Skriver om råd för min älskade man som kämpar. Han har varit helt nykter i 4år. Innan dess drack han för mycket. Aldrig vardagar. Men gärna varje helgdag. Drack tills det var slut. Mest folköl. Aldrig starksprit. Han blev aldrig otrevlig. Men bakfull och sängliggande en eller två dagar efter. Han planerade för att få dricka sina fredagsöl redan på måndagen. Alkoholen var moroten- belöningen. Han sökte hjälp och fick hårda ord att om han inte slutade dricka alkohol helt skulle han "hamna på bänken", mista jobb och familj och dö ensam. Han blev livrädd och har "skött sig" exemplariskt i över 4 år.
Nu har han tappat gnistan. Han är 45 år och alla pratar om glädjen inför midsommar och semester. Testa den nya Ipan osv. Han är den ständiga chauffören. Den som ofta blir bortglömd då bröder och vänner ska gå på puben/grilla/kolla fotboll. "Han dricker ju ändå inte" känns det som de tänker. Nu känner han att han saknar motivation. Det där som ger det lilla extra. Att kunna unna sig. Få muntra upp sig lite när livet går emot eller för att fira.
Han pratar öppet med mig och är livrädd att jag ska lämna honom om han provar att dricka igen. Jag är livrädd att han helt tappar livsgnistan om jag ber honom låta bli.
Är det alldeles galet av honom att testa dricka måttligt igen?? Han har ju uppenbarligen visat prov på att han kan avstå helt. Då borde han väl kunna göra det igen om vi märker att det inte funkar?? Eller är vi helt ute och cyklar i våra tankegångar??

@FruP God morgon och glad midsommar 💐
När jag läser ditt meddelande är min spontana tanke NEJ. Det låter på dig som att han sköter sig på vita knogar och att har fokus på alkohol. En terapeut, Robert Bohman, sa "man tar inte bara ett återfall, tänker man efter så har man planerat det länge". 🙏🏼 Men jag dömer ingen alla har sitt liv. Jag är fortfarande i min linda som måttlig - men utan tankar på alkohol. En annan grej jag läst är att man kan inte bara plocka bort alkoholen (för vissa) utan att lägga till något annat. Det låter som att det passar på din make. Det finns väl andra vänner om han inte kan äga upp sin nykterhet? Hoppas ni finner råd och ro. Glad midsommar 💐

@FruP Hej! Skulle det kunna vara något annat som skaver i livet som gör att din make skulle behöva få muntra upp sig med alkohol? För att glömma för stunden? Risken är väldigt stor att han hamnar på ruta 1 igen om han börjar dricka, kanske måttligt i början men sedan allt mer. Har man ett alkoholberoende så väcks beroendet i hjärnan igen och jakten på att få dricka. Du lite låter som du tycker synd om honom och att han själv tycker synd om sig själv. Det kan bli lite offerkofta av det och det ger inte kraft. Kanske skulle ni kunna sätta er ned och prata om hur ni har det i livet, med varandra, hur ni önskar ha det och vad ni kan göra för att komma dit. Vad som känns bra och inte. Om din oro och hans oro, han om att bli lämnad och du om din oro att han tappar gnistan om han inte kan dricka. Vi är inte så bra på att prata med varandra på djupet men det kan lösa många knutar. Kanske familjerådgivning? Alkohol är absolut ingen lösning, mer konstgjord andning.

Ha en fin midsommar!🌞❤️

Tack!!! 🙏🩷🌸 snälla ni för att ni är så raka och ärliga! Självklart är det en idiotisk tanke att "godkänna" alkohol i detta läget. Jag hamnade definitivt i att tycka synd om- och jag kände mig skyldig som är den som ställt krav flera gånger på att dra ner på/undvika alkohol. Jag känner mig stärkt på nytt och kommer inte ge mig eller hålla tyst. (Era ord hjälpte mig igenom gårdagen men jag klarade inte av att svara er igår.)
Imorgon kväll ska jag be honom ta upp kontakten med vården på måndag. De som hjälpte honom då för 4 år sedan. För jag inser precis som ni skrev- att det här är inget som "flög på" igår bara för att det var midsommar. Han behöver uppenbart hjälp igen.
Hoppas bara han tar hjälpen. Jag vet att jag inte kommer kunna acceptera drickande från hans sida igen. Inte minst för att han berättat så öppet även för våra barn om sina svårigheter. HUR skulle vi kunna förklara för dem att nu är problemet med alkohol borta🤷‍♀️ det är det ju så klart inte och det förstår ju även de (tonåringar). Hans rädsla för att jag kommer lämna honom om han börjar dricka igen är därmed inte obefogad- och det vet han. Sen vet jag inte hur det skulle gå till och jag ber till gudarna att jag slipper ta ett sådant beslut eftersom jag älskar honom in i döden. Det kommer inget att kunna ändra på!
Läste en rå och grymt bra krönika igår i Aftonbladet också som stärkte mig. Jag vill inte tillbaka in i medberoendet!
Ni är grymma som kämpar 💪🩷🌸
Fortsatt glad midsommar till er 🩷🌸

