Bra kämpat! Du är verkligen inte ensam om detta. Vi har olika anledningar till att vi inte vill dricka, resultatet av att dricka för mycket liknar dock varandra mycket mer...en värld av ångest, självförakt och sårade anhöriga. Kämpa på, inget i livet blir sämre utan alkohol, bara bättre💪💪

@Chrij Tack ! Bara så jävla jobbigt att sluta. Lixom vem är jag utan spriten. Har så jävla mkt ångest utan spriten som med. Känner sig så jävla nedstämd. Har total ångest. Känns som det inte kommer bli bättre .

@jurryj Hej Jurryj. Det du skriver gäller så många som börjar skriva här. De är nedstämda och har mycket ångest, allt känns svårt och eländigt. Även om vi alla är olika så tror jag att väldigt mycket beror på alkoholen. Att vi efter stort eller långt alkoholintag hamnar på samma ställe kan liksom inte vara en tillfällighet.
Det som är hoppfullt med det är att ångesten oftast försvinner eller blir mindre och mer hanterbar när vi slutar dricka.
Det har så många här upplevt! Läs gärna i början och slutet av trådarna så ser du. Exvis Smillans tråd. Saker kan vändas!
Du undrar också vad du blir utan spriten.
Det är också en upptäckt många gör: utan sprit får man så himla mycket tid över! Vad ska man göra av den?
I början kan det vara svårt att skapa nya vanor, det är ju så mycket lättare att bara öppna en ölburk…
Men det är själva livet som väntar på att fyllas. Det kan vara svårt eller härligt, men det är det verkliga livet utan dimma och flykt.
För de flesta är det bra att träna, bra för både kropp och själ! Kanske fanns det något du gillade att göra innan alkoholen tog över?
Jag har förstått att det inte går att bara sluta dricka, vi måste fylla livet med nya vanor. Så börja med ngt enkelt, något du tycker om att göra.
Och du: vi är många som stapplat iväg på denna vägen men som mår så oerhört mycket bättre av att slippa alkoholen.
Det kan vara tufft i början, men det är ändå så värt att försöka.
Du kan klara det!
En stor hjälp är att skriva och läsa ofta här!
❤️🙏🏻

@Amanda L. Tack för din insperrerande ord .
Har börjat styrketräna fem dag i veckan så nåt positivt gör jag . Men det är så jädra jobbigt att motivera sig. Ständig kamp i huvudet. Ångest och trauman som man har upplevt i ett tidigare liv spelas upp i huvudet hela tiden . Man är helt slut!. Jag hoppas verkligen att det blir lättare för just nu är det kämpigt .

@jurryj Ok, då gör du samma sak som jag! Älskar att träna, även om det är några färre gånger i veckan.
Den där kampen i huvudet kommer jag ihåg. I varje fall den som handlade om beroende.
I ena stunden har man bestämt sig för att inte dricka, men några timmar senare verkar det vara en bra idé.....Denna strid gör att man blir ganska utmattad och det känns som om man är två personer.
Det handlar om att en del ar hjärnan hela tiden vill ha tillgång till drogen, medan den andra halvan (pannloben) säger att alkoholen är farlig.
En tröst kan vara att det kommer att gå över. Ju längre tid du är nykter, ju mer somnar beroendet in, kan man säga. Och pannloben som ska vara VD, får ta över ledarskapet igen.
De där striderna kommer alltmer sällan, och till slut försvinner de.
Det gör också att du kommer att känna dig lugnare över huvudtaget. Ångest finns ju som en del av livet, men det blir på ett annat sätt, mer sällan och mer hanterligt.
Även dessa funderingar kring livet tycker jag blivit mer givande, inte så ångestdrivna. jag kan se saker som hänt eller som jag gjort på ett annat sätt. Med lite mer överseende...
Jag har nu varit nykter i ett år och 4 månader. Inte så att jag räknar tiden, jag bara lever på och tänker aldrig på att dricka.
Men jag vet att det var turbulent både innan jag bestämde mig och även efter den sista hemska fyllan. Länge var mycket grått, det tog tid innan vanliga lyckokickar dök upp. Men steg för steg, vecka för vecka blev det långsamt bättre. jag kunde se det allra bäst, när jag såg bakåt...
Tiden är otroligt viktig, men också att byta vanor. Och där är du ju redan igång. Jättebra!
kanske finns också något socialt som du kan jobba på? Träffa vänner, engagera dig i någon förening, människor är viktiga.(Förutom dom som bara tittar i flaskan).
Hursomhelst: allt kommer att bli lättare och bättre. Jag lovar!!! Och ganska fort trots allt. vad är några månader jämfört med ett helt liv?!
Bara inte ta första glaset...
Berätta gärna mer här också om vad du tänker på. kanske kan du få fler vinklar på det hela. :)
Kram!

@Amanda L värsta är trisstesen och ångesten jag har . Att tänka det värsta hela dagarna . Att låtsas vara glad hela tiden fast egentligen vill man bara ta sitt eget liv. Det värsta är att komma. Det är när det blir fredag igen . Den härliga belöningen man förväntas få efter en hård veckas arbete .

Jag läser väl en del böcker med eller jag har börjat igen allafall . Har inte så många mera intressen än gymmet . Det är ju det som har vart problemet festandet och drickandet har väl vart en stor "hobby" i mitt liv. Jag får väl försöka skaffa mig något till att viga mitt liv åt. Men det är svårt när man inte har känt sig själv på så många år .

Otroligt duktigt att du har vart nykter så länge . Det är verkligen en punkt jag vill komma till i mitt liv 😀 / kram

@jurryj Du kommer dit. Bara ta en dag i taget. Det är svårast i början. Trist nog eftersom det är då man så klart mår sämst och har minst erfarenhet av att vara nykter.
En sak som hjälpte mig i början var att planera varje dag eller kväll som kunde bli svår.
Exvis fredag. Planera redan nu vad du ska göra då. Gärna något roligt, kanske bio med kompis?
Det där du skriver om att spriten varit din hobby är jättevanligt. En del har inte gjort något annat än att dricka. Och det förändras ju inte på en eftermiddag…
Men det kommer att hända, bara du har det målet i sikte. Dag för dag kommer du att komma på andra saker, tills du fyllt livet med annat och mer spännande eller roligare saker.
Att jag varit nykter länge har inte varit särskilt svårt. Det är mest i början, som sagt. När beroendet somnat in är det inte svårt alls.
Jag kämpar inte ett enda dugg, jag bara lever på och mår bra.
Du kommer också att komma dit.
Men bra att ha planer i början så att du inte blir överraskad av ”alkoholdjävulen”.
Och som sagt: jättefint att du gymmar, det gör allt lättare!
Kram och kämpa på🥰🙏🏻