Jag är 47 år gammal och har varit spik nykter i 110 dagar.
Från en nykter synvinkel har jag upptäckt att jag har missbrukat alkohol i över 20 år.
Jag har aldrig haft kontroll över mitt drickande. Jag har pajat relationer, jobb, ägodelar och kroppen år ut och år in utan att vid något tillfälle inse att jag är alkoholist. Jag har ljugit och smygsupit utan att förstå eller acceptera att jag har problem.
Helt galet när jag ser tillbaka på det. Tur att jag överlevt.
Synd att jag har supit bort så många år som kunde ha använts på ett bättre sätt.
För 110 dagar sedan slutade jag att dricka och jag har ingen önskan eller sug att dricka igen.
Däremot har jag fan inte skrattat sen dess. Ingenting är roligt eller spännande. Allt är grått.
Min kropp mår förstås bättre men jag är farligt nära att bryta ihop i en ordentlig depp.
Jag vet liksom inte vad som gör mig glad längre. Eftersom allting som varit roligt förr har varit kopplat till stöddig alkoholkonsumtion så ifrågasätter jag allt. Och jag får liksom inte ihop vad jag gillar längre. Allt känns som sagt grått.
Har någon av er känt samma sak och hur löste ni detta problem? Blir det bättre?

@Bunkersvets Hej, ja det blir bättre. Det där gråa beror antagligen på att din hjärna inte är återställd ännu. Det kan ta olika tid, men det kan såklart bero på andra orsaker också. Men du har fått stora dopaminkickar av alkoholen och till slut funkar inte de naturliga lyckokickarna. Det tar tid innan de kommer tillbaka. För mig tog det nog omkring tre månader innan jag plötsligt en dag kände en ilning av lycka. Det var en fågel som sjöng…
Men det kan säkert ta olika tid.
En annan sak som jag tror är viktig är att skapa nya vanor, planera för roliga saker. Med tiden kommer det att hjälpa dig att komma tillbaka till den naturliga nyfikenheten på livet. Sakta kommer livet tillbaka. Iaf gjorde det för mig och jag har läst här på forumet om liknande processer.
Så håll ut, men försök samtidigt hitta saker som kan intressera dig. Även om det kanske inte gör det precis på en gång.
Skulle du inte se någon förändring om ytterligare några månader kanske du ska försöka med terapi eller annan hjälp. Eller varför inte göra det också med en gång?
Nu när du brutit med alkoholen ska du ju ha ett bra liv! 🥰

Hej,
Välkommen in i ett nyktert, fint men stundtals jobbigt liv. (Livet är ju lite jobbigt som idé men riktigt skitjobbigt när man dricker.)
Jag tror att en viktig del i att bli nykter på mjuka knogar istället för vita knogar som man brukar prata om att det är kämp-känp dag ut och dag in. Det är att ersätta drickandet med annat. Att leta, utforska, och så småningom hitta helt nya saker att bli glad av. Min första nyktra vinter började jag med förstådd av blommor/frön. Det höll på att bli en saneringsfråga för jag hade huset fullt av små krukor som jag inte hade en aning om vad jag skulle göra med… så småningom balanserades det upp av att vara ute i trädgården och fixa, odla, anlägga planteringar. Sen tog jag körkort. Sen blev det några katter… bytte boende. Och jobb! Ja man får vara glad att mannen blev kvar mitt i allt.
Vad jag egentligen vill säga är: ut och leta efter sånt du tycker är kul, träning, sjunga i kör, satsa på något lopp, renovera gamla möbler eller ta itu med något utomhus-projekt. Läs @torns tråd här från första året, han och jag odlade samtidigt o h minns att han åt gurka dygnet runt år två… Han återupptog också sitt stora intresse fiske- vilket har varit så mysigt för oss andra att hänga med på. Ge absolut inte upp! Kram

Tack för klok återkoppling.
Jag hoppas att det vänder snart. Hoppas att hjärnan och receptorer och hormoner ordnar upp sig.
Det är så larvigt egentligen. Jag borde vara glad och nöjd!
Jag trivs på jobbet ( som jag inte gått till på några veckor ). Jag har ett fint boende på en vacker plats. Jag har en klok och vacker fru. Jag har några goda vänner. Jag har förutsättningar att fylla tiden med roligheter.
Men inget känns bra. Rent rationellt så har jag det bra men jag mår pyton.
Jag har funderat på AA men är lite rädd. Liten stad.
Dessutom känner jag mig verkligen som en bedragare då jag jobbar på socialtjänsten.
Ska jag berätta för chefen? Kollegor?
Och vad är vad? Jag har en historia av ångestproblematik, utmattning, depressioner och alkoholmissbruk.
Jag har dessutom galopperande ADHD.
Det är mycket nu som skall redas ut.
Hur hanterar man känslor utan alkohol?
Jag trodde inte att alkoholen hade en så stor plats i mitt liv.
Att det skulle bli en sån stor grej att sluta dricka.
Jag har iallafall bokat tid på vårdcentralen. Vet inte vad jag ska säga eller vad jag behöver dock...
Men ett steg i nån riktning iallafall.

@Bunkersvets Säg att du behöver HJÄLP! Terapi, samtal, medicin what ever. Vad andra tycker har mkt liten betydelse efter ett tag. Att vara ärlig är en sån befrielse.
Och oavsett var man jobbar så kan man ha problem.
Du kanske behöver hjälp med fler saker än alkoholen, men för att göra det måste du vara nykter…
Du har startat en process, håll ut och försök se det positiva i att lära känna dig själv, göra nya saker på ett nytt sätt. Vi är många som gått före och klarat det!
Som nån skrev: ha tillit till processen. Då undrade jag vad det var för jäkla process det tjatades om. Nu vet jag.🤗