@TessanTuss @danisa Tack för era fina ord❤️. Jag är glad att kunna vara ett stöd och hoppas att ni också kommer över på ”andra sidan”, där det råder lugn och balans när man är nykter. Där livet blir lättare att hantera, där självdestruktivitet inte råder och där man lär sig att lyssna på sina behov och kan utvecklas i tankarna om sig själv. Det känns fint för mig att vara en medmänniska och dela med mig så gott jag kan av mina erfarenheter på min väg och i min nykterhetsprocess.

Ni kämpar på så bra! Sköt om er❤️

Hej skrev i fel tråd nu på morgonen. Det gick så bra men nu har jag haft ett återfall. Ska börja om men programmet och behöver skriva här varje dag. Vill så gärna hitta tillbaka för jag har mått så bra.

@danisa Vad bra att du vill hitta tillbaka till nykterheten och där du mådde bra. En stark vilja att nå dit och komma tillbaka är det viktigaste och kan ge dig styrkan åter. Vad var det som fick dig att ta återfallet? Vad hände i dina tankar och känslor? Det är bra att försöka få fatt på vad det var som fick dig att avbryta din nykterhet när du mådde så bra för att hitta dina triggers och fallgropar. Då kan du vara bättre förberedd framöver.

Kämpa på nu och nya friska tag!💪❤️

@danisa Cyberkraft till dig att hitta tillbaka till viljan! Det där med tankar och känslor - de är mina fokusområden också nu - svårt!
@vår2022 - tack för din outtröttliga stöttning till oss här på AH! Så värdefullt! TACK för du orkar!

Jag blev bjuden 1 en drink av min väninna och var tillbaka i villfarelsen att jag skulle kunna vara måttlig. Visst det gick bra den dagen men så dagen efter var jag där igen med att smyga mig till något.
Dessutom inser jag nu att jag varit dålig på att lyssna på mina egna behov. Det blev inte en lång avkopplande sommar som jag trott. Det blev mycket främmande och det tar tillslut ut sin rätt.
Så det jag behöver är att komma tillbaka till vardags rutiner och prioritera mina egna behov.

@danisa Bra att du hittat vad det är du behöver göra, lyssna och lära känna dina egna behov. Det är svårare att lyssna till sina egna behov om man har mycket på gång och mycket folk omkring sig. Jag upptäckte att jag hade stort behov av att inte göra saker hela tiden, eller i alla fall att inte ständigt umgås och hitta på något att göra för att fylla upp min tid. Har inte längre samma behov av det som nykter. Gör även mycket tillsammans med min man som är min bästa vän och våra hundar som hänger med oss i det mesta.

Kämpa på nu, du är snart på banan igen!❤️

Tack 🥲
Så mycket bättre av att få skriva till dig. Har tagit kontakt med familjerådgivningen för att få hjälp i hur jag ska hålla situationen med min syster ifrån mig. Samma sak där. Jag har sett och hanterat hennes behov men struntat i mina egna. Tyvärr är det väntetid men jag får försöka bara ta en dag i taget tills jag känner mig starkare igen. Tack för ditt fantastiska stöd. 🥰

@danisa Heja dig - nu är det din/vår tid - att prioritera dig/oss själva och ditt/vårt mående!
Du och jag - vi behöver struktur, planer och rutiner för att inte falla dit och ha tydliga svar i rockärmen att plocka fram när vi blir erbjudna alkohol.
IDAG ska vi inte dricka alkohol.

Tack detsamma Kirskål. Precis vad jag behövde nu. Tillskott av positiv energi. Vi kan väl höras i morgon och hjälpas åt att ta en dag i taget. Har du nåt roligt planerat i morgon?
Bra att ha nåt kul att ägna tid och kraft åt. Jag ska bada i närliggande älv, läsa god bok, komma igång med virkningen igen och sörpla rooiboste.
Kram😊

Nu har jag sovit ut ordentligt. Verkade inte ta lika lång tid att få bra sömn efter det här återfallet. Jag har satt upp ett nytt mål. Alkoholfri i 2 månader. Tänker jag rätt i att sätt upp fler korta mål, en ett långt?
Så behöver jag prioritera mina egna behov. Har någon något bra tips, bok eller så?

@danisa Skönt att du kunde sova bra. En rekommendation är att vara alkoholfri i 3 månader för att få en bra grund att stå på och så att hjärnan fått tid till återhämtning och balans. Kanske ska du sätta ett långt mål och sedan korta delmål, tex 1 vecka i taget. Fira varje nykter vecka på något sätt du uppskattar. Jag tänker att det viktigaste är att bli stabil i din nykterhet, det blir man strong av på olika sätt psykiskt och även att stärka kroppen fysiskt. Det hjälper också till med att blir stärkt psykiskt. Då kan man hantera livet och motgångar bättre.

