerat mitt mål ännu. Jag var helt nykter en längre period för något år sedan och det slutade med att jag efter att ha nått mitt mål blev alldeles för full på en tillställning och hade ångest i veckor. Det är verkligen inte likt mig, jag är en ensamdrickare och blir typ aldrig för onykter bland folk.
Jag klarade inte helgen, orkade inte stå emot och förklara men det blev en flaska delat på 3 personer och inget mer. Ska skaffa mig ett bättre försvar inför nästa gång.

@Självbedrägeri Tack! Jag det är coolt att var en som inte dricker😎. Precis, man behöver formulera ett mål för att veta i vilken riktning man ska gå mot. Du berättar att du för något år sedan, drack dig för full, efter att du hade nått ditt mål. Jag tänker, så har det varit för mig i alla fall, att om man har ett mål att vara nykter x antal dagar, så räknar man ned tills man når målet och när man får börja dricka igen. Jag hamnade alltid på ruta 1 igen där jag drack för mycket. Denna gång har jag gjort annorlunda och har ett annat mål, att inte dricka alls för att kunna må bra. Det har gjort att jag räknar dagar ifrån jag blev nykter och uppåt, inte nedåt och mot när jag kan dricka igen.

Ha det så gott!💕

Då var jag här igen, 10 dagar utan alkohol och det känns skönt. Jag snurrar ihop allt så mycket, allt dåligt vad gäller känslor och och mående tror jag har med alkohol att göra när jag dricker men så är det inte. Man kan vara nedstämd, glad, ledsen, trött, osugen på att träna även utan alkohol. På senaste tiden har jag dock känt mig obehagligt rusig i kroppen när jag druckit och dagen efter, sedan går det två dagar och så tycker jag att jag överdrivit och då är jag på vinet igen. Just ruset och tankeförvrängningarna har gjort att jag vill ta en paus igen. Och så vill jag komma igång med träningen och det har jag faktiskt inte haft ork för. Nu börjar livet gå lite långsammare för jag har inte lika hektiskt på jobbet och det som ett utmärkt tillfälle att inte dricka och ge mig större sinnesro. Kan dock inte med tanken att jag inte ska dricka igen, hade jag kunnat hålla mig att dela en god flaska vin till maten någon gång i månaden så hade jag velat ha det så för det är livskvalitet för mig. Som det är nu så klarar jag inte av det, suget blir så starkt att få dricka flera gånger i veckan. Det coolaste hade varit att inte dricka alls men jag är inte där ännu.

Sommaren är över och jag känner att jag fått i mig för mycket alkohol under ledigheten så nu har jag hållit igen en vecka utan alkohol. Det känns så skönt, förstår inte varför jag inte kan sluta dricka helt och hållet.

@Självbedrägeri Har du provat att gå igenom Alkoholprogrammet som finns under Stödfliken? Den ger en massa tips och stöd. De rekommenderar tre månaders uppehåll till att börja med. Vill du bli alkoholfri så får du mer stöd och pepp i trådarna under Vara alkoholfri Att läsa ock skriva i trådarna ger också mycket hjälp! ❤️🙏🏻❤️

Ja @Amanda jag har det men det var länge sedan, minns inte att jag hade någon behållning av det men försökte igen häromdagen. Lyckades inte spara det jag lagt in så jag kanske får börja om igen. Tack för din omtanke!

Ser att jag snart har treårsjubileum på detta forum. Det är blandade känslor inför att tiden går men att inget förändras. På ett vis önskar jag att jag kommit längre, på ett annat vis så klappar jag mig ändå på axeln och tackar forumet för att det finns. Jag är ändå kvar här och gör mina försök emellanåt. Hoppfullt har jag läst i åtminstone två trådar de senaste dagarna om trådstartare som jag följt genom många år som faktiskt lyckats sluta dricka alkohol efter lång tid, att de visste redan från början att det skulle lyckas till slut trots att vägen är krokig. Jag har alltid känt lite samma, att en dag kommer jag att vara en sådan som inte dricker. Jag är definitivt inte där ännu, jag tycker fortfarande att ruset lugnar och jag tycker att alkohol är gott. När jag försöker bryta handlar det alltid om att det blivit för mycket och för ofta.

Jag tror att drickandet får mer negativa effekter med åldern för mig, att jag får fysiska besvär och att det är besvärligt att vara bakis (tidigare har jag tyckt att det känns lite hemtamt och bekvämt). Tänk om det en dag kommer när jag inte längre känner att det är värt det.

@Självbedrägeri Du kommer att lyckas en dag. När du verkligen bestämt dig. Och då har du nog mer glädje av alkoholprogrammet också. Ruset lugnar, men alkoholen skapar också mycket av den oro och ångest som måste dämpas. En dag vet du att det inte är värt det längre. När du känner för det så finns vi här. ❤️🙏🏻❤️