Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Påminn dig själv om varför du väljer att vara nykter. Ingen tvingar dig. Du får dricka när du vill, men då väljer du också de konsekvenser som följer. Fundera över vad du riskerar om du dricker. För så länge det där vinglaset känns så viktigt så bör man inte ta det tror jag. Man kanske klarar det en gång, men det vanligaste mönstret är då att man tror allt är under kontroll och då kan man ju ta ett glas igen. Och igen... Lite som rysk roulette, spelar man tillräckligt många gånger så vet vi hur det oundvikligen går till slut. Läs om din tråd från början, äg ditt beslut.

Dag 1. Igen. För sista gången den här gången.
I går hade Herr Knaskatt ett allvarligt prat med mig där han för första gången sa A-ordet. Alkoholist. Han litar inte på mig när jag dricker. Han är orolig.
Jag höll bara med. Han har rätt.
Jahopp, så det här är sista kvällen jag dricker alltså, sa jag. (Vi satt redan med ett glas vin då.) Så öppnade vi den godaste flaskan vin vi hade hemma och jag drack merparten av den och blev pruttfull. Fick ett riktigt brakavslut på min dryckeskarriär.
Nu känner jag att det bara finns en enda väg framåt och det är total nykterhet. Jag har lovat honom och mig själv det och nu kan jag inte gå tillbaka till att låtsas att allt är normalt och bra och att jag kan dricka med måtta.
Kejsaren är naken och Knaskatten är alkoholist. This is it.

@Knaskatten Välkommen tillbaka! Någon gång är den sista. Och du ska bli nykter för din egen skull - inte för din mans skull. Men han kan hjälpa dig genom att låta bli att dricka han också, åtminstone några månader framöver.

Hur ser din plan ut? Hur ska du göra? Att sluta dricka är rätt lätt. Det svåra är att inte börja dricka igen, så det krävs en plan. Som man förvisso kan revidera efterhand.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack! Känns skönt att vara här igen. Faktiskt. Och jag slutar inte dricka bara för Herrkattens skull, även om hans känslor förstås också spelar in i beslutet. Jag slutar dricka för allt och allas skull. Jag har ju varit härinne och skrivit i flera år nu och har så många anledningar att vara nykter och så få att fortsätta dricka. Jag vet ju hur bra jag mådde och hur mycket jag tyckte om mig själv när jag lyckades hålla upp i nästan ett år. Då slapp jag den där kognitiva dissonansen av att göra någonting man egentligen inte vill eller står för.
Herr Knaskatt dricker väldigt lite själv och har inga problem att låta bli - och han har redan sagt att han också ska köra nyktert nu.
Planen framåt är att bara inte dricka, en dag i taget. Att göra som jag gjorde när det faktiskt funkade: jag berättade för omgivningen att jag inte drack, och då blev det en GREJ att faktiskt dricka snarare än en grej att låta bli. Jag tog liksom bort möjligheterna till drickande. Nu känner jag att jag inte KAN dricka. Det går inte. Jag har lovat.
Men så klart kan allt hända. Jag får se till att gå in här och läsa och skriva och påminna mig själv om varför jag låter bli.
I dag är jag inne på dag 2. Skönt att inte vara bakis, som jag var igår. För sista gången.

@Knaskatten Välkommen tillbaka! Tror det är en bra motivator att påminna sig om varför man låter bli och ha positiva tankar om hur skönt det är att inte vakna bakis och eländig. Tänker fortfarande varje kväll hur skönt det är att lägga sig nykter och vakna varje morgon nykter och dricka mitt kaffe, fast jag varit nykter så länge. Rätt lite som ändå gör mig så otroligt nöjd, alkoholkickarna behövs inte längre. Det är tiden som nykter som behövs för att få en återhämtad och balanserad hjärna, då blir det allt lättare med sköna tankar och känslor om ett alholfritt liv, men det vet ju du😁.

Bra att du gör detta för din egen skull och för att du ska må bra. Hang in there💪❤️

Godmorgon Knaskatten!😻

Vad skönt att se dig på banan igen.
Du har också kommit till vägs ände och valt riktning, så bra beslut!
Jag önskar dig all lycka och kraft.🍀💪

Vi är ju ganska lika i vår a-historia här på forumet. Vi har båda hållt upp i flera långa perioder men så småningom återgått till samma riskfyllda drickande.
Men någon gång kommer man till ett avgörande och det är så himla skönt!
Då behöver man inte förhandla längre och kan leva så mycket bättre och sundare.
Jag är inte här på forumet så ofta längre men det känns ändå skönt att logga in i bland och heja på gamla vänner! 😍🥰
Många kramar till dig! 🐾🌷🐾

@FinaLisa Åh heeeej! Och tack för peppen. Jag vet ju hur skönt det är att inte behöva debattera i sitt huvud fram och tillbaka och förhandla med sig själv. Bara få ro, liksom. Kram och hej.

