@Andrahalvlek det låter härligt med bad! Vi har ett ute-spabad hemma… som alltid är 39 grader varmt men det är så förknippat med min och makens myskvällar med bubbel eller vin…dessutom är det inte lika avkopplande eftersom man inte kan ”stänga in”’sig på samma sätt ute som inne. Ärsch vad jag blev negativ nu, ser bara problem! 😅 får köpa ett alkoholfritt bubbel och krypa ner i bubbelkoppen med gubben ikväll. Fin kväll till dig!

@Blidenjagvillvara77 @vår2022 BRA-listan med att vara nykter är jätte viktig när suget kommer!!! För mej tex att gå på IKEA lö eller sö utan att vara bakis!!! Wow vilken känsla. Helt sjukt, men det är nytt för mej! Ta hand om er! 💪❤️

@Blidenjagvillvara77 För mig var badet tidigare förknippat med vin. Så jag hällde min rödegrapefruktdrink i fina vinglas och efter ett tag försvann kopplingen till vin helt. Jag blandar rödgrapefruktjuice med kolsyrat vatten 50/50, supergott 😋

Trevlighelgkram 🐘

4 veckor som alkoholfri. Längsta tiden utan alkohol på ett par år tror jag. Så, hur känns det då så här långt?
Jag sover så mycket bättre! Men är väldigt trött på kvällarna. Kan även känna mig trött vissa dagar. Vet inte vad detta beror på?
Trots tröttheten så har jag mer energi.
Jag är gladare och lättare till sinnet.
Jag orkar ta i mer på gymet. Har också större motivation.
Känner mig friskare. Min hy ser friskare ut (har trots alkoholen ändå haft en fin hy).
Jag känner mig lugnare och mindre rastlös.
Jag lyssnar mer inåt, känner efter vad jag vill/orkar/känner för. Jag kör inte bara på som jag annars brukar.

Vad har känts jobbigt så här långt? Faktumet att aldrig mer få dricka vin eller bubbel gör mig ibland ledsen. Det var ju min ”go-to” när jag ville koppla av/zooma ut/ sätta guldkant. Som så många andra skriver så har ju en av mina bästa stunder varit närmast stått i köket för att laga en god middag till familjen med ett glas vin som sällskap. Och bra musik i bakgrunden.
Jag kan sakna de där få stunderna när jag är helt ensam hemma och kunde krypa upp i soffan med ett glas vin och en tidning. Ibland känner jag mig frustrerad över att inte få dricka dricka när vi umgås med vännerna.

Det jag gör när sådana tankar dyker upp är att spela filmen. Jag VET att det inte stannar vid ett glas. Så fort det första glaset är taget ”fastnar” jag där. Jag fyller på tills jag slocknar i soffan och får inget vettigt gjort. Promenaden som var planterad blev inte av, planerna dagen efter får planeras om osv. Besviken på mig själv för att återigen ha misslyckats…tankar som ”detta måste få ett slut” som ett mantra några dagar tills det börjar närma sig helg igen. Och så börjar karusellen om igen… att spela filmen har varit en väldigt bra strategi för mig, likaså att tänka på tillfällen då jag gjort bort mig eller blottat mig på ett sätt som jag aldrig skulle gjort nykter och skammen som följt. Det har varit hjälpsamt om än sorgligt.
Jag har också känt att jag borde tycka det är svårare än vad det är och att jag borde sakna vinet mer än vad jag gör. Är det den lille djävulen som tänker så tro? Jag funderar också över vad som skulle kunna få mig över kanten? Känner mig så klar och bestämd men samtidigt skör.
Att läsa och skriva här är såååå hjälpsamt. Har även tittat tillbaka i mina dagboksanteckningar två år bakåt (inte skrivit dagligen utan endast då det krisat) och kan konstatera att jag ”startat om” sååå många gånger. Med en gemensam
Nämnare- jag måste göra något åt mitt drickande. Det var nyttigt att läsa och gav mig också lite kraft. Denna gång gör jag faktiskt något åt det, och detta försök har varit det längsta hittills. Så jag ger mig själv en klapp på axeln idag och njuter av ännu en skön söndagsmorgon som inleds med en själ som är lugn och tillfreds, ett huvud som är klart och ett samvete som är rent. Önskar er alla fall ett skönt slut på helgen. Kram 🧡

@Blidenjagvillvara77 Grattis till 4 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Det är så hjälpsamt både för dig själv och andra att du verkligen skriver ner alla skillnader du märker.

