Det blir lättare

Jag har varit nykter sedan juli 2022 och jag har så mycket att vara tacksam över idag.

Jag hittade hit till AH i början av min nykterhet för att jag insåg att jag inte skulle kunna besegra mitt beroende utan hjälp. Tidigare hade jag fått hjälp genom jobbet och träffade en beroendeterapeut men jag gick mest dit för att jag kände mig tvungen.
Den här gången var det något som kändes annorlunda. Jag VILLE verkligen inte dricka mer men jag lurade mig själv gång på gång och drack alltid mer än vad jag hade lovat mig själv.

Jag började läsa inlägg här och kände igen mig så mycket med era historier och erfarenheter. Det gav mig en känsla av att inte vara lika ensam som jag trodde att jag var.
Det här visade sig vara helt avgörande för mig framåt för att hålla mig nykter, att inte känna mig ensam.

Jag började lyssna på podcasts som handlade om alkoholberoende och läste böcker. Åter igen så fick jag höra andra människor berätta sina historier och jag kände igen mig.

Så till dig som läser det här: du är på rätt plats, du har tagit dig hit för att du vill ändra på ditt liv till det bättre och jag tror att det första steget är att börja lyssna på den rösten inom dig som vill dig väl. Fortsätt att prata med människor som har gått igenom liknande saker, det känns alltid lättare när du vet att du inte är ensam.

Och en sak till, det blir lättare att vara nykter för varje dag som går. Små vinster till en början men med tiden så växer dom vinsterna mer än vad man kan ana. Idag är jag så mycket mer lycklig än vad jag nånsin var när jag drack.

Tack för att du delar med dig! Har varit så osäker på om jag gör tillräckligt för min nykterhet. Jag läser och lyssnar och börjat skriva lite här på forumet. Det känns tillräckligt just nu. Det jag funderar på är väl frasen "drickandet är ett symtom", dvs det finns något som man kanske behöver ta tag i i övrigt (mående, nåt obearbetat trauma eller så) för att inte hamna där igen. Hur tänker du om det? Jag kan bli lite kluven. Å ena sidan tror jag definitivt att jag drack för att döva/fly från saker. Efter en tid som nykter känns det som att i vart fall det mesta som jag ville fly från orsakades av alkoholen och att det försvunnit genom att bara ta bort alkoholen. Just nu är jag osäker på vad som var hönan och vad som var ägget om du förstår hur jag menar.

@livima
Tack för ditt svar!

En av dom största vinsterna för mig i att hålla mig helt ifrån alkohol nu är att jag lär känna mig själv på ett helt nytt sätt. Jag kan känna efter vad jag vill göra och vad jag tycker är viktigt i mitt liv utan att gå runt i en dimma och tänka på när jag ska ta nästa glas och hur det ska få mig att känna.

Jag tog hjälpa av en psykolog ungefär en månad in i min nykterhet för att prata om min sociala ångest. Jag insåg att det var en stor anledning till varför jag drack. Jag hade jättesvårt att möta människor utan att vara berusad.

Med det sagt så är det väldigt inviduellt vad som hjälper en att hålla sig nykter men en sak är säker för min del. Genom att inte dricka så blir det oändligt mycket lättare att sätta fingret på vad det är för saker som skaver i mitt liv och vad jag kan göra åt dom.

Idag har jag mycket roligare när jag går på fest eller middagar som nykter än vad jag gjorde när jag drack alldeles för mycket och knappt kunde minnas vad jag pratade om med dom människor jag umgicks med.

@Leevi91 hej och grattis till ditt nya liv!

Som du säger så är det är väldigt avgörande för många av oss att inte känna oss ensamma. Det är så mycket känslor som uppstår när vi väljer att bli nyktra – det är omtumlande att bli nykter men lättare när man har andra att luta sig mot.

Tack så himla mycket för att du delar med dig. Det betyder mycket för många oss som precis börjat våra resor.

