@DRacker Minns att 6 månader kändes som en viktigt och storartad milstolpe att nå som nykter. Att man verkligen gett tiden för återhämtningen av hjärnan och kroppen att man fått balans i systemet. Kände även att jag kom in i en andra andning, runners high eller nykterhets high, det kändes så självklart att fortsätta leva nyktert och att det går av sig själv på något sätt. Garantier kan man aldrig lämna tänker jag, men tilltro till sig själv och den egna förmågan kan man känna och tro på. För mig var det min ”värderade riktning” som gjorde att jag gick till det vidare livet efter 6 månader. Mina tankar på vilka värden i livet som är viktigt för mig och vilken riktning jag vill ha i livet. Därför heter min tråd ”min värderade riktning”. I den är alkohol utesluten för annars kan jag inte gå i den riktningen jag önskar och vill. Jag kan inte sträva att gå efter de värden som är viktigast för mig i livet om jag dricker alkohol. Alkohol är som kryptonit för stålmannen för mig, den tar bort alla hans superkrafter och han blir svag och riskerar att dö.

Att gå till det vidare livet för mig, var ett sätt för mig att tydligt visa att jag vill fortsätta vara nykter, att jag har tilltro till min egna förmåga att vara nykter, en stolthet i att vara nykter och nyfiket utforska mitt fortsatta liv som nykter. Ett slags kapitel 2 av massor av fler kapitel i min nyktra bok om mig själv. Jag ser inte på min värderade riktning som ett slags slutmål jag ska nå. Det är mer en livsstil som jag vill leva i och följa resten av mitt liv. Ett liv där jag omfamnar det nyktert. Vad livet har att erbjuda är spännande, jag skriver mina kapitel en dag i taget, utforskar det och gör lite nya riktningar om jag vill det. Allt är möjligt i det vidare livet hos mig.

Ha en riktigt fin lördag🌞❤️

@vår2022 Så himla fint och genuint skrivet och formulerat 🙏🥰 Det märks verkligen ända in i bokstävernas fibrer att du känner och vill fortsätta nykter! Att du hittat djupet och svaret i ett liv som nykter. Jag hoppas jag kommer till dagen då jag alkoholen inte längre har någon plats kvar i mitt huvud. Att allt med alkohol är puts väck, även från alla tankar. Att det inte existerar mer än nåt annat udda man sällan eller aldrig fäster någon vikt vid, om man inte råkar springa på det i något sammanhang. Kanske inte kommer dit men tänk vilken nirvana för en fd problemdrickare ⭐️

@DRacker Jag skriver under på allt @Vår skriver om 6 månader. Efter den tiden hände något. Suget försvann nästan för gott och jag kände mig väldigt grundad i min nykterhet. Kroppen på alla sätt återställd. Det tog den tiden. Jag gjorde ju också så att jag tog kontakt med beroendeklinik när jag bestämde mig för nykterhet. De följde upp mig med samtal och prover under ett halvår och därefter tyckte de att de kunde släppa och jag höll med (hade jag velat ha ytterligare stöd hade jag definitivt fått det). Så, för vissa startar Vidare livet då, för andra tar det längre tid - man får helt enkelt känna efter själv. Jag minns faktiskt inte när jag flyttade min tråd, tror det var efter 1 år. Jag ville liksom inte springa för mig själv om du förstår hur jag menar.

Kram!

@DRacker Jag håller med Charlie och Vår. Vid ett halvår var det något som hände. En milstolpe, en lättnad på något sätt. Grovjobbet var gjort liksom.😅 Med facit i hand var jag nog redo att flytta till det vidare livet då, men jag väntade ett halvår till. Jag mådde så bra, så det var ingen brådska. Sedan ville jag ha upplevt alla årets storhelger nykter först också. Midsommar och nyår var alltid extrema ”drickartillfällen” förr. Men dom fixade jag galant under det första nyktra året visade det sig. 😃

Kram

@DRacker Tack för dina fina ord, att få läsa om hur du uppfattar det jag skrev om mig själv, att det märks i varje bokstavs fibrer att jag vill fortsätta vara nykter, det värmer och denna spegling gör det ännu tydligare för mig om mina tankar och känslor💕.

