Hej! Skapar en ny tråd här i stället, för att fira min 7:e dag som nykter ✨

Mitt första tråd låg under ”Vara måttlig”. Och jag var rädd, förvirrad och aningslös.

Nu, redan efter en vecka utan vin, känner jag mig mycket mer klarsynt. Som att en dimma har lyfts upp ur min hjärna. Det gråa och trista börjar få färg. Livet och livslusten börjar komma tillbaka till mig!

Målet nu är att ”förändra mitt drickande”. Jag har inte bestämt huruvida detta kommer att ske på ett måttligt eller helt nyktert sätt. Förut var jag säker på att jag ville dricka måttligt, men nu är jag inte så säker längre. Jag vet helt enkelt inte.

Jag vill dock påbörja min resa med en längre nykterhetsperiod, som inte skett på många år. Och jag tar en dag i taget.

Fortsätter med dagens läsning efter tips från er (R Åhlunds bok): ”Det går inte att vara en riktig mamma, eller närvarande livskamrat, när man är aktiv alkoholist. Jag älskar dem, men jag älskar vinet också, och jag kan inte vara helt och fullt där med dem. Inte när jag är full, men inte heller när jag är bakfull eller nykter, för mina tankar kretsar hela tiden runt när jag ska få dricka nästa gång. Det är som en glasruta mellan oss, en flaskbotten. Som att jag inte riktigt ser dem, inte riktigt hör dem. Jag är aldrig riktigt där.”

Aj. Kniv rakt in i hjärtat att läsa de här raderna. Särskilt efter gårdagen och idag när jag varit såpass närvarande, för första gången, på länge. Hur det kändes i mig och hur jag blev bemött av min familj ledde till en sådan kontrast mellan igår/idag och hur det varit på senaste åren… Tårarna rinner och jag tyst lovar mig själv att göra ALLT i min kapacitet, och PRECIS ALLT, för att ALDRIG gå tillbaka till det djävulska sättet att vara (eller icke vara) igen. Jag älskar INTE vin SÅ mycket. Och ÄLSKAR min familj - till månen och tillbaka!

Nu mot bättre tider! 💪

//Söderbönan 🌱

@_Söderbönan_ Å, så fint att du fått en så tydlig insikt om alkoholberoende . Det där citatet var verkligen en bra (och hemsk) beskrivning av när beroendet kommer i första rummet. Och eftersom alkol är just beroende framkallande kan ju precis vem som helst trilla dit.
Härligt att du nu istället kan vara närvarande med familjen igen. !
För mig var aldrig måttlighet ett alternativ, detta eftersom suget vaknar direkt hos mig efter ett enda glas. Orkar inte med den kampen. Men helt utan har jag knappt något sug alls. Och mår prima.
Skulle aldrig ta risken…
Men jättebra att du håller upp några månader så har du tid att känna efter. Hejar på dig❤️🙏🏻❤️

Kloka och tuffa insikter. Känner så väl igen känslan du beskriver när du började skriva, orolig och förvirrad. Så kände jag mig också när jag gick in här första gången efter en fylla med minnesluckor och märkligt beteende. Det går inte en dag utan att jag känner tacksamhet för att jag slutade dricka. Och den där närvaron Rebecka Å skriver om är så sann. Man ville inte se det när man var uppe i det, men visst var man avskärmad. Och försökte kompensera det. Alltid kämpa emot och vara energisk och igång fast man var bakis. För då kunde man ju inte ha alkoholproblem, om man joggade och planterade om tomater. Inte konstigt att man var trött. Nu unnar jag mig vila när jag behöver och njuter av all den där lugna vardagsglädjen som jag återfått.

@Amanda L, precis, nu är det väldigt tydligt att jag behöver välja det ena eller det andra. Det går inte att äta kakan men ha den kvar. Jag har varit beroende och inte kunnat dricka måttligt, så därför måste det ske en längre tids nykterhet till att börja med. "Orkar inte med den kampen", exakt så är jag rädd att det kommer bli om jag försöker dricka måttligt, samtidigt vet jag ju inte än. Vi får se. Jag får känna efter som du säger. Tack 🙏🏻

@Kennie, verkligen. Jag känner igen den känslan du skriver om, när man joggar och plantera om tomater, visst är man inte beroende då... Till slut är man helt slut! Hoppas jag kommer dit snart också, när jag kan unna mig riktig återhämtning, nu när jag känner att jag har mycket tid över.

Dag 8.

Idag känns det tufft - ser V-I-N överallt! Uppmärksamheten drar dit suget finns. Det är som att köpa en ny bil. Då är det som att hela stan köpt samma bil, men det är bara din uppmärksamhet som skiftar dit.

Inte helt hundra, men ska självklart avstå från att dricka. För mig, just nu, finns det ingen annan väg. Men jävligt tufft är det. Verkligen... Känner med er alla som kämpar!

