Hejsan! @mew, Känner inte alls till din historia. Men kan ana att du kanske har råkat i nåt trubbel liksom. Man kan ibland tro att ett jobb är det viktigaste här i världen. Man kanske sitter fast i ekonomiska åtaganden och oroar sig för framtiden. Men det mesta brukar lösa sig till det bästa om man kan sitta lugnt i båten så att säga. Det finns skyddsnät om man verkligen behöver det. Kommer ihåg hur man tänkte kring egentligen ytliga saker rätt länge fast man var tanklös överkonsument av alkohol. Det var så mycket oro och tankar på pengar hit och dit, och sånt om hur man skulle klara sig i framtiden. Mycket oro kring bostad och sånt. Men försöker man ta allt ett steg i taget och lite nyktert och alkoholfritt tänker någorlunda positivt, brukar det mesta ordna sig fast man ibland kan ha svårt att tro så.

Kämpa på kompis!

Hej , tack för dina ord. Tänkte inte att det kom i forumet. Började skriva sen ångrade jag mig..

Men de som hänt är att jag förlora mitt arbete pga min överkonsumtion av alkohol. Aldrig varit berusad på jobb men vid min fast anställning togs blodprov som visade att jag hade en överkonsumtion av alkohol.
Fick gå på dagen …
Trivdes så himla bra på de jobbet och vd har sagt att de även trivdes med mig och att jag är välkommen att söka när jag fått ordning på livet.

Lyckades ordna nytt jobb redan nästa dag, men på restaurang, de första dagarna har jag studerat gäster och deras osunda beteende inte är bättre än min.
Och när jag fick sparken slutade jag dricka helt ..

De första dagarna var lätt , men nu är de väldigt svårt. Dag 11 och de känns som dag 10000000 i en evighet av olycka.
Känner mig tom , helt tom inombords..

Detta med att förlora jobbet är en prövning. Det säger dock egentligen inte så mycket som man kan tro om en själv. En brusten relation. It takes two to tango..

Brukar tänka på Steve Jobs, Apple, Steve. Han fick ju gå och kom sedan tillbaka. Skapade en riktig framgångssaga. Om jag satt i styrelsen och skickade ut honom hade jag idag tyckt det var lite pinsamt... Vem är jag att säga till honom lixom.

Att skicka ut någon på dagen är en sällsynt kraftfull handling och olaglig. I Sverige är ju alkoholberoende oftast sett som en sjukdom. Då krävs att arbetsgivaren hjälper den anställde istället. Tänk vilket samhälle vi haft om det fanns lite mer empati & förståelse. Att jobba för en arbetsgivare som helt avsaknar detta är ju inget liv. Lägga sin stjäl hos den typen av människor istället för hos arbetsgivare där man växer tillsammans.

Tycker du ska fundera över vad som på riktigt diver dig. Vilken form av arbete som får dig att må bra och utvecklas. Sätt sedan mål för att ta dig dit. Ta detta som ett tillfälle att utvecklas för din skull, likt Steve Jobs. Han tog verkligen chansen och lät inte andra definiera honom. Han lät definitionen stanna hos honom och brillijerade ur det.

Jävligt rutten arbetsgivare du blev utsatt för. De ska skämmas för sin människosyn och du ska istället se till att växa från dem. Skam i detta hänseende är ett gift. Låt inte den äta dig. Se till att vända på det så du äter upp den. Var inte heller rädd att prata om det. Det är motgift mot skam som äter en inifrån.

Så många får gå någon gång i sitt liv. Tänk bara på hur många relationer som inte fungerar över lag i samhället. Det är typ omöjligt att lyckas med alla under sin karriär. Man måste leta vidare när det skär sig och ge sig tid att landa rätt istället för att kunna växa. Att växa skaver innan det blir bättre. Så tro på sig själv. Jag tror det är där det börjar. Våga satsa och tro på sig själv. Det ger frukt! Skam gör motsatsen. Tjonga till den ordentligt och kliv rakt över. Ge fasen att tala ner dig själv. Ge dig själv istället allt beröm du och och omfamna hela dig istället. Hjälp dig själv kategorisera dina känslor så du får kläm på hur just du behöver leva för att må bra och utvecklas.

@mew Så trist att du förlorade jobbet! Alltså, vad är det för arbetsgivare?!?! Har inte alla arbetsgivare samma skyldigheter att hjälpa den anställd som har ett riskbruk/missbruk/beroende? Tycker det låter jättekonstigt att du fick gå på dagen.

Säger som @Lora jobba på att få bort skammen den gör ingen nytta bara förstör. Dag 11…det är SÅ himla strongt gjort! Fortsätt och skriv. Vi är många här som hjälper dig!

Kramar ❤️

Tack för båda era svar..
Absolut känner en del av mig likadant att de var pissigt gjort av min arbetsgivare.
I efterhand (nog eftersom jag skaffat nytt jobb redan nästa dag) tänker att de kanske var bra, ett Wake up call som kom och nu var det dags att ta tag i det.

Om jag inte sätter målet att få tillbaka de jobb vet jag inte om jag kan hålla min kämparglöd. Den har redan börjat svackla.
Tänker ”jag kan fortsätta jobba här inom restaurang och fortsätta dricka, så länge jag sköter mig”
Men innerst inne vet jag att de är helt fel.

@mew Tycker du tänker klokt. Gör det som känns rätt för dig. Om du blir sporrad av att kämpa för att få tillbaka gamla jobbet så kör på det. Satsa på det.

Kan du ringa gamla chefen och säga att du varit nykter sedan dess och vill ha tillbaka jobbet? Att du inte vill bråka utan bara komma tillbaka. Se om ni tillsammans kan sätta mål kring din nykterhet och hitta gemensamma sätt som gör att ni båda kan ha tillit till processen?

De har inte rätt att sparka dig på dagen för att de gjort tester som visar att du dricker för mycket. Vet inte hur länge du varit anställd där och om du är tillsvidareanställd? Man måste ha riktigt bra på fötterna för att kunna skicka ut någon på dagen. I ditt avtal bör du kunna läsa vilken uppsägningstid du har och vad de har mot dig. De måste dock ha giltiga skäl att avsluta en anställning. Antingen personliga skäl eller arbetsbrist. Arbetsbrist handlar det ju inte om och personliga skäl ska man riktigt mycket på fötterna för om man låter någon gå med omedelbar verkan. De kan stå dem dyrt om du skulle driva detta juridiskt. Fattar det dock som om du inte är intresserad av det utan bara vill tillbaka.