Anonym31513

Sitter här och njuter av morgonkaffet. ☕️ Det är ljuvligt att vakna tidigt, utan baksmälla och veta att jag kan ta bilen om jag vill.

Anonym31513

Efter några veckors nykterhet så blev det i lördags en riktig karatefylla. Fy sjutton! Gårdagen var full av ångest och illamående. Fick ingenting gjort, trots att jag hade hur mycket som helst att göra. Funderar på vad som egentligen hände. Jag vet ju hur fantastiskt mycket bättre jag mår när jag håller mig borta från alkoholen.
Bara att ta nya tag igen, säkert för hundrade gången.
Påsken kommer vi att fira tillsammans med folk som inte dricker. Ska bli skönt.

Anonym31513

@Varafrisk Vad du är snäll som frågar hur jag mår. 😍 Tyvärr mår jag inte särskilt bra alls. Jag dricker mer alkohol än jag vill, har ofta ont i bröstet och känner mig helt slut. Något som är bra är att dottern mår mycket bättre. Hon har lidit av aneroxia under ca sex års tid och i höstas blev det livshotande, men nu är det som sagt mycket bättre. Det senaste dryga halvåret har slitit hårt på mig. Jag borde nog gå och prata med någon, men jag vet inte vart jag ska vända mig. Jag vill inte bara googla upp någon slumpmässig psykolog och betala multum och så blir jag kanske inte nöjd. Hur gör man? Är det någon som har något tips? Kan man vända sig till vårdcentralen?

Hej @Lavendelblomman🌸 Vad gott att höra ifrån dig🙏🏻Så tufft du har haft så fruktansvärt oroligt m din dotter. Skönt att det är bättre!

Ang en samtalskontakt så tänker jag lite vad tror du att du behöver stöd i/samtala om? Genom åren har jag haft många olika samtalskontakter kurator el psykolog. Det har varit på Komvux, genom vårdcentralen och privat. Den sista samtalskontakten som var en psykoterapeut fick jag kontakt m via en diakon. Det var nog första gången som jag hade terapeutiska samtal. Jag bar på mycket sorg och så var det den där jäkla självkänslan. Terapeuten var bra. Vi pratade om alkoholberoendet ibland men hennes kompetens låg inte inom det området. Jag gick ju även lång tid h kurator på rådgivningscentrum då alkoholberoendet var i centrum. Men det bästa blev behandlingen det var då jag förstod mer hur saker hängde ihop och även förstod att jag behöver vara nykter för att få det mesta ut av samtal.

Så fundera lite på vad du önskar stöd i. Kolla m en vårdcentral vilken kompetens deras kuratorer/psykologer har, kolla väntetider. Ett sådant besök brukar ju kosta 100 kr. Om du behöver samtal inom vuxenpsykiatrin behöver du en remiss el kan skriva själv en egenremiss. Ska du gå t ngn privat se till att det är en person som är legitimerad, fråga gärna efter utbildning och vilken inriktning personen jobbar utifrån. Det finns ju en mängd samtalskontakter så det är viktigt att veta vad man betalar för det kostar ju en del.

Lycka till!

Kram🥰

Anonym31513

@Varafrisk, jag tänker att jag skulle må bra av att prata med någon om svårigheter som jag varit med om i livet. Under större delen av min skolgång var jag mobbad och utstött, vilket lett till att jag än idag har svårt med relationer. När jag skrek och var jobbig som barn så stängde mina föräldrar in mig i källaren, vilket lett till att jag har svårt att hantera känslor. I vuxen ålder har det varit en del samarbetssvårigheter på jobbet, jättebråk med svärmor, för att bara nämna några saker som jag bär på.
Det skulle vara skönt att få prata ut med någon om detta.

Men kära söta @lavendelblomman, den som övervintrar i kalla klimat och kommer igen ännu större och finare- varje år.
Det är klart att du ska prata med någon profession person som du kan reflektera ihop med- och få hjälp att sortera.
Din dotters sjukdom är skäl gott nog att be om tid hos en psykolog via vc.
Du är värd ett gott liv. Lyssna på dig själv nu. Och så så skönt att din dotter mår bättre. Kramar 🥰

Anonym31513

Igår lyssnade jag på det senaste avsnittet av Kropp&Själ. Det handlade om alkohol. Den senaste forskningen visar att alkohol är farligare än man tidigare trott. Särskilt för kvinnor, eftersom vi har högre andel fett än män och alkohol löses inte i fett. Lyssna gärna!

Anonym31513

@Kennie Jag har det lite sisådär. Känner en oerhörd lättnad över att dottern mår bättre, men har mycket inom mig som jag skulle behöva få ut. Tacksam att du frågar! 🥰

@Lavendelblomman Skönt att du skriver. Tittar in t dig då och då för att se om du har skrivit och för att höra hur du mår.

Gott att din dotter mår bättre 🙏🏻

Skriv gärna oavsett hur det är. Vet inte om du dricker nu men tänker att det är så å vet du…jag tänker att en dag tar det slut.

Varm kram 🥰

Anonym31513

@Varafrisk Tack för att du tittar in för att se hur jag mår. 🥰 Jag är inte nykter, men klarar av att hålla drickandet på en låg nivå. Dricker max en till två gånger i veckan. Nu har det varit ett par helger då jag umgåtts med folk som inte dricker. Dessutom har mina tonårsbarn varit ute mycket och jag har velat kunna hämta med bil. Det bästa för alla ur medicinsk synpunkt är förstås att inte dricka något alls. Kram!

@Lavendelblomman Det är ju ändå en del positivt som händer👍🏻 Känn inte att du behöver redovisa hur mycket/ofta du dricker men om det är till hjälp för dig …så berätta. Jag är osäker på hur du tänker… minns inte…vill du dra ner på din konsumtion el sluta helt?

Hur mår du?

Kram💕

Anonym31513

De nya nordiska näringsrekommendationerna säger att det är bäst att inte dricka alkohol överhuvudtaget. Samtidigt höjer Sverige sin gräns för kvinnor från sju glas till tio glas. Dumt, tycker jag. De senaste årens forskning visar att det inte finns någon säker nedre gräns.