Hej.
Jag siktar nu på att bli alkoholfri.
Har till att börja med satt ett mål om 6 månader och jag kommer försöka ta hjälp för jag tror inte jag klarar det annars.
Kommer skiva lite dagbok här för att kunna se tillbaka på mina dagar .
Dag 3 idag och jag hoppas det här skall gå bra ! 🍀

@Blidenjagvillvara77
Jag har löst din tråd .
Känner igen mig i mycket och tycker det ör fantastiskt att höra att du är så målmedveten på ”aldrig mer” jag tänker detsamma, mitt långsiktiga är ”aldrig mer”, delmål 6 månader men tar ändå en dag i taget .
.
Jag har alltid haft svårt att prata om känslor, svårt att be om hjälp, aldrig varit riktigt ärlig och dolt mycket bra mot alkoholintag o varit högfungerande i många år. Känner igen även det med att orsaken till att jag inte slutat kan ha varit rädsla att förlora familjen, att jag måste orka. Nu är det nog snarare så att jag förlorar dem om jag inte förändrar mig
Innan har jag inte velat och trott att jag hade kontrollen. Nu vill jag verkligen sluta . Än så länge fungerar jobbet men orkar inte ta in alla tankar på familjen riktigt ännu. Hur ska de kunna lita på att jag menar allvar denna gång ?
Jag har inte skadat någon . Druckit för att orka, men har fallit igenom 4 gånger på ett år där jag blivit riktigt full. Jag har annars kunnat dricka socialt hemma till mat, men har alltid fyllt på lite extra från mina gömställen.
En dag i taget får ta förtroende efter bevis. Är det någon som har tips på hur jag lättast för. Är ju klart lite skör nu o inte så stark och orkar inte ( eller vill helst vänta med, hot , elakheter och fördömande)
Hänger gärna på din resa och hoppas vi kan peppa och stötta varandra 💕

Dag 4 vaknar och har sovit bättre än på mycket länge. 🔝
Känslor börjar komma ikapp, gråter lite ibland. Pysslar och tänker på framtiden , tänker även på hur mycket fokus jag har lagt på alkohol de senaste åren eller faktiskt de 10–12 senaste åren. Det poppar upp minnen till alla bilder alla resor och hur jag minns bäst vad jag drack och absolut när det blev för mycket .
Klarat i princip alla sociala tillställningar men dolt eller försökt förstärka alla känslor hemma. Nu vill jag lära känna mig själv, utan min medicin, tröstnapp och bästa kompis som blivit min värsta fiende .
Mår oförskämt bra men skulle gärna hoppa över de närmsta 6 månaderna så att jag skulle kunna känna en tilltro och glädje att fortsätta mitt alkoholfria liv. Jag skriver här som en dagbok genom mina berg och dalar . 🍀

@Majaella härligt att du mår bra! Det är precis likadant för mej, inte blivit för full eller gjort bort mej socialt men druckit i smyg hemma. Har riktigt kunnat längta till jag fick stänga dörren och öppna mitt vin. Men nu måste det vara slut. Är inne på femte nyktra dagen. Vi kämpar vidare, men absolut kan man känna lite sorg över alla år med a-helvetet. Sköt om dej🌺

@Majaella Härligt att du fått kraft och siktar på alkoholfritt och att du mår så bra. Jag tänker att tiden i nykterhetsprocessen är något som man behöver gå igenom och inte kan forcera. Tankar och känslor behöver få sin tid för att ramla på plats. Man behöver tiden för att få kontakt med sig själv innerst inne. Tid att reflektera, känna, omvärdera och hitta nya vägar att vandra på. Tid för att landa och stå stabilt. Det är en tid som kan vara frustrerande och jobbig men också ge hopp och framtidstro. Så att ge processen och sig själv tid är viktigt. Sen kan processen också vara riktigt spännande om man nyfiket vill ta emot den och undersöka vad som sker när man möter sig själv.