För att vara helt korrekt gick jag till det vidare livet efter 7 månader, men tankarna var de samma tidigare. Tankarna på alkohol kan komma som flashar som snabbt går över. Har beskrivit många i min tråd i det vidare livet. Jag brukar stanna upp vi dessa tillfällen och jämföra hur det var då och nu. Ett sätt för att bli ännu mer övertygad och tacksam över att vara nykter. De som varit nyktra flera år säger att flasharna bleknar ju fler år som går. Får se hur det blir för mig. Jag kan känna något slags superkort sug eller snarare att det är som att något fattas, en gammal drickvana som gör sig påmind i hjärnan. Stämningen, lukter, sammanhanget eller annat som framkallar den inpräntade drickvanan. Det är då jag stannar upp och funderar ”va fan kom du ifrån?”. Fattar snabbt vad det är och skakar på huvudet och inser att alkoholdjävulen finns där i sin djupa slummer och väcker jag den fan med ett glas är det kört! Dessa flashar ser jag som en varning och att jag aldrig kan dricka alkohol. Så det är ju bra med en varningsklocka😂.

Vi har i det vidare livet haft en diskussion om uttrycket ”att alkohol är en icke-fråga mer”. Jag tänker att jag vill aldrig att det ska vara en icke-fråga för mig, för jag vill aldrig glömma hur det var. Alkohol har varit en så stor del i mitt liv och påverkat mitt liv, både bra men mest dåligt när jag blev alkoholberoende. Jag förstår innebörden av uttrycket och kan hålla med, men alkohol ska alltid vara en fråga i mitt liv, och på den svarar jag nej tack!😁

@DRacker Jag klev över till det ”Det vidare livet” efter 6 nyktra månader. Jag lovade i början mig själv en månad i taget att jag skulle vara nykter inom överskådlig framtid. Då, vid 6 månader, kändes ”inom överskådlig framtid” typ som för alltid. Jag hade under sex månader processat mig igenom ”får inte dricka” till ”vill inte dricka” och slutligen ”jag slipper dricka”. Då kände jag mig safe. Ingenting kan få mig att dricka ett beroendeframkallande gift igen. Livet är för kort för det.

Sen är alkoholen enbart ett symtom. Vi måste hitta orsakerna till att vi har druckit - och sen måste vi jobba med de bitarna. Ofta har alkoholen använts både som startgas och fartdämpare, så vi måste göra något åt våra åtaganden och hur vi förhåller oss till dem. Vi måste planera in tid för vila. Vi måste vara mer självsnälla och tillåtande, verkligen acceptera good enough. Och vi måste träna på att vara nyktra i en hel massa situationer. Allt det handlar ”Det vidare livet” om.

Jag tror det var @Seklart som uttryckte att det var frustrerande att inse att man inte blir klar med den nyktra resan. Men efter ett tag insåg hon att klar man aldrig, och det är riktigt nice 😍 Vi utvecklas hela tiden. Stöter och blöter stort och smått. I över tre år har jag hängt med @Seklart och @Torn, och efter det har fler fyllt på. Vi tillhör en exklusiv skara, The Sober Club. Och du är hjärtligt välkommen till ”Det vidare livet” 🤗

Kram 🐘

@Charlie tillhör långliggarna också! Ni vet dem som har de bästa platserna och snyggaste uteplatserna på en campingplats. Som sitter där i en stol och ser halvt roat på när det kommer nykomlingar som trasslar med yttertält och dyl. Som efter en stund reser sig upp och ger en hjälpande hand. De som vet vart allt finns och vilka tider man ska gå till både affären och diskrummet för att slippa köa. De som är kärnan i verksamheten på något sätt. Sådana är vi 😍

@DRacker hej. Jag hade varit nykter i bara fem månader när jag flyttade. Då flyttade också @vår2022 som var min stora förebild. Då kände jag att det var jobbigt och oroande med alla som hela tiden kom och gick, många som ändå ville fortsätta dricka mm. Förstås är det bra att också välkomna nya osv, men man har olika behov olika perioder. Du får prova dig fram. Nu har jag varit nykter i 14 månader och det känns fortsatt stabilt.

