Min bror har alkoholproblem och har haft de ett tag, vi har försökt få honom att inse sina problem men han fortsätter att dricka ändå.
Detta har pågått i perioder som han mått dåligt. Han tar till alkoholen som en bedövningsmedel i stället för att ta tag i problemen och då blir de ju ännu värre när man använder alkoholen för han ställer till de ännu värre med alkoholen i kroppen och den går före ALLT!

Jag har erbjudit mig att följa med på AA-möten när han känner sig redo för de men han har inte hört av sig.
Han blir sur om man är på han för mycket så vill ju inte tjata på han!

Jag har därför valt att ta distans i från honom då jag har mitt liv och min dotter att fokusera på och jag vill ju att min dotter ska kunna ha kontakt med sin morbror men så länge han håller på att dricka så träffar vi inte honom men jag kan lite låta bli att känna en sån sorg inombords varje gång jag hör att han väljer alkoholen framför sin son, sin flickvän och även oss i familjen. 💔

Det gör så ont i mig att inte kunna hjälpa honom, att behöva stå brevid och bara se på hur han raserar sitt liv framför mina ögon och att inte kunna göra något åt de!

Jag vet att jag inte kan hjälpa någon som inte vill bli hjälpt men det gör inte mindre ont för det. 💔
Jag vill hjälpa honom med pengar och sånt men jag vet inte om pengarna går till de han säger att han ska ha dem till. För jag vill ju inte vara en bidragande orsak till hans missbruk. Jag har blivit lurad av honom förut när de gäller pengar.

Det är skit jobbigt att vara anhörig och bara se på.. 😭💔
Han är ju min bror och det har alltid varit vi två mot världen. 💞

Men han har slutit sig och vägrar prata med mig längre och försöker fly från sina problem istället för att ta tag i dem! 😢😖

Jag får ju reda på att han dricker även fast han försöker hålla oss utanför. Vi är ju många som bryr oss om han och vill att han ska komma på fötter, men vi vet inte hur längre!?

Vad ska man göra? Finns de något man kan hjälpa han med? (utan att man blir manipulerad)

@Naturell
Hej.
Så bra att du skriver här, att få ur dig 💞 och vi är ett gäng som förstår varandra. Det är jobbigt jo att stå bredvid.

Som du nog nämner kan du inte hjälpa någon som inte vill bli hjälpt. Det ligger hos honom.

En sak som en numera nykter alkoholist sade till mig då jag undrade hur kunna hjälpa min dåvarande pojkvän ; " vad du än gör, låna inte ut / ge ej pengar ... , fråga om han kommer med på evenemang (där man inte får dricka) "tjat, vädjan hjälper inte, du anses bara jobbig ... ".

I allt kaos, maktlöshet och ledsenhet,
försök göra något för dig. 🌹 💕

Sköt om Dig.

Hej, jag hittade den här sidan och det hade varit bra att få lite råd om hur jag ska göra med brorsan.
Han har supit bort sitt liv, sambo, jobb, lägenhet, vänner... Han fick en stor hjärnblödning som höll på att ta livet av honom för några år sedan. Efter det rymde han från neurokirurgen och köpte en flaska vodka på vägen hem från sjukhuset i Lund. Mamma lät honom bo hos honom och jag och mamma har försörjt honom i 5 år. Han har hållt sig nykter tills han jobbade en månad för några år sedan. Då tog han in på hotell och söp i 9 dagar tills pengarna var slut. Då kom han hem igen. De flyttade till min hemkommun för några månader sedan för att komma närmare mig. Jag hade hoppats på att kunna hjälpa till med det praktiska. Mamma hade varit dålig en tid och dog för några dagar sedan. Han är helt nere nu och super för mammas pengar, jag vet inte hur jag ska hjälpa honom. Han missade mammas sista tid på sjukhuset och sista farväl. Jag vet inte vad jag ska göra. Finns det någon hjälp att få från samhället? Han är inte skriven i kommunen eller på mammas adress.
Jag hade velat sörja mamma utan problemen med min bror.
//Hälsar alla drabbade, vi har det inte lätt

@Belanna Vilken tuff situation, klokt att du skriver här och söker stöd. Jag beklagar sorgen, och förstår verkligen att du skulle behöva utrymme för att sörja din mamma. Ett nästa steg om du inte redan gjort det är att kontakta Socialtjänsten för att rådfråga. Även om han inte är skriven i den kommun ni befinner er i så är det nog ett bra första steg, så du kan få bolla situationen och få veta vad det finns för hjälp och stöd för dig att få för att komma framåt. Vad tror du om det?

PS. Om du vill får du gärna starta en egen tråd så det är lättare för oss andra att hänga med på vägen, om du vill skriva mer. Du är välkommen här! DS.

Håller verkligen med tidigare inlägg. Jag hade ringt socialtjänsten både där han är skriven och där han vistas och bett om råd. Eventuellt också en orosanmälan det verkar ju vara illa med din bror. Om jag tolkar det rätt så blir han även bostadslös eller? Kan du tänka dig att för egen del ta kontakt med kyrkan och be om samtal. Önskar din bror samtyckte till och fick möjlighet unde genomgå en missbruksbehandling, dels för att bli nykter men även för att inse vad ett beroende gör med en människa. Han måste må mycket dåligt och bära på mycket skuld. Fin syster han ha men tänk på dig själv och ta emot all hjälp du kan få.

Hej och tack för era svar. Jag ska kontakta kyrkan och höra om de kan hjälpa mig att prata med brorsan. Han är väldigt fientligt inställd till myndigheter men kanske kan se kyrkan som möjlig hjälp ändå. Om jag kontaktar socialen blir det bråk, jag gjorde orosanmälan för några veckor sen då han vägrade lämna ifrån sig mammas bankkort när jag skulle köpa medicin till mamma då hon kom från sjukhuset (hon har varit in och ut några gånger innan hon gick bort).
Han blir bostadslös när vi inte har kvar mammas lägenhet som vi måste säga upp nu. Han är inte skriven någonstans just nu. Olagligt, jag vet men han vägrade skriva sig här då han har skulder som han inte ville att mamma skulle drabbas av med post från kronofogden.
Tyvärr säger han inte att han har några större problem. Han mår dock mycket dåligt och jag tror han bär på stor skuld men han vill inte prata med mig utan säger att han är stark och fixar detta.
Har inte ork just nu att starta en egen tråd nu då jag håller på att planera mammas begravning. Det får ta den tid det tar få får jag ta tag i brorsan sen. Skönt dock att få lite stöd från er. Tack.