Ha en fin lördag!💕

@vår2022 Tack vännen !💕 Du har varit en stor hjälp vid tidigare försök. Jag har dock aldrig varit såhär bestämd och ”färdig” tidigare känner jag. Jag har alltid lämnat en bakdörr öppen.
Jag är fortfarande full av beundran för dig att du aldrig fick något bakslag. Behövde du inte mera hjälp än bara din starka vilja och att skriva här?
Undrar om jag kan klara det också… Om jag börjar tvivla ska jag gå till ett AA möte direkt. Kanske ändå för jag är nyfiken på alla stegen.
Hela huset är fullt av goda viner i vinhyllan och fullt barskåp, men jag har inte en tanke på att vilja röra något. ( Än så länge )
Jag rörde dock sällan något därifrån ändå, jag hade mina egna gömmor. 🙈
Kram

Inatt har jag sovit 10 timmar utan insomningstabletter, det är helt galet länge eftersom jag i princip latat mig i soffan hela lördagen.
Fantastiskt trevlig bieffekt 😀 😴💤
Jag har ingen ångest och mår riktigt bra lite huvudvärk ( som jag aldrig brukar ha)
Hoppas det går bra för er andra här ! 🍀

@Majaella Jag är väldigt tacksam över att det har gått så bra och relativt lätt för mig att avstå drickande. Jag tror att det kan vara min inställning till processen som gjort mig starkt och motiverad. Såg det lite som en utmaning att fixa det och som en spännande process. Jag var avundsjuk på de som kunde vara nyktra, som såg fräscha ut och som inte vaknade med ångest och bakfylla varje morgon. För många år sedan gjorde jag ett uppehåll på några månader och jag mindes hur härligt jag mådde då. Att min självkänsla var högre och mindre ångest. Att jag presterade bättre på jobbet. Hur allt blev skit igen efter ett tags drickande. Jag ville uppleva hur var att vara nykter igen och må bra för gott. Den bilden motiverade mig.

Sen att jag tycker att det är en spännande process, att nyfiket undersöka mig själv, lära känna mig själv ordentligt. Läsa och ta in kunskap om hur alkohol påverkar hjärnan, mig och varför. Det har jag inte velat ta till mig tidigare, för hade ju en dörr öppen. Ett slags undvikande beteende.

Så det är på ett sätt en ny värld som öppnades för mig. En värld med möjligheter att lära känna mig själv, äga min egna berättelse om mig själv om vem jag är, inte den som jag tillskrivits av andra. En möjlighet att lyssna på på mig själv och mina behov och följa dem. En möjlighet till att känna medkänsla med mig själv, försoning och förlåtelse. En möjlighet att känna efter vad jag tycker om och inte. En möjlighet att hitta min inre kompass, hitta mina värderingar och på vilken väg jag vill fortsätta att vandra på i livet utan substanser som alkohol som destruerar mitt liv.

Ja, du hör min inställning till nykterhetsprocessen och vilka oerhörda möjligheter det ger mig till ett nytt skönt liv och det har blivit verklighet sedan jag slutade dricka. Och det är en riktigt spännande resa på så många olika livsplan. Häng med!😁❤️

@Majaella Glömde skriva att detta forum också varit och är en stor hjälp för mig. De som lyckats bli nyktra i det vidare livet var en stor inspiration. De visade att det var möjligt och jag trodde på dem. Jag ville också dit! Sedan allt stöd och bollande med andra här och att få skriva ned sina tankar och känslor här. Det lättar på trycket. Då ser man det man själv skrivit mer utifrån också, vilket breddar perspektivet. Så skriv här, det är hjälpsamt❤️

@vår2022 Jag hänger med!! ❤️
Du beskriver det så fantastiskt fint !
Det låter verkligen värt att satsa på nykterheten.
En sak som du gärna får utveckla är
”äga min egna berättelse om mig själv om vem jag är, inte den som jag tillskrivits av andra”
Hur menar du där ? Låter spännande .
Jag är också oerhört avundsjuk på er som har lyckats och kommer verkligen göra allt för att bli fri från detta gift .
Jag kan, jag vill, jag ska. ( jag hoppas)
Tack för klokskap !
Kram

@Majaella Jag tänker på mitt liv som en slags berättelse, från att jag föddes och framåt. Under sitt liv påverkas man av sin omvärld, sin familj och de som man omger sig med. Man kan bli tillskriven egenskaper eller sätt att vara på av andra. Att man är si eller så. Till slut tror man själv att man är på ett visst då andra har tillskrivit, sagt att man är så. Tex att man är känslig, okänslig, att man gör fel, att man inte bryr sig, att man sårar andra mm. Man har inte fått sina egna behov tillsedda som barn och till slut vet man inte vad man har för egna behov. Ingen har lyssnat. Man kan ha haft en otrygg barndom som följer med en i vuxenlivet.

