Hej,
Helt ny här och hoppas att det här kan fungera som ett stöd om/när saker och ting känns jobbigt.

Jag är 32 år gammal och har alltid varit en livsglad partytjej som njutit av livets goda. Ofta bubbel och drinkar med vänner och dans till morgontimmarna. Vintern/våren 2023 var jag sjukskriven för utbrändhet /utmattning under 3 månader och jag tappade i stort hela min livsglädje och drog mig istället undan och hade inget sig att egentligen umgås med någon annan än min sambo. Vart som en liten fågelunge som bara ville ligga i hans famn. Jag jobbade de sista veckorna innan jag gick på sommarledighet och det kändes ändå okej, tänkte att nu blir det bättre. Mina vänner och anhöriga började märka under sommaren 2023 att min alkoholpåverkan förändrades, har de sagt i efterhand. Inte att jag drack mer men att jag tålde betydligt mindre och att mitt humör påverkades. Ofta/alltid gentemot min sambo. Jag kunde bli arg på småsaker bland andra om vi tex hade gäster och jag tyckte han ”fixade fel”. Började jobba i augusti och det kändes okej, september var också okej - i ca 3 veckor. Organisationen skulle göras om och just mitt uppdrag påverkades och resurserna runt omkring mig drogs ner. Jag hamnade direkt tillbaka i vårens känsla men jag försökte och körde på till mitten på oktober men sen brakade jag igen. Vart sjukskriven igen till jul och fick sedan möjlighet att ta tjänstledigt och pröva på ett annat yrke. Det blev väldigt bra och som en nystart och jag jobbar nu 75% och det funkar bra.

Samtidigt som allt det här skedde ökade min alkoholkonsumtion successivt och jag började dricka i smyg för att min partner inte skulle se, jag skämdes. Jag drack på helgerna och kunde dricka på vardagarna typ 1-2 dagar i veckan. Dock aldrig så mycket att det kändes av något dagen efter så höll på så sätt ”band” på det. Efter nyår konfronterade min sambos familj mig och honom om mina alkoholvanor och han blev chockad och jag kanske inte blev så chockad egentligen, men jag hade såklart alla ursäkter i boken. Men jag lovade att sluta. De sa också att om hon inte slutar så måste du (han) lämna henne för man kan absolut INTE leva med en missbrukare, det går bara inte.
Jag höll upp i ca 2-3 veckor sen blev det återfall. När jag drack så eskalerade mina känslor och jag förstorade varenda möjlig grej och blev skogstokig på min sambo, blev ledsen, bråkade, ja you name it. Det fanns inget stopp i mig. Dagen efter hade jag brutal ångest över hur jag betett mig och skämdes ihjäl! Löste det såklart med ett par glas vin efter jobbet och sen började det om. Sedan efter någon veckas drickande kom min sambo på mig och ställde kravet att du skulle sluta - gör du inte det måste jag lämna dig. Och jag slutade igen men efter ca 2 veckor fick jag reda på att min sambo varit otrogen vid 2 tillfällen för ca 1.5 år sen, vi har nu varit ihop i lite mer än 2 år så det var ju väldigt mycket i början. Jag blev helt knäckt och fick återfall och det blev värre än tidigare, jag gömde flaskor runtom i hemmet, drack 5-6 dagar i veckan och bedövade varenda känsla jag hade i kroppen. Tjafsen eskalerade och vi hade kanske ett par/några dagar när vi var sams. Jag fick ett sista ultimatum - gör du inte det måste jag lämna dig, efter att jag bönat och bett att snälla ge mig en sista chans! Jag höll ihop nån vecka till och sen kunde jag inte hålla ihop längre för jag (vad jag iaf intalar mig?!) kunde inte komma över otroheten. Jag tänkte att jag behöver få mer än förlåt, ångrar mig etc. Han kom på mig och vänner hade lagt märke till att jag luktat alkohol vid ett par tillfällen och sagt det till honom. Han pratade med sina föräldrar som sa att du måste lämna henne och det är nu. Och nu är det där vi står… och jag har fullständig panik för jag fattar inte vad jag har gjort och hur jag kunnat vara så naiv och inte insett och erkänt det här för mig själv och för andra. Nu har jag det och jag har tagit hjälp, berättat för alla i min/vår närhet men jag är fortfarande osäker på om han kommer ge mig en chans till. Jag kommer inte kunna förlåta mig själv någonsin för det jag utsatt honom för, alla lögner, alla svek, alla utbrott av ilska och hur mycket han har fått sopa igen för mig när jag druckit och han bara har varit snäll. Jag är nu inne på min andra vecka som nykter så jag vet att jag har en lång väg kvar, men det gör så ont i mig att jag inte kommer få bevisa för honom att jag kan! Jag har misslyckats men jag är inte ett misslyckande och jag kan inte se mig själv dricka en droppe nånsin igen, men säger det såklart med ödmjukhet. Förstår att det inte kommer bli lätt. Men det värsta är ändå vad jag gjort mot honom, och hur jag sabbat hans tillit gentemot mig.

