@Smillans

Tack för omtanken!❤️ Jag tar magnesium till kvällen sedan många år tillbaka. Paradoxalt nog är jag väldigt hälsoinriktad och påläst. Gör nog mer rätt än de flesta om man bortser från mina alkoholvanor. Har tänkt och trott att det "hjälpt" mig att dricka så länge. När jag läser på forumet har jag förstått att jag är långt ifrån ensam om att ha supit och klarat av att sköta jobbet. Det är bara de senaste två åren som jag fallit igenom ordentligt med alltför mycket stresspåslag bade i arbetslivet och privat. Nu är jag i alla fall på väg i rätt riktning och försöker se ljust på framtiden trots en hel del att kämpa med.

Allt gott!❤️

@Stora Loppan Härlig lista! Alla positiva effekter man får av att inte dricka alkohol på en månad. Punkten - Jag saknar mitt vin, särskilt när jag behöver gå ner i varv eller när vi haft besök, är jättebra att du tar upp för den kan ställa till det. Att hitta sätt och strategier för att hantera känslorna som uppstår när du behöver gå ner i varv utan att ta till vin. Att det är din ”akilleshäl” som kan trigga vindrickande. Att hitta andra sätt att varva ned på när du känner stress. Jättebra att du ska fortsätta jobba på din hälsa, alkoholfritt hjälper verkligen till i detta arbete😁.

Sköt om dig, det ska bli spännande att få höra din utvärdering❤️

@vår2022

Du har följt hela min månad. Tack!❤️ Så många bra och positiva reflektioner. De ger råg i ryggen!❤️ Min fortsatta resa kommer vara kantad av reflektion. Jag närmar mig pensionen och vill fylla den tiden med positiva relationer och upplevelser. Jag har skaffat mig verktyg för framtiden och jag är smärtsamt medveten om vad jag behöver jobba och reflektera över.

Allt gott!❤️

@Stora Loppan Då kommer jag med en till positiv reflektion😁. Se din fortsatta resa som upptäcktsresa om dig själv. Var nyfiken på dig själv och dina innersta känslor. Jag tror att det kan kännas mer smärtsamt om man inte riktigt vill möta det och ta i det eller att man vill undvika det. Den man möter är bara sig själv, med de erfarenheter och upplevelser som man har med sig. Jag brukar tänka att jag i min upptäcksresa har mött mitt lilla unga jag och att jag nu har tagit mig själv i hand och att vi går tillsammans vidare genom livet, den unga och den vuxna jag. Den unga har fått tröst och den vuxna säger att det kommer att bli bra. Vi har försonats och jag har fått medkänsla med mig själv. Det är en spännande resa om man nyfiket undersöker den med öppenhet.

Ha det gott!❤️

Månad 2:

Fokus på hälsa och att hitta balans. Jag började med att utforska alkohol. Vi öppnade en enlitersflaska och drack sakta. Det gick bra. Vi tog ett par glas var och sparade resten. Trots måttligheten märktes viss skillnad på sömnen enligt smarta klockan. Nästa dag besökte vi vårt favoritställe. Det var så mysigt och trevligt. Jag drack två (stora) glas vin som tydligt gick upp i knoppen. När vi kom hem tömde jag det som var kvar från kvällen innan trots att jag inte borde gjort det. Blev trött och gick och la mig. Vaknade med tungt huvud klockan tre på natten. Slumrade dåligt till morgonkvisten. Hög puls, trött och en del ångest blev resultatet. Jag förebrår inte mig själv utan ser det som lärdom.

Ikväll sitter jag själv, vilket alltid är lite svårt. Ångesten har gått över och jag dricker örtte. Jag har varit på gymmet och tränat. Världen har inte gått under.

Jag ska samla många vita dagar framåt och behöver hitta alternativ. Alkoholfri öl har blivit en helt OK ersättning för starköl. Har inhandlat alkoholfritt bubbel som ska testas. Tänker att det är viktigt att göra det lite mysigt när vi är lediga eller har besök utan att det för den skull måste drickas alkohol hela tiden.

Jag är igång och tränar något nästan varje dag. Är fortfarande depressiv, men inte alldeles apatisk och trött som tidigare. Jag går i rätt riktning. Jag känner mig trygg i att jag kan avstå alkohol när jag bestämt mig. Januari har stärkt mig.

