@Ny dag Jo det är verkligen både utmattande & utmanande att jobba med sig själv att tillfriskna samtidigt som det vanliga livet med jobb & vardagsbestyr fortgår.Och ja jag vilar åxå på kvällarna med lite soffhäng & nån film./Ja nu tar vi hand om oss & så ska vi komma ihåg att inte ta första glaset😁

Dag 24 utan alkohol idag.Vaknade kl.8 av att min käre sambo dukat fram frukost.Solen skiner & vi har varit i skogen & plockat svamp ett par timmar.Så underbart att bara fokusera på här & nu för en stund och njuta av solen och höstens vackra färger och klara luft.Välgörande.Nu hemma igen.Trött i kropp & sötsugen.Och jag ska faktiskt unna mig en god fika.Som min vuxna dotter sa:Kalorimässigt är det bättre att smälla i sig 3 bakelser än 6 starköl.Fnissar vid liknelsen.Hur ofta har man ätit 3 bakelser?Aldrig hänt!Hur många gånger har man druckit 6 starköl i rad.Alltför många gånger.Må så gott alla oss som jobbar hårt med oss själva i tillfrisknande.Kom ihåg att inte ta första glaset.Life is Good.Jag mår prima idag!

@Molnet Härligt att höra! Fnissar lite åt det där med bakelserna, kanske ska jag prova smälla i mig tre bara därför…. Kommer med största sannolikhet må illa, lika illa som också 6 öl fått mig att må men utan ångest…. Och man ångrar ju aldrig en nykter dag!

@Ny dag Javisst var det en bra liknelse.Nu när jag läst på lite om alkoholberonde så vet jag att belöningssystemet inte fungerar som det ska & hjärnan skriker för att få sig en liten kick.Känner tacksamhet över att den skrek efter socker & inte alkohol idag iallafall.Så ja jag gav mig själv en ordentlig fika med en bulle & en muffins & liten kopp med choklad.Nöjd över det beslutet.Och att jag kommer att somna nykter ikväll & vakna utan baksmälla & ångest.Imorgon blir det ytterligare några timmar med friluftsliv i skogen & danskurs.Känner att jag mår bra av det även om danskursen ligger lite utanför min comfortzoon.

Börjar kännas som ett normaltillstånd att vara nykter.Morgonlöfte gjord även idag.Idag är jag lite vaksam på mig själv.Fortsätter att sova dåligt & osammanhängande.Känner mig trött & lite låg.Känner irritation på allt & ingenting.Gamla eftersatta saker på min To-Do List känns lång.Skriver upp och kryssar för när det är gjort.Svårt att få rutin på vardagliga göromål.Inte lätt att bli ” normal” Är ju en allt / inget person eller allt känns svart/vitt.Intalar mig att Good enough räcker långt.Försöker tänka snällt om mig själv.Ser fram emot 2 dagars spa.Någon som känner igen symptomen?Är det vanligt när man närmar sig 1 mån nykter?

@Molnet Jadå, både att vara extra trött och även att känslorna går upp och ner är vanligt och ” normalt”. Tiden kommer ge dig ett större lugn och bättre sömn. Jag blev också orimligt arg efter ett par månader, en enorm ilska drabbade mig när min granne rökte på balkongen!!😱 Men även det försvann…
Det är en läkeprocess, men det blir lite bättre hela tiden.
Bra ide att äta en bakelse eller göra något annat trevligt när du behöver det. Kanske kan du unna dig pedikyr eller massage när du klarat en månad? Eller nåt annat.
Allt som gör dig glad och får dig att njuta av livet på riktigt :) Du jobbar på så bra.
❤️❤️🥰

@Amanda L Tack för svar.Trösterikt att höra att det är vanligt att känna sig trött , låg & irriterad.Jo då har stor plan på att fira min första a månad nykter.Åker på spa & firar min partners födelsedag som sammanfaller med min första månad😁🎈Kommer att fortsätta att belöna mig själv regelbundet med pedikyr, massage eller en bakelse.Planera in lite mys & trevliga aktiviteter mellan varven typ ofta kommer jag åxå att göra.Gäller att mota tristess & rastlöshet i grind så det inte blir ett återfall. ”Det ska va gött att leva”🎶🎶😁🎈

@Molnet Ja, känner igen mig. Nykterheten som började kännas som normaltillstånd och att jag kunde känna mig blasé emellanåt. Sov dåligt och mycket känslor som for omkring. Det gick lite upp och ned med både högt och lågt. Hjärnan håller på att återhämta sig och komma i balans och det tar sin tid. Känslor som poppade upp som jag inte riktigt tänkt och känt klart om, då oftast vinet stoppade upp processen. Känslor av ilska och irritation.

Här kommer ett litet urklipp från min tråd då jag var på dag 49: ”Något nytt händer. Jag kan vara i min oro, sätta ord på mina känslor genom att prata. Det lättar något enormt inom mig. Min man är kvar och lyssnar då jag inte går iväg med oron och känslorna eller är tyst och dränker dem med vin. Nu är det inte så farligt längre. Jag behövde inte springa iväg från hotet eller frysa till is av ångest. Vi kan prata och får en förståelse för varandra. Vi är nöjda att vi hittat ett nytt sätt att hantera dessa situationer.

Nu förstår jag verkligen vikten av att sätta ord på känslorna inom mig och det magiska som händer i hjärna. Den uppfattade inte situationen som farlig och förberedde inte system för att fly. Den larmade amygdala om att ingen fara råder och att inte pumpa ut hormoner för detta. Den skickade ut hormoner om att lugn råder.”

