Hej 👋 Jag har tidigare varit lite aktiv här under ”Förändra mitt drickande”. Men - jag lyckades aldrig riktigt bestämma mig och förändra något.
Kort historik - jag har nog alltid haft svårt att kontrollera mitt drickande, alltid varit partypinglan som alla vill ha med på fest.
De senaste 10 åren skulle jag dock säga att det förändrats lite från partydrickande till drickandes hemma. Först bara helger men ofta lite för mycket. Sedan även ”unna sig” i veckorna och även ensam. Förra året spårade det ur mer, jag började gömma vin i garderoben och kände att jag behövde svepa i mig en flaska vin varje kväll.
Jag har en man och två tonårsdöttrar och ett ”ordnat” liv med ett bra jobb.
Min man har aldrig frågat eller konfronterat mig. Den som gjorde det var en kollega som jag kommit väldigt nära de senaste 1 1/2 året. Han tycker inte om personer som dricker, tycker de blir förändrade. Jag pratade med honom en kväll när jag druckit och han bröt helt med mig. Hälsade knappt på jobbet. Det blev otroligt jobbigt för mig då han var en väldigt bra ventil för mycket både på jobbet och privat. Pratade då för första gången med min bästa vän och berättade lite om mina alkoholproblem.
Hon pushade mig att söka hjälp, övertygade mig att hon skulle vara med mig igenom det här.
Det här var runt jul/nyår.
Vi har en väldigt bra försäkring via jobbet men jag kände mig inte alls trygg att ta hjälp via den då jag är övertygad om att de hade lyckats ta reda på vem det var som sökt hjälp.
Hur som helst vände mig till en beroendemottagning i Stockholm. Var så jävla nervös. Jag fick fylla i nåt formulär och sedan fick jag en videomötestid typ 1 månad senare. Fortsatte dricka varje kväll… sa inget till min man men pratade varje dag med min bästa vän ♥️
Hade första mötet med ”behandlaren”, kändes bra men blev väldigt känslosam. Kände direkt att jag litade på och kunde vara öppen med henne. Kände panik blandat med någon form av lugn inombords. Jag skulle göra detta. Men hur?! Hur skulle JAG klara det? Och ville jag det innerst inne? Och vad är det egentligen jag flyr från? Så galet mycket som snurrade. Fick en läkartid typ 14 dagar efter, innan dess skulle jag ta blodprov. Det fick mig så sjukt nervös. Tyckte jag hade börjat känna smärta bak i ryggen och var extremt övertygad om att något var ”förstört”.
Så var dagen för läkarbesök där. Jag var otroligt nervös.
Det som fick mig att känna mig lite starkare var delvis bästis som ringde och peppade hela tiden och även min kollega som jag kunnat börja prat med igen och som också stöttade.
Läkaren var säkert 10 år yngre än mig och jag fick inget superförtroende men men. Vi pratade lite om vad jag ville uppnå och vilka möjligheter som finns.
OCH - proverna såg helt ok ut. Förhöjt kolesterolvärde men det var det enda. Otroligt!! 🥳
Jag berättade att jag i den bästa av världar skulle vilja kunna komma tillbaks till att kunna ta två glas vin till en god middag och sen vara nöjd, men att jag har full respekt för att jag och min hjärna kanske aldrig kommer komma dit och att jag då föredrar nykterhet.
Hon skrev ut naltrexon som jag började ta för precis en vecka sen. Sen dess har jag inte druckit en droppe! Har känt riktigt sug en gång men that’s it! MEN reflekterar ändå varje dag över alkohol och att jag ska vara nykter.
Däremot är det ju en känslomässig bergochdalbana och jag har ett sånt jäkla jobb att göra.
Min man har inte frågat en enda gång hur det går och hur jag mår… det är en stor sorg och något som jag också kommer behöva ta itu med….
Har första KBT samtalet om netto år veckor. Helt orimligt vilka jäkla väntetider det är…

Så - ville bara dela med mig om det är någon annan som står inför samma beslut och resa eller gått igenom liknande 😊

Ha en fin nykter lördag!
//H

@Himmelellerhelvette Hej och tack 🥰
Så glad för min vän verkligen! Och nu har jag involverat ett par till som jag känner ett otroligt stöd från. Kändes extra viktigt eftersom min man inte verkar vilja/kunna förstå.
Nu har jag varit helt nykter i 12 dagar. Lite rädd att säga det men det går rätt så bra! Har haft det riktigt jobbigt vid två tillfällen. Fredag och lördag em är extra jobbiga när jag ska börja preppa middag, sätter på musik och vill ”mysa”… men har öppnat en somersby sparkling rose och hanterat det.
Inser också att träningen typ är avgörande för att skingra tankarna och få mig att tänka på annat….

