Hej ny här och orolig för min sambos alkoholvanor.
Han dricker mycket, väldigt mycket….men diskret.
Vi har två små barn och han är världens bästa pappa till dom, man märker aldrig att han är berusad eller beteer sig märkligt kring dom. Så jag misstänker att han dricker på kvällar och nätter när de sover.
Hemma kan vinflaskor, starksprit, rom, öl etc försvinna på några dagar. Och jag hittar ofta tomma spritflaskor och vinboxar gömda lite varstans.

Han jobbar med människor och sköter sitt jobb och är omtyckt. Det är på helgerna som han sitter uppe och sover sen bort halva dagen medans jag är med barnen.

Nu i sommar har vi varit på landet med mina föräldrar och det var min mamma som reagera då hon hittade 4 tomma flaskor av rom, 2tomma vodka flaskor och 2 boxar med lådvin som var tömda, som sambon druckit helt själv på kvällar/nätter de senaste tre veckorna.
Dessutom vet jag att han druckit x antal öl under dagarna eller till middagen.

Har tagit upp det med honom, då säger han. ”Kanske druckit lite mycket, men det är semester, eller helg eller mycket på jobbet”, men att han ska lugna sig.

Eftersom jag endast märker av alkoholintaget är när jag hittar tomma flaskor, eller att hon sover mycket så har jag så svårt att säga att han är en alkoholist. Han beter sig ju inte berusad.

Jag kanske är medberoende, min mamma reagera starkt idag när hon hittade alla tomma flaskor och burkar och sa att jag måste få honom att söka hjälp, jag tar hand om allt praktiskt i hemmet, planerar utflykter, mat, tar hand om bilen, läkarbesök, rena kläder etc. Hon tänker att det kan ha ett samband, att han har svårt att ta tag i saker, skjuter gärna upp det, ” tar det senare” etc.

Vill gärna få andras tankar, aldrig tänkt att jag skulle bli medberoende.

Du låter som mig för några år sedan. Jag var i en relation med en man med problem och var medberoende under 8 års tid innan jag lämnade.

Jag tror du bör försöka prata med honom, även om det är svårt. Du låter som jag gjorde när man ifrågasätter om det verkligen är så illa som man tror eller att man inbillar sig, alternativt att man låtsas som att allt är bra utåt mot vänner och familj medans man ser alla tecken själv.

I mitt fall fanns det tyvärr ingenting jag lyckades göra, även om jag fått höra i efterhand att han sökt hjälp efter jag lämnat. Kan inte ge några råd därför om vad som funkar men jag testade allt. Gråta, bli arg, dricka med honom, hota osv osv. I hans värld hade han inte problem utan tog bara en god grogg efter jobbbet. Ni har däremot ett barn med i bilden vilket man kan hoppas gör skillnad. Enda rådet jag kan ge dig, är att hota inte med att lämna om du inte följer upp det. Det tappar effekten och rädslan som kan komma hos den beroende när de inser de håller på att förlora det som betyder mest, hota därmed inte att få om du inte menar det. Det skadar bara er relation mer om du stannar kvar

Ja om du kallar honom världens bästa pappa ……….
Barnet kan inte växa upp med att du täcker upp…
Ta hand om dig o barnet o lyssna på dina anhöriga ❤️❤️❤️❤️

@bella70 han år en närvarande pappa när han är med dom, leker och kramar och pussar så de blir inte drabbade. Mer jag som får ta hand om allt runtomring

Hej @zoo1234! Välkommen hit till Alkoholhjälpen. Vad bra att du skriver här och söker råd och information när du är orolig för din sambos alkoholvanor och hur det påverkar din egen och kanske så småningom också barnens situation. Även om du beskriver hur han beter sig på ett bra sätt när han är med barnen så beskriver du också hur du får bära ett mycket större ansvar för hemmet och familjen. Och det låter som att det kan bli väldigt krävande för dig i längden. Jag vill gärna tipsa om vårt anhörigprogram som du hittar här: https://alkoholhjalpen.se/anhorigstodet.

