Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Dag… 22! Oj.
Var det alltså så länge sen jag uppdaterade? Tydligen. Det betyder i alla fall inte att jag har trillat dit eller ens vacklat i övertygelsen om att jag ska skippa alkoholen. Nope! Den här gången går det (hittills ta i trä osv osv) så himla lätt och bra. Den lilla onda rösten där inne håller sin trut. Det är som om den fattar att jag har bestämt mig?
För det har jag. Och jag kan säga att det frigör så in i helvvvvvete mycket tid och energi att slippa tänka på alkohol. När jag ska få det nästa gång, att jag ju lovade mig själv att jag skulle sluta, jag drack för mycket igår, det vore sjukt gott med ett glas rött till den här maten osv osv osv. Den där ständiga konversationen med mig själv där jag vacklar mellan självförakt och löften om att sluta och olika övertalningsförsök om att det nog inte är så farligt och att jag ju ändå kan ta bara ETT glas vin. Och så går det runt runt i en loop. Så tröttsamt.
Nu kan jag istället tänka på roligare saker. Och må bättre med mig själv. Är så glad över att vara en stabil och vettig Knaskatt igen.
💕
@Pellis åh, kul att kunna inspirera! Jag ska gå in och kika i din tråd. 😽

@Knaskatten Uhhh, den där loopen känner jag igen. Så trist. Nu är livet enklare. Ska ha liten middag på söndag.
Min enda undran är om jag ska bjuda på vin eller ej. Kan det vara fel att bjuda på lite?
Vad jag ska dricka vet jag ju redan, afri öl :)

Dag 23 passerade förbi.
@Amanda L om du själv har ens en liiiiten risk att trilla dit och dricka av vinet (antingen under middagen eller om det blir något över) är det inte värt att ta den. Då får gästerna klara sig utan. Själv har jag inget problem när andra dricker runt mig och Herr Knaskatt finns ju där som vakt också, hehe. Så här bjuds det på vin för den som vill ha. Men det är absolut inte värt att riska något. Det går ju alldeles utmärkt utan.

@Vinäger Otroligt skönt att slippa tjatet inombords! 😸

@Amanda L Jag skulle inte kunna bjuda på vin nu. Skulle inte våga ta risken. Man köper ju ofta mer än som går åt iaf gör jag det. Det kan ju då finnas kvar vilket kan bli en risk om man inte häller ut det direkt.

Har inte skrivit hos dig tidigare, Knaskatten, men läst fast nu skrev jag lite också.

Godnatt😴

@Varafrisk Tack för råd. Jag tror inte det är någon risk att jag dricker av vinet, men kommer att hälla ut allt som blir över, på en gång. (Mer risk om det finns kvar för mig…Känns svårt att inte bjuda på vin kände jag ändå. Jag kan inte begära att alla vänner plötsligt är alkoholfria även om jag tycker det känns lite som att bjuda på gift… Det var mest det jag funderade på. Men ska se till att det finns afri öl och go läsk också.

Grattis till dag 23! Jösses vad tiden går fort! Jag började nu i helgen men har en helt ny tråd, ville liksom starta om. Har inget inplanerat i form av middagar fester framöver och det gör att jag känner ett lugn. Jo en lunch men det är en annan sak. Just därför jag bjuder på lunch istället. DÅ slipper man den där förhandlingen och tjatet med själv som du och Vinäger skriver. Hoppas du sover gott om nätterna och att klarheten i kropp och knopp har kommit!

Dag 31 - en månad!
Oj vad tiden rullar på. Det är så konstigt. Det känns liksom helt naturligt att inte dricka trots att det inte gått lång tid alls egentligen? Jag har inte hamnat i så många situationer som äventyrar saken heller, men mitt problem har främst varit mitt drickande hemma på helger under middagen och i soffan framför tv:n. Det är liksom inte ett option för mig längre - det finns inte i min hjärna. (Och inte i mitt kylskåp heller 🤭)
Jag tänker ibland på att jag kaaaaanske ska låta mig ta ett glas vin vid enstaka speciella tillfällen i framtiden, men det känns inte som om det är värt risken än på väldigt, väldigt länge. Vi får se. Just nu är jag otroligt glad över mitt nya, nyktra liv. Att vakna varje morgon utan ångest, att frigöra så mycket plats för tankar på annat än att jag har druckit för mycket, att jag måste sluta, men jag börjar i morgon i stället så att jag kan dricka bara ett par glas i kväll. Har börjat träna och yoga igen och känner mig tillfreds och faktiskt nöjd med mig själv. Skönt att kunna lita på sig själv!

@Varafrisk Åh hej hej! Alltid roligt att höra att nån orkar läsa mina inte-så-himla-intressanta uppdateringar. Känner ofta att jag är så sjukt tråkig hahaha. Men jag skriver mycket för min egen skull, för att påminna mig om all skit alkohol för med sig för mig. Men det är så mycket roligare när någon bryr sig om att läsa och kommentera. 😽

@Pellis Smart med lunch! Det är faktiskt också rätt skönt att inte behöva sitta uppe halva natten och prata, som det ju ofta blir när det är middag, speciellt om det är alkohol inblandat. Men sömn är faktiskt sjukt viktigt.

@FinaLisa Tack Fina FinaLisa! Påsken har varit så skön - älskar högtider utan krav. Hoppas att du också har haft det bra!
💛😸💛😸

Dag 48. Checkar bara in för att säga att allt tuffar på, precis som det ska. Det känns bra.
Häromveckan hade vi dock en stor fest med jobbet och då drack jag faktiskt - två glas champagne under hela kvällen. Det var inte spontant, utan jag bestämde innan att jag skulle smaka - men mycket, mycket försiktigt. Så jag drack som om jag desarmerade en bomb. På helspänn och väldigt långsamt. Kände efter hela tiden.
Men jag fick liksom inte mersmak. Jag väntade en bit in på kvällen med att smaka och fick lite avsmak av att med nyktra ögon se andra dricka och bli påverkade. Drack jättemycket vatten också. Det kändes bra dagen efter att inte vara bakis.
Räknar ändå det här som dag 48, för jag är så bestämd i att jag nu är en person som inte dricker. Förutom kanske någon enstaka gång i väldigt försiktiga och kontrollerade former när det är ett speciellt tillfälle. Jag vet att jag egentligen inte klarar av att dricka och att jag tar en onödig risk om/när jag gör det. Så det kommer inte att bli en vana. 😸