Tack för att du kikade in, hoppas du får en fin helg ✨♥️

@Amanda L Tack snälla! Ja just nu funkar det bra men passar mig för att ropa ”hej”…. Också lite fundersam över hur mycket som är Naltrexons hjälp och hur mycket som är min hjärna. Mest med tanke på den dagen jag tar bort tabletterna.
Men ja ja - en dag i sänder!
Kram tillbaks 🥰🤗

Tänkte att jag skulle uppdatera lite hur det går och hur det känns. Mest kanske för att skriva av mig och påminna mig om jag behöver gå tillbaks och läsa.
Som en dagbok kanske.

Dag 16 utan en droppe alkohol. Märkligt att det på ett sätt känns självklart just nu.
Missförstå mig inte - jag har haft ett par dagar med rejält sug. Men har ändå trott att det skulle vara mycket värre. Mycket svårare.kanske är det Naltrexonen som hjälper mig fullt ut, jag vet inte. Den ska ju ta bort suget men jag är ju fortfarande sugen på min snuttefilt 2mg fruktmint nikotintuggummin vilket jag inte riktigt får ihop 😅 Och godis till exempel.
Men så får det vara just nu. Fokus på en sak i taget.

I övrigt är jag hysteriskt trött. Sover lite bättre än med alkohol i kroppen men är fortfarande uppe ca 2 ggr/natt.
Försöker träna eller göra något fysiskt varje dag vilket jagar bort de värsta hjärnspökena och rastlösheten.

När jag ska laga middag är värsta triggern för mig, speciellt fredag/lördag. Då har jag lyxat till det med Somersby 0% spritz eller sparkling rose. Har funkat ok.

Försöker fokusera på hur stolt jag är när jag kan fokusera på samtalen vid och efter middagen med mina döttrar, framförallt med yngsta (12 år) som sett mig påverkad alldeles för många gånger. Jag hoppas hon ser och märker skillnaden.

Det närmar sig första KBT samtalet även om jag är fascinerad över väntetiden i den här typen av program som jag anmält mig till. Nu har det gått relativt lätt för mig - tänk de som behöver stöd DIREKT. Galet.

Ja, ja. Nu blir det till att chilla i soffan och vänta hem dottern som är på fotboll 🥰

Ha en fin kväll ✨

Bra jobbat. Jag vet när jag bröt tystnaden. Jag resonerade som dig. Skulle vilja ta några öl till maten MEN för mig gick det åt helvete kan man säga. Man känner skam för man vet att man handlar fel. Man tänker om alla andra kan dricka normalt måste jag kunna också. Jag började på helgerna liksom du för att sedan dricka lite i veckorna. Började gömma alkohol. Bara detta är ju ett sjukt beteende. För man gömmer väl inte chipspåsen?

Mitt drickande eskalerade. Blev LOBad ett flertall tillfällen och socanmäld. Jag har alltid sett mig som en stark principfast person som andra kan vända sig till. Mitt stora problem var att jag aldrig kunde prata med min fru om detta. Det kan jag nu.

Det man nog måste jobba med är sin självkänsla och sin tacksamhet. Vi pratar ofta om tacksamhet på AA-möten. Dit tycker jag du ska gå. Fantastiskt att få prata med andra som är i samma situation. Bra att du tar tag i situationen starkt jobbat.
Jag ser alkoholen som en allergi. Det man inte tål ska man inte ta.
Ett poddtips är att lyssna på två fyllon och en sanning. De är grymt bra.
Bra jobba än en gång att du tagit hjälp det är riktig styrka.

@Utmaning2022 Grattis till dag 16!🥳. Bra jobbat! Har ingen erfarenhet av Naltronex, men tänker att det nog mer tar bort alkoholsuget än tex nikotin- eller godissug. Men det viktigaste är att först bli fri från alkoholberoendet, som du säger. Jag har varit nykter i snart 2,5 år men ännu inte tagit tag i snusandet. Sen åt jag en hel del godis den första tiden, som jag sen minskade ner. Det tog även sina månader innan jag sov bra. Så det kan ta sin tid innan hjärnan har återhämtat sig och kommit i balans igen.

