Hej. Har frågor om erfarenhet om CDT och GT.

Jag åkte fast för grovt rattfylleri för ett par år sen. Nu håller jag på med prover för alkohol till transportstyrelsen i 6 månader. Mitt första provsvar blev. CDT 1,0 och GT 0,29. Vet bara att dom är godkända men är det bra värden? Hade inte druckit på 5 veckor innan provet.
Enligt läkaren kan jag inte dricka mer än max ett glas vin i månaden men jag läser att det krävs väldigt mycket alkohol. Vågar jag dricka 3 drinkar en helg? Får jag höga värden då?

När första halvåret är klart. Är det helt säkert att man måste fortsätta lämna prover i 18 månader då eller beror det på vad de första proverna visar? Jag har inte och har aldrig haft någon diagnos eller missbruk.
Finns det någon som överklagat fortsatta prover?

Hej,
Värden som CDT och GT går inte att tolka som "bra" eller dåliga" utöver att de är under gränsen. Nivåerna kan påverkas av flera saker.

Det är också svårt att svara på vad som skulle hända om du drack tre glas vid ett tillfälle. Det beror på hur ofta du skulle göra det och hur lång tid det är till du lämnar provet. Frågan är väl dock om det är värt risken i din situation?

Eftersom körkortstillstånd handlar om pålitlighet och förtroende så tror jag att det är bra om du kan vara öppen mot läkaren som gör bedömningen och i så fall ställa de här frågorna till denna, innan du provar något nytt. De kan bäst svara på hur dina prover kan påverkas. Risken är att läkaren uppfattar dig som opålitlig när det gäller alkoholkonsumtionen om du försöker hitta en väg "runt" ramarna.

Vänliga hälsningar
/Magnus
Rådgivare på Alkoholhjälpen