Du jobbar på svinbra med punkt 2 i Annie Graces framgångsrecept för varaktig nykterhet: 1) tro på att du klarar av det, 2) fokusera på alla fördelar med nykterheten, 3) identifiera dig som en person som inte dricker alkohol.

Punkt 3 kan man hålla på med länge, men när man väl hamnat där låter det helt idiotiskt att ens ta ett enda glas. Varför skulle jag? Då vill man, som Annie Grace skriver i sin bok ”Tänka klart”, dricka alkohol lika lite som man vill dricka bensin.

Kram 🐘

@Blidenjagvillvara77 grattis till 4 veckor, härligt! Så skönt med dessa klara och pigga morgnar! Känner igen mej i detdär är man är ganska trött ändå på något sätt. Kroppen försöker väl ta igen sej. Dethär med att påminna sej om alla gånger man tänkt att ”dethär måste få ett slut” är bra har jag också märkt. Vet inte hur många gånger jag har tänkt det, att såhär kan det inte fortsätta. Att vi verkligen nu har tagit i det och fattat ett beslut känns verkligen både stärkande och lugnande!

@Blidenjagvillvara77 Grattis till 4 veckor!🥳. Fasiken vad bra du jobbar på och reflekterar kring din relation till alkohol. Faktumet att lämna vinet och bubblet och sorgen över det, den härliga delen och samtidigt faktumet hur det oftast slutar efter den härliga delen, fyllan som tar över och man somnar i soffan, vaknar med ångest och ågren och måste göra om sina planer. Att spela hela filmen är så bra och det är slutet på filmen som gör vårt liv så svårt och självdestruktivt. Man ser ju hellre på en film som slutar bra än på en som slutar i misär och det är vi själva som är regissören i våra liv. Vi väljer hur filmen ska se ut, vad den ska innehålla och hur den ska sluta😁.

Jag som kommit en bra bit i mitt nyktra liv, vet att sorgen över faktumet att inte dricka alkohol mer går över. Sorgen går över i en lättnad, i en tacksamhet över att inte få ett dåligt slut på filmen mer pga av alkohol. Det kommer in så många nya värden i livet och även nya ”go-to” när man vill koppla av, zooma ut och sätta guldkant på tillvaron. Det kommer och man ska ge det tid till att gro, växa och mogna. Man får se till att ge det näring och hålla ogräset borta så det kan växa ifred, vara friskt och bli frodigt. Sen kan man skörda och njuta!

Fortsätt som du gör och ha en fin söndag!❤️

@vår2022 tack snälla för dina kloka och peppande ord! Och det är så hoppfullt att få höra att den där sorgen övergår i lättnad. Jag kan känna lättnad vissa dagar redan. Så himla skönt!
Något jag gjorde för en tid sedan, närmare bestämt nästan för två år sedan var att skriva ett brev till mig skälv. Fick tipset av en pod jag brukar lyssna på och temat var att få fram sitt bästa jag. Vem är jag och hur är jag om jag ser mig själv så som jag vill vara, uppfattas och må? Brevet är skrivet till mig, som exempelvis att jag är lugn och trygg. Tränar för att må bra, är en trygg förälder. En som står upp för sig själv osv…. Inte den där skrämiga, osäkra apan som alltid går överstyr. När jag dricker alkohol kommer apan fram och min människa (den kloka som jag skrev brevet till) går och gömmer sig… nåväl, nu blev kanske svårt att hänga med i men kontentan är att jag läste brevet till mig själv häromdagen. Det blev inte som jag hade tänkt, alkoholen fortsatte att förstöra och apan fortsatte att leva rövare. Men nu, nu börjar jag känna att det inte är omöjligt att hitta till henne, den där människan jag är, vill bli. Hon den där kloka och lugna kvinnan. Jag börjar närma mig och det är så skönt! Ett lyft för självkänslan!

