@Delfinen80 Det är bra att tjata om sina alkoholfria dagar, helger😁. Jag ser det som en bra och sund hjärntvättning. Att man uttalar, sätter ord på sina mål, sina framgångar och planer. Det påverkar oss positivt. Man får tilltro till sin egna förmåga och det är så viktigt för att fortsätta vara motiverad och viljestark. Så kanon! Din fjärde helg och fjärde lördag som nykter!💪🥳. Det är skönt när man vaknar upp ur en mardröm och inser att det inte är sant! Tror också att det är en process som pågår och den lilla jäveln som jobbar i det undermedvetna. Men det visar också på att viljan att inte dricka är så mycket starkare!

Ha en fin söndag!❤️

@vår2022 Tack för stöd och pepp 😀 Ja den lille jäveln, precis 😏 Så att ”tjata” om dagar och helger är nog ett sätt för mig att hålla skyddet uppe mot den jäveln.

Tack detsamma 🙏❤️

@Delfinen80 halloj och god morgon! Tjata på du, det är väl härligt att få känna hur tiden passerar och att du hållit dig nykter! Snyggt jobbat med 4 helger!
Jag tror det var A Grace som skriver i en av sina böcker om det där med förväntningarna. Upplever att det stämmer väldigt väl, iaf för mig. Dessutom har ju drickandet tyvärr alltför ofta slutat i besvikelse, så här har det varit falska förhoppningar på något vis
Gällande mardrömmar så känner jag igen det med, det är kul att läsa att en inte är ensam. Jag hade en längre vit period och drömde att jag drack och har så himla sur för att jag sabbade min fina statistik 🤣 Men det är nog som du skriver, det är vad hjärnan jobbar med som visar sig i drömmarna ibland.
Ser fram emot att fortsätta läsa om dina alkoholfria dagar!

@Surkärring Fint att höra ifrån dig och din igenkänning 😀 känner verkligen igen det där du beskriver med förväntningarna som allt som oftast slutar med besvikelse - men hoppet är ju som bekant det sista som överger en ! Skönt att ha släppt taget om det där förbannade hoppet om antingen en ”lyckad fylla” eller kunna vara en måttlighets-drickare 🙏 för den delen ang måttlighet så gav det mig en värdefull insikt om när jag kom fram till att jag framförallt inte kan men heller inte Vill dricka med måtta . Får ju så att säga inte den effekt jag vill ha .

Veckorna eller framförallt vardagarna rullar ju på för mig , som sagt var inte alkohol-förknippade för mig. Men idag hände en sak i mitt känsloliv som jag jäklar i mig tror hör ihop med min nykterhet ! Jag hamnade i en situation där min eviga följeslagare SKAM i vanliga fall (alltså innan alkohol -stoppet ) skulle ha tagit sin främsta plats hos mig. Det blev så underligt när jag så att säga väntade på att Skammen skulle komma men den infann sig inte ! Istället blev jag först irriterad och sen arg , haha! Det här är så ovanligt för mig att jag vet knappt om jag upplevt det förut . Det är också en situation som jag tror att de flesta skulle kunna koppla ihop med att skämmas och lätt kunna relatera till skam. Jag kunde prata om det sen också och häpet konstatera att ”nej jag skäms inte . Det här är jag och det här har jag gjort och nu tar jag ansvar för det ” (orkar inte gå in på detaljer men det är ingen som behöver tänka att jag dödat nån eller skadat nån 😅) . Plus att jag både tänkte och reflekterade högt sen om situationen och utan att skämmas . Han var också lite häpen över att jag av alla människor inte skämdes eller tänkte /uttalade att ”vad ska folk tro…”. Jag skiter i det var känslan idag och det var så befriande (när jag släppt på irritationen /ilskan alltså ) 😀🙏

@Delfinen80 Nu svarar jag på dina gamla inlägg och nyare. Har inte hunnit med forumet det senaste, hade en kris själv som jag behövde återhämta mig ifrån.

Tänker på det du skrev om din övertygelse om att inte vilja dricka någonsin igen och ifall du skulle vilja det i framtiden. Jag tror att vi kommer få många förvarningar om vi skulle dra åt det hållet. Lär vi oss lyssna inåt och lär känna oss själva, tar itu med problemen som uppstår i livet istället för att ignorera dom, då håller vi oss i rätt riktning. Jag tror också att det är viktigt att aldrig släppa forumet (om man inte hittar en annan grupp med samma problematik, typ AA) att aldrig släppa vart vi varit. Det är nog lätt hänt efter många år att man känner sig så stabil att man tror sig inte behöva det men då ska man nog vara vaksam. Man behöver inte vara inne varje dag kanske men ca 1 gång/vecka är nog vettigt skulle jag tro. Just det att ALDRIG glömma.