@_Söderbönan_ Skriv en lista med allt som är bra med att inte dricka, varenda yttepytte grej som kan räknas in. Från spara pengar, mindre plufsiga ögon till ångestfria dagar…Bestäm dig för något roligt du får göra eller köpa om typ en vecka. Godis och mutor är tillåtna!
Och dyra alkoholfria drinkar när de finns.😎❤️

Dag 9. Hopp!
Trots ångest, ångest, ångest! Jag känner mycket stark ångest idag, men också styrka att acceptera läget.
Acceptans och tillit till processen.

Ångestfria dagar ligger absolut på topplistan @Amanda L!
Även bättre tillvaro med familjen och i huvudet. Att kunna känna tacksamhet över andra saker i livet. Bättre fysisk och mental hälsa. Att inte känna mig rastlös, besatt och hemsk. Spara pengar. Spara tid och energi. Slippa passivitet och hjärndimma. Undvika koncentrationssvårigheter som tar bort arbetsglädjen. Uppfinna nya källor till lycka i livet.

Har varit på mitt första AA-möte. Precis när jag kände, efter kicken med att sluta med alkohol började sina, att dagarna började bli gråare, tråkigare. När hjärnan förstod att jag inte skulle ge kroppen det som den efterlängtade (ett glas vin)...
Perfekt tajming för ett AA-möte då! Starkt rekommenderat! Ska definitivt fortsätta gå på dessa möten ett tag till. Vill inte hålla på med lurendrejerier längre…

Nu blir jag i princip tvungen att tänka på ”vad MER jag njuter av i livet”. Om ej alkohol. Känner mig så uttråkad och rastlös och ångestfylld, så behöver tänka på andra nöjeskällor. Typ konsolspel och pussel, leka med barnen, tystnad, promenader i sol, musik, filmer och serier, konst, dokumentärer, popcorn, kaffe och te, lugn och ro, ordning och reda… Opera. Teater. Bio. Biblioteksbesök. Sällskap och djupa diskussioner. Klara av ett svårt arbetsprojekt. Golf. Solnedgångar. Bra faktaböcker. Lära mig något nytt. Göra något mysigt. Glass. Tända grillen. Laga mat. Bara ta en hel eftermiddag för att inte göra något och bara vara. Resa och uppleva nya saker. Gå runt i matbutiker och kolla på extrapris haha Skämt åsido är det bara sååå mycket som är så njutningsfullt i livet som inte innefattar alkoholintag!
Känns lite skönare nu i själen trots fortsatt ångest.

Även denna ångeststund kommer att passera.

En dag i taget.

//Söderbönan 🌱

@_Söderbönan_ om ångesten beror på alkohol kommer den minska. Idag var jag ute i skogen, skulle hjälpa till med lite småpyssel. Gick lite vilse, en stund, älskar att gå vilse. Såg ett anslag där skogen öppnade sig: ”Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill”.
Där öppnade sig en äng. Var jag lycklig? Ja, jag var lycklig.
🌻❤️

Dag 11.
Starkare varje dag 💪

@erik1830, tack!
Hoppas det går bra för dig.

@Amanda L, ja, jag tror ångesten beror på alkohol. Hoppas på bättre tider snart.

Jag blir mer och mer mottaglig för det fina i livet. Suget kommer, ibland starkare, ibland svagare, och oftast i form av en ursäkt för att kunna dricka, bara ett litet glas vin. Suget suger. Men första glaset låter jag bli. Då blir det inga andra glas.

AA-mötet var jättebra! Fin och välkomnande gemenskap. Jag upplevde inget religiöst eller ”sektvibbar” öht (bara rykten) hittills. Ett gäng nya vänner med samma mål i sikte. Att låta bli alkohol. Jag har delat mina erfarenheter, tagit del av andras erfarenheter och fått möjlighet att jobba med mig själv och min egen nykterhet. Jag fick mycket medkänsla från gruppen och blev rörd av andras berättelser. Mycket igenkänning och tillhörighet. Starkare tillsammans! Jag har uppskattat gemenskapen och ska fortsätta delta i möten framöver.

Har du tidigare deltagit i AA-möten @Amanda L? Om ja, hur upplevde du dem?

//Söderbönan 🌱

@_Söderbönan_ Nej, jag har trott att det varit ngt religiöst och därför varit tveksam. Fast hört både positivt och negativt. För en del väldigt viktig. Hur som helst, så kul att det funkade för dig!
Just nu känner jag mig så stabil och mår bra, så jag fortsätter bara här tillsvidare. Men berätta gärna mer senare. Ändå nyfiken.🙏🏻😌

Nu har jag ett riktigt starkt sug efter vin.

Dels fira ”alla de nyktra dagarna” ( verkar vara en vanlig tanke bland de nya nyktra som jag :) ) och dels bedöva alla negativa känslor (inklusive stark ångest kring alla mina livsproblem)… Ja, alla har sina bagage.

Just nu suger livet… Tankarna snurrar och jag har svårt att tänka positivt. Nu präglas mitt liv av stora problem med skitiga skolor, sakta sjunkande arbetsgivarskepp, stor arbetsbelastning som hanteras med uppskjutande beteende och passivitet, noll tid för vila och återhämtning (eller snarare sagt är tiden alltid otillräcklig oavsett hur många timmar man har på sig), PMS, allergier, koncentrationssvårigheter, allmän nedstämdhet, och den förlamande känslan när man har alldeles för många puckar att ta tag i men orkeslöshet och överväldigande känslor förhindrar en från att göra något. Inte ens ”en sak i taget” fungerar. Inget fungerar. Man sitter bara där och känner ångest. Livet känns bara som ett jävla stort ansvar, och inget annat.