@Andrahalvlek tack! Jag har inte läst hennes bok men verkar ju vara nåt bra på spåren. Ser fram emot att lära känna mig som hon som inte dricker. Det känns spännande! Något jag funderat över är när man kan säga att man är en sån som inte dricker? När det gått viss tid? Jag dricker ju inte nu, och har inga planer på att börja om heller men det känns tidigt att säga högt att man inte dricker. Samtidigt känns det konstigt för mig att säga ”jag dricker inte just nu…”
Det blir lite som att inte stänga
Dörren helt 😊 det känns fint att läsa om er andra och ta rygg på er som har en längre nykterhet bakom er 💛🙏 kram!

@Blidenjagvillvara77 det går bra tycker jag! Tre veckor blir det på tisdag. Ingen morgonångest och bankande hjärta och löpträningen känns lättare - förstås.
Tänker dock en del på vin, men mindre och mindre faktiskt.
Planen är att vara nykter i 3 månader, och sen får jag se om måttlighet eventuellt är ett alternativ. Inte säker på det dock eftersom jag vet att ett eller två glas inte räcker. Ha en fin vecka, vi kämpar vidare och peppar varann🩷!

@CMG jag förstår att löpningen går lättare och säkert känns den roligare också 😀 tre månader är ju en bra början! Oavsett om du fortsätter dricka måttligt efter 3 månader så har du lärt dig mycket under den här tiden. Vem vet, du kanske inte ens vill dricka när det gått 3 månader 👍 kram

@Blidenjagvillvara77 God morgon! Ja, vad intressant att skriva ett brev till sig själv och att du gjorde det för två år sedan. Du kommer helt klart att hitta henne, den där människa du egentligen är och vill vara. Den där kloka och lugna kvinnan. Det var precis det jag gjorde när jag slutade dricka, jag hittade mig själv där bakom den där tjocka dimridån av alkohol. När dimman lättat och det var klart i luften igen, så såg jag henne, mig själv!

Ha en fin måndag!❤️

Hej alla som kämpar! Idag har jag en sån där jobbig dag när själv ilen gör sig påmind. Ena delen av mig vill bara köpa en box och dricka mig nöjd medans den andra delen vet att jag varken kan eller ska, det blir inte bra. Inget särskilt har hänt, jag mår bra och livet känns fint över lag. Lite knorr med maken igår och frustration över vår relation som inte är bra. Den har gått på sparlåga länge så inget nytt under solen. Har också tänkt mycket och kommit fram till att istället för att inte kunna acceptera att han inte förändras måste jag kanske acceptera att det är jag som förändrats? Jag vet inte… mkt som snurrar men inte heller det är nytt. Kan det bero på att långhelg lurar runt hörnet? Är det det som väckt djävulen till liv tro? Vem vet?

Nåväl, jag kommer stå pall även denna kväll och helg. Har köpt alkoholfritt bubbel för att fira min födelsedag ikväll. I morgon är en bättre dag! Det får upp och ner, gäller att rida ut stormen, kram på er alla 💚

@Blidenjagvillvara77 Det låter som du har riktigt svåra frågor som surrar i din skalle. Som du tidigare dränkt i alkohol. Inte längre. Vad det gäller relationer är det bara att inse att man inte kan förändra andra. Man kan bara förändra sitt sätt att förhålla sig till dem. Väldigt många inser efter x antal år att man har förändrats åt olika håll, att man inte längre är kompatibla. Det är en sorg, en sorgeprocess att ta sig igenom. Men man behöver också ta beslut och agera. Och allt det där gör man bättre när hjärnan får jobba som den ska, utan att den dränks i alkohol.

Kram 🐘

@Andrahalvlek tack för kloka och peppande ord! Precis som du säger så blir ju allt bättre utan alkohol. Men vissa dagar, som idag, då vill jag bara strunta i allt! Tycker jag kämpar, stretar och tränar och gör massa förändringar men får inte så mkt utdelning och alla andra runt omkring mig fortsätter som de alltid gjort. Låter det knasigt?