Min sambo på 55-år dricker som om det inte finns någon morgondag. Han korkar upp öl efter öl och raglar runt i huset. Vi köpte hus för ett år sedan och har varit tillsammans i 3 år. Han blir verbalt elak mot mig och jag vet inte hur länge jag ska orka med det här. Det spelar ingen roll om jag tar hand om en del av ölen och gömmer undan. Då kör han med utpressning och tjat tills jag inte orkar stå emot. Han har inget konsekvenstänk och ibland önskar jag att det händer nåt allvarligt för att han ska fatta att han behöver söka hjälp! Hur hanterar ni era respektives alkohol problem med allt som följer?

@svenmyra00 Välkommen hit, även om jag är ledsen för din/er skull att du behöver komma hit. Det går nog inte att hantera en missbrukare. Har du nått fram till honom med hur du känner när han är nykter? Annars är väl det ett första steg. När väl berusningen är ett faktum är det ju omöjligt. Att sätta ord på att något är väldigt fel i ert gemensamma liv är väl det som behöver göras först och då visar det sig också om bara du har insett problemet eller om han är medveten om sitt missbruk.
Du säjer själv att du inte vet hur länge du ska orka och jag tycker inte du ska orka. Det är inget bra liv du lever just nu med din man och hans beroende är orsaken. Jag stannade väldigt länge och även om min man inte var redlös eller aggressiv på något sätt, så var det gräsligt att umgås med honom när han drack. Som anhörig kan man inte påverka den som missbrukar att sluta, det vet jag säkert och det har jag lärt mig den hårda vägen. Däremot behöver du fundera över var din gräns går och agera utifrån det, för DIN skull och för din framtids skull. Livet är ju som bekant inte hur långt som helst. Gör det ovana och tänk på dig själv en stund, vad vill du ha ut av livet? Skriv och läs här, det finns många med både mer erfarenhet och livsvisdom än jag här inne. Vi finns här för varandra 🧡

Hej och tack för dina kloka ord! Jag är tyvärr den kategorin av människor som prioriterar andra före mig själv men jag har förstått och känner att jag måste prioritera mig själv mer för att orka. Det finns många kloka ord här i forumet som jag ska ta till mig av. Framför allt den om kommunikation! Det är så lätt att känna sig besviken, arg och frustrerad på min sambo men det har ju inte fungerat hittills så jag måste hitta ett annat sätt att kommunicera.
Tack för ditt stöd 🌸

@svenmyra00
Välkommen till forumet, så bra att du hittat hit.
@Kevlarsjäl62 har redan gett dig en massa kloka tips.
Jag tror vi alla på anhörigsidan kan intyga att vi tillhör den kategorin som glömt att tänka på oss själva först.
Framförallt glömt att vi har ansvar över våra val.
Du försöker kommunicera med olika tekniker så du når fram, ibland når man fram och ibland inte.
Vart går din gräns för hur länge du orkar leva så?
Jag vrängde mig ut och in och tillslut var jag bara tvungen att lämna för att leva själv.
Var rädd om dig 🌸

Hej @svenmyra00 och varmt välkommen hit!
Du befinner dig i en väldigt tuff situation. Vad bra att du skriver här och berättar och ger andra chansen att ge stöd! Din sambo dricker mycket och blir då också verbalt elak mot dig. Många här har liknande erfarenheter som du. Du skriver att du inte vet hur länge du orkar har det så här mer. Det är inte okej att din sambo är verbalt elak mot dig så som du beskriver, du ska inte behöva ha det så!

Du har redan fått fina svar med goda råd här i tråden. Du skriver att du behöver börja prioritera dig själv mer. Vad skulle du kunna göra för att ta steg i den riktningen? Om du känner att du skulle behöva prata med någon om din situation kan du få stöd hos exempelvis Alkohollinjen (020-84 44 48) eller Kvinnofridslinjen (020-50 50 50).
Och fortsätt gärna skriva och berätta mer här om känner att det är hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Emilia, Alkoholhjälpen