Det fint att läsa att du har stöd nära dig och fortsätt gärna ta stöd härifrån! Berätta gärna hur snacket gick.
Varma hälsningar,
Nell, Alkoholhjälpen

En sak man bör ha med sig är att någon som är van vid att dricka mycket ofta också bygger upp en tolerans. Mitt ex kunde dricka 9 glas vin på en kväll, han verkade aldrig berusad heller, men nog var han full alltid. Jag undrade ofta hur han kunde klara ev nykterhetskontroller med tanke på hans bilpendlande, han måste ju haft hög promillehalt jämt.
Går det åt så mycket alkohol kan du utgå från att han är berusad. Jag hade inte betraktat honom som en pålitlig vårdnadshavare av små barn även om han mest dricker på kvällarna. Hinkar han i sig mycket sitter det i även dagen efter när han är med barnen. Och det är absolut inte okej att du är familjens projektledare för att han dricker!

Men det är svårt att tro på.. min kom också glad o ville spela spel bla bla
Det innebar inte att det var tryggt och att barnen inte märkte.. inte bra när alla låtsas som inget.. kör han bil med dem, är han ensam hemma med dem? Vill verkligen påstå att även hunden som han skulle leka med for illa / blev osäker även om det ju såg kul ut,
Menar väl men det där är tyvärr medberoende o du o kidsen är viktiga. Var rädd om er. @zoo1234

Tack för era kommentarer❤️
Vi har pratat och han har erkänt att det blivit lite mycket på senaste och lovat att ta 6månader vit period from september för att bevisa att han inte är alkoholist.
Han själv tycker inte att han har problem, och att det är min mamma som reagera alldeles för starkt på alla tomma flaskor (han tycker att hon påverkar mig och vad jag ska tycka).
Samtidigt är vi hemma hos hans föräldrar nu och han har redan druckit rätt många öl och drinkar, men vågar inte säga något får då blir det ”tjafs”.
Jag kommer ge honom halvåret och se om han klarar det och inte kommer på en anledning att ändra sig.

@Åsa M det är sant, själv säger han att han aldrig känner dig berusad. Han dricker ju bara lite (enligt honom) men råkar bli varje kväll.
Som tur är har han inte körkort, tror inte han skulle sätta sig i en bil när han druckit.
Han menar på att han orkar ju ta hand om barnen vissa morgnar även om han däckar sen när jag kommer upp och tar över för dagen. Svårt att veta vad som beror på sömnbrist och vad som är alkoholens orsak….

Känner tyvärr igen det där. Hos mitt ex stod det alltid kassar med tomglas och burkar i hallen. Lättlurad som jag var gick jag ofta på att det var "samma kassar som sist".
Jag vill inte måla fan på väggen, men lita på din magkänsla. En alkoholist är mästare på att manipulera och få en att tro att man uppfattar fel. Att din mamma reagerar är enbart sunt, och att han blir upprörd över det är en tydlig varningsflagga.

@zoo1234
Det låter som det gått lite för långt.
Jag säger som Åsa, att lita på din magkänsla.
Det låter mer som han ska bevisa för dig att du har fel gällande hans alkoholproblem än att han inser vilka problem han har.
Ta hand om dig och som sagt lita på din magkänsla.

Bra att ni pratat men såsom ovan kommentarer, va lite vaksam. Varför ska han börja i september, varför inte nu direkt, då kan han ju dricka extra mycket under augusti innan han ska sluta. Blir kanske att han får över till att smygdricker istället för att dricka mer öppet. Svårt för en en person med alkoholproblem att erkänna det, vad jag förstått så måste personen själv nå sin botten och vilja förändra sitt liv.

@zoo1234 Åh fy. Jag känner med dig. Har absolut inget ytterligare att komma med, de andra här verkar ha svarat klokt. Du vet nog innerst inne att det inte är en rimlig situation. Mitt enda råd är att lyssna på din magkänsla - magen är alltid ärlig och har alltid rätt. Hjärtat och hjärnan kan en inte lita på i sådana här lägen. Ta hand om dig <3