Vanan i helgerna satt jättelänge för mig, jag lät mig se fram emot min a-fria öl på fredagen efter jobbet. För mig har det hjälpt jättemycket. Det är först nyligen som jag inte känner behovet av det längre. Kan fortfarande köpa hem det till helgen men behöver sällan ta det numer utan är mer sugen på en cola faktiskt. Det är väldigt skönt. Skumt att det tog typ ett år innan vanan bröts men å andra sidan är det många års vana som skulle brytas.

Så skönt för dig att ha haft ”pratet” med din dotter. Jag tror nog hon säger framöver om det är något hon vill lätta sitt hjärta om. Mina barn har fortfarande inte sagt många ord om att jag inte dricker eller om att jag drack. Jag var ju så hemlig så det är inte säkert de förstått särskilt mycket. Jag drack ur kaffekoppar och gömde, när jag drack mig full var det när de somnat, höll mig ”ordentlig” när de var i närheten och var inte närvarande med dom utan väldigt upptagen med annat så de inte skulle märka att jag druckit.

Alkoholdrömmarna har jag haft flera under de första, säkert 9 månaderna. Jag tror det är processen som jobbar även på det undermedvetna. Jag tror det är bra.

När skamkänslan inne infinner sig. Jag minns så tydligt när jag upplevde det första gången med. Då var det att jag blev förbannad och sa ifrån på alla sätt. Jag brukade känna en oerhörd skam för att jag blev arg innan men det var första gången jag kände ”fan va häftigt, detta är jag, mina riktiga känslor och de var berättigade” skämdes inte och det var en sådan befrielse.

Kram❤️

Det är intressant med skam, när man kommer på den, känner den och släpper den. Det borde stå i innehållsdeklarationen på alkohol ”Mycket vanliga och ofta förekommande biverkningar vid intag av alkohol är skam. Symptom på skam är att man känner sig oduglig, värdelös och att man vill gå och gömma sig”.😂

Det som jag tyckte blev så uppenbart när jag slutade dricka var just att den skam som alkoholen orsakade försvann rätt fort. Jag kände mig inte oduglig, värdelös och ville inte längre gömma mig. Jag kunde stå upp för mig själv. Därefter kunde jag börja ta tag i mina innersta känslor och även skammen som inte var orsakad av alkohol. Ta upp den på ytan och se vad den innehöll och bestod av. Den som påverkade min självkänsla, mina tankar om mig själv och min självkritik.

Här en länk om skam ”det viktigaste du behöver veta om skam” om ni är intresserade och vill lösa mer. Tycker den är bra.

[länk borttagen pga försäljning]

Ha en fin onsdag!🌞❤️

@Himmelellerhelvette Tack för dina kloka ord 🙏 Jag gick nu in och läste i din tråd om hur dina tankar och känslor gått . Förstår att det inte är något lätt med din man. Tycker du är både klok och modig som väljer att skriva och reflektera om det ❤️

Jag har hittills inte skrivit om min man , främst för att jag både vill och behöver ha fokus på mig själv . Men det kanske kommer så småningom ju längre fram jag kommer och med det en större trygghet i nykterheten. Kort sagt så har han inte heller en oproblematisk relation till alkohol och heller inte (inte förvånande ) en oproblematisk inställning till min nykterhet . Han säger att han vill vara mitt stöd men säger annars inte så mycket , frågar inte mycket osv . Jag berättar dock ändå 😏 Jag tänker att tiden får utvisa vilket stöd han faktiskt är , eller om han inte alls är ett stöd .

Tänker att du har helt rätt om det med att Aldrig glömma. Jag är både rädd för att dricka igen såklart men också rädd för att glömma . I alla fall förmildra . Skriver ju både här men har också egna anteckningar där jag bland annat staplat upp och fyller på eftersom en lista med fördelar av att inte dricka . Har också antecknat att om jag nån dag får för mig att jag ändå ska dricka så ska jag kunna ha ett argument för att alkoholen ska bjudas in i mitt liv igen på VARENDA punkt på den där listan. Alltså ett argument för alkohol på varje fördel nykterheten ger . Jaja vi får se om hur det funkar men oron för att jag ska glömma handlar ju såklart om det. .

Vad häftigt att du också minns och var med om när skammen inte infann sig utan istället ilskan ! Ska bli spännande att se om jag upptäcker liknande här framöver .

