Idag har jag varit nykter i ett år och jag hoppas att jag förblir nykter livet ut genom att fortsätta leva ”en dag i taget”. Jag hoppas med detta inlägg kunna inspirera någon annan att också hitta rätt och uppleva nåden att bli fri från alkoholen. Jag var ganska illa däran så det som skett är ett mindre mirakel, men också mycket fokuserat arbete. Kan jag så kan du. Så här gick det till..

Efter några första trevande försök att lägga ner alkoholen (under några år) fick jag nog. Drickandet gav mig för många konsekvenser och min hälsa var körd i botten. Vet inte om jag hade ”nått min botten” men jag var slut med alkoholen, färdig. Jag orkade inte göra mig själv besviken fler gånger, orkade inte göra min omgivning besviken fler gånger. Jag kom till insikt om att jag inte kan dricka ”ett glas vin” ibland utan att det blir en hel flaska (eller 3) och även om jag kunde hålla nere nivån till ett par glas vin första kvällen så visste jag att det blir mer kvällen efter för att sedan sluta på samma sätt i vinboxhelvetet. Samma historia gång efter gång.

Gav upp.
Jag gav upp tanken på att kunna dricka och förstod fullt ut att jag är alkoholist. Bara att acceptera och börja jobba från här. Jag valde att leva, att ta fighten och om jag nu var alkoholist så var det under de förutsättningarna som jag måste starta ifrån. Jag ville vinna kampen och få tillbaka min värdighet.

AA.
Började gå frekvent på möten och tog till mig 12-stegsprogrammet. När jag först kom till AA trodde jag (precis som alla andra tror) att jag inte var lika mycket alkoholist som alla andra, men förstod snart att det var jag . Jag såg alla dessa glada fria människor som hade allt från 1 månads till 30 års nykterhet och jag ville ha det dom verkade ha. Jag kände en gemenskap och fick så småningom riktigt bra vänner där. Vänner som jag idag umgås privat med. Det är faktiskt en otroligt viktig bit det sociala eftersom jag ville bryta ensamheten som jag annars kände pga sjukdomen.

Mindfulness.
För mig var stress en utlösande faktor till drickande. Det var kanske så det började när man kom hem efter en stressig dag och ”behövde varva ner”. Lösningen blev vin. Idag försöker jag hålla stressnivån nere och avslutar ofta dagen med minfulness. Har märkt att det får mig att somna lätt. Jag har alltid haft svårt att somna utan alkohol innan.

Utbildning.
Jag var tvungen att förstå allt om sjukdomen. Jag ville veta varför jag hade betett mig som jag gjort och hur jag kunde undvika sug och att ta fler återfall. Jag googlade och läste allt om alkoholism, beroende, hur hjärnan/kroppen påverkas, gick på föreläsningar, lärde mig om HALT (Hungrig, Arg, Ledsen, Trött), PAA (se tidigare inlägg https://alkoholhjalpen.se/comment/111503#comment-111503), Kollade på youtube och lyssnade på ljudböcker om alkoholism mm.
Tips på bra (ljud) böcker:
”Tack det är bra” av Cecilia Svensson,
”Leva nykter” AA
”AnsvarsFULL” av Camilla Kuylenstierna
”Stora boken” AA
”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg
”Mer mindfulness i vardagen” av Ola Schenström
”Sluta kämpa – börja leva” av Sanna Ehdin

Aktivitet:
Träning gav mig endorfiner och känslan av välbehag tillbaka. Dessutom bättre nattsömn. I början promenerade jag mycket när jag lyssnade på böcker/youtube. Idag joggar och styrketränar jag regelbundet och har gått ner nästan 20 kg det senaste året. En total fysisk förvandling som också har blivit en viktig del på denna resa som jag gjort och fortsatt gör.

Nyttig kost.
Att sluta dricka krävde en total livsstilsförändring av mig. Jag ville ändra på allt för att börja på något nytt. Jag slutade med skräpmat och började äta nyttig mat och tillskott av vitaminer och proteiner. Det kanske inte är superviktigt för andra men för mig var det en daglig påminnelse om att jag ändrat på mitt liv.

