Jag måste sluta. Bakgrund likt de flesta trådarna jag läst.
Men det är inte ”bara” att sluta, det har jag gjort i princip varje gång jag vaknar dagen efter att jag har druckit. Och det gör jag många gånger i veckan. Jag blir inte dygnfull i veckorna men ofta på helgerna. Klarar mig rätt bra då jag somnar.

Men till frågan, hur ska jag ”inte börja” dricka typ ikväll? Hjälp mig gärna för vilja finns.

Enkelt tips! Se det bara som ett äventyr att inte dricka alkohol ikväll. Planera innan vad du sak göra och äta. Väldigt lätt att du annars går på autopilot och dricker alkohol. Prova bara ikväll och skriv på forum hur det känns!
Lycka till.

@mycke74
Hej o välkommen hit.
Vet själv att det är svårt att sluta dricka.
Se till att du aldrig är hungrig o bestäm dig för att inte dricka. Tänk också på negativa med att dricka som ångest minnesluckor och nödigt pengautlägg och det positiva med att vara nykter som mer energi sover bättre ingen ångest och pengaspar. Har själv försökt flera gånger men med tiden så kommer det att fungera.

Tack för era svar. Det gick tyvärr inte igår kväll heller. Jag fattar inte. När jag är nykter är allt bra förutom att jag inte klarar av att säga nej till mitt invanda mönster att ta den första enheten. När jag tagit den och kanske 1-2 till så är jag kreativ och ändrar personlighet. Skulle kunnat stanna där så det är en känsla som är Sivertsson och härligt att vara i. Men den personen jag är då lider gravt av FoMo (fear of missing out) och häver i sig.

Jag inser ju på morgonen som nu att första enheten är den värsta. Men jag har inte verktygen att inte bjuda in mitt andra jag.

God Morgon!
En gammal kollega berättade för mig att "Antingen dricker man för att komma bort från något, eller för att komma till något". Du beskriver det som att din personlighet ändras när du dricker alkohol. Visst är det så att alkoholen dämpar vissa saker, typ omdöme och konsekvenstänkande. Sedan får du ju ett dopaminpåslag av alkoholen som känns bra. Nackdelen är att sedan tippar hjärna över till att bli lite deppig efteråt. Om man dricker för ofta och för mycket så kan det tyckas som att livet därför bara är skönt och roligt när man druckit och grått och trist och obekvämt när man är nykter. Det så så det funkar och får människor att kväll efter kväll intaga alkohol. För att livet ska få lite färg och schwung. Men tyvärr är det ju en kemisk illusion. Det vet du säkert redan.

Jag vill föreslå att du tittar på Huberman på Youtube i det avsnittet där han bjuder in Anna Lempke. Hon är professor i Neuropsykiatri och har skrivit boken Dopamin Nation. Hon arbetar med människor som har beroende och förklarar på ett väldigt medkännande och informativt sätt vad som händer i hjärnan.

Ha en riktigt bra dag och ta hand om dig!

@Bipop
Hej..
Känner igen mig starkt i det du beskriver.
Det låter som om du själv insett att det gått för långt. Det är jättesvårt att sluta jag vet.
Var nykter genom AA 2022 i 7 månader sedan hände något och jag började igen. Kämpade hela förra året nykter ett kort tag sedan igång igen. Nu försöker jag igen har var nykter ett kort tag. Nog är det när alkoholen ställer till allt med livet som ångest o minnesluckor o när det blir värre för varje gång.
Jag använder nu en app Im sober där vi stöttar varann och som räknar antal dagar.
Ta hand om dig

@Bipop Det verkar som du blivit beroende. Inget konstigt, då ju alkohol är ett beroende framkallande medel… Precis som det är svårt att fimpa är det därför svårt att sätta korken i flaskan.
Jag tror att man verkligen måste vilja skuta, man vill inte dricka en droppe till. Även då måste man nog de flrsta dagarna se till att man inte KAN dricka.
Släng bort all alkohol, planera i detalj vad du ska göra. Exempelvis lååång promenad eller hård träning, en god middag och bra serier. Att göra sig fysiskt trött brukar hjälpa, att göra en plan varje dag underlättar. Sysselsätta sig är bra. Med tiden försvinner det värsta suget och det går allt lättare.
Att sluta dricka är väldigt mycket att börja göra andra saker…
Men precis som andra förändringar måste man ha en plan och vara beredd att det kan gå upp och ner.
Men det är så värt att kämpa för!
❤️👍

@Lonely Man
Hej! Ska kolla upp appen. Jag började min nykterhet igår, vart sugen redan på kvällen men la mig tidigt så det undveks. Vet sedan tidigare att det blir lättare med tiden för mig så jag får försöka!

@Amanda L
Jag både röker och super. Har/har nog haft de flesta beroenden utan drog-droger. Ja jag vet, lite där jag är nu, jag vill men ändå inte. Hittills funkar jobbet även om vissa relationer tar stryk men det tar jag på ngt sätt inte till mig. När sambon påtalar att jag dricker för mkt säger jag att vi borde separera. Sjukt att välja sprit före sin älskade..

@Bipop Ja, kanske måste du fundera mer på vad alkoholen betyder egentligen. För till slut kan det vara det enda du har kvar om förhållanden, jobb och vänner försvinner. Är det verkligen värt det?

@Bipop Jag kanske missförstod dig. När det gäller stress och ångest kan den mycket väl vara skapad av alkoholen och därmed också försvinna med den också…
Tycker du ska söka hjälp om du inte klarar det själv. Eller med hjälp av oss här. Har du provat alkoholprogrammet här?
Jag tyckte det hjälpte mig. ❤️🙏🏻

@Denlillamänniskan Bra råd o tankar !!! Läser med hög igenkänning!
Jag kommer få utmaning i helgen …
Ska försöka att tänka på ångest och minnesluckor INNAN första glaset !
Jag vill verkligen bli nykter, men det har jag sagt såååå många gånger!
Glad att jag hittat hit och går dela / läsa om våra utmaningar!