Otroligt ledsamt att din man inte vill stötta dig i detta beslut. Men det är ju ditt beslut, och inte hans beslut förstås.

Dina svårigheter beror nog på att du har en kamp i din hjärna. Du vill låta bli att dricka, men samtidigt känner du begär efter det. Två viljor som drar åt olika håll.

Dag 26
Ny tideräkning igen. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Dag 26 utan felsteg är nytt rekord så alltid något i alla fall. För 26 dagar sedan berättade jag allt för min man om hur dåligt jag mår av alkohol och han lovade stötta mig. Det har verkligen underlättat för mig att inte ha något hemma. Nu har han köpt hem igen och jag känner mig superstressad och ledsen för detta. Är det någon som känner igen sig i att vilja sluta men ha en partner som vill fortsätta? Jag har läst mycket i forumet och tycker alla verkar ha partners som är väldigt måna om att den som har problem ska sluta. Min man tycker att äsch så farligt är det väl inte.

@Loppan Min parner vill fortsätta dricka, dock måttligt. Eftersom jag inte får sug av det så glr det inte så mycket. Men eftersom du inte känner så borde han ta hänsyn till dig. Försök prata med honom igen och förklara hur du känner. Att det är farligt för DIG.
Så länge det känns så borde han stötta dig…

@Amanda L Tack för ditt svar! Nu känner jag mig mindre ensam! Fint att din partner kan dricka måttligt utan att det påverkar dig. Bra att veta att det går! Jag blev faktiskt inte det minsta sugen ikväll heller vilket var lite av en aha-upplevelse. Det är mest tanken på att ha en öppnad Bib hemma som stressar mig. Han har också haft en hög konsumtion och har varit sugen dessa veckor vi pausat medans jag mest varit glad och lättad.

@Loppan Då är det säkert så att han själv har ett beroende. Det sögs att man måste ha nått sin egen personliga botten innan det går att sluta, man måste vilja själv. Trots det kan det ändå vara bra att du säger att det handlar om att han själv är beroende. Svårigheten med att vara två är att den ena kan vilja dra ner den andra, det ör ju ”enklare” om båda dricker.
När beroendet i hjärnan styr så är det tyvärr alkoholen som sitter i förarsätet, före partner, familj, allt.
Kanske kan du ändå fortsätta DIN väg. Att skippa alkoholen. Försöka tänka bort vinboxen (. Den får ej vara synlig iaf). Det är såklart jobbigare att göra det själv, men det är det bästa du kan göra för dig själv,
Du kanske också kan ringa alkohol linjen som har mer erfarenhet av liknande problem. Du kan vara anonym. Du är säkert inte ensam!
Ge inte upp! ❤️🙏🏻❤️

Ps Är han en sån som kan tänkas lyssna på en bok, så är Skål tamejfan en som ger väldugt bra insikter och som passar killar. Den är bra även för dig och för anhöriga att lyssna på ifall han menar att han inte är beroende. (Den får samma effekt ändå…).

Funderar över mina känslor. Igår när jag skulle lägga mig gick jag in i köket och där stod Bib:en på golvet under bänken. Jag tänkte på att Amanda L skrivit till mig om att inte ha den synlig så jag skulle bara skjuta in den lite med foten. Men jag råkade (?!) ge den en rejäl spark! 🤣 Min känsla när jag såg den var inte ”åh mums” utan mer ”du ditt j*a gift”. Idag har jag skrattat för mig själv när jag tänkt på det men nu kommer lite andra tankar. Det är som att lockelsen helt är borta och tanken och synen på lådan bara väcker ilska. Jag känner hur självförtroendet sakta växer och kanske vågar jag tro på att jag kommer lyckas sluta helt nu. Varför skulle jag nånsin vilja ha det där liksom? Tankar och känslor kan såklart växla men jag vet iallafall att jag är beredd att kämpa när det behövs. Trevlig fredag!

