@Mormor2023 Hej! Den där kommentaren ”du har väl inga alkoholproblem” känner jag igen. Det kan vara någon som själv inte har erkänt för sig själv att den har alkoholproblem, som vill ha en drick-kompis, någon som tänker att en som har alkoholproblem är en som sitter på parkbänken. Jag tänker att man känner sig själv bäst, att om man inte kan hantera alkohol på ett bra sätt och precis som du kan jag inte ta bara ett glas, jag vill bara ha mer och för mycket. Att om alkohol ger negativa konsekvenser för en så är det ett problem. Och den där skallen som också ställer till det, som dividerar med en, att nu kan man nog ta sig ett glas på ett normalt sätt, är ju också ett slags tecken på att den har alldeles för mycket fokus på att dricka, att det finns för mycket tankar på alkohol. Det är ju symptom på alkoholproblem. Så ta den säkra vägen, lyssna och lita på dig själv att det finns ett problem, låt hjärnan få återhämta sig och drick alkoholfritt på nyår. Ge det tid, då klarnar tankarna allt mer och du kan lättare se det utifrån om hur det står till och vad du behöver göra. Vägra börja om på ruta ett igen, det suger och det kan bli svårare att ta sig upp igen.

Gott nytt år till dig när det beger sig!🥳🎉❤️

Kommer ihåg en intervju med Hanna Hellberg där hon sa att ett kompisgäng behöver en person som är alkis men som man säger inte är alkis. För då kan alla andra tänka att
"jag dricker ju mindre än XX och hon är ju inte alkis, så då kan ju inte jag ha problem". Intressant tycker jag, jag försökte ofta ursäkta mitt eget drickande just så.

Hej! @Mormor2023,
Kul att du skrev några ord. Själv skriver jag så mycket tok på min sida att jag är förvånad att nån orkar läsa sånt liksom. Hoppas att du får en fin och nykter kväll kompis.
Hej & Hå - Kämpa på!

@mormor det är bara du som har makten att bestämma över ditt drickande. Det måste man på något sätt förstå fullt ut- för att kunna ta ansvar för sitt liv.
”Alla andra” är inget bra underlag för beslut. Men många gömmer sig bakom detta, eller gissningar och hörsägen.
Att ta ansvar är att ta hem problemen och hantera dem där. Ingen annan kommer att göra det åt dig. Känslan av frihet när den förståelsen landar i en är omvälvande. Då börjar livet på ett nytt sätt! Gott nytt år på dig 😍

Gott nytt år! @Flarran @Se klart @Kennie @vår2022 @Amanda L @hgk med flera :)

Kvällen var relativt lugn här. Hade ett par på besök med deras och mina barn. Det var trevligt. Men det dracks och försökte bjudas. Men jag hade planerat att hämta några ungdomar efter tolvslaget så jag hade ett bra alibi för att stå fast. Skönt. Men det slår mig hur mycket han dricker. Jag räknade inte jättenoga men en vinflaska och några tomma ölburkar stod det efter mannen iallafall. Det är rätt många enheter ändå, även om det inte är någon som jag skulle säga har ett alkoholproblem. Jag blir faktiskt lite äcklad snarare än sugen. Jag provsmakade en ny sorts cider, inget sug och inget drama. Skönt. 2024 kommer nu med en ny energi, nya friska tankar och snart två månader, men dagarna är faktiskt inte så viktiga längre. För mig är den mentala resan väldigt spännande att kliva liksom ur och titta på utifrån. Hur något så viktigt kan bli så oviktigt så fort. Tänker på fler saker jag värderar idag som kanske bara grundar sig i någon rädsla eller oro snarare.

@Mormor2023 God fortsättning! Ja, den mentala resan är det viktigaste och riktigt spännande om man nyfiket utforskar den. Den är sig själv man möter i olika skeenden av sitt liv. Det är intressant att reflektera om det i fler nyanser och även ofta omvärdera och ta in nya perspektiv. Laga, bygga om, bygga ut och vårda. Att hitta sina värden i livet och gå mot dem. Då är dagarna inte så viktiga längre för det är inget direkt mål som ska uppnås som nykter, det är mer att hitta ett förhållningssätt till livet och hur man vill leva det. Sen är tid som nykter viktigt på så sätt att det tar sin tid för att bli återhämtad i hjärnan och få en bra balans igen. Det är härligt på så många sätt med en nykter livstil.

Ha det gott!❤️