Jag måste skärpa mig, tänker jag hela tiden. Men det går inte. Tänker att jag bara ska ta ett glas vin men så blir det flera.
Hur får man motivation till att faktisk hålla det man tänkte? Jag skäms över mig själv och att jag är så svag. Känner mig så misslyckad. Hur gör ni för att hålla er till att inte ta det första ”lilla” glaset?

@orkiden Din hjärna har blivit delvis kidnappad. Det är inte du som är svag eller misslyckad. Du är beroende. Att bryta beroendet kan vara svårt i början, men redan efter några veckor känns det oftare mycket bättre. Hemligheten är att inte dricka något alls tills beroendet somnat in. Då upphör den där hopplösa kampen som du nu känner. Läs gärna Annie Grace bok Tänka klart. Den hjälpte mig att förstå hur hjärnan fungerar och underlättade första tiden. Ta gärna hjälp av Alkoholprogrammet här också, ger bra tips och blir som en plan.
Som sagt, du är varken svag eller misslyckad. Kämpa på och lita på att du förr eller senare kan bli fri. Kunde jag så kan du! (Alla). ❤️❤️❤️

@orkiden hej och välkommen 🤗

Min största motivation har varit vetskapen om att det går faktiskt att ta sig ur misären. Jag lyssnar på poddar, där människor (som du jag , @Amanda L och många fler) pratar om hur de gjort för att lyckas och jag tror på det de säger för jag känner igen mig i det de beskriver….precis som jag känner igen mig i det du skriver här, vi är inte ensamma och det finns en lösning.

Allt vi behöver göra är att låta bli det första glaset. En dag i taget. Det kan kännas övermäktigt i början - vi har ju en (dålig) vana som innebär att vi har ångest pga vårt drickande vi dricker ännu mer för att dämpa ångesten som i sin tur ger ännu mer ångest och so on and so on.

Jag har också trott att jag kan dricka ett glas och måttligt…men sist jag misslyckades med det började jag inse att ”hm, jag är beroende”.

Alla experter inom området verkar vara överens om att för kunna tillfriskna behövs det total avhållsamhet - det pratas om 90 dagar som tydligen ska vara en viktig milstolpe. Det låter så mycket tyckte jag men jag mådde så dåligt över hur mitt liv såg ut så jag tänkte som så: ”vad är 3 månader av ett helt liv, lets do this”. Funkar det så funkar det, gör det inte det får jag ta nya beslut när jag misslyckats, dvs om 90 dagar. Så såg planen ut 🤯

Imorgon har jag varit nykter i 80 dagar så jag är snart där nu. Det fungerar kan jag säga, precis som alla som gått före mig sa att det skulle göra. Det bästa med mitt beslut tycker jag dock är att under tiden jag låtit bli att dricka har jag kommit till insikten att jag inte vill dricka. Jag tycker det är hur mysigt som helst att vara nykter, min ångest är borta, jag sover bättre och jag känner mig mycket lyckligare än jag varit på länge. Precis som alla sa, alla de som gått före mig, det går att ta sig ur misären och det funkade för mig med!

Nu är jag väldigt ny-nykter och absolut ingen expert men jag hoppas ändå att du kan hitta tröst i att vi är många som mått som du mår nu. Precis som vi alla ”lyckades” bli beroende kan vi alla lyckas tillfriskna. För kan en så kan alla och det är därför vi samlas här i forumet och stöttar varandra. Vi behöver bara tro på oss själva och lyssna på dem som går före oss och låta bli det första glaset.

Så glad att du hittade hit och jag hoppas du fortsätter skriva och dela med dig. En dag i taget ❤️

Kram

👋 @orkiden !
Också ganska ny på det här med nykterhet 🤗
Härligt att du tog dej hit, ett första steg !
Motivation kommer och går så den ska man försöka undvika- lite som med träningsmotivation.
Ställ dej lite frågor istället..
Men vem vill du vara?
Vad triggar dig att vilja dricka?
Hur mår du när du har druckit?
Och framförallt dagen efter?

Var/är precis som du, kunde inte "bara" ta ett glas.
Och det är kämpigt att inte dricka när hjärnan och kroppen är van vid det.
Men det jag ärligt kan säga är att det är så jävla värt det.
Som alla skriver om här: Att få vakna nykter och betydligt fräschare än efter att ha hällt i sig en massa alkohol är Underbart!
Testa vettja! 🥰

@orkiden Hej och välkommen! 🙏🏼 Jag har en lite annorlunda historia än de flesta som är här. Tänkte jag skulle dricka måttligt, vilket jag också gjorde under ca 6 veckor utan debacle, men gled in i nykterhet utan några gupp i vägen eller kurvor att sladda av vägen i (hittills). Jag inledde med dryga 2 månaders uppehåll där jag verkligen analyserade mitt drickande och vad det lett till. Jag upptäckte att jag inte har något sug efter alkohol utan drack av vana - för att det är fredag, för att det finn vin/öl hemma, för att det är trevlig, för att jag har ledig dag mitt i veckan, för att slappna av....listan kan göras lång. Vad jag också reflekterade över var att jag inte ville dricka som jag gjorde. Ville inte låta alkoholen påverka min nyktra tid i form av passivitet och inaktivitet. Fick fundera på vem jag är utan alkohol.

Mitt tips är att titta på självhjälpsprogrammet, kanske avsnittet sug? Det finns bra tips där om hur du låter bli det där första lilla glaset 😊 Lycka till. Vi finns här!
🩵

@orkiden du är inte värdelös och hemsk, det är alkoholjävulen som vill gärna att du ska hålla fast i såna känslor/tankar och att du ska dricka lite till.

När vi har druckit ett tag blir våra hjärnor vana vid berusningen, den är beroende av den och har glömt bort hur den ska fungera utan och då gäller det att ta ett beslut: ska vi ha det så här eller ska vi testa något nytt och ge oss själva en andra chans?

Det första steget är att bestämma sig och när vi har gjort det får vi kavla upp ärmarna och sätta igång. Vi får lura hjärnan, lära den nya vanor och omprogrammera oss själva. Lite som när vi startar om våra telefoner och hämtar nya uppdateringar, fast det tar lite längre tid bara. Vi får bryta vanor som vi tidigare kopplat till berusning - varje dag får vi göra små små förändringar tills vi tillslut har gjort det så många gånger att det med har blivit en vana.

Det går, bara vi är bestämda och vågar. Långt innan både du och jag började tänka på att vi mådde dåligt och ville ha förändring, fanns det andra människor som mådde precis som oss och de lyckades tillfriskna. Vi MÅSTE lyssna på dem, lita på processen och våga be om hjälp.

Att lyssna på andra som går före mig har hjälpt mig så mycket, jag tänker att kan de så kan vi alla. Vi gör det tillsammans.

Här inne har jag lärt mig så mycket, jag brukar tänka: aldrig glömma (varför jag vill ha en förändring), inte ta det första glaset (för jag vet att ”ett glas” är anledningen till att jag blev beroende) och en dag i taget (för en dag är inte lika lång och oskriven som resten av mitt liv)

Hoppas du fortsätter skriva hit, det är så bra och modigt av dig att starta en tråd – jag är också ganska ny här och är så tacksam för detta forum ❤️

Kom ihåg att du är värd att ge dig själv en chans på ett så mycket bättre liv. Så tillfrisknar vi tillsammans. En dag i taget.

Kram 🥰