Vilket misstag att boka en akuttid i fredags. Fanns inga tider på vanliga kliniken så de fixade en tid på en annan ”folktandvård”. Jag förklarade problemet och att jag haft det tidigare och hur det då löstes enkelt (men att jag också fick veta att det var en tillfällig lösning och att det inte skulle hålla längre än 5 år). Lyssnade hon? Nej. Röntgade rötterna. Syns inget. Sedan körde hon med en elapparat för att se om tänderna levde. Aaj, ja, det gjorde de. Sedan krafsade hon runt i tandköttet. Det gjorde så ont så jag höll på att svimma. Sedan bedövade hon (funkade på läpparna men inte tänderna), satte på något fluorlack för att ”rädda” den friska tanden intill, som hon tyckte kunde bli rotfylld. Fick betala 850:- och är så oerhört mycket sämre. Så nytt försök i morgon att få en tid på vanliga kliniken och kräva att min vanliga tandläkare i alla fall konsulteras (=tittar in), när jag väl sitter i stolen. Och jag måste ha penicillin. Sambon tycker jag ska ringa jourhavande tandläkare, men varför betala mer för ännu en person som bara gissar? Vin bedövar lite och tur det är helg när jag ”får” dricka måttligt.

@Sorgsen-sorgsen fy vad jobbigt, det där lät ju som en riktigt jobbig upplevelse.
Jag hoppas du får tid hos ordinarie tandläkare och att det gick bra att hålla måttligt. Var försiktig med vin och värktabletter och krya på dig/tanden!!

@Surkärring Tack för omtanken. Det är minst lika illa fortfarande (eller kanske ännu värre). Försöker hålla ut till imorgon och förhoppningsvis kan jag ”knö” mig in på min vanliga klinik. Har sagt till sambon att om jag får hög feber får han lov att köra mig till sjukhuset :) Känns som om trillingnerven nu också är involverad: Har ont i halva underkäken ända bak till örat, kindknotan och upp i pannan. Så frustrerande!

Kom på att jag hade överbliven penicillin hemma igår (och jag vet att man inte ska ta utan läkarrekommendation), men i alla fall. Inflammationen har nu dämpats men det gör fortfarande förfärligt ont (värktabletter verkar inte alls). Har en tid till vanliga kliniken strax innan lunch. Hoppas hoppas hoppas på riktig hjälp.

Det gick väl bra hos tandläkaren igår. Den ”friska” tanden intill var trots allt inte frisk. Nu uppborrad och blir sedan fortsatt behandlad (rotfylld) av min vanliga tandläkare om en vecka. Har fortfarande ont men inte på samma sätt och inte lika mycket. Köpte en flaska vin på vägen hem från tandläkaren (så onödigt), men jag tyckte synd om mig själv. Idag går jag vidare helt enligt min plan.

@Sorgsen-sorgsen skönt att du får behandling och att du förhoppningsvis kan bli bra inom rimlig tid.
Du skriver att du köpte en flaska vin, men inte hur mycket du drack av den. Hoppas att din plan funkar bättre idag ❤

(När det gäller överbliven penicillin så vill jag varmt rekommendera att du inte tar det, eller att du inte slutar med en kur när du mår bättre, utan när kuren är slut.
Om du tar er kur mår du ofta bättre snabbt, eftersom bakterierna dör ut. Dock finns det risk att vissa motståndskraftiga bakterier överlever de första dagarnas behandling, men är tillräckligt få för att inte ge dig besvär. Tar du hela kuren stryker de antagligen med så småningom, men avslutar du kuren i förtid, har du plötsligt penicillintåliga bakterier i kroppen, och så iskerar du att utveckla en resistent bakteriekultur..
Tar du penicillin eller annan antibiotika på eget bevåg, vet du ju inte vilka bakterier du "behandlar" och risken är att du inter blir av med dem, får resistenta bakterier i kroppen och har ihjäl bra bakterier tex i tarmfloran i onödan.
Det är inte min avsikt att vara elak eller skälla på dig, jag är bara orolig för den antibiotikaresistens som vi ser utvecklas i världen, det är inget personligt mot dig. Du kanske redan vet det jag skrev, men jag tänker att om någon läser detta som inte visste, så kanske det gjort nytta ändå.
Önskar dig verkligen verkligen bästa krya på tänderna 🙏 )

@Surkärring Tack för omtanken. Min plan fungerade bättre igår och kommer att göra det även idag. Slutade med penicillinen i förrgår. Och jag vet mycket väl allt du skrev, men var fullständigt desperat. Fick i alla fall ner inflammationen. Men har fortfarande mycket ont. Det kan komma ett par timmar när det är lite lugnare, men sedan sätter värken/smärtan igång igen. Vaknar mitt i natten och sedan kan jag inte somna om igen. Om 2 veckor åker vi på semester över påsk. Hoppas verkligen att det är bättre då! Svårt att jobba också, hjärnan vill inte alls fungera.

Är så sur på den här tandvärken. Sambon är heltrött på mitt gnällande och då blir jag ännu surare. Så då gnäller jag lite här, förlåt. Fyra dagar att genomlida innan jag får komma till min vanliga tandläkare. Jag kämpar vidare!

Här får du gnälla allt vad du orkar! Full medkänsla från mig, jag hatar verkligen också att ha tandvärk! Vet inte om det funkar för alla, men för mig lindrar det värk att i kombination med värktabletter lyssna på lugn musik jag gillar i lurar.

Mina planer blev grusade av den här tandvärken och komplikationerna. Kom till min vanliga tandläkare, men en incident inträffade (en vårdskada som kan hända typ en gång om året). Se nedslående! Och remiss till specialisttandläkare med 5 månaders kötid!! I alla fall fick chans på en tid med sent återbud igår och specialistbehandlingen påbörjad (för att reparera vårdskadan och slutföra den behandling som skulle göras)! Hurra!! Tycker synd om mig själv och har druckit vin utanför mina ”regler”. Åker nu på semester utomlands över påskhelgen och planerar inte att ”nolla” — men vi brukar vara väldigt aktiva på våra semestrar så alkohol är inte alls i fokus, möjligen något glas vin till middagen på kvällen. Med andra ord: nya tag med min nollvision på vardagar och måttlig vision på helger efter påsk. Glad påsk och ta hand om er.