Hej @Dracker
Minns inte men tror det tog 7-8 månader innan jag flyttade. Kommer ihåg att jag fick lite nerver när flytten väl skulle ske, men sen så. Jag tror jag håller med @geggan här om att det faktiskt var jobbigt i den små-sköra tid man/jag befann mig i, att förhålla sig till de som kanske bestämt sig för ”lagom”. Det gör mig inget idag, mer än att jag kan känna lite sorg? över så mycket energi och kraft går åt till att hålla sig till lagom, när det sällan fungerar så bra i längden.
Du är så varmt välkommen över- jag skrattade/ eller log snarare åt @andrahalvleks fina beskrivning- har ju aldrig varit på en camping men är säker på att vi sitter just där som hon beskriver. I solnedgången med var sin tonic, is och några skivor citron. Sånt mys att få hänga med sina vänner och välkomna nya.
Stor kram och grattis till alla dagar och beslut! 🌸

@DRacker Sex månader känns fantastiskt!

Jag tror att det känns i dig när du vill öppna en tråd i det vidare livet. Ju längre jag är nykter ju mer lär jag mig känna vilket som är en ren känsla av det som genuint känns rätt och det som ännu bara är vilja. Att jag ville vara nykter eller då när jag ville dricka måttligt var en vilja men utan den genuina känslan från djupet av min förståelse för vad jag verkligen med hela mig kände var rätt.

Jag öppnade en tråd i det vidare livet för jag ville komma till mitt vidare liv och sedan har jag tagit det därifrån. Jag ville inte dricka men var fortfarande rädd för att jag skulle vilja det framöver. Jag blir mindre och mindre rädd för att jag kommer vilja dricka igen framöver och det känns oerhört skönt och befriande.

När det kommer till barnen som vi skrev om tidigare behöver vi förlåta oss själva och göra det bästa av framtiden. Vi kan inte veta hur mycket skada vi orsakat men vi behöver förlåta oss själva och när/om barnen behöver bearbeta i framtiden behöver vi vara starka nog att ta det dom berättar om sina upplevelser, lyssna på dom, erkänna våra misstag. Jag tror att det kommer vara lättare för våra barn att bearbeta sina upplevelser med oss när de ser att vi ändrat oss vilket betyder att vi själva insåg att det livet vi levde var fel. De kommer då kunna ställa sina frågor och diskutera med oss som klartänkta vuxna människor, tänk om vi hade fortsatt dricka och de skulle komma med sina frågor och vilja diskutera, då hade vi försvarar oss själva och gud vet mer vad.
Nu är vi där vi är, vi har tagit kloka beslut, vi har insett att vi gjort fel och nu gör vi rätt.

Kram❤️

Ett tag sedan jag skrivit här, så nu väller det 😄 Har varit så mycket i livet att det inte funnits tid för det lugnet och ron som krävs för mina tankar. Forumet och ni alla mina underbara cyberpeppare har dock funnits i mina tankar varenda eviga dag. Tänker så mycket på er och hoppas så innerligt att det går bra för er <3 <3 <3

Tänker också ofta tillbaka på min sista ångestfyllda natt där jag i låg och vred mig, kallsvettig, illamående, förtvivlad, sömnlös och med svår abstinens. Vilket jag gjort så många gånger innan, under många många år. Där och då kände jag att den botten jag känt att nått egentligen bara var ytspänningen på kvicksanden och att det faktiskt gick att sjunka djupare - men då skulle alla gränser vara passerade så jag hade inget annat alternativ än att skrapa ihop varenda cell i kroppen för att kunna sluta dricka helt.