Bra att du har kontakt med familjerådgivningen och ska få komma dit. Vet att det finns flera som provat på Mindler online, pskykologsamtal, och tyckt det varit bra. Det kostar endast 100 kr/gång och ingen större väntetid. Där skulle du kunna ta upp det du har behov att prata om och få stöd. Kolla på nätet och se vad du tycker.

Sköt om dig och bra jobbat! Fortsätt så! Kram❤️

Tack. Mår bättre nu än i morse. Jag var bara några dagar bort från 3 månader. Känns så synd och onödigt men jag har ju inte gett upp utan fortsätter. Ska fundera på Mindler, kan ju vara värt att prova. Försöker tänka att även om det inte gick så bra är jag i ett bättre läge än när jag började. Tack för allt stöd. Kram🥰

@danisa Ja, du har haft en längre nykterhet som gjort mycket positiva saker för återhämtning i hjärnan och så bra att du inte fastnade i återfallet. Troligen har du väckt till alkoholdjävulen lite i sin dvala och det tar väl sina dagar att räta upp balansen igen och vagga djävulen till sömns igen. Man lär sig av sina misstag och titta nu bara framåt igen, du jobbar på så bra!

Vilka långsiktiga tankar har du om din förändring? Alltså hur du vill att det ska se ut i ditt liv med alkohol? För mig handlar det om en ny livsstil där alkohol inte ingår och då är inte antal dagar det viktigaste, utan själva förändringen till att leva det liv som jag önskar.

Ta hand om dig! Kram❤️

Tack Vår22. Så klok du är. Den livsstil jag önskar är att vara aktiv med sånt jag gillar. Att orka ta mig an sy och handarbetsprojekt, vandra och den nyupptäckta känslan av att bada kallt. Jag vill bli bättre på att stå upp för mig själv och uttrycka mina behov. Inte minst mot min syster. Om alkoholen får plats eller inte vet jag inte. Det verkar som jag tror att jag ska kunna vara måttlig men det väcker nåt i mig. Kan du beskriva din livsstil och hur alkoholen inte får plats där. Tänker att det kanske kan hjälpa mig i hur jag behöver tänka...
Tack igen för allt stöd.
Du är en pärla. Bara av ditt engagemang får jag styrka och inspiration. Nu fyller jag i en 0:a igen och känner mig så stolt.
Kram🥰

@danisa Tack för dina fina ord❤️. Jag har i början av min tråd beskrivit ”min värderade riktning” som man även skulle kunna kalla min livsstil eller förhållningssätt till livet. Det handlar om att jag vill vara i kontakt med mig själv och mina känslor fullt ut. Lyssna inåt och följa min inre kompass och mina värderingar. För att jag ska kunna vara det så vill jag vara helt klar i mina sinnen och i hjärnan för att kunna följa mina värderade riktning. Jag vet också att jag är alkoholberoende och vill inte äventyra eller hamna tillbaka i mina tidigare alkoholvanor som dränerade och urlakade mig. Jag njuter av att vara nykter, att kunna hantera livet och motgångar, slippa ångest och oro, vara bakis och uppfatta situationer ur ett drucket perspektiv. Som nykter är jag tillgänglig för mig själv och för andra och jag mår så bra. Jag känner mig tacksam för min nyktra tillvaro och det ger mig harmoni och livsglädje. Alkohol har inget värde och är inget jag vill ha som ingrediens i mitt liv längre.

På min fritid njuter jag av att vara i skog och mark med mina hundar och make. Vara i fjällen på skidor eller vandra. Träna regelbundet, springa löprundor med eller utan hundar. Fixa i min trädgård och laga god mat. Läsa böcker och se på film. Träffa mina barn, familj och hänga med dem. När jag gör det i nyktert tillstånd är jag närvarande och äkta och följer min värderade riktning❤️. Kram❤️

Tack Vår22
Så fint. "Min värderade riktning".
I konflikten med .in syster har jag blivit så osäker att jag lyssnat mer på andras råd en mina egna känslor. Du har rätt. Jag behöver lära mig att lyssna på min intuition och handla utifrån vad som känns rätt för mig.
Tack snälla du.
🥰

När jag vaknade i natt passade jag på att läsa lite om medveten närvaro. Gjorde en övning. Oj vad jag somnade om gott. Funderade nu i morse på sista åren med kris efter kris. Dödsfall, cancer i familjen och div. obehagligheter...
Så den stora festivalhelgen nu till helgen med allt vad det innebär, prganisation, ta emot gäster...
Då började jag lyssna inåt och har fattat ett radikalt beslut.
Jag ska åka och hälsa på en väninna. Hon är ensam i helgen och blev jätteglad.
Känner mig så duktig. ÄNTLIGEN har jag satt mina behov främst!!!
Kanske jag, trots misslyckanden är på väg mot någonting nytt😊