Det är bra att du tränar och är aktiv, det hjälper till och ger måbra hormoner. I samband med min nykterhet har träning blivit en del av min livsstil på ett helt annat sätt än tidigare. Förr belönade jag mig med vin efter ett träningspass, galet! Visst är det härligt när barnen får tillgång till en och att man kan lyssna både intresserat och fokuserat. Jag har fått en närmare och finare kontakt med mina barn, familj och övriga som nykter, och en upplevelse av att vara med i ett sammanhang och tillhöra. Förr drog jag mig undan för att kunna få vara ifred med mitt vin.

Spännande med KBT, hoppas det blir givande och öppnar upp för nya reflektioner och en djupare kontakt med dig själv❤️. Så ge det tid, det blir bättre för varje dag. Ha det gott!🌺

@Utmaning2022 När du tar bort tabletterna har förhoppningsvis det medta av ditt beroende försvunnit? Om man inte matar monstret så brukar suget ”somna in”. Så länge du skapar nya vanor och fokuserar på hur bra livet kan vara utan alkohol, så blir du starkare för varje dag som går…🤗❤️

@vår2022 Hej 👋 Vad kul att ”se dig” igen. Du skrev så kloka saker i min första tråd för säkert ett år sen.
Grattis till dina 2.5 år 🥳 Fantastiskt! Det ger så tycker att höra er andra berätta om hur ni upplevt saker så - tack 🥰🙌✨🤗

@Amanda L Tack Amanda och jag hoppas på precis det du beskriver och tänker fokusera på det. Och även fokus på här och nu. Just idag känner jag noll sug och det är det enda som betyder något 🥰

@aeromagnus Hej och TACK! Vad fint att höra lite om din situation också. Jag hoppas att jag och min man kommer att kunna prata om det som varit (och även det som är) också… men just nu har jag liksom inte ”plats” att grubbla över varför han inte vill se/ förstå. Då blir jag bara väldigt ledsen.

Har funderat på AA men ska känna efter KBTn först och se om det även kommer vara gruppterapi. Tänker att det kan kanske ge lite samma då.

För övrigt är det ett UNDER att jag inte blivit LOBad eller anmäld och jag tackar nån högre makt ändå för det idag.

Superbra med poddtips det ska jag kolla in! 🥰🙌✨

Efter 41 helnyktra dagar sket det sig… Påskhelg och vi var hos mina svärföräldrar på landet. De dricker inte mycket men har typiska rutiner som innefattar alkohol. Till exempel ”beer o’clock” innan maten osv.
Jag hade förberett och tagit med alkoholfri dricka. Gick bra till en början i fredags. Jag drack en alkoholfri cider när de andra drack öl.
Men sen när de andra satt till bords smet jag ut i köket och svepte en öl. Lite senare en till.
Vet inte ens varför egentligen…. Om jag ska se något positivt med den kvällen var det dels att jag stod emot bag in boxen som stod framför mig hela kvällen och jag stannade vid 2 öl.

I lördags gick det sämre…. Jag hade sovit sjukt dåligt, var arg på min oförstående man och 100 andra bortförklaringar.
Jag preppade i köket och tog en öl. Hade som plan att kunna hålla det till 2 öl då också. Det blev 2 innan middagen. Vi satte oss till bords och då var ett glas vin redan upphällt och jag ville inte krångla (också en fin bortförklaring)
Sedan -det som gör mig mest ledsen och fundersam, gick jag ut i köket och tog ur en annan vinboxar under hela kvällen.
Blev onykter så klart och jag vet inte riktigt hur jag uppfattades eller ens hur kvällen slutade riktigt.

VARFÖR gör jag så?! Var ju absolut helt onödigt, vi hade supertrevligt. Nu blev jag besviken på mig själv, blev jättebakis (är tom bakis fortfarande idag)

Usch 😔

Man faller och reser sig och faller och reser sig igen. Det känns som det kan gå på ett ögonblick att den där alkoholdjävulen sätter krokben för en. Men du vet ju vilket håll du vill gå nu och du har kännt hur bra det var att vara nykter så försök att inte bli för besviken på dig själv, man blir ju mer destruktiv då. ❤️Imorgon kommer du må bättre och du kan fortsätta fokusera på döttrarna och din träning. Det är tråkigt med din man, att han inte bryr sig. Min har aldrig heller brytt sig så mycket om hur jag mått de här två åren jag inte har druckit men jag tror det är för känsligt för honom eftersom han själv dricker.
Stor kram till dig 🥰

Å hoppas inte att det lät för hurtfriskt typ upp och hoppa. Jag vet hur jobbigt det är när man blir så besviken på sig själv. Men det är så viktigt att vara snäll mot sig själv så man inte hamnar i en ond spiral..kram igen 🥰