Stänga dörrar till alkohol.
Jag har idag sett till att det inte finns några möjligheter att falla tillbaka i drickandet. Jag har talat om på jobbet att jag inte dricker mer (och sagt varför), jag har pratat med hela min släkt och sagt som det är, och snackat med mina närmaste vänner. Nu kom det ju inte som en överraskning för min omgivning att jag är alkoholist direkt :). Men det är bra att dom får ta del av min resa in i nykterheten. Det är otroligt givande samtal. Man får naturligtvis otroligt mycket beröm men det är också en träning i att vara öppen och ärlig, inte minst mot sig själv.

Njuta av att leva nykter.
Tacksamhet. Det var tricket för mig till att fortsätta leva nyktert och gilla mitt nyktra liv. Jag försöker vara tacksam för det nya liv jag fått. Och det är jag. Så tacksam att jag absolut inte vill tillbaka till det som var. Där någonstans försvann mitt sug och lust att dricka alkohol..

Hoppas nu att jag kan inspirera någon annan att lyckas bli nykter. Det är en bitvis tuff resa men det är värt det. Det går inte att med ord beskriva hur skönt det är att slippa skuld och skam. Jag har fått min värdighet tillbaka. Och lusten att leva och lära mig nya saker är idag större än någonsin. Innan vaknade jag trött och tom. Idag vaknar jag nyfiken på vad som är mitt nästa mål. Jag vill leva i verkligheten, utan bedövning. Jag ser fram mot att ta reda på vem jag verkligen är och hur långt jag kan nå :)

Lycka till. Kram.

6 år (och lite till :)
Nu har jag passerat 6 år nykter och livet ångar på..
Att dricka är otänkbart.
Livet är för intressant för att vara trött, sur och irriterad.
Vill inte bedöva mig.
Vill vara här, vill känna.

Kämpa på nu alla.
Man måste igenom 6 månader.
Sen början resan (som jag inte kan beskriva - måste upplevas)

Kram

Vin Santo

@Äntligen fri
Stort grattis till dig - så otroligt fint att läsa att du fortfarande är nykter :)
Vi skrev lite 2016 när jag hade min förra nyktra period - mitt nick var Christoffer.
Jag föll tillbaka och det hela eskalerade under 2020 och nu ör jag tillbaka på forumet igen - nykter sedan drygt 3 månader.
Att läsa om dig var det jag behövde - jag har inte satt någon till för min nykterhet denna gång men känner nu att det absolut kan bli en låååång nykter resa.
Jag funderar på att börja jobba lite med mig själv denna gång och inte enbart sluta dricka. Vill mer hör i livet och känner ofta att saker och ting inte riktigt är som de kunde vara om du förstår.
Har du tips så dela gärna med dig - du är en stor inspirationskälla här! 6 år! Respekt!
Keep it up!
C

Checkar in snabbt med 2567 dagars nykterhet (7 + år).
Inte för att få beröm utan för att påminna alla om att det är möjligt.
Kämpa på nu, livet är för kort för att kastas bort i dimman.
Finns så mycket att uppleva.
Finns så mycket att hinna göra.
Finns så mycket att se, höra och känna
Kram :)

@Äntligen fri Tack för det. Jag har läst hela din tråd nyss, tack för att du delar och påminner mig som nyligen bestämt mig för att jag inte vill dö i den här sjukdomen om att det är möjligt.

@Äntligen fri Över 8år! Fantastiskt att läsa! Hur gör du nuförtiden för att hålla riktningen? Jag har hört att man måste fortsätta jobba med sig själv aktivt resten av livet för att inte falla tillbaka. Känner du att det är så?

Kram❤️

@Himmelellerhelvette
Jag går på AA möten.
Jag har städat ordentligt i huvudet (jobbat med mig själv).
Jag litar på att allt kommer lösa sig på ngt sätt. Litar på min högre makt.
Jag hjälper andra. Då får jag en paus från mig själv en stund.