@FruP Hej 👋🏼 Så klokt och fint du resonerar ❤️ Lika som det är "lätt" för en beroende att fatta ett dåligt beslut så är det "lätt" för den medberoende att fatta dåliga beslut för sig själv och i förlängningen för den beroende. Jag har en mamma som är medberoende i tillfrisknande och vi delar erfarenheter och diskuterar mycket kring allas problem. Jag kom att tänka på att det du skrev i ditt första meddelande kändes "på vita knogar" (som jag skrev) sen kom jag att tänka på att den engelska definitionen är mycket bättre

https://www.webmd.com/mental-health/addiction/what-to-know-dry-drunk-sy…

Du är aldrig skyldig till att "hålla honom från alkoholen". Det är hans val. Sen kanske han blir arg på dig för att du inte supportar hans val eller vad han vill välja. Jag tycker det låter som att du varit supertydlig med att du lämnar honom om han börjar dricka. För mamma har det varit likadant förutom att han håller upp en tid..sen lyckas han tjata sig till att mamma ska acceptera ett glas vin - då hon sagt okej och på riktigt upplevt sig ha makten över honom - så är snurran igång igen. Svårt att hoppa av karusellen när man närmar sig 80.

Tips: Lyssna på "en beroendepodd" finns på Spotify bla "julsagan- bara en mellanöl". Även om avsnittet innehåller andra substanser så är det talande för hur ett återfall kan se ut. Läste att man räknar med att det går 8-10 medberoende på en beroende. Det är ju sjukt mycket!!!! Det finns andra bra avsnitt också. Annars finns "Bara en till" som är en podd som riktar in sig mer på medberoende. De här två passarna har hjälpt och stärkt mig i flera avseenden.

Jag håller tummarna för dig och hoppas allt blir bra! Nu ska jag kolla Aftonbladet och se om jag hittar din krönika. Sen ska jag leta reda på en artikel till som jag kom på att jag ville läsa. Den där Hanna Hellqvist kom ut som alkoholist.

Ha en fin lördag
🩵

@FruP Ja, håller med om att du resonerar så bra. Det som glädjer mig mest är att du fick styrkan och makten tillbaka inom dig. Det är så lätt att glida in i ett medberoende och förlora sig själv och den egna styrkan och makten. Fortsätt att hålla på 100% nykterhet eller separation. Sätt din gräns för ditt och barnens mående.

Jag tänker också att han behöver ruskas om i sina tankar som verkar vara fokuserade på att alkohol är en lösning, att han måste hitta nytt fokus bort från alkoholtankarna. Säker har hans tankar på alkohol malt på ett bra tag inom honom för det är lättaste vägen ut från ”lidandet”. Det är så mycket jobbigare att gå till botten med det som ger honom missnöje. Jag pratar utifrån egen erfarenhet. Jag har hållit på med att dricka mindre, hålla upp mm i åratal men lättaste vägen ut från grubbleri och skav var att ta till alkohol som gav lättnad för stunden. I det långa loppet allt mer alkoholberoende och mörka tankar. Denna gång har jag varit nykter i över 2,5 år och att jag lyckats så bra är för att jag har ändrat mitt förhållningssätt till alkohol men också till livet. Jag har hittat en liv som är meningsfullt och i det livet har alkohol inte plats. Det bara förstör och förgör.

Så jag tror att man behöver söka efter det som känns värdefullt och meningsfullt i sitt liv och fokusera på det. Man kan behöva stöd och hjälp för att bolla och sortera, få vägledning och sätta ord på sina tankar och känslor för att hitta det. Man går också vilse emellanåt och då kan man behöva en knuff i rätt riktning igen. Sen måste viljan också komma från en själv, det är bara man själv som till syvende och sist kan göra jobbet. Om man går på vita knogar kan det vara tufft att orka stå ut, men hittar man meningsfullhet i det så går det lättare. Vägen ut kommer inifrån.

Stå på dig och håll din gräns, det är det bästa du kan göra. Bra också om du kan pusha honom att söka hjälp, men det är framförallt han som måste göra jobbet. Kram❤️

@FruP Fyra år är bra gjort och han drack ju bara på folköl på helgerna innan. Aldrig otrevlig.
Men bakfull efter. Låter inte i mina öron som han har haft ett stort problem. Är det du eller båda eller han som sökte hjälp. Vad är det värsta som kan hända om han får öppna en öl när man tänder grillen. Om han inte vill för att han är rädd för att bli bakfull så är det okej. kjell olof felt berättade när han gick ut med att han var alkoholist om en vän som slutade dricka helt men tog livet av sig några år senare. Den vägen ville inte han ta så han halverade sin konsumtion från 50glas i veckan till 25 och det funkade för honom. Han är väl 93år idag. Lite kontroversiellt i dessa kretsar. Tycker att man får väga för och nackdelar.