@Rustning Det var roligt att höra att det går bra med dina nyktra föresatser! Känner igen den där kluvenheten inför dricka eller inte dricka. Själv har jag druckit, men tyvärr inte tyckt att det var så trevligt och avkopplande som jag hade hoppats. Vilken fin skillnad det har blivit på dina alkoholfria helger, jämfört med hur det kändes i början.

Glad Påsk!

@Denlillamänniskan Det tröstar mig på sätt och vis när du skriver att det inte var så himla avkopplande att dricka ändå när du väl gjorde det. Då vet jag kanske att jag inte missar så himla mycket. De positiva effekterna av alkohol är ju så kortvariga och sen mår man piss en lång stund. Det är ett ganska högt pris man betalar för det om man tänker efter.
Det var en knepig dag i dag. Knepigaste dagen på ganska många dagar faktiskt. Det är väl det här med den förestående ledigheten som bidrar till detta. Det är en ny situation för mig att köra en vit påsk.
Efter detta har jag gjort en resa och firat en högtid utan alkohol. Saker som för mig varit så oerhört förknippade med alkohol.
Men nu är bolaget stängt och imorgon är det långfredag. Då kan jag inte köpa någon alkohol. Har inte ens orkat titta om det är öppet då. Varför jag nu skulle det. Jag ska ju inte dricka något. Förhandling pågår. Jag förhandlar med mig själv trots att det redan är färdigförhandlat. Suck.

Fy fan va skönt att vara nykter. Det har gett mig helgerna tillbaka. Att vakna fräsch och utvilad kl 8 en lördagsmorgon är fan priceless… Det är inte en dans på rosor att vara nykter. Precis som livet inte alltid är en dans på rosor. Det går upp och ner och man har bra och dåliga dagar. Men de dåliga dagarna när man är nykter är alla fall bättre än de dåliga dagarna som onykter. Trevlig helg och kämpa! Det är värt det. 👍

Urs. Nu känns allt plötsligt tröstlöst igen. Nykter. Så jävla tråkigt. Hur ska jag hantera Valborg nykter? Känns som att jag missar livets goda. Och ingen jäkla paus från mig själv och mina tankar och min oro för olika saker. Nykterheten tvingar än att stanna kavar i en massa jobbiga känslor. Det är knepigt.

Har haft en tuff period nu ett par veckor. Varit orolig över en sak (inte alkoholrelaterat) men nu har den oron skingrats. Det känns fantastiskt. Det var riktigt tufft att inte dricka något alls för att stilla oron. Men jag lyckades avstå ifrån det, vilket jag är väldigt nöjd med. Det är knepigt när man måste lära sig att hantera sina känslor utan bedövning men jag antar att det är nyttig.

Snart är det valborg och jag har bjudits in av en vän. Vi brukar alltid dricka ganska mycket alkohol. Tänker att jag kanske ska dricka då. Men jag vet inte. Jag har ju sagt att jag alla fall ska hålla opp till midsommar. Jag är kanske inte så jättesugen på att dricka nu men det kommer ju kännas lite skumt att förklara för dem att jag har ett uppehåll. Varför de kommer de undra. Ja varför? Varför har jag ett uppehåll. Därför att jag tyckte att jag dricker för mycket och ville låta kroppen och hjärnan att vila ett slag. Kanske ha det som en rutin för framtiden att vara nykter ett par månader i början på varje år. Ska jag förklara allt det? Jag skäms. Vill inte. Komma med någon nödlögn? Suck.

@Rustning Du har varit otroligt stark och beslutsam i att inte dricka före midsommar. Du berättar också hur stolt du är av att ha gått igenom en tuff period och klarat av den nykter utan att ta till alkohol. Troligen skulle du inte ha kunna lösa det på samma sätt om du druckit, då duckar man det istället och problemet finns kvar. Hur tror du att det kommer att kännas efteråt om du dricker massor på valborg? Du tänker mest på hur andra ska tänka men hur blir det för dig? Det är som du säger nytt och nyttigt att behöva lära sig hantera känslor utan bedövning och det kan ju innebära en del motstånd och mycket mod. Så om du dricker på valborg så blir det liknande, om du inte är så sugen på att dricka, att du hanterar det med bedövning istället för att vara sann mot dig själv och dina känslor. Du tar tag i ditt alkoholbeteende och du tar ansvar för det. Det borde du känna stolthet över istället för skam. Du skulle kunna berätta för din vän i förväg att du har ett uppehåll och att du mår bra av det. Att du inte vill bryta ditt beslut. Att du gärna kommer men tar med dig alkoholfritt. När man är sann brukar skammen mildras och stolthet träda fram. Det är en prövning men någonstans behöver man alltid börja. Lite tankar från mig.