Jag funderade på om jag skulle kastas tillbaka till abstinens, sug och katastrof-dålig sömn efter att ha druckit alkohol igen. Jag blev bakis och fick lite ångest, men sen var jag som "vanligt" igen. Suget kommer och går precis som i slutet av januari. Jag tränar så gott som dagligen, går ner i varv med örtte och jobbar mycket med reflektion när suget kommer.

Har läst en artikel i DN om Riddargatan 1, som tar upp att många inte vill sluta dricka helt, utan kunna kontrollera och dricka måttligt. Rekommendationen är alltid att börja med 30 dagar utan alkohol. Check på den! Efter det är det många som sedan fortsätter och har en lägre konsumtion. Suget kan komma och gå i åratal säger de.

Det som är tydligast just nu är att jag vill dricka när jag är ensam hemma. Min man jobbar borta ganska mycket och då är det lätt att ta till vinlådan som tröst och sällskap. Vi ringer varann på kvällen, jag handarbetar och dricker mitt te. Det går bra även om det inte är helt enkelt. Jag kämpar på.

@Stora Loppan Ja, det där med att dricka måttligt när man väl blivit alkoholberoende upplevde jag som mest plågsamt. Att hela tiden ha koll på hur mycket, när osv. Tar enormt mycket tid och energi av livet. Det sög musten ur mig när jag har försökt. Det för att det skett ett förändring i hjärnans belöningssystem. Att hjärnan vill bli belönad med alkohol och skickar signaler om det pga förändringen. Att bli bakis är abstinenssymptom, kroppen mår inte riktigt som den ska och vill göra sig av med alkoholen i kroppen. Det låter jobbigt med att du måste kämpa på med att hålla suget borta och en önskan om att trösta med vin när du är ensam. Kämpa på!❤️

Ytterligare en helg med alkohol. Jag kan konstatera att ibland kan jag vara måttlig och ibland inte. Det är omöjligt att veta i förväg.

Jag gillar statistik och siffror. Min smarta klocka lär mig massor. Redan vid ett måttligt intag av alkohol påverkas hjärtat och sömnen. Utan klockan hade jag inte förstått det. Igår blev det alldeles för mycket och då behövs ingen smart klocka för att förstå de negativa effekterna.

Nu har jag testat och kommit fram till att jag inte har koll. Dålig sömn och ångest kommer som ett brev på posten. Nu återgår jag till vita dagar!

Det blev en återhämtningsdag då jag försökt att inte vara så hård mot mig själv. Tröstat mig med skräpmat.

Ensam hemma igen några dagar nu. Om tre veckor kommer en semester med stora familjen. Tills dess ska jag vara helt alkoholfri. Det kommer att gå bra! Det känns inte alls som samma stora utmaning som vid årskiftet. Tänker att jag ska växla mellan styrketräning och skidåkning dessa tre veckor. När suget kommer på sena eftermiddagen eller kvällen är planen en promenad och sen en god kopp örtte. Har även skaffat mer material för mitt hantverk.

Jag är värd att vara nykter!

Bättre sömn. Riktigt bra dag! Lite trött, men hanterbart. Tog en kortare tur på skidorna på förmiddagen. Besök hos vän som jag inte träffat på länge hela eftermiddagen. Fika och promenad. Mycket att prata om. Roligt och trevligt och jag är inte så trött som jag brukar bli av umgänge. Hemma nu i soffan. Varvar ner med en kopp te. Inte mycket sug efter alkohol. Känner mig lite glad och förhoppningsfull.

@vår2022

Det är nog en läroprocess för mig att prova alkohol och inse att det inte funkar... Bra i alla fall att jag mår rätt OK igen. Jag har en plan för några veckor framåt och det känns tryggt och bra.

Kram!❤️

Snart är februari till ända. Jag har testat att försöka dricka med kontroll. Ibland har det gått bra, men ett par gånger har jag druckit tills jag somnat. De flesta dagar har jag ändå varit nykter. Efter min vita januari tycker jag att det är lättare att vara nykter många dagar i följd. Jag har varit på en anställningsintervju och hoppas att den gick bra. Får svar inom ett par veckor. Har fått vara frisk och tränar på allsidigt de flesta dagar.

Jag har läst en hel del och även tittat på Youtube. Det jag har lärt mig har gett mig större möjlighet till reflektion och analys.

