@Detblirbättre heja dig! Känner igen det där med att det skiftar från meningslöst med sig till övertygelse och nästan avsmak inom loppet av timmar! Det gäller att hänga med i svängarna, sitta lugnt i båten tills ”anfallet” gått över och inte ta några överilade beslut. Lättare sagt än gjort men du har ju avklarat 4 v och jag har snart avklarat 6 v. Än så länge har vi låtit vårt förnuft få ha kommandot! Vi fortsätter framåt! 💛

Nu har det gått mer än månad sedan jag beslöt mej för att nu är det slut med vindrickandet. Under denhär tiden har jag haft tre små konstiga återfall. Alla tre gånger har jag fått en enorm lust att testa på hur vin smakar (som om jag inte skulle veta). Alla tre gånger har det smakat ganska illa. Det blev en halv flaska alla gångerna, men sen var det stopp. Det kändes varken bra eller gott. Som om jag på något galet sätt ville tvinga mej att bli full, fattar inte vad dethär är för mekanismer.
Men faktum är att jag sen den tredje gången närmast känner avsmak för alkohol. Nu går det lätt att vara nykter, har inte tänkt på vin alls de senaste dagarna vilket är otroligt skönt.
Det hjälper helt klart med fysisk aktivitet, i mitt fall löpning. Den fysiska tröttheten minskar suget.
Vi fortsätter en dag i taget, kämpa på alla!

Alla möjliga alkoholtankar snurrar i huvudet. Läste nu Jag som var så rolig att dricka vin med, och tänker på dethär hur vi marineras i alkohol överallt. Författaren skriver ju om det, antagligen är det värre i London där hon bodde när allt eskalerade men ändå. Var på ett kafe en lördagseftermiddag nyligen och kunde konstatera att minst hälften i det fullsatta kafeet hade nånslags alkohol framför sej.
Det får dom väl ha förstås men tycker inte det var såhär bara för några år sedan. Alkoholen har verkligen klivit in i folks liv känns det som. Eller sen är en ny-nykter person som jag som ser sånt😅.
En annan tanke nu är att jag inte riktigt fattar hur jag har kunnat löpträna så mycket som jag ändå har gjort. Har sprungit många maratonlopp och undrar riktigt hur kroppen och hjärtat har mått. Har aldrig sprungit ett lopp bakis dock (utom en gång), där gick liksom gränsen. Har skrivit det förr här; folk skulle bara veta.
Annars tycker jag att tankarna på att dricka långsamt fejdas ut nu. Känner mej motiverad att vara nykter nu, till skillnad från bara några dagar sen då den kändes meningslös och tråkig.
Det går upp och ner tydligen.
Men idag är jag nykter.

@Smillans ja det gör jag! Min form är visserligen inte så bra just nu för drogs med en evighetslång hosta i vintras som satte stopp för träningen. Men jo absolut. Förr fick jag skippa eller flytta på vissa hårdare intervallpass som verkligen inte gick att springa bakis. Pulsen är generellt lägre och återhämtningen mycket snabbare. Det är ju häpnadsväckande hur mycket alkohol bromsar upp återhämtningen efter träning! Förskräckligt och bedrövligt att jag har hållit på som jag har gjort. Men men - nu är det nya tag😅

@Smillans läste för övrigt genom hela din tråd nu. Vilken resa du har gjort, fantastiskt och så inspirerande! Anar att jag är i din ålder eller troligen lite äldre och det var mycket jag kände igen där med att bara känna sej som ett trött gammalt fyllo (ursäkta uttrycket men för min del höll det verkligen på att bli så). Tänk vad skönt att det kan vända. Jag tänker mycket på tankens kraft nu, vad den kan få oss att göra eller låta bli att göra.

Jag vinglar lite nu i nykterheten. Alltså inte så att jag är full men jag har smygdruckit lite igen. Usch detta är så pinsamt men vi hade en överbliven flaska vin hemma efter påsken (när jag inte drack en droppe men vinet för för övriga familjen på vår påskmiddag). Nu har jag smygdruckit ur den i tre kvällar. Ja ni hör att det inte är stora mängder så jag har ju inte blivit berusad. Men ändå. Finns ju här på det alkoholfria sidan av forumet för jag vill verkligen vara alkoholFRI. Har ingen förklaring på varför jag har gjort såhär, det känns bara dumt och obegripligt. Vet att drickandet blir okontrollerat efter ett tag om jag försöker vara måttligt så det är inget alternativ, åtminstone inte på länge.
Läser här att många av er gör djuplodande resor inåt när ni kämpar med nykterheten. Gick i terapi i tre år och tror mej veta rätt bra varifrån min ångest kommer. Har ett grymt behov av att vara till lags och bli uppskattad, rädd för att bli lämnad och ensam på jorden, ett behov av att vara bäst. Drev mej själv till den mentala ruinens brant med krävande och ansvarsfulla jobb.
Men jag behöver antagligen titta inåt ännu mer. Gick dessutom nyligen på en nätbaserad kortterapi för generaliserat ångestsyndrom. Behöver antagligen plocka upp metoder därifrån att ta till.
Går inte omkring med påtaglig ångest men vet att jag har så mycket sånt inne i mej som liksom ändå pyser ut då och då.
Oj dethär blev ett långt morgonsvammel men måste skriva av mej

