Hejsan.

Har under nästan hela mitt vuxna liv druckit väldigt mycket alkohol, är det fest så är det lixom. Lite den stilen!
Nu har mitt drickande gjort att jag gömt alkohol för min sambo så hon inte ska se hur mycket jag dricker.
En morgon för ca 3 veckor sedan så vaknade jag upp av att hon berättade att hon hade hittat allt som jag försökt gömma och att hon nu hade fått nog, hon ville lämna mig pga mitt drickande.
Detta kom en vecka innan vi skulle fira 20 år tillsammans(nästan halva livet ihop), jag blev givetvis jätte ledsen och fick ångest m.m. Efter att vi pratat i flera timmar så sa min sambo att hon egentligen inte vill flytta men att hon inte orkar leva detta livet längre med en person som ljuger om sitt drickande, hon ville tänka på sitt eget mående i detta helt enkelt. Jag lovade då att jag faktiskt skulle försöka ta tag i detta på alvar och vi bestämde att om jag gör det så kan vi försöka leva vidare tillsammans. Till historien hör även att vi för några år sedan faktiskt levde separat i en månads tid av samma anledning. Det som är jobbigast i detta är ju att "allt" kul i livet med vänner förknippar jag med kalla öl i princip, den där ölen kommer ju alltid upp på tapeten å blir lätt i centrum!
Så min stora oro är hur jag ska kunna släppa "loss" på samma sätt utan att dricka öl, samtidigt som jag inte vill leva med ångest varje gång man vaknar upp och funderar på vad man gjort.
Tanken är väl att försöka sluta dricka helt i kanske ett år i alla fall å sedan förhoppningsvis kunna göra som "vanligt" folk och dricka tre öl på en aw eller andra tillställningar utan att bli jättefull.

Jätte svårt att veta vad jag egentligen skriver då jag är helt ny i just denna miljön men tänkte att det kanske kan vara värt att chatta med andra som har samma problem.

Hoppas att alla där ute tar hand om sina nära och kära och lycka till med just era resor. Mvh Solmyr

@Solmyr Välkommen hit! Du är inte ensam. Många som kommer hit har druckit alldeles för mycket och länge vilket lett till alla möjliga problem. De har ångest, fysiska problem, de kan inte sova, de håller på att mista hus och hem.
Ändå nämner nästan alla att de har svårt att tänka sig ett liv utan alkohol. Allt kul tycks hänga ihop med alkoholen.
Visst verkar det ologiskt?
Det är ju alkoholen som är orsaken till alla problem… Förutom kanske en halvtimme med det första glaset skapar just alkoholen alla dessa problem.
Men efter långvarigt drogmissbruk så skadas belöningssystemet i hjärnan. Den beroende delen vill bara ha en sak: alkohol.
För att kunna ta tag i ditt mående är det bra att vara nykter ett längre tag, tre månader rekommenderas här i Alkoholprogrammet under fliken Stöd, som är mycket bra att följa.
Du kommer att märka att suget försvinner efter hand, du kommer att må mycket bättre på många sätt.
Vill du ha mer hjälp så ring Alkohollinjen, du hittar under Stöd. Låt inte alkoholen ta ditt liv ifrån dig. Läs i trådarna här och skriv själv. Det ger mycket kunskap och pepp. Lycka till!❤️🙏🏻

@Amanda L Tack så mycket för ditt svar, jag ska absolut följa trådarna här och om jag känner att det behövs så ska jag även ringa, kan va bra att få en röst som vet hur man ska tänka i olika situationer😀👍

@Solmyr När du känner att du vill sluta dricka, för din egen skull (inte för sambons), så kommer du att klara det! ⭐️

Men det är oerhört svårt att klara det på egen hand… man behöver hjälp. Amanda har jättebra tips, och särskilt det med att initialt ta 3 helt nyktra månader tror jag är superviktigt. Det är först när man varit nykter en längre tid som hjärnan och kroppen börjar fungera hyfsat normalt igen, och först då kan man egentligen fatta några beslut.

Jag har många gånger provat att vara nykter på egen hand. Funkade inte för mig. Varje dag var en kamp. Jag valde därför att ta Antabus för att klara av att vara alkoholfri. För mig var detta det bästa (och enda) sättet.

Att kunna dricka måttligt är nog allas dröm, åtminstone initialt. Men även för att nå detta mål behöver man ofta en längre period, 3-6 månader minst, av helnykterhet.

Du skriver att du lovade din sambo att ta tag i detta på allvar. Så bra. Att hålla sina löften är viktigt i kampen mot alkoholjävulen. Det viktigaste är att hålla sina löften mot sig själv. Det är vedervärdigt svårt att sluta dricka. Ta all hjälp du kan få. Be om hjälp överallt och alltid. På egen är man maktlös. Så känner åtminstone jag.
Lycka till! ❤️🙏

Hej Solmyr!
Starkt att ta steget att vara med här och få stöd och hjälp på resan. Känns oftast bättre att få skriva av sig och få stöd av andra i samma situation. Att förändra sina vanor är inte enkelt men möjligt när man har motivationen och viljan. Jag har börjat programmet igen och mår redan bättre efter kort tid. Tycker att läsa och lyssna på poddar hjälper att komma på andra tankar. Är i liknande situation, min man orkar inte med mina dåliga vanor längre. Jag inser nu att jag har ett problematiskt förhållande till A som upptar för mycket av min fritid, dags för nya tag och hobbies för min egen och familjens skull. Ville bara skriva att du har stöd här från många i samma situation som förstår vad man går igenom vilket motiverar och ger kraft. När du själv beslutar att du vill och kan förändra så är allt möjligt, ta en dag i taget till ett lyckligare liv.

@Solmyr Hejsan,
Du gör helt rätt om du slutar dricka alkohol. Jag gissar att i de allra flesta fallen någon hamnar här så är sannolikheten att den personen kan lära sig att dricka kontrollerat väldigt låg.

Min bakgrund är inte helt olik din, även om jag aldrig separerat från min fru. Men hon har inte varit helt nöjd med mitt alkoholande, om vi säger så… Extremt tålmodig min fru! ❤️

Liksom du har jag haft väldigt mycket kopplat till just alkohol. Fester, kompisar, grillning, resor, etc. Men jag har beslutat mig för att inte dricka! Det tar emot som f-n i början, man känner sorg pga allt ”man väljer bort”. Man tror att allt blir skit. Vid några tillfällen har jag ifrågasatt mitt beslut som ”hål i huvudet eftersom sommaren är på ingång”. Men i nästa sekund inser jag att om jag dricker så kommer sommaren i princip bli en enda lång fylla…

34 dagar nykter för min del. Mao väldigt nytt, men fortfarande med väldigt bra känsla. Känner mig ofantligt stolt och nöjd, det kommer du också göra!

Go for it! 👍

@Dina Precis, det största och jobbigaste är ju hur man ska tackla det sociala livet man är van vid utan att dricka, va på konsert i helgen och köpta 0.0 Öl bara för att få känslan ä smaken och det funkade väldigt bra faktiskt. Men som du säger, det är skönt att kunna skriva av sig och läsa andras tankar. Tack för dina ord och kämpa på du oxå så ska vi nog klara av att besegra 👹💪

@Daemon Det du skrivet skulle kunna komma från min mun, helt samma känsla och situation(typ).
Min sambo har oxp varit väldigt tålmodig i många år men nu när hon inser att jag hade gömt alkohol då rann det över på riktigt så att säga.

Skönt att höra att du kämpar på och mår bättre, det är ju så skönt att slippa ha ångest om inte annat😵‍💫.

Kör hårt och trevlig sommar💪