Mitt drickande triggas först och främst av stress men också av att vara ensam/tristess. Var på ett evenemang för någon vecka sedan i sällskap. Hade inte tänkt att dricka men alla gick till baren så även jag tog ett glas vin. Inga problem, det stannade vid ett glas.

Jag har haft en riktigt bra läkare när jag varit sjukskriven i ett par omgångar för utmattning. Jag har förstått att jag lever med kronisk PTSD, vilket innebär en ständigt lite högre anspänningsnivå. Mitt mönster har blivit att ta till alkohol för att kunna slappna av och gå ner i varv. Det har blivit en ond cirkel som jag behöver bryta. Det positiva är att jag äntligen förstår vad som sker i kropp och knopp och orsaken till det. Det är dock en sak att förstå det intellektuellt och en helt annan sak att hantera. PTSD sitter inte i huvudet utan i kroppen.

Bessel van der Kolk är en läkare som bland mycket annat skrivit boken: "Kroppen håller räkningen". Den blev en riktig ögonöppnare. Vi är många som på olika vis farit illa under vår barndom. Det resulterar ofta i PTSD-liknande symptom som många hanterar med alkohol eller andra droger. Jag har slutat tycka att jag är dålig som inte kan hantera alkohol. Det finns ju en orsak. Nu är målet att göra så gott jag kan för att bygga hälsa och komma ur min depression.

Mars månad kommer att inledas med en familjesemester. Är inte särskilt orolig för att hantera alkohol då eftersom ingen i sällskapet dricker några mängder. Dessutom är det flera barn med och där går en absolut gräns. Efter semestern ska jag försöka hitta någon form för kroppen att stresshantera. Yoga eller mindfulness är det jag ska börja med att prova.

@Stora Loppan Ja, det är viktigt att få kunskap om alkoholens påverkan på hjärnan och komma underfund med varför man dricker, vad som skaver och vad som triggar. Då kan man börja jobba med skavet, bearbeta det som är roten till drickandet, traumat som sitter i kroppen. Hjärnan och kroppen sitter ihop och signaler från hjärnan påverkar kroppen. Kroppen minns, traumat finns där, men den kan inte särskilja på om det är en verklig livsfara eller inte, men signalerna från hjärnan är den samma oavsett hur stor faran är.

Det som är fantastiskt är att vi kan skapa nya hjärnbanor, vi kan lära oss att hantera situationer av stress och oro. Genom att lära känna oss själva på djupet och bearbeta våra trauman kan vi bli tryggare i oss själva och känna oss mindre ensamma. Genom att vara nykter skapar man bättre förutsättningar för att göra detta jobb. Då bedövar och stänger man inte av hjärnan. Mina känslor av ensamhet satt inom mig själv och i min känsla av otrygghet fast jag hade folk omkring mig. Jag blev orolig och rädd för att vara själv. Mitt jobb med att lära känna mig själv, bearbeta mina triggers, mina skav, mina händelser i livet och genom att vara nykter har gjort mig trygg i mig själv. Idag känner jag mig inte ensam och det är inte svårt att vara själv utan maken. Jag kan förstås längta efter honom, men jag känner mig inte ensam och otrygg.

Hoppas ni får en fin familjesemester och yoga eller mindfulness gör gott för kropp och knopp❤️

Snart är mars månad till ändå. Jag har inte kommit igång med det jag tänkt prova för att stresshantera på ett sunt sätt. Det har varit rörigt i livet några veckor.

Familjesemestern gick utmärkt. Jag drack måttligt och gick inte över gränsen någonting. Däremot drack jag tills jag somnade tre dagar i rad efteråt.

Jag har en lång väg att gå, men snart tre månader här på Alkoholhjälpen har gjort att jag förstår mitt beteende och dess orsaker bättre. Jag vet varför jag mår som jag mår. Ofta hjälper det mig att göra bättre val. Jag har fler nyktra dagar och tillsammans med min man kämpar vi på.

Det ser ut att lösa sig på jobbfronten också. Sommarens semestrar öppnar dörrar.

Sömnen har blivit så mycket bättre. Fler timmar, mer djupsömn, och lugnare puls. En intressant iakttagelse är att sömnen påverkas negativt nästan lika mycket av snaskande som av alkohol.

Nu tar jag tag i veckan!