Ett halvår i ryggen som pajade hela livet. Vet att det inte går att tvinga någon, men finns det några tankar/tips till hur man kan få sin partner att börja lita på en igen? När man verkligen har bestämt sig.

@mimmi32 Hej och välkommen hit! Det låter verkligen som en tuff och tung situation du befinner dig i. Det viktigaste är att din vilja att sluta dricka kommer helt från dig själv för ingen annan kan få någon att sluta dricka. Det verkar också finnas tillitsproblem från bådas håll, hans otrohet skadar din tillit till honom och att du lovar sluta dricka skadar hans tillit till dig. Hans hot att lämna, eller hur det ligger till med det, blir också knepigt att hantera för dig mitt i allt. Ett enda stort kaos. Kanske skulle familjeterapi vara bra? Att genom tredje part reda ut var ni har varandra, vilka förväntningar ni har på varandra, hur ni tänker och känner för varandra? Hur ni vill ha det tillsammans? Fråga om han vill göra det med dig? En otrohet sätter också djupa spår på många olika sätt. Kanske att du själv skulle ta hjälp av en psykolog och reda ut hur du mår själv och vad som skaver inom dig själv? När man dricker alkohol på ett självdestruktivt sätt brukar det finnas många bakomliggande faktorer som spelar in. Det kan vara svårt att själv se och få syn på detta och genom samtalsterapi kan man bättre komma i kontakt med det och ta upp det på ytan.

Kämpa på och att vara nykter är en förutsättning för att kunna hantera ett liv i kaos. Alkohol förvärrar allt och skymmer sikten totalt. Sköt om dig!❤️

@mimmi32
Hej Mimmi,

Det långa svaret:
Det låter som du har ett uppvaknande i hur mycket alkoholen skadar dig och din omgivning. Ett gift som tränger in i allt som är vackert i livet och bryter ner.
Jag kommer från anhörigsidan och vill ge dig ett råd. Det är att jobba med din egna nykterhet. Det finns inget du kan "bevisa" för honom så länge du inte börjat jobba med dig själv. Två veckor är en början på en chans för dig att vända ditt liv här istället för att fortsätta med det destruktiva förfall man hamnar i.
Jag tror medberoende och beroende kan ha stora liknande drag och jag fick mitt uppvaknande för två år sedan. Försök möta dig själv och ge dig själv en chans att vända skutan istället för att "bevisa" något för honom.
Man landar bara på samma plats om man inte ger sig själv tid och energi på att jobba med sig själv.

Det korta svaret: du kan inte få honom att lita på dig för du behöver kunna lita på dig själv först.

Hej!
Skammen är jobbig för man vet att man gjort fel. Du är allergisk mot alkohol. Det är en sjukdom. Skrev ned en lista vad som är bra med alkohol och dåligt med alkohol. Jag har under min behandling fått skriva ett avskedbrev till alkoholen samt en lista med minst 10 argument.
Jag vet att jag har problem med alkohol (problem med kan bytas ut till alkoholist) därför att....

Kanske känns jobbigt men man får perspektiv.
Du är stark för du har gjort det värsta. Jag tycker du ska gå på ett AA-möte.
Lyssna gärna på podden två fyllon och en sanning. Grymt bra.
Lycka till med ditt tillfrisknande. Och du du är en bra människa och det måste du intala dig själv. Sedan kan du bara gottgöra de du sårat och förstår dom dig så ska dom förlåta dig och ge dig en chans. Ha en fin kväll och försök att tycka om dig. Det är en av nycklarna.