Du kommer säker på något som blir bra för dig😁

@vår2022 Tack för din uppmuntran. Såhär: klart det hade varit trevligt för stunden att dricka på valborg i goda vänners lag. Men jag är inte jättesugen. Det är ganska länge sen nu jag har ett sug efter alkohol som var jobbigt på rikgigt. Hade jag bara stannat hemma på valborg och skött mina vanliga rutiner hade jag inte funderat på att avbryta mitt alkoholuppehåll. Och du har rätt. Skulle jag dricka på valborg skulle jag känna mig lite misslyckad efteråt. Har ju skrivit hör gång på gång att uppehållet ska pågå minst till midsommar och kanske ännu längre beroende hur det blir. Jag måste liksom ha ett datum av psykologiska orsaker. Så slutsatsen är väl att jag tar bilen med familjen till min vän på valborg. Jag dricker vatten och kaffe. Jag säger att jag har ett uppehåll. Inte mer än så. Att dricka eller inte är mitt val. Alla får göra som de vill och jag har inga synpunkter på de som dricker. Det kommer vara några sekunder av konstig stämning kanske men det får jag stå ut med. Allt man gör har ett pris. Även nykterheten har sitt sociala pris men det är inte särskilt dyrt att betala jämfört med att vakna upp bakis och ångra att jag bröt löftet jag gett mig själv.

@Rustning God morgon! När man gör en stor förändring så har det ett pris, ett socialt pris som du säger. Det brukar bara vara lite konstig stämning första minuterna, men det går över. Jag upplevde det som att jag gick lite motströms i början för det var bara jag som förändrats, inte min omgivning. Det kostar på lite, men för mig fanns det ett större värde i att vara nykter än att dricka och när jag hade börjat min vandring åt ett annat håll kändes det som ett bakslag att vända tillbaka till det jag ville gå ifrån, göra en förändring i. Jag ville inte tillbaka till att vakna bakis med ångest och jag kan inte bara dricka lite, det blir allt eller inget. Jag vill åt fyllan när jag dricker. Det kändes väldigt självdestruktivt att dricka bara för att andra förväntar sig det eller tycker att jag är tråkig. Nu när jag varit nykter så länge, 2,5 år, så är det lättare att gå mot strömmen. Jag har hittat ett nytt förhållningssätt till mitt liv och vad som är värt för mig i det. Vad andra tänker är inte viktigt och de som bryr sig om mig tycker att jag är stark och förnuftig. Jag vill må bra och med alkohol så gör jag det inte, kanske för stunden, första glaset men det stannar ju aldrig där för jag är beroende och den kraften som kickas igång i hjärnan när jag dricker är starkare och då är det kört för mig. Jag har accepterat att jag funkar så och det är som det är, jag kan inte hantera alkohol. Men det är inget jag sörjer längre för mitt liv har blivit så mycket bättre utan alkohol på alla sätt och vis. Jag har också blivit bjuden på fest på valborg och jag ska ta med mig alkoholfri öl och bubbel. Min stämning brukar också förhöjas än mer när jag vet att jag kommer att vakna nykter och fräsch den 1 maj😁.

Ha en fin valborg! Ju fler gånger du är nykter på fest ju lättare blir det och omgivningen vänjer sig. Folk bryr sig mest om sig själva och skiter i andra.

@vår2022 2,5 års nykterhet. Det är mycket imponerande måste jag säga. Jag tror jag har ett lite annorlunda dryckesmönster än det du beskriver att du hade. Jag blev sällan full och stoppade alltid exakt i tid så jag inte mådde skit dagen efter. Men jag drack snabbt och drack ofta ensam osv. Jag kunde inte tänka tanken på en fredag eller en lördag utan mina öl. Ok jag inte hann handla eller om jag av någon anledning inte kunde börja dricka tex eftersom jag satt fast i en bilkö blev jag frustrerad. Med tiden tyckte jag det mesta var trist som inte involverade alkohol, tex gå på bio en lördagskväll. Det kändes som tiden mellan min ölhävningar var gråa transportsträckor. Jag stod på randen till något som inte var bra och jag valde att ta en paus efter nyår. Men som sagt jag har ett konkret datum. Jag kan inte tänka mig att aldrig mer dricka nått.

Jag har dock en ganska konstig tendens att romantisera hur bra allting är när man dricker. Men så är det ju inte. Jag mådde inte bättre när jag drack. Framför allt mådde jag inte mentalt bättre. Jag hade betydligt mer ångest faktiskt. Kanske inte just efter några glas men när jag var nykter. det är tufft att vara nykter men det är tufft att dricka också. Kanske är det t.o.m. tuffare att dricka än att vara nykter om man räknar ihop allting. Som man brukar säga i USA ”chose your hard”.

@Rustning Ja, det är lätt att drickandet eskalerar och att alkohol börjar uppta ens tankar mer och mer. Det är så lätt att romantisera alkohol men vad bra att du kan reflektera kring det och se att det inte riktigt stämmer med sanningen. Det luriga är att man mår bra efter första glaset, ångesten dämpas men sedan blir det som du konstaterar ännu mer ångest. Det som jag upplever som skönast med att vara nykter är att jag inte känner av ångest på samma sätt som när jag drack. Jag lider inte som jag gjorde då. Nu är det mer en låg känsla och ett meddelande till mig om att det är något som inte är bra, att jag behöver ta itu med det. Då får jag söka inom mig själv om vad som skaver, ta upp det på ytan och lösa eller bearbeta det. Som nykter är dessa signaler tydligare och jag har en bättre kontakt med mig själv, vilket gett mig bättre självkännedom. Känslors mål är att agera, att man ska göra något åt saken. Sedan kommer en lättnad efter att jag gjort en handling. Det ger mod och styrka. Nykterheten har gett mig stabilitet och lugn, även om det är motgångar. Instämmer med ”choose your hard”, det finns ingen enkel väg och det som är utmanande blir lättare när man sätter det och ser det ur ett annat perspektiv. Gillar också ”fake it till you make it”😁