Idag har vi bestämt oss för att sluta dricka alkohol helt och hållet. Vi dricker på tok för mycket och för ofta funkar inte längre. Det blir flera dagar i sträck för oss. Om vi inte gör något åt det punkt nu är risken stor att vi förlorar kontakten med barn och barnbarn.

@berlen
Jätte klokt beslut. Och stort grattis med beslutet.
Absolut, jag håller med. Vi riskerar bara att förlora mycket genom att dricka. Jag är i samma sits. Fast inte med barn och barnbarn men med andra nära och kära.
Lycka till och stor kram.
xxx

@berlen Väldigt bra beslut. Det är oftast lättare att sluta tillsammans och sluta helt och hållet, om beroendet gått för långt.
Ta hjälp av alkoholprogrammet här, som innehåller många tips och även Alkoholkalendern som ger pepp. Man skriver in varje dag hur det gått och känts. Det är roligt att se hur dagarna blir fler och fler...
Första veckan/veckorna kan det komma mer eller mindre kraftiga sug, men det går över. I början kan det vara bra att ta en promenad, träna, sticka eller baka en kaka när suget kommer. Detta för att distrahera tankarna. Suget brukar försvinna ganska snabbt ändå.
Ni kommer att märka att det skapas en massa tid (den tid ni annars brukar dricka), så det är bra att skapa nya, nyttiga vanor på en gång:)
Också viktigt att slänga all alkohol så att inget finns som lockar. Även dyr sprit :)
Alkoholen är verkligen inte värd att förlora barn och barnbarn för. Eller hälsan.
Lycka till!

Vi sitter och funderar på vilka fördelar det är att dricka alkohol. Det är svårt att hitta några men nackdelar finns det gott om undrar vad som är så svårt med att låta bli att börja dricka.

@berlen Alkohol skadar belöningssystemet i hjärnan. Ni har ett beroendet och det tar över den kloka, analytiska delen som ska bestämma. Beroendet vill bara en sak: ha mer alkohol. Därför kommer ni första tiden få tampas med en massa tankar som bara går ut på att ni ska dricka. ”Ett litet glas kan väl inte skada” ” Idag måste vi få trösta oss med ett glas vin” etc etc. Men det är inte era egna tankar, det är beroendet som talar.
Lyssna inte.
Det kommer att tystna med tiden. För många ganska fort. Ha bara lite tålamod.
En bra bok som kan ge en del insikter är Skål tamejfan. Finns att lyssna på.
Lycka till.

@berlen så bra beslut!! Har insett att man har mycket roligare nykter, finns många goda alkoholfria alternativ och man slipper vakna upp med minnesluckor, ångest med mera. Istället vaknar man upp som vilken dag som helst, fantastiskt! Heja dig!!🤗

Idag dag 2 vilken djävla natt igen rent ut sagt. Det jag inte förstår är att vi vet att vi har problem och vet att varje gång vi bestämmer oss för att ta en öl så blir det samma sak i flera dagar. Kram

Hej, det finns ett bra avsnitt av programmet Hjärnan, som handlar om beroende och njutning (tror det ligger kvar på SVT play). Där förklarar han att när hjärnan inte får sin drog så minskar under en tid produktionen av dopamin som man behöver bland annat för att kontrollera impulser. Det är en av anledningarna till att det är svårt att stå emot när alkoholsuget sätter in, vår hjärna är helt enkelt lite försvagad. Men de goda nyheterna är att den naturliga produktionen av dopamin sätter igång vartefter, så det blir lättare. Man kan hjälpa sig själv genom att tex inte ha alkohol hemma, och undvika situationer där det dricks under den första tiden. Motion är också bra mot alkoholsug, promenera tex. Ta hand om er och kämpa på!

Dag 3 fortfarande sådär med sömnen det kryper i hela kroppen. Men inget sug efter alkohol vi kämpar på en dag i taget. Vi har tittat på det där programmet om hjärnan ett sevärt program.

Bra att ni kämpar på, och kul att ni också gillade programmet. Jag tyckte man fick ett gäng aha-upplevelser. Håll målet i sikte, det är lätt att glömma varför man slutat, men då får man påminna sig om vad det är man prioriterar. Hälsa och goda relationer är värt att kämpa för.

Dag 4 fortfarande dåligt med sömn men det kommer väl. Så skönt att vara nykter och ta en kopp kaffe i solen på balkongen och slippa leta efter en öl. Kämpa på alla där ute en dag i taget.

Dag 6 en kopp kaffe på morgonen smakar bra skönt att vara nykter. Sömnen blir bättre men är inte riktigt bra. Matintaget och godisintaget är enormt i stället men det går väl förhoppningsvis över. Vi kämpar på en dag i taget ha de bra alla ni som är i samma båt.

Dag 13 Det blir bättre och bättre stort sug i Fredags men vi kämpade emot. Ser fram emot en ny vecka utan alkohol.
Sömnen blir också bättre. Vi kämpar på en dag i taget. Kram