Det är nu snart 9 månader sedan. Och jag måste nypa mig då och då för att inse att det faktiskt är sant. 9 månader. En ouppnåelig dröm för mig.

Jag var så imponerad över alla här som klarat av att hålla sig nykter över en hel dag! Och de som klarat en vecka var stars! Och de som klarat några månader hade glorifieringsstatus i mina ögon. Sedan kom de som hållit upp i runt ett år eller mer! De såg jag som gudar. Så ouppnåelig var min dröm om att leva ett nyktert liv. Ni är alla fortfarande hjältar, och jag vet vad ni alla går och gått igenom. Men då trodde jag inte att även jag skulle kunna klara det.

Nu närmar sig ett år nykter. Drygt 3 mån kvar, men det känns inte längre oövervinnerligt. Lättare än vad 3 dagar var då i min nyktra början <3

Alla saker jag drömde om, som var alkoholrelaterat, har jag nu uppfyllt. Med råge.

- bättre inre och yttre hälsa
- bättre förälder. En förälder att lita på o som orkar med aktiviteter o skolarbeten - bättre hy, piggare o klarare blick
- minskad vikt o mindre plufsig
- vitare ögon
- fräschare andedräkt
- FRISKARE
- PIGGARE o GLADARE
- SÖMNEN - sover hela nätter
- INGEN ÅNGEST!!
- KOMMER IHÅG DAGEN INNAN
- mer harmonisk och stabil i humöret
- kan köra bil dygnet runt
- Pigg och fräsch på morgonen
- Orkar laga mat, tom ”krångelmat”
- Orkar fixa i trädgården och i tvättstugan
- Stoltare, mer fokuserad och skärpt!
- Sval på natten. Nattsvettningarna är helt borta.
- Hjärtklappningen och de oregelbundna hjärtslagen är helt borta
- Illamåendet på morgnarna borta
- Dåsigheten på morgnarna borta
- Magen helt i lag.

Dessutom. Min hy och mitt utseende är absolut helt annat nu. Borta är all blemmighet, all plufsighet, alla påsar, alla förstorade porer och alla gul/gråa toner på hyn. Ögonvitorna har blivit så vita att ögonen i det närmaste har bytt färg. Även fransarna är nu längre och tätare. Jag ser säkert 10 år yngre ut och kan inte minnas att jag någonsin haft så fin hy som jag har nu idag.

Jag kan äta precis vad jag vill. Alkoholens kalorier var fler än jag någonsin fattade, trots att jag till slut nästan inte åt alls för att inte samla på mig extra kalorier (som fick sparas till vinet). Nu kan jag nu mumsa i mig vad för godsaker jag vill. Känner mig som en kalv på grönbete. Fortfarande på resande fot. Är som att jag upptäcker en helt ny kontinent.

Finns så mycket positivt att säga. Det kommer en sommar nu. Det blir en prövning. Har inte varit nykter en hel sommar på över 30 år. Men jag är fast besluten att även det ska gå. Jag boostar mig med hur bra jag mår nu och hur härligt det är att vakna utvilad, stark och frisk på morgnarna. Dessvärre har umgänget begränsats. Mest pga mig då jag inte orkar med alla fester och middagar som faktiskt bara går ut på att få dricka. Orkar inte med det meningslösa tomtugget, höga gälla röster som följer, de ofta grandiosa personlighetsuppfattningarna, platta, stela och pinsamma skämten och ett ganska meningslösa sammanhang som följer med drickandet. Det underbara är att min livspartner också är i det närmaste helt nykter numera. Allt till mina goa barns stora glädje <3

Jag hade dock aldrig klarat det utan alla fantastiska personer här i detta forum som stöttat i ur och skur varje dag. Ni är och kommer att för evigt vara mina livs största hjältar.