Inför kommande helg så får vi besök och jag kommer att behöva sätta ord på att jag är nykter nu. Filar på hur jag ska säga det (andra gången vi ses under min nyktra period så jag kan inte ”skylla på” något tillfälligt ). Jag tror jag har landat i att jag ska säga att jag kommit fram till att jag mår så bra av att avstå , att jag får mindre ångest osv . Tror inte att jag blir ifrågasatt men däremot att personen ifråga kan bli lite besviken (sjukt egentligen ) och tycka det är tråkigt att jag inte vill dricka vin tillsammans … fick förresten höra det förra helgen ! Att jag var tråkig som inte drack , en av grannarna . Såklart en som var berusad själv och gärna vill ha andra berusade kring sig , det logiska i mig har förståelse för det men den känslomässiga i mig blev ledsen av dels tjatet (igen) men också uttrycken av att jag är tråkig … det är ju vad alkohol - jävulen själv kan varna mig för ; att jag både ska betraktas som och också bli tråkig som nykter . Fast det stämmer inte ! Skulle jag vilja skrika till både grannen och jävulen😜 Förra helgen förde jag allvarliga samtal , skrattade högt och hjärtligt åt saker , skämtade osv utan en droppe alkohol i kroppen. Senaste år tror jag faktiskt att jag varit mer trött mig som onykter än nykter ; mer tillknäppt för oron att visa att jag är onykter , tröttare osv osv .
Ha en fortsatt fin kväll och tack för att du skriver , det betyder mycket 🙏

@vår2022 Haha så klockrent om innehållsförteckningen 😂 Det är ju verkligen så sant 🙏

Jag hann gå in på länken tidigare , känner igen det men finner det här med skam så fascinerande också . Hur skam kan vandra vidare i generationer genom släkt ! Uppkommen av olika anledningar men skammen är det gemensamma på något sätt . Och det luriga med den är att vi skäms för att vi skäms… så många pratar inte om den och på så vis hänger den kvar . Jag ser fram emot att bli lite mer rakryggad genom mitt val av nykterhet , sträcka liiite mer på mig🙏

Tack för dina kloka ord , de värmer ❤️

Jag tänker att skammen är så himla lömsk. Den äter sig in i cellerna, som att man är strykrädd. Att bit för bit anhänga sig den känslan är så befriande att det nästan inte går att beskriva.
Det här med att känna sig ”skyldig att vara kul” för andras skull känner jag också igen från mitt första halvår, typ? Nu är det som med skammen. Ingen annans förväntningar på mig- styr mitt liv, för jag styr mitt liv!
Heja 🤗

@Se klart Det här med en befriande känsla … det måste väl slå alla berusade tillstånd tillsammans också 🙏😍? Jag fick nog en förnimmelse igår av den befriande känslan , så fantastiskt ändå ❤️ !

Ja men absolut - vara rolig för andras skull och känna skuld och skam om man nu skulle uppfattas som tråkig … lägga ansvaret där det hör hemma är ju vad det handlar om! Om någon tycker att jag är tråkig för att jag inte dricker alkohol så är det ju faktiskt inte mitt problem . Rätt enkelt egentligen men ack så svårt det kan vara ändå 😅

Tack för dina kloka tankar 🙏❤️

@Delfinen80 Såg precis på uppdrag granskning ”bortförd” på SVT. Handlar om hedersförtryck och våld, tjejer som blivit bortförda till sitt ursprungsland från Sverige. Att förlora sin heder i familjen är den värsta skammen man kan få och att döda pga av den hemska skammen som det innebär, är värt mer än att bära på den skammen. Förstå vilken inverkan skammen har och hur farlig den är! Den skammen är ändå besläktad med den skammen vi pratar om här på forumet. Den kan gå i arv i familjer, saker man aldrig pratar om, men som de flesta förmodligen känner till. Skammen att på olika sätt vara annorlunda eller ”misslyckad” gentemot gängse uppsatta normer och regler. Att ”skamma” genom att vara nedsättande och utöva makt och olika former av våld. Skuld har ju en funktion att vi ska veta vad rätt och fel är, bete oss på ett bra sätt mot varandra och att vi ska känna skuld om vi gör fel. Då kan vi be om ursäkt. Men när vi börjar känna skam har man gått upp flera nivåer och kan handla om att be ursäkt om för dem vi är eller för att man är den man är. Den är bra mycket knepigare att handskas med, men det går att även genomskåda, den liksom det går att genomskåda alkoholdjävulen. Det krävs lite arbete för att bli av med olika typer av djävular, men det går!

