Vad konstigt; en vecka utan alkohol och jag har inte känt sånt sug tills igår på väg från jobbet till hemmet och långhelg.
Då tänkte jag på att åka och köpa vin och jag började också fundera om jag kanske kan få dricka i ensamhet framledes. Att få ta en ensamfylla för då kan jag ju inte göra illa någon annan och det spelar ingen roll då att jag aldrig minns något efteråt....
Jag lät bli att handla dock. Jag lät bli den flaska bubbel som ligger i kylen. Och jag ruskar på huvudet åt mig själv och tankarna som kommer.
För jag vet ju innerst inne att jag inte kan dricka ett glas. Det slutar alltid med för mycket fylla och inget minne...
Jag är fortsatt så himla trött. Men nu försöker jag bara tillåta det. Allt är ju som det är...
Långhelg och vår. Men en dag i taget.

@Rina Bra gjort med förhandlingen med dig själv💪. Att du vet hur det alltid slutar med att börja med ett glas. Jag är likadan, jag kan inte hantera alkohol, ett glas blir alltid mer och jag kan inte stoppa. Jag har nu varit nykter i över 2,5 år och tankar kan komma om att jag nu säkert kan hantera alkohol, men jag vet att då jag är alkoholberoende så kommer det inte att funka för mig. Nu har jag dock varit nykter så länge och för mig finns det ingen mening eller värde med att dricka mer. Jag har fyllt mitt liv med innehåll utan alkohol och det livet är så mycket bättre och innehållsrikt. Jag mår så mycket bättre psykiskt, närhet till mina känslor och behov samt fysiskt med en starkare och friskare kropp😁. Så härligt att vakna nykter varje morgon.

Det tar lite tid för hjärnan att återhämta sig och komma i balans igen efter intag av alkohol. Det gör att man lätt känner sig trött ett tag och man behöver vila. Jag var trött och sov lite dåligt i början, men det blir bättre. Ju längre tid som nykter och återhämtning i hjärnan desto starkare motståndskraft och lättare blir förhandlingen. Ett tips är att läsa tex Annie Grace bok ”Tänka klart”. Den ger insikt och kunskap om hur hjärnan påverkas av alkohol och hur man kan komma ur det.

Bra jobbat! Fortsätt så och det blir bättre!🌞❤️

@vår2022 2,5 år!!! Wow! Fasiken, vad du är bra!
Jag har klarat 12 dagar och är helt slut av den lilla kampen.
😂
Jag har en särbo som gärna dricker. Det visade han verkligen denna långhelg. Och lördag kväll så var det otroligt lockande att hälla upp ett glas rödpang MEN jag lät bli.
Jag har påpekat om drickandet men tror att det bara blir sämre om jag säger såna saker för att han är inte där än att han kan ta till sig det.

Jag funderar väldigt mycket på hur jag ska aldrig mer dricka och känner en saknad och sorg.

Jag sov 12 timmar flera nätter i helgen. Är fortfarande konstigt trött men hoppas att det snart känns bättre..
.tack för pepp.
Har börjat lyssna på en Annie grace bok på engelska nu. ❤️

@Detblirbättre Ja!!! Heja oss. Jag klarade en långhelg med vin på bordet utan att smaka. Det var värst lockande sen lördagkväll. Då funderade jag på att ge upp. Men jag höll i. Så ja; heja oss!!!

@Rina Tack! Ja, kampen är jobbigare i början innan hjärnan har fått återhämtat sig och kommit i balans igen som nykter. Så du har kämpat bra!💪. Det är som att starta tex att börja springa. Man sätter upp en plan för att orka springa en hel sträcka. Man kan springa några meter, gå några meter i början. Efter någon vecka kan man springa en längre sträcka innan man går och till slut orkar man springa hela sträckan utan att gå. Motivationen ökar för man ser att man klarar av mer än man tror och man sätter man upp nya mål, kanske att kunna orka springa en ännu lite längre sträcka osv. I början är det bara jobbigt och flåset är dåligt, men till slut så är det inte så jobbigt och flåset bra. Sedan måste man hela tiden underhålla sin löpning och kondition för att inte tappa det. Motivationen kan gå upp och ned men till slut har man skapat en ny vana och det går liksom av sig själv. Så det handlar om att skapa nya vanor som ersätter de dåliga och att ha tilltro till sin egna förmåga. I can do it!

Det kan vara lite jobbigt att köra på med nykterhet själv och ens partner fortsätter dricka på. Det blir också så mycket tydligare att se hur mycket mängden är som nykter. Starkt av dig att ändå stå emot! Man kan inte få någon annan att sluta dricka, man måste vilja det själv. Så fokusera på dig själv och ditt välmående så kanske han hakar på om du visar vägen.

När du varit nykter en längre tid kommer du att känna en stor skillnad och kan bättre se allt utifrån. En stor skillnad kände jag också denna gång, jämfört med andra gånger jag försökt minska ned och uppehåll, var att jag inte räknade ned dagarna tills jag skulle få dricka igen. Då var mitt fokus bara på att få dricka efter uppehållet och mina tankar om det skapade sug. Denna gång räknade jag dagar upp och ifrån när jag sist drack. Tankarna var positiva om hur skönt det var/är att vara nykter och hur jag vill att mitt liv ska se ut som nykter och vad det ska innehålla. Det positiva tankarna körde över de negativa ”vad trist och tråkigt det är” eller ”varför kan jag inte dricka som andra” och skapade inget sug. Så positiva tankar och att fokusera på det är magic för som man säger, så tankens kraft och makt stor.