Det här är fortfarande en resa. En fantastisk sådan! Jag tänker på er alla och envar. Ingen nämnd och absolut inte en endaste glömd. Ni förtjänar alla det bästa livet kan ge! Många varma kramar till er. Snart kanske vi ses under vinjetten ”Det vidare livet”. Det är mitt nästa mål att uppnå 🤗💛🙏⭐️🎉❤️

@DRacker Hej! Vad roligt att du tittar in😁. Och ännu roligare att höra om hur otroligt bra du mår sedan du slutade dricka. Wow, snart 9 månader!🥳. Din lista är fantastisk och tänk hur bra man kan må när man inte längre dricker. Alkohol är verkligen ett djävulskt beroendeframkallande gift. Kan känna igen så mycket i det du skriver och just att det är början av nykterheten som är den riktigt stora utmaningen, men när man kommer förbi den första tiden så är den värsta puckeln över. Ungefär som när man som helt otränad ska ta sig an att springa en mil. Det känns helt omöjligt i början och man orkar med nöd och näppe knappt lunka en halv km. Men med en bra plan, mycket vilja, öva, öva, styrketräning mellan varven, mental träning och tilltro till den egna förmågan, öka på längden över lång tid så kommer man till slut att klara det.

Jag fick höra en ny kollega som gissade min ålder och hon gissade att jag var just 10 år yngre😂. Måste säga att det var så roligt att höra, men att sluta dricka är en föryngringskur. Man behöver inte köpa massor av dyra krämer eller annat. Man behöver bara sluta dricka! Du kommer att klara sommaren galant! Detta är min andra sommar som nykter och det är underbart att kunna se alla skiftningar med alla sinnen klara och att slippa vara bakis med ångest efter alkoholtillställningar. Semestern blir verkligen semester och återhämtning när man inte bryter ned sig själv med alkohol.

Välkommen till det ”vidare livet” när du är redo. Ha en riktigt fin lördag, fan vad du är bra!💪🌞❤️

Hej,
Så härligt att höra att du mår bra. Minns min första nyktra sommar, hur överraskande positiv den var. Att möta den närvarande och utan bakfylla och trötthet var underbart. Jag väljer också bort vissa sammanhang, så får det vara, man prioriterar. Och att må bra för mig om de nära är viktigast.

@DRacker Stort grattis till snart 9 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Du kommer att klara sommaren galant också - och upptäcka att njutet finns omkring oss hela tiden. Man får bara öppna ögonen, andas lugnt och ta in njutet i hela kroppen 🥰 Skönt att din livspartner inte tillhör festgänget som du inte orkar med längre. Ni har nya äventyr att upptäcka, ihop med dina/era barn.

Tack för ditt livsbejakande inlägg, många nynyktra får nog inspiration och råg i ryggen av det. ”Kan hon så kan jag.” Yes! Nu får du flytta över till ”Det vidare livet”, för det där med alkohol verkar du ha lagt bakom dig för gott.

Kram 🐘

@DRacker Så glad jag blir att läsa det du skriver! Underbart! Själv passerade jag 9 månader för 3 veckor sedan och är lika tacksam som du över hur bra det blivit. Märker precis detsamma med ätandet och kalorierna, allt gott jag valde bort till fördel för vinet kan jag nu äta utan att gå upp i vikt.

Stor kram❤️

@DRacker Tack för att du delar med dig av allt positivt! Grattis till dig för en bedrift! Jag blir verkligen peppad av att fortsätta med helnykterhet. Jag har ju egentligen bara bestämt mig för två månaders total avhållsamhet, och nu är jag snart i mål med dessa. Jag känner redan av så mycket positivt… och det där med ögonen… JAAA!! Mina ögonvitor är kritvita, ögonen har dessutom blivit större (mindre svullnad) och ser nu starkt turkosgröna ut, och inte grumliga som tidigare!
Blir så pepp på att fortsätta helnyktert efter ditt inlägg! Grattis till dig och tack för inspirationen!