Så upp till kamp mot skammen!💪😁❤️

@vår2022 Jag tänkte också på heders-kulturen , där ju skammen precis som du så tydligt beskriver går som en röd tråd ! Att hota om våld , utöva våld eller i värsta fall döda för att personen i fråga anses ha dragit skam över kollektivet . Måste se uppdrag granskning , tack för tipset 🙏

Ja skammen den borrar sig in och fast. Och kan ta över ens liv i värsta fall ! Skuggar allt annat på något sätt . Men precis som du så klokt uttrycker det ; det går att kämpa emot och det går att besegra den 💪🥰

@Delfinen80 Jag hade också fokus på min egen nykterhet de första månaderna. Jag var så fokuserad på den att jag inte ens la märke till att min man drack ett par glas vin här och där på helgkvällarna förän jag efter ca 3 månader upptäckte en BIB i sopporna. Då kände jag mig självupptagen och samtidigt besviken på att han inte var nykter med mig som han sagt att han skulle. En månad efter det tog jag upp till diskussion och han lovade att skärpa sig. Därefter har jag haft fortsatt fullt upp med mig själv och alla processer, nedtryckta känslor som behövde komma upp och bearbetas så jag har bara noterat att han druckit på helgerna men tror jag tyckt det varit skönt att bara få bli lämnad ifred i min utveckling så jag har inte tänkt på vad han gör. Semestern noterade jag mest också att han drack varje dag men inte heller då störde det mig något särskilt för jag hade nya saker att bearbeta. Summan av kardemumman är väl att han inte fått någon direkt uppmärksamhet av mig, jag skulle kunna känna skam för min självupptagenhet men det gör jag inte, jag har behövt detta året men nu när jag vaknat blev det solklart att hans dryckesvanor är problematiska. Nu kommer jag kunna stötta honom om han behöver mitt stöd.

Inför kommande helg är jag säker på att du kommer på något smart att säga som känns bekvämt och sant för dig. Ska se om jag kan radda upp ett par tips?
”Jag har bestämt mig för att vara nykter några månader för att förbättra min hälsa”
”Jag har märkt att min sömn blivit så mycket bättre utan alkohol så jag ska fortsätta vara nykter några månader”
”De sista gångerna jag druckit har jag fått ångest så jag har bestämt mig för att hålla upp några månader”

När det sedan gått några månader kan du tex säga ”Jag mår så himla bra utan alkohol så jag har bestämt mig för att inte dricka mer” eller nått.

Jag tyckte det var jättesvårt hur jag skulle säga, jag tänkte tusen tankar på hur jag skulle formulera mig.

Nu är jag där att jag bryr mig inte om någon säger att jag är tråkig eller så. Jag dricker inte. Det är så obeskrivligt skönt att äntligen ha släppt det. Det är som med skammen ni diskuterat, när det släpper är känslan så maxad som en berusning aldrig någonsin kunnat ge mig. Jag är fri! Behöver inte ursäkta mig för någon för att jag inte dricker. Tycker faktiskt att de som dricker kan be om ursäkt för att de förändrar sin personlighet.
Typ ”ursäkta mig, jag tänkte ta några glas, min personlighet kommer bli lite förändrad, förstår att det blir jobbigt för dig men jag tänker dricka ändå för det är normaliserat”

Galet! Att samhället tycker det är normalt att vi ska inta sinnesförändrande substanser men inte normalt när man låter bli?

@Himmelellerhelvette Skönt att läsa om dina resonemang och din relation till din mans drickande . Jag är självupptagen nu men jag behöver vara det ! Däremot kan jag se att på sikt kan det komma att bli ett problem om han ska dricka på ett sätt som inte passar mitt nya liv. Som du också beskriver , bli personlighetsförändrad för det är ju vad det handlar om om du överskriver mer än ett par glas och det gör ju många som dricker .

Tack så mycket för tips 🙏 Det är precis de där formuleringarna i olika former som jag tänker mig ! Ingen som jag känner är ju jag skyldig att deklarera för hur dåligt jag mått av alkoholen , vilken ångest och vilken skam och detaljer kring det utan det räcker ju gott och väl : jag mår bättre utan. För dyr är ju helt och hållet sant.

Du har helt rätt . Det är helt galet att de som avstår är de som ska ”stå till svars ” och inte tvärtom. Tyckte att @vår2022 kommentar om varningstext på alkoholhaltiga drycker (biverkningar ) var så slående också 😅 På t ex en vinflaska skulle aldrig alla biverkningar ens kunna rymmas , än mindre på en ölburk 🙈😂 Ja herregud så tokigt egentligen .

@Delfinen80 Hur det blir med din man och alkoholen kommer falla på plats så småningom. Jag fick fina råd i min tråd om att inte skynda fram, ett steg i taget och inte göra förhastade saker.

Så små frön i honom som han förhoppningsvis grubblar över.

Kram❤️