Min man dricker varje helg. Han kommer hem från jobbet och det första han gör är att öppna en öl. Oftast är det 2,8 or han börjar med men går sedan över till starköl. Han dricker mellan 6-10 st både fredag och lördag. Är det en röd dag så dricker han även på torsdagen. Han kan heller aldrig åka på något som jobbet har utan att dricka. Midsommar veckan drack han 3 dagar på raken och på midsommarafton va det inte bara öl utan även sprit. Sen började han med en starköl Kl 12 dagen efter. Och veckan hade dom sommaravslutning på hans jobb och då drack han även denna veckan torsdag. När han dricker hemma så är han själv och går ut i garaget och dricker.

Jag har sagt att jag upplever att han har problem med detta men då säger han att det är jag som har problem.

Jag börjar tröttna på detta då det är såhär varje helg och vi gör dessutom inget för jag vill inte alltid va den som sitter bakom ratten för att vi ska komma iväg någonstans.

Detta har pågått i flera år och varje gång jag tar upp problemet så blir det tjabb och bråk. Är det någon som har några tips på hur man ska göra för att undvika tjafset och bråken? Tack på för hand

Undvika bråken?

Att du tar dig därifrån så fort han börjar eller att han låter bli..
Finns inget annat i min erfarenhet.
Jag blev ledsen eller skogstokig o insåg att jag var tvungen att påverka det jag kunde. Att inte befinna mig tillsammans med honom.
Flera år låter väldigt tufft o länge.

Och att han bara säger att du har problem - i nyktert tillstånd är ju extremt elakt o manipulativt. Så ska du inte ha det. Rakt svar men det finns inga genvägar var rädd om dig!!
Kram ❤️@verlun

@verlun har du tagit upp ämnet när han är nykter eller full? Jag upplevt att det är meningslöst att prata med min man när han druckit, då är han bara elak och cynisk och tar inte åt sig. Jag har nått fram mer när han är nykter, dock så har han inte alkoholproblem enligt honom och har inte varit intresserad av att sluta eller dragit ner. Jag har därför valt nyligen att separera, dock bor vi i samma hus fortfarande tills nytt boende är fixat.
Det låter som om din man har problem och att detta nog kan accelerera om han inte tar tag i detta nu. Oroväckande att han heller inte tar din oro på allvar, utan anser att det är ditt problem. Du måste nog fungera på om du vill fortsätta denna relation på dessa premisser. Svårt att undvika tjafs och bråk när alkoholen ligger som en blöt filt över relationen.

Att det blir bråk betyder ju att han tar åt sig. Frågan är, om bråken inte leder till förändring, vad vill du uppnå? Han vill troligen inte sluta dricka och du kan inte bestämma över honom. Det enda du kan bestämma över är dig själv. Så, vad vill du göra för att slippa den här situationen?

@verlun Jag är i samma sits som du. Min man dricker också själv i garaget och går han ut på nått kul blir det alltid för mycket. Han tycker inte själv att han har problem o vägrar ta hjälp. Det blir alltid tjafsigt när vi pratar om det, eller jag tjatar enligt honom. Nu har jag hittat det här forumet och är på v 3 i hjälp för anhörig. Tänkte testa ”samtalsfemman” som dom tipsar om. Jag har inte pratat enl den metoden utan mest varit ganska anklagande, för jag är så trött på situationen 🥲 Jag hoppas nå fram bättre på så vis. Titta på den och se om det kan vara någon hjälp för dej också ❤️

Man ska uttrycka sej kortfattat, positivt, utgå från jag-budskap, visa förståelse och hjälpa till enl samtalsfemman. Det finns jättebra exempel i anhörigstöd. När jag läser där inser jag att jag har pratat helt fel och vid fel tillfällen. Sen ska jag ta mer hand om mej själv och hoppas att det smittar av sej, som dom också skriver om där. Det viktigaste är ju att ta hand om sej själv men det är inte så lätt 🌸

Jag är med i samma sitts, min man dricker varje helg, och hela semestrarna. Vi gör inget tillsammans längre, alltid jag som ska köra o hitta på roliga saker. Så fort jag tar upp problemet blir det bråk, o han vräkter ur sej hemska ord som sårar. Nu har jag blivit tyst, orkar inte bråka längre. Hoppas du mår fram till din man 🙏

@juli2023 Det där låter som mitt liv såg ut i många år, minus bråk och hemska ord. Min man var aldrig arg eller våldsam, mer sur och lite "giftig" ibland. Med eller utan bråk, så är det inget bra liv för någon. Inget riktigt liv alls faktiskt och du har möjligheter att skaffa dig ett. Du måste inte leva så här. Du är värd så mycket mer 🧡

@Kevlarsjäl62 tack, skönt o höra någon säga att jag är värd något mer. Självkänslan är nere på botten just nu. Han är aldrig fysiskt dum, men han kan vara såå vass i munnen o sänker mej på tre minuter med ord. Hur gick det för dej? Är du kvar?
❤️

@juli2023 Nej jag har lämnat, men alldeles nyligen, så det blev väldigt många år med hopp, besvikelser och sorg och i detta växte också två barn upp som är vuxna och själva föräldrar nu. Jag rekommenderar verkligen ingen att låta tiden gå så som jag gjorde. Det är inte bra för någon, inte ens för den som missbrukar.

Det beteendet är så fruktansvärt normaliserat! Om bara tillräckligt många gör det så är det ok!? Min make gör på samma vis. Och jag vet att de snackat om det på jobbet innan "oh, fredag när jag kommer hem ska jag hälla upp en god öl". Sen kan dom sitta och ta selfies på sig själva med sin öl och lägga ut eller skicka till varandra. Medelålders män!? Sen är det lördag och så ska det drickas för det. Sen är det fotboll och sen är det något annat. Och det ses som helt normalt.

För att inte tala om filmerna de skickar till varandra när de är lagom lulliga. Mitt ex brukade skicka filmer när han gjorde armhävningar och annat "macho" som mottagande man liksom skulle kvittera på och skicka egen film. Obegripligt. Fylle-styrketräning...