Så lita på processen, den har sin gång och tar sin tid. Vi behöver gå igenom varje dag och varje utmaning som nykter. Att också vila i det, acceptera läget och bara låta det vara så. Det leder oss framåt och hjälper oss att landa inom oss själva. Det är en spännande resa om man nyfiket närmar sig och utforskar sig själv. Härligt med 2 dagars spa att se fram emot, passa på att njuta ordentligt! Du jobbar på så bra! Kram❤️

@vår2022 Tack så mycket för stöd.Tänkte nog åxå att det är en del av processen.Mycket som händer i knopp & kropp när den får börja läka i tillfrisknandeprocessen utan alkohol.Så jag väljer att lita på processen & låter den ha sin gång.Acceptans & vila i det!

Ja då har jag varit nykter & alkoholfri i en månad.Det har varit tufft & stundtals svårt.Men jag har åxå haft många fina stunder.Energinivån & sömnen har varit kass men jag är inte så trött ändå som när jag drack.Lagt till några rutiner för att få struktur.Jobbar i alkoholprogrammet & läser & skriver här.Lyssnar på poddar om beroende.Lär mig att förstå & hantera sug.Ser till att röra på mig & vistas ute i naturen.Äter regelbundet & tänker Halt.Belönar mig själv med olika saker & ser till att göra roliga saker.Känner mig motiverad & kommer att fortsätta på den nyktra linjen.Påminner mig om att inte ta första glaset & att jag aldrig mer vill uppleva en period till med abstinens.Är så inspirerande att läsa hur alla ni här inne gör & upplevever saker och hittar styrka & hopp i det.Nu kör vi på den sunda linjen.Hej hopp!

@Molnet bra jobbat - en månad i nykterhet 🥳🥳

Jag brukar också jämföra det som kan kännas jobbigt nu med det som verkligen kändes jobbigt när jag drack. Hittills har ”att vara nykter” alltid känts som ett mycket bättre alternativ än att ”återgå till ruset”.

Så bra att du tar hand om dig själv och unnar dig belöningar för det är du värd ❤️

Ha en fin kväll 🤗

En dag i taget - om och om igen 💪

Grattis till månad! Min erfarenhet är att det blev bättre ju längre tiden gick, hoppas det blir så för dig med! Tror också på det där att unna sig bra saker. Det finns så mycket att njuta av!

@Molnet Grattis till en månad!🥳. Du jobbar på så bra och målmedvetet och låter processen ha sin gång. Bra att du belönar dig själv och gör roliga saker, det är du så värd! Var stolt över dig själv och ditt fina arbete. Det blir bara bättre och bättre ju längre tid du är nykter.

Kram❤️

@Molnet Till att börja med: Grattis till tid! Starkt gjort!
Du jobbar i alkoholprogrammet, hur fungerar/ vad innebär det? Jag är som en katt som stryker runt het gröt när det gäller programmet. Lämnar man ut personlig information som går att spåra till den som deltar?

Jag tror att du gör allt rätt! Under mina nyktra perioder har mat, motion, natur och kultur varit viktiga hörnstenar för mitt välmående.

💪👍

Hejsan! @Molnet, tittar bara in för att säga att det är bra gjort av dig att ha fixat en alkoholfri månad redan. Det är bara att ha siktet inställt på samma väg så ljusnar mycket med tiden som väl de som gått före på den nyktra stigen på olika sätt brukar säga. Tänkte på vad du skrev om att köra på den sunda linjen. Hade just tänkt att ta mig en kanelbulle eller två till ett glas med mjölk, men det fick alltså i stället bli en banan, tänk så det kan bli när man tänker nyktert.

Ha det gott kompis!

Tack alla för alla fina & uppmuntrande ord.Det värmer i lilla hjärtat & motiverar mig framåt.Ikväll somnar jag nykter& vaknar nykter i en hotellsäng.Unnat mig 2 spa dagar & haft det gott.Morgonen startar med ett meditationspass(Något jag provat för länge sedan; men inte klarat)Går in med öppet sinne& testar att vidga min comfortzoon .Efter det blir det en härlig frukostbuffe’.Trodde att det skulle kännas jobbigt att vara i miljö där andra dricker.Men det kändes helt ok.Jag vill ju inte ha & har druckit klart & känt mig helt nöjd med mitt bubbelvatten,pepsi Max & grönt te.Offerkoftan är borta & motivation till en ny nykter tillvaro med roliga aktiviteter ligger framför mig.Må så gott alla härinne på AH.

@Onkel F Hej!Jag kände åxå lite motstånd att skriva i Alkoholprogrammet här först.Du hittar den under fliken stöd.Tycker att den är bra att jobba med då man får reflektera lite över sina beteenden & triggers.Samt få tips om lite redskap & strategier.Tänker att det inte är annorlunda att läsa & skriva där än det är i det här forumet.Vi har ju signat upp oss på den här sidan i allafall så ser ingen skillnad.Du kan ju alltid gå in & läsa där.Om du inte vill skriva där så kan du ju skriva i ett block.Se det som ett verktyg som på sikt hjälper dig att må bättre,få syn på de triggers & tankevurpor vi har.Lycka till

Dag 32 och jag mår toppen.Varit på familje utflykt idag & plockat svamp i skogen.Tack vare att jag inte var bakis fixade jag lunchmatsäck till hela bunten.Hade så mysiga samtal med lille barnbarnet.Dagen avslutades hemma hos mig med en gemensam middag.Känner mig så tacksam & peppad att fortsätta på den nyktra vägen.Om jag hade varit onykter / bakis hade denna dag inte blivit av.Klappar mig själv på axeln & känner att denna tid som varit så slitig börjar ge resultat.Mer energi & glädje.Må så gott alla denna lördagskväll som jag avslutar med Idol & rensa svamp & ett stort glas pepsi!