Vet inte om allt detta beror på alkohol men en sak som är säkert är att alkohol INTE hjälper med något. Inget blir bättre med alkohol.

NEJ till alkohol, men orkar knappt med mitt liv just nu. Ikväll blir det nog bara te och ”krisworkshop” med mig själv 🙈 Blä!

//Söderbönan 🌱

@Amanda L, ja, precis. Såsom jag hittills uppfattat det så är religionsaspekten snarare andlighet. ”Gud såsom vi själva väljer att uppfatta honom.” Jag har fått känna mer av den kärleksfulla delen av hela konceptet. Men det är klart det finns vissa begrepp som förekommer i olika sammanhang som inte känns bekvämt för alla. Alla går ju igenom sin egen resa och olika saker hjälper olika människor. Tror det viktigaste är att hitta egna sätt som ger oss styrkan att uppnå våra mål. Just eftersom alkohol är en sådan starkjävel som tar över vårt liv. Men vi alla har olika triggers och olika hjälpmedel.

@_Söderbönan_ Absolut! Funkar det för dig så funkar det och då är det ju bara bra!
Hoppas du kan bli av med lite ångest också. Verkar som du har för mycket av allt just nu?.

@Amanda L, så är det. Svårt att hålla huvudet ovanför vattenytan! Men ibland är det så. Man får bara bita i det sura äpplet, var snäll mot sig själv och försöka prioritera. Att hålla mig nykter under denna period kommer utan tvekan stötta mig i längden, då jag tidigare använt alkohol som självmedicinering och det funkade ju bara i den lilla stunden, men annars förvärrades allt. Nu gör jag inte detta längre, så hoppas på bättre resultat! Det är kanske därför jag fått lite extra sug idag, då det varit dags för självmedicinering… Hoppat av det, fortfarande nykter, känns bra!

//Söderbönan 🌱

Hej,
Ja, ha tålamod och prioritera. Du kan inte hinna allt. Kan du flagga för arbetsgivaren att du inte hinner vissa saker? Det mentala beroendet tar liksom nya tag när det anar en lucka i försvaret. Men för varje gång man står emot blir man lite starkare..

Dag 12.
Snart 2 veckor utan alkohol!

Imorgon ska jag till en ”jobb AW” (fast på en kollegas lägenhet) men redan i veckan flaggat, eftersom kollegan ska fixa dryck, att jag kommer köra (kommer ej köra men vill ej dricka men alla behöver inte veta det) så vore toppen med alkoholfria alternativ. Inga problem alls förstås, säkert kommer flera vilja ha alkoholfritt osv. Är inte superbekväm med att berätta för hela min omgivning kring min avhållsamhet när jag inte själv vet hur mitt förändrade dryckesvanor kommer se ut på framtiden. Och vill inte erkänna i jobbsammanhang att jag har haft alkoholproblem...

Redan nu känns det som att den ”svullnadskänslän” i min kropp är borta. Hjärndimman likaså. Så skön känsla!

@Kennie, exakt så kändes det och då insåg jag att jag definitivt behöver ett längre uppehåll från alkohol. Om jag känner sug för självmedicinering med alkohol så fort jag är nedstämd eller upplever negativa känslor, då ska jag bara förlänga den nyktra perioden. Annars blir det skit. Det kan man räkna med… Suck! Ska också prioritera mer som du säger och inte vara så hård mot mig själv… Vi alla gör ju det bästa vi kan.

Trevlig kväll!

//Söderbönan 🌱

Ja, det är så svårt det där, att inte pressa sig själv för mycket. Kämpar också med att hitta balans. Jag upplever att som nykter unnar jag mig vila på ett annat sätt. När jag drack skulle jag liksom kompensera dagen efter genom att vara igång och fixa med en massa. Försöker att vara noga med raster. Att ta 10 min promenad, eller vila i soffan, både när jag jobbar och är ledig. Vad bra att du sa till i förväg om alkoholfritt, blir så mycket enklare då. Ja, som du skriver så är det nog viktigt att börja med en lång alkoholfri period. Hjärnan behöver lära om. Men det går! Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna vara nöjd med att inte dricka, men nu njuter jag ärligt talat av att vara nykter. En lugn lördagsmorgon utan bakfylla, med sol och kaffe och lust att börja en ny dag, bara en sån sak..

Dag 13.
Första AW utan alkohol. Förvånansvärt bra gick det! Jag hade inget sug och var inte den enda som drack alkoholfritt.

Rätt trött i huvudet efter denna vecka, så det kommer bli skönt med en lugn kväll nu, och ingen bakfylla imorgon bitti! Helgerna är räddade :)

@Kennie kan absolut relatera till den känslan du beskriver. Jag kunde inte ana att det skulle kännas såhär bra att vara nykter? Är minst sagt positivt överraskad 😯

//Söderbönan 🌱