Dag 3 - inga svårigheter än. Den sista tiden har jag bara druckit på fredagar och lördagar (men då för mycket), så vardagar är ingen större utmaning för mig. Det enda är när det händer något speciellt.
Som nu på torsdag, då jag ska ut på en middag (jobb) där det kommer vara god mat och vin, och där det absolut kommer förväntas att jag ska dricka. Jag brukar sällan bli full i jobbsammanhang, men jag brukar inte låta bli att dricka.
Jag funderar på att hitta på någon ursäkt i sista sekunden för att ta mig ur middagen. Det känns liksom onödigt att ens utsätta mig för en sån situation såhär i början av allt.
Jag tänker att min enda prio nu är att hålla mig nykter - allt annat får stå tillbaka om det krävs. Jag är inte speciellt orolig för att trilla dit och dricka på torsdag, men känner mig heller inte helt trygg och bekväm med situationen. Kanske behöver jag vårda den här nykterhetsbebisen lite längre innan jag tar ut och visar upp den bland folk.
Sov bara fyra timmar i natt och kände mig illamående när jag vaknade i morse. Typ bakis. Skönt att veta att jag inte var det.
Men sömn är viktigt. Så nu blir det godnatt katt. 😸

@Knaskatten Klokt tänkt. Sjukanmäl dig. I början är vita lögner helt okej, man ska inte utsätta sig för frestelser. Den typen av jippon har du upplevt tidigare, och du lär uppleva dem igen senare. Nykter. Efter några månaders nykterhet är det inga problem att delta på sådant. Allt man övar på blir man bättre på.

Kram 🐘

@Knaskatten Härligt att "se" dig igen! Det finns så mycket energi och klokhet i Knaskatten så det här fixar ju du! Sen har du ju stöd i Herr Katt också, bara det! Lycka till ikväll med jobbmiddagen. Förstår precis hur du känner. Jag ska själv på ett möte ikväll där det blir snittar och vin efteråt. Knepiga samtal man har med sig själv... Jag skriver inte alls här inne längre men är på väg tillbaka vet bara inte vilken del av "Förändra sitt drickande" jag ska välja, forumet har har ändrat lite karaktär på uppläggen som jag måste lära mig :-) Lycka till och Kram

@Andrahalvlek @Pellis Tack för pepp och stöd! Och kul att se dig igen också, Pellis! Hoppas att du mår bra?
Jag hoppade jobbmiddagen ikväll. Det kändes helt klart som rätt beslut och det var skönt att vara hemma istället. Har haft en ganska intensiv vecka och känner mig trött, så hade inte varit sugen på att sitta och prata hela kvällen även om jag skulle ha druckit.
I dag kände jag för första gången (men garanterat inte sista) att jag tyckte synd om mig själv som inte kommer "få" dricka i morgon. Jag tänkte (som jag alltid brukar göra) "yes, i morgon är det fredag!" och sen i nästa andetag "men jag kommer ju ändå inte få dricka". Plötsligt kändes fredagen och ledigheten heeeeelt meningslös.
Men det vet jag ju att den inte är. Jag kommer att njuta av att vara ledig och jag vet att jag kommer att njuta jättemycket när jag går och lägger mig nykter i morgon kväll och vaknar pigg(are) på lördag morgon. Jag kommer inte dricka. Jag vet att jag inte kommer att göra det. Men jag behöver hitta sätt att komma till bukt med tankarna på att inte "få" dricka. Det är en himla BELÖNING att inte dricka för mig. Jag behöver komma ihåg det.
Nu är det dags att sova.

