Jag har precis påbörjat min resa sedan en tid tillbaka. Jag har tagit hjälp och känner mig motiverad. Har berättat för mina närmaste och det känns skönt. Allt jag behöver nu i början är pepp och kärlek. Då blir det svårt när man får olika råd och för den delen kommentarer som inte landar så bra. Har ju enorma samvetskval så när man får höra vad som hänt för länge sedan osv drar det ner mig. Känner mig sårbar och vissa saker snarare stjälper än hjälper när jag får olika råd. Hur gör man? Jag känner mig stark, motiverad och positiv men när sådant händer känns det jättejobbigt. Hur får man andra att förstå att det inte är något jag orkar med att höra, iallafall inte i den process jag är i just nu?

@Lofvas Hej och välkommen hit! Vilket bra beslut du tagit och att du känner dig motiverad och positiv. Kan minnas tillbaka att det fälldes några kommentarer som kändes jobbiga för mig att ta emot i början. Lite som att det blev fritt fram att säga hur jag betett mig i vissa situationer. Så jag förstår hur du känner. Jag sade rätt tydligt att det räcker nu, att jag är så motiverad och positiv till att vara nykter och nu är det det enda jag vill tänka på. Att det inte känns bra inom mig att höra om saker som jag redan skäms över just nu. Det jag behöver av dig nu är att få stöd och pepp. Vi kan prata om det längre fram när jag är redo och mer stabil. Det gav effekt och då jag tydligt berättade om hur jag känner och vad jag behöver. Prova med det!

Skriv och berätta här om hur du känner och tänker, det är hjälpsamt och vi förstår dig väl😁. Ha en fin kväll!❤️

@vår2022 Tack det var väldigt fint sagt, så ska jag säga för det är precis exakt så. Känns bättre ikväll och sa liknande till min bror och min yngsta dotter. Är med nära två vänner ikväll som jag har förtroende för och vi sitter i köket och löser korsord ikväll. Känner inget sug och för mig ovanligt att vara utan alkohol en lördag, vilket var oftast helger jag drack men gick överstyr och kunde dricka upp resten av vinflaskan redan på morgonen. Hur galet? Jag vet att jag kan om jag vill att inte dricka alkohol och i de perioder jag inte gör det mår jag så bra. Vilket jag gör ikväll och ännu mer imorgon när ännu en dag passerat. Jag tar dag för dag. Kram snälla du för det du skrev, kan använda det ordagrannt om jag känner att jag får sådana kommentarer.

@Lofvas Vad bra att det känns bättre. Jag tänker att om man är sann och ärlig och utgår från sig själv och sina behov, vad man behöver i sina samtal med andra så brukar samtalen bli bra. Tänker också att de nära har en annan uppfattning av situationen, att de kan känna både glädje och hopp men även rädsla över hur det ska gå. Och då kan de tänka att genom att berätta om hur det varit för dem så hjälper de till, så att man verkligen förstår och inte dricker igen. Så att kunna sätta sig in i deras situation är också bra för att vidga perspektiven. Då får man hjälpa dem genom att berätta om vad man behöver just nu för att komma framåt och vidare. Att var sak får ta sin tid. Det kan ge dem lugn och trygghet och man visar även dem att man menar allvar med att inte dricka. Jag tänker att de kan känna sig osäkra och lite oroliga, för jag har i alla fall misslyckats många gånger med att dricka mindre. Men denna gång är det annorlunda för jag slutade helt och jag hade både motivation, stark vilja och styrka att göra det. Och mitt liv har blivit sååå mycket bättre på alla håll och kanter som nykter. Det tog ett tag innan jag vågade och tog mod till mig att prata om hur det varit i flera situationer, men då var jag mer stabil och kunde se det själv utifrån på ett annat sätt.

Så precis, ta en dag i taget. Allt mognar och allt har sin tid. Bra jobbat!❤️