Ha en fin dag ❤️

@livima jag känner igen det du säger att man inte vad som är hönan och ägget…man drack för att sova (sover mycket bättre utan) drack pga ångest (ångesten är borta) drack för att bli glad (mycket gladare utan) drack för att varva ner (mycket mysigare utan) drack för att komma igång (full av energi utan a)

Tror vi kan konstatera att vi alkisar har en sak gemensam och det är att vi är jävligt duktiga på att lura oss själva. Vi drack alltså helt enkelt för att vi är alkisar – allt det andra var ursäkter vi hittade på för att kunna fortsätta lite till.

@B.Å
Tack så mycket för dina fina ord!

Ja det är verkligen ett nytt liv att leva utan alkohol.

Som du beskriver också att man hittar ursäkter för att dricka kan jag verkligen relatera till. Jag kunde hitta en bra anledning till varje gång jag skulle dricka. Min hjärna var helt kapad och jag visste inte hur jag skulle kunna leva utan att få ha alkohol i mitt liv.

Det kräver tid och hjälp att hålla sig nykter och det är helt fantastiskt att kunna hjälpa till ❤️ ha en fin dag du med!

@B.Å Spot on! 🔴 Från början kanske det var anledningar. Rent sporadiskt. Men sen tror jag att du har helt rätt i att alkoholismen tog över. Lurendrejeriet tog över. Våra medvetanden kidnappade och hjärnor radiostyrda. Men inte längre.
🩵

@Leevi91 Precis så, jag kände det bara var jag; bara jag som inte kunde hantera vinet och dricka "lagom", bara jag som kände skuld och skam, bara jag som smusslade och gömde osv.
Det var när jag på riktigt tog mig an det här forumet som det blev tydligt för mig att vi är många, så många fler än vad jag någonsin hade kunnat tro! Så många som vill få ett slut på beroendet men inte vet var/hur/när/om man kan komma igång.

För mig var det en stor stöttning att jag träffade på fler här som var i precis min situation, jag kunde relatera till det jag läste. Flera som tagit beslutet, flera som "skrev funderingar, frågor och tankar, att det var flera som svarade som varit där jag var då - där jag är nu, att ingen "satte sig på höga hästar" och/eller var förmer än någon annan och visste bättre än någon av oss andra, ett tillåtande samtalsklimat - fantastiskt! Och alla "gamla" som gått vägen före, som hela tiden stöttar, peppar och informerar - guld värda!

Jag kan bara hålla med - det b l i r lättar för varje dag att vara nykter! :) Och jag är bara i början av min nyktra resa - jag ser verkligen fram emot att se mina småvinster växa och ta sig större proportioner.

Men jag ska aldrig glömma, hur listig den där lismande alkoholdemonen är, som rätt vad det är hoppar upp när man minst anar det - jag ska i n t e ta det där första glaset vin - en dag i taget och idag ska jag fortsätta vara nykter.

@Kirskål
En dag i taget, det har hjälpt mig mer än vad jag kunnat tro. Jag tänkte när jag först slutade dricka att: jag ska ALDRIG mer dricka alkohol i resten av mitt liv. Den tanken kan kännas väldigt övermäktig stundvis.

Däremot när jag har någon jobbig situation eller något känns tufft så kan jag påminna mig om att: ingenting kommer att bli bättre av att jag dricker alkohol nu och idag ska jag vara nykter.

Det är också avgörande att kunna skriva av sig här eller prata med någon när det känns övermäktigt ibland. Ett nyktert liv betyder att alla känslor blir extra starka, både dom fina känslorna och dom jobbiga. Men med en dag i taget så går det!

@Leevi91 Man behöver inte tänka så långt framåt, du gör helt rätt. Faktiskt har vi ju ingen aning om vad vi tycker eller vill om några år. Knappt om något…
Men just nu mår du bra och då ÄR det ju bra att skippa alkoholen. Vi lever ju nu och inte i framtiden…
Men jag minns också dentanken, att den kunde kännas skrämmande och sorglig.
Nu efter 1,5 år som nykter tänker jag aldrig på det. Jag bara är nykter och mår så mycket bättre än när jag drack. Väldigt tillfreds med livet. Så tankar förändras verkligen.
Bra att du påminde!
Och fint att du kämpar på, du kommer inte att ångra dig!❤️