Bra jobbat! Fortsätt så! Lyssna på boken och reflektera. Tänk vad skönt att möta sommaren nykter, se alla vackra nyanser, höra fåglarna ljuva stämmor tydligt och klart🌞🌺❤️

@vår2022 Ja, det är lite upp och ned där inuti. Igår var 15e dagen och jag tänker inte lika mycket på alkohol. Men jag hade en kass kväll igår med migrän och kunde inte somna. Vet inte hur många ggr jag knäppte på sömntimern på ljudboken.
Jag har tänkt på en grej som kommit upp tidigare hos terapeut; jag värderar mig själv utifrån prestation och tycks inte ha så stort värde i mig själv. Igår var det tydligt för jag har en massa köksland och rabatter att rensa och fixa till men orken fanns inte där och jag kände mig så himla värdelös... Kände saknad efter det där första/andra glaset vins känsla, när jag bara andas ut och är avslappnad i mig själv... Inte efter själva dövande ruset dock. Det var en ny tanke om vad som lockar. Och det var också så att jag började fundera över om jag kanske med denna insikt skulle kunna dricka bara något glas och vara nöjd med det och den känslan. Suck. Vad den lilla inte alkoholisten försöker och försöker. Trots att jag inte ens upplever att jag har så stort sug.

Men det där med mängder; insikten om andras intag är ju ofrånkomlig om jag håller mig nykter. och även om jag vet att jag inte kan ändra någon annan så kanske det i längden blir ett problem.
Att spendera sina kvällar med någon som är ragglig är inte charmigt i längden och inte varje helg.

Jag försöker att fokusera på det positiva. Men med denna vår som tvekade och sen dök upp i form av sommarvärme gör mig stressad över hur jag ska hinna allt och strukturera upp allt arbete i trädgården och bland sådder. Och stress har jag ofta hanterat genom att pausa den med en vindimma.

Jag håller med dig om det där med att räkna upp och inte ned dagar!
Det är den stora skillnaden för mig också.
Jag tänker inte denna gång att jag ska ha en vit vecka, 14dagars eller månad - utan tänker att det är härifrån och framåt som gäller.

Tack för att det skrivs inspirerande saker här och i andra trådar! Vilken hjälp ändå i att känna sig mindre ensam. Och få erkänna hur illa som det varit och hur stort suget kan vara.

❤️

@Rina Det jag tydligt upptäckte när jag var nykter var att stress men även ilska varit något som jag dämpat med alkohol. Känner väl igen det där med stressen i trädgården och att både orka, hinna med och även försöka njuta av det. Precis som du värderade jag mig själv framförallt efter prestation. Trädgårdsarbete är ju också väldigt tungt och slitigt. Jag sippade vin hela tiden för att fixa allt. Det jag har gjort är att jag inte alls planterar lika mycket längre. Förut hade jag blomkrukor överallt men nu har jag en hel del perenner och inte lika mycket blommor. Landen har jag också ”förenklat” genom att sätta massor av vitlök, jordgubbar eller potatis på en större yta. Sedan har jag typ köksland med perenna örter och sedan köper jag typ persilja och annat i krukor som jag planterar. Det enda jag direktsår är lite olika sallad och annat. Har slutat helt med att förså grejjer. Nu känns det mycket mer hanterbart. Sen gör jag lite åt gången, en helg rensning, en helg jordförbättring, en helg sådd osv. Förut körde jag totalt slut på mig och allt på en gång.

Sen gör en längre tids nykterhet sitt. Man blir mer balanserad, mer chill och mer good enough. Nu kan jag gå i lugn takt och inte halvspringa. Det gör att jag sparar på krafterna och orkar mer. Lyssnar på olika poddar när jag pysslar på och det gör jobbet lättare när man är inne i berättelsen. Nu tar jag pauser med gott kaffe eller kallt kolsyrat vatten och jag har lärt mig att njuta av det jag gör. Förr såg jag bara det jag inte gjort och behöver göra, nu kan jag se vad jag gjort och känna mig nöjd över det. Jag var så mycket mer sur, pessimistisk och negativ när jag drack, som nykter är jag gladare, positivare och mer nöjd.

Så ta ner kraven på dig själv och uppmärksamma det du gör och tänk good enough!😁❤️

@vår2022 Jag köpte alkoholfritt bubbel och det var najs och kändes mer som fredagsdricka ☺️
Men det är svårt att se någon nära vilja dricka alldeles för mycket och det kan jag inte riktigt vara tyst om. Har inte sett detta tidigare för att jag själv alltid blivit fullast först. Haha. Tragiskt men sant.
Det kommer nog att kunna bli ett problem men jag kan ju inte få någon att inse som inte vill se. Jag har påtalat det och han säger att jag inte behöver projicera mitt eget drickande på honom. Men saken är den att jag är fortfarande så där trött och att sitta uppe och lyssna på en full person halva natten ger mig inget, för att sen sova alldeles för sent dagen efter och slösa bort den lilla tid vi har tillsammans...

Idag är det 19e dagen utan alkohol och jag går runt i trädgården och försöker att inte ha för mycket stress att jag inte hinner med allt.
Det luktar vår och jag känner lite mer för varje dag att jag är på väg åt rätt håll. Samtidigt känner jag ibland längtan efter värmen i bröstet av ett glas vin och den avslappnande känslan som kommer..
Jag försöker att uppleva förundran. Och det är lätt när från tror som magiska små groddar och ett livets mirakel...

Vad skönt att du lärt dig att titta annorlunda på prestation och dig själv. Det ger hopp! 👊