@Knaskatten Och idag dag 6!😁. Låter som ett bra val att du undvek jobbmiddagen, just nu. Det är lätt att negativa tankar som ”det är synd om mig som inte får dricka” kommer och som också skapar sug. Det är svårt att tänka att jag får inte tänka så, nästan omöjligt. Mitt sätt var att istället tänka positiva tankar om hur skönt mitt liv skulle bli som nykter. Att vakna varje morgon nykter och dricka mitt goa kaffe, hur fräsch jag skulle bli, hur stark jag skulle bli när jag började springa och träna. Hur mycket bättre självkänsla jag skulle få. Att må bra och inte få den alkoholindränkta ångesten och skammen. Att bli mer närvarande för min familj och för mig själv. Hur jag skulle planera mina rabatter, göra om hemma. Hur skönt det skulle bli att möta våren och verkligen se allt som börjar grönska och blomma. Även att förändra sina vanor, göra något annat istället för att ta glaset vin. Sticka ut på promenad, pussla, virka, sticka, måla, läsa, dricka något gott alkoholfritt…

Alltså köra över de negativa tankarna med positiva tankar. Överösa med positiv tankar och bilder om hur man vill ha sitt liv och vad man vill att det ska innehålla som nykter. Lägga in nya vanor. Till slut blir det automatiska tankar och nya vanor efter en tids träning på det.

Ha en fin fredag och bra jobbat!💪❤️

Dag 6 - fredag. Vindagen nr 1 för mig. Och efter en hård jobbvecka hade det varit skönt att bara få glida in i någon sorts dimma och bara koppla bort hjärnan.
För en stund.
Sen vet jag ju att ångesten skulle komma. Bläk. Nej det blir inget.

För @vår2022 du har så rätt! Jag ska dränka de negativa känslorna i positiva och förra mig åt hur bra jag kommer att känna mig som nykter. Hur skönt att vakna i morgon och dricka mitt kaffe. TACK för påminnelsen!
Nu ska jag ha en mysig, avkopplande fredagskväll. Med kombucha!
😸💕

Dag 7. En vecka. Tjoho.
Hittills känns det enkelt och självklart. Varken jag eller Herr Knaskatt har druckit eller ens pratat om det. Vi har bara hållit oss hemma och druckit alkoholfritt.
Nästa helg ska vi ha några vänner över på middag, och det blir väl min första prövning. Men jag har varit nykter i deras sällskap förut och jag tror inte att det kommer att kännas svårt att vara det nu igen.
Jag har bestämt mig. Så enkelt och så svårt är det.

@Knaskatten Tänk vad en vecka går fort! På dag 1 känns det som en hel evighet men det är ju stimulerande när dagar blir till veckor! Min favoritkomboucha hittar jag inte längre. Vilken är din? I övrigt så har jag haft ett stressigt år med mycket resor och många middagar/träffar med vänner, ett liv jag inte vill leva. Det har gjort att jag har planer men inte riktigt helt klart med upplägget.

Njut av en härlig söndag! Hos mig regnar det inte idag vilket jag är tacksam över :-)

@Knaskatten Grattis till en vecka!🥳. Härlig känsla när man bestämt sig. Då blir det inget velande och öppna bakdörrar till att dricka. Man vet vad som gäller och Nej tack! Är ordet. Det är enkelt men ändå så svårt, men det kommer att bli allt lättare ju längre tid man är nykter. Positiva tankar och bilder av nykterheten och nya vanor är en god hjälp på vägen, för motivation och nya tankebanor.

Du jobbar på så bra! Ha en fin söndag!❤️🌞

@Pellis Jag känner lite samma som du - att jag just nu inte lever det liv jag vill leva. Jag känner mig så färdig med ekorrhjulet och med intensivt jobbande och vill bara prioritera TID och lugn istället för pengar och saker. Men som tiderna är nu känns det otroligt svårt att ta steget och förändra saker. Jag har ändå ett säkert jobb med bra inkomst och det får man ju vara glad för liksom.
Vad är det för planer du har? Det låter spännande. 😸
Min favoritkombucha är Renée Voltaires. Gillar både ingefära och den med hallon/fläder. Tycker att de flesta andra kombuchor är för söta, men den här är mer svårdrucken och är därför ett bra substitut för vin. Jag vill inte att det ska kännas som läsk.

@vår2022 Tack för hejaropen! Det är verkligen helt sant att det är så mycket lättare att bara säga NEJ och slippa debatten inne i huvudet.
Det känns väldigt skönt att vakna i dag och inte vara bakis utan bara ha fått sova ut ordentligt.

Hej Knaskatten!

Vad glad jag blev av att se dig här! Eller, det kanske var konstigt sagt… jag borde ju vara gladare om du inte alls behövde vara här. I alla fall… nu önskar jag dig lycka till med din resa💙💙