@Loppan Haha, va bra att du gav den en rejäl känga! Det kändes säkert bra!
Nån kvinna här har börjat med boxning istället. Kanske ett bra sätt att bli av med en del adrenalin. Jag har för dålig axel tyvärr, men tröstar mig med styrketräning. Också skönt!
Och, nej, klart du inte ska bli slav under alkoholen, tror du kan göra mycket roligare saker!
Ha en fin kväll. Så härligt att sitta på balkongen dessa dagar. ⛱️❤️

Nu har jag fått input som jag inte var beredd på. Är jag även anhörig till någon som har problem? Det var ett nytt perspektiv. Läser i anhörigprogrammet och känner inte igen mig i det katastrofala drickandet som beskrivs men ett och annat känner jag igen. Som att jag ser tecknen tidigt på att han kommer att ta. Jag har inte riktigt sett det som att han har problem eftersom han inte verkar få några som helst negativa konsekvenser. Men han har minst lika hög konsumtion som jag hade. Nu dricker han för fjärde kvällen i rad och Bib:en är snart slut.

@Loppan En man rekommenderas att dricka max 14 enheter i veckan och max 4 på en kväll tex.
En enhet i vin är 10-12 cl. Det betyder alltså max 48 cl på en kväll.
Och en Bib innehåller cirka 26-28 glas Bör räcka typ två veckor…
Så, ja, din sambo verkar ha ett problem med alkohol.
Det svåra är ju att han måste vilja ta itu med det, annars funkar det inte. Men kanske värt att prata om det?
alkoholintag brukar ju eskalera och dessutom påverkas hela kroppen på olika sätt. Hjärna, inre organ, ork. Om han tycker att han klarar att dricka så mycket, så är det ju en tidsfråga innan det ändå blir konsekvenser.

En månad! Helt utan snedsteg. Och det har gått ganska enkelt. Efter alla dessa år av försök att minska, pausa eller sluta går det bra nu. Jag vet inte riktigt varför men min tacksamhet är oändlig. Jag fick panik när maken köpte hem igen för att jag trodde inte att jag skulle klara av att låta bli. Men det klarade jag. Det var inte ens särskilt svårt. Och att se honom dricka och påverkas bara förstärkte min övertygelse att jag vill aldrig mer ha. Man blir inte supercharmig efter några glas, det bara känns så. Jag sover gott och känner mig mer som en sån jag vill vara. Det är mina största vinster hittills. Men ni som kommit längre vittnar ju om ännu fler fördelar så jag har mycket att se fram emot!

@Loppan Varmt grattis till 1:a nyktra månaden! 🥳🥳🥳 Det är tusen gånger lättare att avstå helt än att försöka dricka kontrollerat. Man behöver hålla koll på en enda sak: Ta aldrig första glaset. Det första glaset bestämmer du, sen bestämmer alkoholen.

Kram 🐘

@Loppan Grattis till en månad!🥳. Kan bara instämma, det är tusen gånger lättare att avstå helt än att försöka dricka måttligt. Man behöver bara fokusera på en sak, att inte dricka. Det tar en enorm energi och tid att planera när, var och hur man ska dricka, samt att det, för mig, alltid gick åt skogen med måttligt. Jag kan inte hantera drickandet, tar jag ett glas vill jag bara ha mer och där försvinner det logiska konsekvenstänkandet i beroendehjärnan. Jag kan vittna om endast fördelar med att vara nykter. Jag har gett mig själv en ny chans till att ha det livet som jag önskar och vill leva. Jag bestämmer nu, inte alkoholen. Så fortsätt som du gör för det blir bara bättre och bättre ju längre tid man är nykter. Man får balans, njuter av det lilla och kan hantera motgångar. Jag älskar att vara nykter😁

Ha det gott, fortsätt som du gör för du gör det så bra!🌞❤️

@vår2022 andrahalvlek och Amanda L. Tusen tack för grattis! Det verkar vara tusen gånger lättare att avstå än att vara måttlig för mig också. Ibland när jag varit sugen har jag ätit middag och väntat ett par timmar och så har suget gått över. Då tänker jag att om jag hade druckit något till middagen så hade jag fortfarande varit sugen nu. Det går inte över för att jag tar lite utan jag blir bara mer sugen. Idag märkte jag att jag blivit mer stresstålig också. Det gör mig verkligen glad och hoppfull eftersom att dricka för att varva ner efter en stressig dag har varit ingången till den situation jag sitter i nu.

