Vid en efterkontroll, röntgen, blodprov mm efter canceroperation (urostomi) för tre år sedan påtalade läkaren något om mina levervärden och frågade om min alkoholkonsumtion vilken är jämn, jag är glad i öl. Rekommenderades att kontakta vårdcentralen vilket jag gjorde.
Nu började så problemen, provtagning och ett PEth på 1.0 den 1/10 betyder tydligen att jag måste ha ned PEth till under 0.3 inom några veckor. Är det ens möjligt? Fullständig avhållsamhet eller går det att dricka en öl till lördagsmiddan?
Som yrkeschaufför behöver jag mitt körkort. Hur orolig behöver jag vara?

Över 0,3 i pethvärde tolkas som en överkonsumtion av alkohol eller ett omfattande regelbundet intag - hur man nu väljer att uttrycka det. 🙂
Låter du bli alkohol helt borde du kunna få ner värdet till under 0,3 på några veckor. Som yrkeschaufför är det ju dumt att chansa på att någon öl här och där inte ska göra någon större skillnad.
Fixar du det utan hjälp och stöd är det ju bra. Annars finns det mycket stöttning att hämta på detta forum. Det finns även ett självhjälpsprogram.
Lycka till!

@Sejdep Det bluddras mycket i forumen om detta; om att läkarna har plikt att anmäla oss till Transportstyrelsen. Men även om detta nu har hänt i enstaka fall - i Falun en gång och en gång i Värmland i närtid; detta av två blinnstyren till läkare - så skulle ingen vettig läkare gå den vägen i onödan. De är till för oss, läkarna, de vill oss väl och i detta sammanhang är inte PEth allenast avgörande. Din läkare ska lyssna på dig, ta din anamnes - alltså lyssna till dina problem, hur du dricker, hur du vill minska ditt riskdrickandet, för det måste du. Därefter är det läkarens uppgift att ge dig en diagnos, och behandla tillståndet - precis som hen gjorde med blåsan. Och det gick väl bra förstår jag.

Du kan inte gå ner genom störtdykning från höga nivån 1,0 till rimlig nivå, säg 0,2, på two secs flat - inte på två-tre veckor om du frågar mig, inte realistiskt, kanske på fyra; detta ska läkaren också veta om hen är någe värd. Ta detta lugnt, lägg upp en plan; ta det värde du får vid nästa test, gläd dig åt det och sedan hanterar ni det tillsammans därifrån. Halveringstiden är inte fyra dagar som folk säger; 4 dagar är ungefär lika ofta uppmätt som 10 dar, andra änden på variationsbandet. Rimligt är 6-8 dagar, plus att då kurvan faller över tid tenderar halveringstiden att bli längre än i början; ett naturligt fysikaliskt fenomen; som när temperaturen faller i ditt tevatten.

Stressa inte nu, utan titta på vad jag säger, ta en ordentlig diskussion med din läkare och skaka hand på en vettig lösning. Minst en person av tio klarar av att också i fortsättningen kunna ta en öl ibland, men risken att få återfall är överhängande - detta känner läkaren också till. Ingen läkare ska kunna hota med förlorat körkort fanimig; detta är en självklarhet.

Lycka till med allt.

Hej @Sejdep!

Hur snabbt PEth-värdet sjunker varierar, precis som @xyz23 skriver. Det bästa brukar vara att be läkaren om en plan med flera mättillfällen. Om du då inte dricker någon alkohol alls under den tiden kan de se på det sjunkande värdet att du inte har druckit. Det kan nog vara det enklaste för dig just nu, eftersom läkare har möjlighet att göra undantag för anmälningsskyldigheten till Transportstyrelsen om de bedömer att patienten följer vårdplanen. Vad tror du om det?

Vid en utvärdering av en stor population (mer än 100 000) patienter visade deras PEth-resultat att ~25% av analyserna låg i intervallet 0,3-5,0 och detta var dessutom lokalt i sydsverige. Tillämpa det på hela landet och samtliga inblandade instanser skulle gå på knäna om hela den kategorin svenskar skulle mista sina körkort och starta en omfattande serie av harvande med TS, och det skulle de säkert till stor del göra om läkarna ansåg att de har plikt att rapportera dem. Jag har inte läst att just detta skulle vara ett särskilt stort etiskt problem för våra läkare utan mera hur man som läkare överhuvudtaget ska propsa på, och förklara, en förestående PEth-analys om ärendet inte har tagits upp från patienthåll - speciellt då patienten söker för en annan åkomma än alkohol.

Man kan utnyttja risken att verkligen förlora sitt körkort om ens läkare bedömer en som ett lost case som en fördel och möjlighet; ta denna reella risk som incitament till att klara ut de alkoprobem du har.
-Se det som en möjlighet, pappa, sa mina vuxna döttrar till mig då jag insåg fakta angående TS sedan jag hade sökt vård, och det har jag gjort, sett risken som en möjlighet, det har jag försökt göra.

Varför skulle en läkare ens behöva göra ett undantag om patienten följer hens vårdplan om inget legalt ärende föreligger - det fattar jag inte. Viktigt att vi uttrycker oss korrekt här, Kristoffer, speciellt du från admin ;)

Nu är jag ju lekman, det ska erkännas, dock en analyserande sådan, så skulle någon här på forumet ha ytterligare information ber jag er att ge oss den.