@Detblirbättre Här är ett bra ställe att ”skriva av sig” Tack att du delar!
Känner igen så mycket av det du beskriver!
Jag har också gått i terapi för min dåliga självkänsla!
Jätte jobbiga ångest attacker m hjärtklappning o yrsel! Har nu druckigt 3 glas (ett ”snedsteg”)på 8 veckor och märker så stor skillnad på mitt själsliga mående! Har lärt mig ordet och innebörden av självrespekt ! Blivit starkt för mej. Till skillnad från självföraktet när jag drack alldeles för mycket alldeles för ofta!
Hoppas du får en fin nykter helg!
Vi hörs här! 👍🌸

@Detblirbättre Varje gång man dricker så göder man beroendet. Suget kommer tillbaka... Så det är inte så konstigt att du gör som du gör.
Ett bra sätt att stärka nykterheten kann vara att läsa om hir hjärnan och beroendet funkar. Läs gärna Annie Grace's bok Tänka klart. När man vet vad som händer är det lättare att stå emot.
Också Skål tamejfan , tyckte jag var hjälpsam, fast på ett annat sätt. Jag kände igen mig och mina tankar.
Oftast är vi som är beroende ganska lika på många fler sätt än vi kanske tror från början...
Förutom terapi så skulle jag också rekommendera att du försöker hitta något som du tycker bara är ROLIGT. En kurs, ett sätt att träna, något att se fram emot varje vecka. Det kan faktiskt hjälpa otroligt mycket.
Eller varför inte en sommarkurs på ngn folkhögskola? Finns hur mycket som helst att välja på...
Om det är ett socialt sammanhang så utvecklas man även av det. (Säger det av egen erfarenhet...).
Släng nu resten av flaskan (och ha aldrig hemma) och sätt igång med ditt nya, bättre liv.
Jag är säker på att du kan klara det (om jag kan kan alla :)) Kram

@Amanda L tack för tips! Jo flaskan är slängd. Och ska aldrig ha något hemma, det funkar inte alls.
Nu börjar stug- och odlingssäsongen för mej här och då finns det massor att göra. Och suget går definitivt att bota med träning! Löpning är min grej och mina snedsteg har uteslutande skett dagar då jag inte har tränat. Ett klart samband!

@TessanTuss Hej TessanTuss, missade ditt svar här! Det själsliga måendet är verkligen så mycket bättre utan a. Varför hälla i sej något som bara spär på ångesten. Min helg blev nykter utan problem, hoppas du har det bra!

Närmare bestämt hade jag ett läge där jag för första gången på länge var ensam hemma. Inför denhär stunden hade jag mer eller mindre bestämt att nu ska jag dricka vin. En flaska på 2 timmar blev det. Besinnade mej dock när jag fick impulsen att gå och köpa mer. Köpte däremot en liter glass som jag vräkte i mej. Mådde inte jättedåligt rent fysiskt dan efter men så besviken på mej själv. Men men - så är det nu. Och jag tycker ändå inte att jag börjar från noll igen. Har ju faktiskt njutit av det nyktra livet och märkt av allt det goda som det för med sej. Framför allt är det ju så himla ONÖDIGT att dricka när man får perspektiv på det. En kort stunds njutning mot all skiten som a innebär.

@Detblirbättre Du börjar inte på noll. Vin är väldigt gott och kan vara något bra om det sker med måtta. Många här inklusive mig själv har problem med att dricka med " måtta " Alkoholen är svår att hantera när den väl fått sätta klorna i oss. Men! Man kan alltid börja om😊 Ha en fin helg

Idag har det gått två månader och en dag sedan jag fattade mitt nykterhetsbeslut. Sen dess har jag haft tre dikeskörningar, en lite värre då jag ”obemärkt” hällde i mej en flaska vin. Man kanske inte ska tänka så men jag tycker dehär gångerna var så farliga. Dom fick mej bara att än en gång inse att det är fullständigt meningslöst att dricka a. En kort stunds njutning - och sen allt detdär andra som vi alla här på forumet känner till allt för väl.
Jag tänker rätt lite på vin faktiskt. Utom häromdagen då det var strålande väder. Då slog suget till och jag kände mej lite dyster och nedstämd över det faktum att jag inte kan dricka ”som alla andra”.
Men känslan gick över rätt snabbt.
Nästa prövning kommer om två veckor då jag ska till Grekland med ett gäng väninnor. Då vet jag faktiskt inte hur jag ska kunna stå emot.
Men försöker att inte tänka på det så mycket utan ta det dag för dag. Inget blir bättre av att gå och gruva sej för sånt som kanske ska ske. En dag i taget - det är verkligen bästa mantrat.

Det är många här som skriver om vikten av att ta hand om sej själv, inte stressa, vila och sova. Och fler än jag som har en depressions- och utmattningshistoria.
Dethär har blivit SÅ tydligt för mej nu under nykterheten. Att inte hetsa, vilket jag är expert på, utan låta saker ta tid. Det var ju också så att vinet var en ”instant reward”, som alltid fanns där redo. Men allt behöver ju inte vara så ”instant”. Måste bli bättre på att se det fina i det lilla och det lugna. Herregud vad jag har jagat mej fram genom livet. Vara bäst, prestera, hinna, jobba - inget under att krafterna tog slut.
Nykterheten hjälper mej att se allt dethär klarare. Så skönt.

@Detblirbättre
Ett tips inför Grekland resan. ( jag har nyligen varit där )
Det finns inga alkoholfria viner på restaurangerna vilket triggade mig enormt . Ha en plan på annat alternativ som du kan gilla, ex äppeljuice, dietcoke, el dylikt . Be om ett vinglas till detta. Det lugnade min känsla lite .

Kram