Det jag nu som nykter gör är att jag tar reda på vad jag har för behov egentligen, vem jag är innerst inne, hur jag mår. Vad som påverkat mig i mitt liv känslomässigt. Jag har jobbat med att jag har rätt till mina egna känslor, just för att det är så jag känner. Bilden av mig själv och hur jag uppfattat mig själv har förändrats när jag synar mitt liv, den stämmer inte helt. Det är det jag menar med att jag äger min egna berättelse om mig själv, det är jag som skriver min egna berättelse. Det är många andra som blandat sig in i skrivandet som inte stämmer och nu har jag skrivit om detta för jag äger mitt egna liv, ingen annan.

Bilden som jag haft om mig själv, som inte stämmer, har jag inte tyckt om. Det har funnits skuld och skam i det, något som heller inte tillhört mig. Men det har blivit klart och tydligt för mig först när jag blev nykter och när inte alkoholen inte längre skymde sikten.

Ha det gott!❤️

@vår2022 🧡 Det låter som om du har gjort en ordentlig ”röntgen” av vem du är som person. Jag förstår att det har varit en intressant och mycket givande resa för dig . Själv har jag blivit så uppslukad V alla andras behov, känslor och starka personligheter att jag helt tappat bort mig själv. Jag ska in o leta nu!
Natti 🍀

Välkommen tillbaka Majaella!
Ligger säkert mycket i att du varit uppslukad av andras behov länge. Jag var lite likadan. Inte för att min familj krävde, men jag var så trött och hade ansvaret för allt och körde över mig själv för att orka. Använde vin för att sudda konturer och skapa fokus. Den inre resa man kan göra som nykter ger en hel del förklaringar till varför det blir som det blir. Förklaringarna ligger både här och nu och längt tillbaka i tiden. Det är det mest spännande med den nyktra resan. Utöver det såg jag på ett avsnitt av Fråga doktorn igår, som handlade om alkoholism och där den nyktra alkoholisten beskrev känslan av att bli hög på livet - fågelsång, mat och annat. Det är grejer det. Du grejar det denna gång Majaella! Och acceptera inte skuld och skambeläggande från andra. Det räcker med din egen skuld och skam.den är tillräcklig jobbig. Deras uppgift är att stötta. De har rätt till sina känslor och att det har skadat.tillit såklart, men du kan inte härbärgera det just nu. Kramar!

@Sisyfos Åh du är kvar! Tack för välkomnandet!.💙💙💙
Ja, jag känner mig redan hög på att tagit detta beslut. Jag vet att det kommer prövningar och skulle jag känna att jag börjar förhandla igen kommer jag ta till mera hjälp utifrån än bara läsa fakta, lyssna på poddar och skriva här.
Kram

@Majaella Det var ett bra uttryck, att göra en ordentlig ”röntgen” av vem man är, det stämmer bra😁. Jag hade också tappat bort mig själv, men som nykter är förutsättningar goda att hitta sig själv igen.

Så in och leta, det är spännande!❤️

@Majaella, detta läste jag igår:
”Att känna sig själv är början på all visdom”
Tyckte den passa in här så fint på det ni pratar om!

Jag kan skriva under på att den nyktra resan att lära känna mig själv har varit fantastiskt! Det är så häftigt när man lär känna sig själv, hur alla känslor känns och våga lära sig vara med sina känslor!
Kram

@Majaella Även jag har lärt mig så mycket om mig själv som jag inte sett eller vetat förut. Den här processen, att sluta är verkligen så mycket mer än att bara sluta dricka.
Och det är spännande att steg för steg förstå varför man fungerar som man gör, varför man fattar vissa beslut. Jag tycker också att jag kan förstå andra människor bättre nu.
Lita till processen var det flera gamlingar här som sa. Jag förstod det inte då, men vill säga samma sak nu. Det är en process på många plan och steg för steg kommer du att veta hur du ska göra och gå vidare.
❤️🙏🏻

@Himmelellerhelvette 🤗
Heeej! 💛
Läst att det går bra för dig! Grymt! Jag hittar dock inte dina första trådar när vi hade kontakt , har du tagit bort dem?
Jag fick byta då jag inte hittade mitt lösenord så nu heter jag istället för Majaela -Majaella.
Tack för inlägg i alla fall ! Jag är så peppad på framtiden nu! 💪🏼

@Amanda L
Ja, jag skall försöka lita på processen. Jag är oerhört motiverad denna gång och har inte lämnat några bakdörrar öppna . Jag kommer ta till än mer åtgärder än enbart forumet om det behövs. Jag tror jag är en medberoende personlighet och skall gå all in för att lära mig om det också. Tack för inlägg.