@Loppan Ja, helt klart att nykterheten bidragit till att jag är mycket mer chill nu. Olika utmaningar blir lättare att hantera och inte så mycket worst case scenario längre😂. Jag kan tänka ett steg i taget, vara mer uthållig och tänka att det kommer att lösa sig, det kommer att bli bra. Att trösta och lugna ned sig själv. Tänker att hjärnan stressas av att man fyller kroppen med alkohol, först känner man lugn, men sedan kommer stressen i hjärnan pga alkoholen. Ju längre man är nykter får hjärnan återhämtning och balans igen.

Ha det gott!❤️

Vi har varit på examensfirande idag och vi hann knappt kliva in i huset innan vi fick varsitt glas i handen av en värdinna som redan var tydligt påverkad (kl 14). Jag sa ”gärna alkoholfritt” och när det blev makens tur sa han ”jag kör”. Så glad jag blev! Visst, det var lite stelt ett tag, vi kände bara några stycken av alla som var där men jag tänkte att mingla runt med folk jag inte känner eller känner ytligt gör jag ofta på jobbet. Det går inte enkelt och naturligt för mig men det går bra ändå när jag anstränger mig. Det var många trevliga människor visade det sig så det blev en rolig tillställning. Så tacksam att jag hade lätt att tacka nej även vid detta tillfälle. Och extra superglad är jag att maken också avstod. Nu är vi hemma och dricker the. En riktigt fin lördag! 🙏

@Loppan God morgon!
Fantastiskt starkt av dig att bibehålla din nyktra period så här länge. Fortsätt kämpa på lika fint! Grattis! 😀👍

Har läst din tråd ovan och instämmer i alla kommentarerna. Det är ganska tydligt att din make också sitter fast i ett beroende. Problem med alkohol räknas ju som en sjukdom. Den bör ju också behandlas därefter. Det innebär ju bla att man förväntas få den support sjukdomen kräver från inte minst den närmaste familjen.

Laborera med ”lagom drickande” och ”bara ett”, ”två”, ”tre”, oj nu blev det ”åtta” glas vitt vin gör nog de flesta innan de hamnar här. 🤪 Jag reder inte ut det…jag vill också ha mer om jag smuttar på ett glas, så därför funkar bara totalt alkoholfritt.

Min fru dricker fortfarande. Men hon kan verkligen styra över sitt drickande till 100%. Jag är grymt avundsjuk… I många fall när något nytt dykt upp så har jag genom målmedvetenhet kunnat träna upp mig inom detta, ofta ganska hyfsat faktiskt. Men att träna upp mig på att dricka lagom klarar jag inte av alls. Det gjorde att jag är här nu.

Hittills dricker hon inte när det är bara jag och hon, på hennes egna initiativ. Är hon med kompisar själv dricker hon. När vi hade massa folk på besök gör ett tag sedan, med mat, vin och bubbel så drack hon lite grand. Hon skötte även all servering av alkohol till gästerna, så att jag skulle slippa det.

Vi har mängder med alkohol hemma, alla möjliga sorter. Både inne i huset och i förrådet. Jag störs inte jättemycket av det, hittills, men jag har planer på att göra om lagringen så att det hamnar bara i förrådet och på ett sätt så att det inte är det första man ser när man går in där. 😁

Det låter ju dock lovande när du make körde nu senast, riktigt bra! 😍 Jag menar om du brutit benet och hoppat på kryckor. Även om din make vore en fullfjädrad skogsmulle, så hade han då knappast bokat in en veckas vandring i de svenska fjällen? Han hade sannolikt anpassat sig, tills du känner dig bättre. Och om han tvunget måste ut på fjället (kanske med en bib i sin Kånken), så kan han ju göra det själv eller med kompisar. 🙂

Fördelen med att vara nykter är att man får mer ork, till tex vandring. Detta har jag börjat märka lite grand själv redan (34 nyktra dagar), men inte minst läst om här på detta fantastiska forum.

Ha en fin dag! ☀️